[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tuning - Zwiększenie mocy, modyfikacje - Lancer CYxA
lurek - 16-08-2016, 16:48
Link do aukcji jako ciekawostka niedawnego tematu
http://allegro.pl/mitsubi...02.html#thumb/5
marcink - 16-08-2016, 18:08
Ciekawe czy ma zamontowany polaryzator http://hotra.pl/polaryzator-pojazdow/
Venom86 - 14-01-2017, 20:25
Znalazłem taki temat gdzie nasz sąsiad Niemiec uturbił 1.8 niestety niemiecki mam na poziome kali jeść kali pić. A google translator mnie tylko rozbawił
http://www.mitsu-talk.de/...&threadID=33650
W@sio - 14-01-2017, 23:36
Uturbić wolnossący motor można tanio albo dobrze. Jedno z drugim się niestety gryzie. Kiedyś na forum nissanzone Coobcio pisał ile to kosztuje. Myślę, że inżynierowie nie projektowali tego silnika pod kątem doładowania, więc żeby to było bezawaryjne należy doliczyć koszt wytrzymalszych korbowodów, tłoków, wału, sprzęgła, do tego modyfikacja głowicy... I idziemy już w dziesiątki tysięcy zł.
wiewioor - 15-01-2017, 12:00
W@sio napisał/a: | Myślę, że inżynierowie nie projektowali tego silnika pod kątem doładowania, więc żeby to było bezawaryjne |
Nie mówię o tej jednostce, ale mamy na rynku wiele motorów, które pomimo braku doładowania bez jakichkolwiek kutych modyfikacji po turbieniu, bez zmian sprzęgła itd, kończąc na półosiach które lubią się ukręcać - bez problemów wytrzymywały niemałe ciśnienia.
Natomiast w przypadku tego konkretnego motoru niestety mało jest użytkowników którzy dmuchali (czy to turbem, czy kompresorem) i mogą opisać swoje doświadczenia.
W@sio napisał/a: | Uturbić wolnossący motor można tanio albo dobrze. |
Z tym się zgodzę w 100%. Jeśli coś robić to bez druciarstwa. Natomiast jak pisałem wcześniej nie zawsze dorzucenie dmuchania oznacza zakup kucizny - a jeśli tak to co jest najsłabszym ogniwem. Tłoki, korby, blok lub inne podzespoły.
Temat turba przy nieprzetartych ścieżkach to zawsze będzie loteria.
LukasiusPomorze - 24-01-2017, 09:52
Kiedyś widziałem takiego na sprzedaż pod nazwą "Ralliart" - jedynie plastikowy kolektor go zdradzał.
Podejrzewam że prze pierwszy tydzień po takim modzie trudno pozbyć się banana z twarzy ale prędzej czy później nadejdzie refleksja że podwójne zwiększenie mocy i momentu obrotowego na pewno odbije się na kondycji pojazdu.
Jeszcze tylko dodać AWD ...
Mitsu_Gawlo - 18-02-2017, 20:08 Temat postu: Ceramizer Dodatki do oleju. Temat, który normalnie bym zlał z wysokości Pałacu Kultury, gdyby nie ten odcinek kanału YT: Miłośnicy czterech kółek (HIT CZY KIT #2) :
https://www.youtube.com/w...fnFJwfepCULdV4O
Ceramizer firmy Ceramizer.
Osoba sceptycznie nastawiona do sprawy udowodniła (amtarosko, ale przekonywująco), że to działa.
Obniżenie tarcia, to mniejsze opory i czyli więcej mocy na kołach. i mniejsze spalanie i mniejsze zużycie silnika. Też dobrze. Takie 3w1.
Co o tym sądzicie?
========================
Poczytałem trochę. Przekonały mnie filmy z chodzącym silnikiem bez oleju, i dolałem ten ceramizer. Po przejecheniu już ponad 2,2k km widzę same pozytywy, poza może pierwszymi kilometrami, kiedy tworzy sie wg. producenta warstwa ochronna. Wtedy trzeba jeździć bardzo wolno, ale jak ktoś jeździ po mieście to nie problem.
Przede wszystkim jest duuużo ciszej, szczególnie jak silnik się rozgrzeje.
Samochód mniej pali (tak około 0,2-0,4l mniej) i lepiej się zbiera przy niskich obrotach. W praktyce czuć, że nawet poniżej 1,5k obrotów silnik lepiej pracuje.
amitoza - 08-08-2017, 00:45
Takie pytanie - czy zmiana filtra na k&n, plus wyżej wspomniany ceramizer dadzą jakąś warta świeczki poprawę momentu w dolnym zakresie obrotów? Bo w sumie tylko na tym by mi zależało. Ewentualnie co jeszcze można by zrobić aby pod tym względem poprawić fabrykę? Na tę chwile zamówiłem jedynie rozpórkę Staffa aby poprawić sztywność w zakrętach, bo to przechylanie trochę przeszkadza
RalfPi - 08-08-2017, 22:27
Ja bym sobie "dał siana" - dużo się nie zmieni (może 2-3%, choć opinie są podzielone), a jak chcesz fabrykę poprawiać, to trzeba się naprawdę znać, żeby zrobić to dobrze.
Praktycznie wychodzi, że lepiej kupić inny samochód i już. Tak wywalisz 20kzł i może ugrasz 2s do setki (o obniżonej żywotności podzespołów chyba nie trzeba pisać), a i tak Ralliart odstawi Cię na światłach z palcem w nosie
mkm - 08-08-2017, 23:22
amitoza, jak ceramizer to i magnetyzery obowiązkowo.
Wydech delikatnie - strumienica i wystarczy.
Trochę dodatków do paliwa - co drugie tankowanie oczywiście nitrohydroplusoctane 150 (znajdziesz na dobrych stacjach benzynowych - podchodzisz do kasy i mówisz hasło "buster").
Możesz też grzebnąć w elektronice - box kupisz w sklepach tjuningowych - +30% mocy i pociągnie od dołu tak jak Ci zależy.
Zwiększanie mocy zakończ naklejką "evo" "turbo" lub coś w ten deseń - niby tylko 5KM, ale zawsze coś (jedna wystarczy, bo przyrosty się nie sumują)
a na poważnie - kup mocniejszego Lancera
amitoza - 08-08-2017, 23:58
Nie chcę zwiększać mocy, bo tej wystarczy, a jedynie poprawić delikatnie w dolnym zakresie. We wszystkie bajki z boxami, magnetyzerami i innymi pierdołami nie wierzę. Wierze w jedynie takie, które mogą mieć jakieś fizyczne podstawy - filtr, który da trochę więcej powietrza do silnika względem zwykłego za parę zł itd. Ceramizer też w teorii jakieś tam podstawy ma aby przy niskich obrotach zmniejszyć tarcie. Jak bym chciał więcej mocy to kupił bym ralliarta, a ja jedynie chce delikatnie poprawić co nie do końca mi pasuje.
mkm - 09-08-2017, 01:25
Pomyśl w ile miejsc musiałbyś zalać ceramizer (od łożysk kół, przez skrzynię, silnik...)
Filtr możesz zakładać - sporo ludzi poleca.
Najwięcej "żeby ciągnął dołem" można ugrać układem wydechowym - jest kilka firm, które robią dobre (liczone) wydechy - to chyba jedyny sensowny wybór
tokyo - 09-08-2017, 01:54
testuje w tej chwili chip dla 1.6 opis pod koniec m-ca 3 lancery i 2 asxy
.swat. - 11-08-2017, 11:12
amitoza napisał/a: | Takie pytanie - czy zmiana filtra na k&n, plus wyżej wspomniany ceramizer dadzą jakąś warta świeczki poprawę momentu w dolnym zakresie obrotów? Bo w sumie tylko na tym by mi zależało. Ewentualnie co jeszcze można by zrobić aby pod tym względem poprawić fabrykę? Na tę chwile zamówiłem jedynie rozpórkę Staffa aby poprawić sztywność w zakrętach, bo to przechylanie trochę przeszkadza | To zależy jaki filtr, jeżeli nie stożkowy, a zwykły K&N możesz poczuć że auto łatwiej rusza. Na przykład ja tak miałem, może to sugestia, może nie, ale po wymianie ruszał TROCHĘ żwawiej, łatwiej wkręcał się i dźwięk był milszy dla ucha ( aby wykluczyć ewentualne sugestie, zamontowałem go w zamian za nowy, czysty filtr standardowy, tak więc odpada brud i zanieczyszczenie). Może to wynika z jego budowy, więcej trafia powietrza, generalnie szału nie ma, Ralliart to nie jest, ale coś robi.
Kolega tyku ma filtr stożkowy (nie 250 zł a 1500zł). Zapytaj się go, z tego co pamiętam, był bardzo zadowolony.
A co zrobić aby poprawić moment obrotowy?
To proste, dokładnie umyć i nawoskować auto ( u mnie wtedy zawsze jeździ szybciej ), wywalić niepotrzebne graty z auta, wstawić aluminiową maskę z wylotami od EvoX, obowiązkowo odchudzić się z 20 kg, broń boże nie wygłuszać auta żadnymi ciężkimi matami, wyciągnąć prawy fotel, przez to nie będziemy wozić nikogo poza sobą. Efekt SPORT będzie zapewne piorunujący
Inne starania to tylko półśrodki.
RalfPi - 11-08-2017, 13:55
A mi się wydaje, że te filtry w naszych silnikach to pic na wodę - nawet jak da 2% momentu w niskim zakresie, to nikt tego nie odczuje. Dzwięk może inny, ale skoro działa, to dlaczego ciężko znaleźć jakieś potwierdzenie w internecie? (jakiekolwiek rzetelne badania?).
Też osobiście mam filtr K&N,, ale przyrostu mocy czy momentu bym mu raczej nie przypisywał.
|
|
|