Problemy techniczne - Ceramizer - regeneracja silnika
turek61 - 31-05-2008, 12:04
novy napisał/a: | Mi na mocno już stujające popychacze pomógł olej Valvoline 10X40 cisza.... |
A jak dawno temu wymieniłeś na ten olej ew. ile kilometrów zrobiłeś na tym Valvoline ?
Pytam bo przeważnie w większości olejów świeżo po wymianie jest cisza .
Anonymous - 31-05-2008, 21:44
Jesli chodzi o Valvoline, to nie zapominajcie ze porownywanie go z Mobilem, Castrolem itp. kupionymi w Polsce nie ma sensu, a to dlatego ze Valvoline NIE jest rozlewany w naszej ojczyznie. Stad tak dobra opinia o nim u nas, porownajcie go z innymi ale kupionymi np. w Niemczech...
Ursus - 14-06-2008, 15:08
Wlałem do siebie ceramizer przy poprzedniej wymianie oleju. Efekt?? Brak efektów. Co prawda silnik nie ma jakichś specjalnych wad, generalnie cały jest jedną wielką wadą liczyłem raczej na być może jakiąś poprawę osiągów czy mniejsze spalanie, zgodnie z reklamą. Nic. W między czasie widziałem test ceramizera w jakimś programie motoryzacyjnym. Wlali to bodajrze do Skody Favorit. Robili testy przed i po na hamownii, okazało się, że po wlaniu Skoda straciła na mocy i momencie obrotowym. Głównym punktem programu miałobyć test jazdy bez oleju. Producent zapewnia, że można przejechać do 500km bez oleju, testowany samochód przejechał zaldwie 50 parę km i tłok wyszedł bokiem. Mimo tego opinia nie była negatywna, raczej wprowadzała wątpliwości, nie wykluczono, że produkt może mieć jakieś właściwości ochronne dla silnika, natomiast w testowanym aucie miał wręcz ujemny wpływ na osiągi.
Mimo tego nie jestem przeciwnikiem takich preparatów. Krytykowaliście tu Moto Doctora, którego używałem w Golfie III 1.8B i faktycznie czułem efekty. Byłem więc z niego zadowolony. Mój teść obecnie leje do swojego diesla jakiś preparat, którego nazwy nia pamiętam ale mam zamiar go wypróbować w Galu, on bowiem jest z niego bardzo zadowolony.
Generalnie to chyba poodobnie jak z magnetyzerami jest. Większość sie z nich śmieje, wręcz kpi sobie z ich rzekomej skuteczności. Ja miałem je w każdym swoim aucie i w każdym działały. W galu nie mogę być obiektywny, bo w miedzy czasie miałem problemy z pompą wtryskową, nie umiem więc konkretnie ocenić jaki miały wpływ przede wszystkim na spalanie, ale jakby na to nie patrzeć z tego co widzę i czytam na forum, mój diesel osiąga najniższe wyniki w tej kwestii Coś w tym chyba jednak jest.
jacek11 - 14-06-2008, 19:20
Cytat: | testowany samochód przejechał zaldwie 50 parę km i tłok wyszedł bokiem. |
A co w tym dziwnego?
Przecież to skoda
Ursus - 14-06-2008, 20:18
jacek11 napisał/a: | Przecież to skoda |
50 km bez oleju?? Dla mnie to aż Skoda
krzychu - 14-06-2008, 20:41
E no nie przesadzajcie co jak co ale tamten silniczek w tych skodach to jest chyba nie do zajechania....
Zreszta oni tam przed testem robili pomiary skoda miala na pewno sporo przejechane a silnik wykazal sie niemal fabrycznymi wynikami.
Krzychu
jacek11 - 15-06-2008, 00:20
krzychu napisał/a: |
Zreszta oni tam przed testem robili pomiary |
Z tego co pamiętam,były robione jakieś regulacje w międzyczasie.
O parametrach nie ma dyskusji,bo są mało wiarygodne(to tylko moje zdanie na temat tego testu)
brodzky - 05-09-2008, 00:29
Odnosnie watku o Chojnackim to chyba wykopalem to o co chodzilo:
http://www.streetracing.p...php?t49749.html
A co do ceramizera to jakos nie potrafie sie doszukac nauki w tym co wyczytalem wiec jak na razie nie leje. Jedyny glos naukowy to to ze utrudnia zerwanie filmu olejowego. OK tylko w jaki sposob skoro oleje maja w sobie polimery utrudniajace zerwanie filmu? Skada sie z samych polimerow? Dolewamy ich jeszcze i jeszcze coby wiecej bylo?
Aha. I jeszcze odnosnie wysmiewania olei lotosu prosze rzucic okiem na wlasciwosci myjace Lotosu/Orlenu i porownac z innymi olejami.
Anonymous - 05-09-2008, 12:18 Temat postu: REGENERACJA
.... po kilku tysiączkach po przejechaniu na ceramizerach....
hałasy skrzyni ustały tylko na chwilę po zalaniu.
to samo z silnikiem.
Efekt poprawy utrzymał się przez pierwsze 2-3tyś km
(to samo jest po zalaniu świeżym olejem)
silniki straciły trochę kompresji w stosunku do stanu przed zalaniem ceramizerami.
... dla lepszego efektu:
ZASTOSOWANO PODWOJONĄ DAWKĘ!!!
NIE ZASZKODZIŁY RACZEJ
ale i chyba nie za bardzo pomogły.
Bardzo więc możliwe że podnoszą jakość oleju i przez to jakość samego smarowania.
Po prostu jest to raczej udany USZLACHETNIACZ OLEJU
EFEKTÓW REGENERACJI RACZEJ NIE MA.
TO RACZEJ TYLKO TERORIA MARKETINGOWA.
joshua - 30-09-2008, 16:38
naczytalem sie, poogladalem, i...
proponuje a by nasze forum, uzytkownikcy, zrobili test
nie wiem ilu chetnych zgodzilo by sie na zasponsorowanie tego , ja jestem pierwszy,w koncu jest nas kupa, a jak to mowil moj dziadek, kupy nikt nie ruszy:),napewno P.U.H Grafix oraz MMC Car Poland dolozy wieksza czesc:),proponuje kupic od kogos z forum miska,napewno ktos szuka kupca:), i przeprowadzic dobry, zaznaczam dobry test.
Przy okazji to bedzia dobra reklama mitsubishi, oraz naszego forum.
Co Wy na to???
Najbardziej zaluje ze niemoglbym wziac udzialu w tescie, chyba ze przeprowadzimy go w Irlandii?!?!
akbi - 30-09-2008, 18:08
joshua o jakim tescie piszesz?
szczegoly prosze
joshua - 30-09-2008, 18:50
tescie ceramizera, rzucam temat ktory moze rozgrzac to forum
akbi - 30-09-2008, 20:38
joshua napisał/a: | tescie ceramizera, |
to jasne ... ale napisz w jaki sposób co chcesz przetestować ...opisz w szczegółach ... oraz co chcesz z tego testu uzyskać za informacje.
Pytam, bo uważam, że na jednym silniku, z pewną już historią i to w dodatku zapewne w nie dość długim czasie (przebieg poniżej 100 kkm) nic nie można przetestować ...wynik będzie losowy a nie w jakikolwiek sposób wiarygodny.
joshua - 01-10-2008, 21:21
powyzej 100 tys km, zgadza sie ale nikt nie dodaje jakiego kolwiek srodka do silnika nowego czy tez z malym przebiegiem, tylko do silnikow juz z zapasem kilometrow, z oznakami zuzycia mniejszymi lub wiekszymi
zarowno jak honda i skoda mialy zdjete miski olejowe, rozumiem aby pokazac ze nie ma oleju, tylko ze podczas jazdy silnik ma lepsze chlodzenie, co napewno pomaga mu w jezdzie bez oleju.
test nalezy przeprowadzic z zalozona miska olejowa.
Porownanie skody i hondy rowniez nie ma sensu, dlatego ze to inna generacja i technologia, wszyscy wiedza , ze silniki japonskie sa najlepsze i najlepiej spasowane i kreca duze przebiegi miedzynaprawcze.
najlepsze sa testy porownawcze, tylko ze wtedy trzeba by miec dwa identyczne silniki, z podobnym przebiegiem, i parametrami zuzycia, jeden bez srodka zmniejszajacego tarcie ,drugi z danym produktem
nie jest to proste do zorganizowania, niestety, lecz mozliwe
czekam na propozycje uzytkownikow, naewno kazdy cos wniesie do testu
akbi - 02-10-2008, 08:46
joshua napisał/a: | powyzej 100 tys km, zgadza sie ale nikt nie dodaje jakiego kolwiek srodka do silnika nowego czy tez z malym przebiegiem, tylko do silnikow juz z zapasem kilometrow, z oznakami zuzycia mniejszymi lub wiekszymi |
joshua, ja nie pisałem o silnikach z małym przebiegiem (poniżej 100kkm) tylko o tym, że aby test był wiarygodny to trzeba by testować auto przez okres przebiegu 100kkm
joshua napisał/a: | zarowno jak honda i skoda mialy zdjete miski olejowe, rozumiem aby pokazac ze nie ma oleju, tylko ze podczas jazdy silnik ma lepsze chlodzenie, co napewno pomaga mu w jezdzie bez oleju. |
taki test to kompletna bzdura, gdyż żaden producent Ceramizera i innych podobnych środków nie twierdzi, iż po zalaniu 5ml czy nawet 250ml można jeździć bez oleju ... jeśli nawiązujesz do testu na TVN Turbo to uważam, że coś takiego NIC nie obrazuje.
Co do dalszej Twojej propozycji, to uważam, że taki test można przeprowadzić mając 10 identycznych silników zalanych ceramizerem i drugie 10 jeżdżących bez ceramizera.
Przy testach jednostkowych wynik może być zupełnie losowy.
|
|
|