[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zmiana tapicerki na: skóra + elktryka
Hugo - 10-02-2017, 16:51
Cytat: | Czyli jak kupie angielskie fotele regulowane elektrycznie, to oba będą miał takie same zakresy ustawienia fotela i wszystko będzie pasować? | Tak, ale nie widziałem jeszcze anglika z czarnymi skórzanymi fotelami regulowanymi elektrycznie. Beżowe owszem są.
Macka25 - 19-02-2017, 10:28
Witam.
Mam takie pytanie odnosnie foteli.
Mam gala Avance i wymienilem tapicerke na skore, elektryke i grzanie. wszystkie kostki byly wiec dziala bez problemu ale pytanie dotyczy samego grzania poniewaz grzeje mi tylko odcinek krzyza a "dupy" nie. Czy to z mojej strony czy tez z pasazera. To normalne czy poprostu cos nie tak z siedzeniami albo z wiazka?
piotrkor1 - 19-02-2017, 11:53
Macka25 napisał/a: | poniewaz grzeje mi tylko odcinek krzyza |
Przerwana wiązka do grzania pupy mam to samo plecy grzeją a dół nie tylko,że to siedzenia materiałowe.Musisz rozebrać fotel i dobrać się do wiązki posprawdzać czy nie jest poprzerywana.
Macka25 - 19-02-2017, 17:32
piotrkor1 napisał/a: | Macka25 napisał/a: | poniewaz grzeje mi tylko odcinek krzyza |
Przerwana wiązka do grzania pupy mam to samo plecy grzeją a dół nie tylko,że to siedzenia materiałowe.Musisz rozebrać fotel i dobrać się do wiązki posprawdzać czy nie jest poprzerywana. |
Dziękuję pięknie za odpowiedź. Zrobi się cieplej to się tym zajmę ale już wiem że to nie jest normalne działanie więc wiem już co sprawdzić.
Pozdrawiam
jacek11 - 19-02-2017, 18:23
Przerwane połączenie ścieżek grzejnych.Szukaj z przodu siedziska.
Hugo - 19-02-2017, 19:22
jacek11, masz jakąś fotkę tego miejsca? Trzeba wyjąć fotel z auta?
Macka25 - 19-02-2017, 20:07
Hugo napisał/a: | jacek11, masz jakąś fotkę tego miejsca? Trzeba wyjąć fotel z auta? |
Wyjąć fotel na pewno trzeba ale to 5 min roboty a co do reszty to nie wiem jeszcze. Zajmę się tym jak zrobi się trochę cieplej albo jak znajdę więcej czasu.
Krzyzak - 19-02-2017, 20:23
Ja już 2x lutowałem połączenie - niestety kolejny raz się spaliło...
Rozbierania jest sporo, trzeba zdjąć od spodu osłony, dla wygody odłączyć siedzisko od oparcia, odłączyć wtyczki, zdjąć sanki z silnikami, zdjąć plastiki mocujące skórę do stelażu, a potem niestety przeciąć stalowe, sprężyste łączniki, które mocują tapicerkę do drutów w modelu siedziska (potem trzeba z czegoś dosztukować, ja wybrałem miedziany przewód 1,5mm2).
U mnie przerwa była w miejscu prawego półdupka
jacek11 - 19-02-2017, 20:37
Tak,trzeba wyjąć fotel. Zdjąć tapicerkę z przodu siedziska.Na samym dole maty grzewczej jest połączenie ścieżek.Jest w czarnej koszulce.Tam należy szukać przerwy.W godzinkę można to ogarnąć.
Krzyzak - 19-02-2017, 20:41
Z przodu masz 2 termostaty - na Hi i Lo osobno. Tam się rzadko przepala, najczęściej tam, gdzie ktoś mocno naciska nie tylko tyłkiem, ale też np. kolanami czy o innych wybrykach w aucie nie wspomnę
jacek11 - 19-02-2017, 21:20
Znam dwa przypadki,gdzie tam właśnie było przepalone,więc warto na początek tam sprawdzić.
Natomiast na pewno warto przypomnieć,aby nie włączać zapłonu kiedy kostka od poduszki fotela jest wyjęta.Komputer zapamięta błąd,i trzeba będzie go kasować u elektryka.
Krzyzak - 19-02-2017, 22:09
jacek11 napisał/a: | więc warto na początek tam sprawdzić | zgadza się, ale tam jest mata mocno przyklejona i kabelki zaizolowane
ja też zacząłem sprawdzanie od tego miejsca - bo nie chciałem ciąć tych metalowych kółek
Hugo - 19-02-2017, 22:38
No to szkoda, że tego nie sprawdziłem w zeszłym roku jak miałem na kilka miesięcy fotele wyjęte z auta. Wydaje mi się, że dół w fotelu pasażera nie grzeje albo grzeje słabo. No właśnie jest możliwe takie uszkodzenie podgrzewania fotela, że grzeje słabo albo po dłuższym czasie? Niedawno jechałem Jeepem Liberty i jak włączyłem grzanie fotela na HI to po kilkunastu sekundach miałem wrażenie jakby mi ktoś żywym ogniem przypalał tyłek Siedzieć się nie dało.
tresorex - 20-02-2017, 09:05
Też miałem jedną matę przepaloną już na druciku który się rozgrzewa. Przypaliło nawet kawałek gąbki...
jacek11 napisał/a: | Znam dwa przypadki,gdzie tam właśnie było przepalone,więc warto na początek tam sprawdzić.
Natomiast na pewno warto przypomnieć,aby nie włączać zapłonu kiedy kostka od poduszki fotela jest wyjęta.Komputer zapamięta błąd,i trzeba będzie go kasować u elektryka. |
Ja jak podłączałem fotele to zapomniałem wtyknąć wtyczki poduszki do końca i zapiąć zabezpieczenia. Po tym włączyłem zapłon i świecił srs. Zgasiłem, podłączyłem porządnie wtyczkę i błąd zniknął.
Krzyzak - 20-02-2017, 10:24
Hugo napisał/a: | Siedzieć się nie dało. | to raczej niezbyt fajne...
ja mam tak, że jak jest -10 to siedzenie na Hi robi się wyczuwalnie cieplejsze po ok. 1.5km jazdy
|
|
|