To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Wymiana wycieraczek, na jakie w galancie, wycieraczki

Sunderland86 - 23-12-2014, 22:46

Mam alce od mniej więcej początku roku. Teraz wycierają w miarę możliwie ale guma stwardniała i halasuja jak diabli.
apg2312 - 23-12-2014, 23:12

Bizi78 napisał/a:
Hugo napisał/a:
Każdy chwali swoje, ale ja w życiu nie miałem lepszych niż Alca.

Niestety ostatnio ich jakość podupadła :? .

W sumie chyba masz rację. W Passacie wytrzymywały mi spokojnie 5-6 miesięcy, a teraz do Cari muszę zmieniać średnio co dwa miesiące. No chyba, że to wina innej krzywizny szyby ?
Ale Alca kupuję po bodajże 9 zł za sztukę, więc nie jest to jakiś straszny wydatek. 18 zł co dwa miesiące, bo tylna jakimś cudem dobrze wciąż zbiera.

Hugo - 24-12-2014, 07:59

Poprzednie Alci miałem z 2 lata w poprzednim Galu, później przełożyłem do obecnego, pojeździłem rok, przełożyłem do żony Space Stara i już pół roku śmigają u niej. Wciąż zbierają bez zarzutu i są bezszelestne. Może trafiliście na jakieś podróbki? Tylko kto by podrabiał średnio markowe produkty...
Bizi78 - 24-12-2014, 10:33

Hugo napisał/a:
Może trafiliście na jakieś podróbki?

Gdy kupiłem parę lat temu to wytrzymały około 2 lata.
Ostatnio kupione (w TESCO) wytrzymały parę miesięcy i niestety kosz :? .
Chyba ostatnio poszli na ilość a nie jakość, niestety :wink: .

polaff - 24-12-2014, 13:19

Bizi78 napisał/a:
hyba ostatnio poszli na ilość a nie jakość, niestety
jak producenci wszystkiego!!!
i9i - 25-12-2014, 10:43

Chciałem tydzień temu w sklepie zakupić Championy do gala, ale nie mieli bo nikt ich nie kupuje (po za mną) miałem w łatku, są w Cari już ze trzeci sezon i mają się świetnie. To z braku laku zanabyłem Valeo, niestety skrzypią niemiłosiernie, ale wodę zbierają (zobaczymy jak długo). :twisted:
ViBeZ - 25-12-2014, 11:31

Ja polecam wycierusy Bosh Aerotwin.

Poprzedni właściciel mojega gala ubrał jedną właśnie taką, a druga była jakaś no name.

Nie wiem jak długo wytrzymały ale przed zimą wymieniłem komplet na Bosh Aerotwin bo tamte już mazały.

Wygląd super, wycierają super, ani razu jeszcze nie wydały z siebie dzwięku. Zapłaciłem 59 zł na allegro i uważam że było warto. Mają już ok. dwa miesiące i nic się nie pogarsza.

Fragu - 25-12-2014, 14:54

A ja będę polecał wycieraczki Denso i Denso Hybrid (jeszcze lepsze) ! Mam w Galancie od lipca 2013 i nadal działają idealnie (60 tys km przebiegu). :wink:
nix - 25-12-2014, 20:51

Rzeczywiście każdy chwali swoje ale przynajmniej okazało się co jest w obiegu, a niektórych nie polecacie w ogóle. Czas się rozejrzeć po sklepach i zobaczymy na co padnie.

P.S. Wesołych i nierozmazanych Świąt :rolleyes:

apg2312 - 25-12-2014, 21:39

nix napisał/a:
Czas się rozejrzeć po sklepach i zobaczymy na co padnie.

Szczerze ? Jak już Cari do mnie zawitała, to wiadomo, wymiana czego tylko się da. Filtry, płyny, żarówki...i oczywiście wycieraczki. Kupiłem już te bez metalowego szkieletu, taka wygięta w łuk guma. Nie pamiętam, czy był to reklamowany Bosch, czy jakaś inna firma, ale cenę pamiętam - 110 zł za dwie, czyli 55 zł za sztukę. Heh, to była jedna z większych głupot, jakie zrobiłem.Wytrzymały dwa miesiące :/ Potem zaczęły rozmazywać, a w miejscu gdzie srak naptakał czy jakiś owad był rozklejony na szybie to nawet nie mówię.
Dlatego wróciłem do najtańszych u mnie w sklepie Alco. Za 110 zł miałbym nie dwie wycieraczki, ale 12 - Alco są u mnie po 9 zł.
Wniosek - albo kupisz jakieś super hiper kosmiczne wycieraczki za kilkadziesiąt złotych sztuka, abo po prostu kupuj jakieś najtańsze, i nawet woź ze sobą w bagażniku zapasowe. W razie potrzeby wymieniasz, a koszt w sumie niewielki.

Teraz taka mała moja uwaga. Oczywiście, nie zarzucam nikomu kłamstwa, ale fantazjowanie to i owszem, miałbym ochotę zarzucić.
Po prostu NIE WIERZĘ, że jakieś wycieraczki wytrzymały u kogoś 2-3 lata czy 60 tyś. przebiegu. Noooo...chyba, że ktoś wycieraczek używa naprawdę sporadycznie. Bo owszem, znam takie osoby, które wycieraczki włączają dopiero, jak już naprawdę leje deszcz, lub nic przez szyby nie widać. A u mnie nie wiem czemu idzie średnio 5-litrowy baniak płynu do spryskiwaczy na tydzień, może na 10 dni. Szczególnie przy takiej pogodzie, jaka jest teraz. Jak rozwoziłem prezenty z akcji "MM dzieciom", to przez dwa dni 5 l płynu zużyłem.
Cóż, ja wychodzę z założenia, że chcę mieć przednią szybę czystą i chcę przez nią dobrze widzieć.

KsiadzRobak - 26-12-2014, 02:08

Płynu zużywam mało - latem z reguły się szyba nie brudzi więc muszę go spuścić przed zimą (nigdy całego zbiorniczka nie zużyłem latem) a zimowy to zalewam max. 2x w sezonie. Czasem raz wystarczy i nawet zostaje. Nie wiem ile ma zbiornik w Lancerze, ale w żony aucie oraz w moim wlewam 4l płynu z Biedronki i styka.
W czasie używania tych Motgumów, przez 5 lat zrobiłem nieco ponad 60 tkm. Padły jakoś teraz, nagle. Były ciche, zbierały fajnie aż teraz w tygodniu w dużym deszczu zaczęły "pierdzieć".
Chyba przeczekam zimę, bo ona najbardziej je masakruje.
W aucie żony też są Motgumy, kupione rok później (czyli przejeździły 4 lata i ok. 45 tkm). U mnie są bez szkieletu u żony te starego typu, ze szkieletem. Ja mam starą szybę, poniszczoną ona nową, zmienioną 5 lat temu.

i9i - 26-12-2014, 10:40

KsiadzRobak napisał/a:
latem z reguły się szyba nie brudzi więc muszę go spuścić przed zimą

A ja się wycfaniłem i cały rok leje zimowy (mam zapasową bańkę). Zeszłej zimy zakupiłem cztery piątki w Leclercu, bo były tanie i o dziwo ładnie pachniały. Po jednej na zalanie i dwie w zapas. i Jeden zapas jest jeszcze nie otwierany. Za to tej wiosny w tym samym markiecie zakupiłem banany po 15 zygla za sztukę i po dwóch tygodniach ta od kierowcy już mazała.
apg2312 napisał/a:
Po prostu NIE WIERZĘ, że jakieś wycieraczki wytrzymały u kogoś 2-3 lata czy 60 tyś. przebiegu
Dwa trzy sezony to u mnie dobre wycieruchy wytrzymają ale przy 5-6 tys. na rok max (tyle robi Carisma na dojazdach do pracy 2,5 km).
sampler - 08-01-2015, 12:26

Sikub napisał/a:
a co sadzicie o plaskich firmy unitec ? Z tego co slyszlem dosc dobrze sciagaja a cena kolo 10 pln wiec zadna kasa rowniez Auchan - probowal ktos ?

Do pierwszych mrozów były b dobre. Niestety poniżej temp -1 zaczynają być głosne i podskakiwać przy ruchu w górę

Marcino - 08-01-2015, 13:17

sampler napisał/a:
Sikub napisał/a:
a co sadzicie o plaskich firmy unitec ? Z tego co slyszlem dosc dobrze sciagaja a cena kolo 10 pln wiec zadna kasa rowniez Auchan - probowal ktos ?

Do pierwszych mrozów były b dobre. Niestety poniżej temp -1 zaczynają być głosne i podskakiwać przy ruchu w górę

Chyba z rok mają u mnie w 307 takie ale już trza by je wymienić, ale tam mocowanie jest specyficzne i musiałem rzeźbić.

lutekwwl - 30-01-2015, 00:23

Mi wcześniej piszczały, kupiłem bosh'a aerotwin i chodzą ciuchoteńko a wodę zbierają baardzo dobrze :) fakt faktem, koszt za obie to ok 80zł