To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

saphire - 30-07-2008, 22:53

Kurcze no przeciez napisałem że w każdym sklepie gdzie handluja CB i montują maja SW_miarkę i przynajmniej u mnie w regionie mierzą i stroją za 10-15 zł MAX więc po co kupować SW-meter :?: :!: skoro to się robi raz na parę lat...
jacek11 - 31-07-2008, 22:26

Jeżeli uda mi się pojechać na zlot,to zabiorę miernik.
Kumam też jak się to robi,więc chętnie pomogę :)

krzychu - 31-07-2008, 22:28

A mam pytanie do uzytkownikow triflexa ktos juz z nim wjechal do myjni samochodwej takiej z tymi dziwnymi wirujacymi szczotami?

Krzychu

Hubeeert - 01-08-2008, 00:29

saphire napisał/a:
Jak widzę ludzi z batem na 1.5-2m na dachu to mnie śmiech ogarnia bo na takich batach to się daje w odpowiednich warunkach pogadać ze skandynawią lub nawet australią

ALAN 48 EXCEL miał regulację. Woziłęm taką antenę na dachu Astry. Prawda jest taka: słychać mnie było na niezestrojonej antenie (po drugiej stronie) z jakichś 15km. Z ludźmi z zadbanym dobrym sprzętem gadalem nawet na 25-30km. Słyszałem kiedyś (ale nie wtracałęm się w rozmowę) Francję.

Na tamte czasy (4 lata temu) wydałem ponad 1200zł po dużych rabatach u mojego kumpla. Nigdy nie żałowałem.
Natomiast co do mertitum - albo dobry sprzęt i dobra antena albo kupić najtańsze i i tak będzie działać.

Pozdrawiam

atsar - 01-08-2008, 11:27

ja mam zestawik President Harry II classic + antentenka President Maryland + glosniczek zewnetrzny Nokia HSF-12 i musze przyznac ze wszystko milo dziala, szkoda ze moj Harry nie ma ASC, jednakze radyjko mam w takim miejscu ze szybko szumy sam likwiduje :D
krzychu - 02-08-2008, 10:30

Powiem ze nie masz czego zalowac z tym ASC... Ja po 2 miesiecznych probach z ASC przykrecilem pokrętła RF-Gain tak na 1/3 a SQ na 2/3 i dokonuje tylko malych korekt w zaleznosci od warunkow bo to ASC za bardzo wybiórczo działa powinna byc jakas zwloka czyli jak cos pusci to powinno obnizyc próg odciecia (bo niekiedy ucina koncowke rozmowy) i jednoczesnie powinno byc regulowane ASC bo niekiedy przepusci troche szumow.... a regulowanie RF Gein nic nie daje jesli chodzi o to przepuszczanie tych przypadkowych szumow.

Krzychu

krzysio1972 - 02-08-2008, 10:52

Mam podobne odczucia co do ASC, ale myślałem, że za mało jeździłem, aby to docenić. Ja mam też classica tylko, ze pod marką unidena i ewentualnie reguluje go w dwóch trybach miasto/trasa. Co do RF-Gaina to nie jest to redukcja szumów, a regulacja czułości anteny, dla mnie bardzo przydatne w mieście.

Hubeert to że odbierałeś Francję to raczej zasługa propagacji niż długości anteny, ale zgadzam się z Tobą, że w przypadku CB długość ma znaczenia, ja mam 1.6 .

krzychu - 02-08-2008, 10:57

Tak tylko slyszalem (niektorzy mowili ze im pomaga) ze przy ASC zmniejszenie czulosci wejscia (RF Gain) ma zmniejszyc ilosc szumow przez co ASC ma lepiej dzialac (oraz ponoc uzytkownikom z mniejsza antena tez to lepiej dziala) testowalem jakos lepszego komfortu nie odczulem.... o tym tylko chcialem powiedziec. A no i jest jeden problem bo jak masz ustawione na jakims tam poziomie i ktos odpowiada na granicy zasiegu to sie przynajmniej dowiesz ze ktos odpowiedzial i mozesz poprosic zeby ktos powtorzyl (podrzucil) przy ASC przewaznie nic nie zauwazysz jesli nie obserwujesz diodek odbioru.

Edit: Chociaz teraz mnie natchnelo troche bo jak kiedys testowalem to ASC to nie przykrecalem RF-Gain ponizej polowy, a jak juz zrezygnowalem z ASC to zauwazylem ze zeby to w ogole RF-Gain cos przycielo to trzeba go zkrecic powyzej polowy musze to sprawdzic.

A w ogole to radio Harry II ASC ma 2 wiady za jasny wysweitlacz (brak jakiejs funkcji od sciemnienia go) oraz brak jakis bialych lub fluorescencynych oznaczen na pokretlach obsluga go w nocy to porazka nie dosc ze razi wyswietlacz to jeszcze pokretlami po macku trzeba operowac nie dosc ze jeszcze nie wiesz ktore aktualnie trzymasz jak juz sprawdzisz po macku to ktores i tak przestawisz to jeszcze nie wiesz jak je ustawiles....

Krzychu

Anonymous - 08-08-2008, 21:10

koledzy mam radyjko SUNKRSA antena nie wiem jakiej jest firmy ale na pewno made in china jak większość rzeczy na tym świecie :P jest nie za długa jakieś 65cm na magnes moje pytanie czy jak zmienię antenę na trochę dłuższą i lepszą przykręcaną na zatrzaski to czy poprawi to mi jakość odbieranych fal czy tylko zwiększy to zakres sięgania antyeny
krzychu - 30-08-2008, 22:28

Po probie przykrecenia RF Gain o okolo 70% ASC zaczela wyraznie lepiej dzialac tak dobrze ze obecnie przez miesiac czasu tak z tym jezdzilem ewentualnie czasem jak pytalem to wtedy ustawialem SQ tak zeby slyszec czumy i wylowic cos z tla.

Moje obserwacje jesli ktos chce uzywac ASC to warto przykrecic RF-Gain tak aby wskaznik odbioru nie pokazywal nic jesli nikt nie mowi (u mnie silnik dawal zaklucenie na okolo 1 kreske po ustawieniu RF-Gain a godzine 10-11 nie swieci sie nic) nie zgodze sie tez ze zmniejsza sie zasieg bo to radyjko HARRY II ASC potrafi cos odebrac nawet jak sie na wskazniku odbioru nic nie zaswieca wiec ogolnie zasieg sie nie zmniejsza a pomagamy ASC lepiej oddzielic sygnal od szumu.

Ogolnie mysle ze przykrecie RF-Gain tak zeby przy wlaczonym silniku i danym srodowisku nie swiecila sie zadna kontrolka odbioru zawsze (jak nikt nie nadaje) da lepszy efekt nawet jak nie mamy ASC poniewaz mozna precyzyjniej regulowac SQ.

Krzychu

mikomik - 31-08-2008, 11:25

przejrzałem większość postów na tym forum i nasuwa mi się kilka uwag
1. potrzebna powtórka z fizyki bo:
najlepsza antena to antena długości fali czyli około 11m tzw całofalowa - proszę sobie przypomnieć wzór na długość fali
każda inna antena tj krótsza to odpowiednio półfalowa, ćwierćfalowa itp
inne anteny (o różnych długościach) mają elementy dostrojcze tzn indukcyjności lub pojemności dodatkowe (pamiętajcie że nawet zwykły drut to pewna indukcyjność) po to aby właśnie dostroic się do tych wartości (fali, półfa;i czy ćwierćfali) i na tym polega dostrojenie anteny bo trzeba uzyskać w niej tzw falę stojąca
wniosek im dłuższa antena i prawidłowo zestrojona tym lepszy odbiór i nadawanie
2. podstawowy błąd strojenia swr-metrem sprzedawców anten polega na tym, że stroją ci od razu antenę z kabelkiem
powinno się natomiast dostrajać zawsze antene na odpowiednio wcześniej przygotowanym tzn wzorcowo dostrojonym kabelku, a następnie dostroic do zestrojonej anteny kabelek który ją łączy z radiem już w samochodzie (poprzez docinanie kabelka na odpowiednią długość by i w nim uzyskać falę stojąca) - ale kto by sie w to bawił jak mu zależy przede wszystkim na sprzedaży sprzętu i niczym więcej
dostrajanie anteny razem z kablem łączącym to tylko połowiczne rozwiązanie
3. w tym ostatnim przypadku najkorzystniejszym i najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie matchera (cena średnio 150-180 zł)
zapewni on przy wykorzystaniu oczywiście zwrotnicy (switchera) korzystanie z anteny radia samochodowego współdzielnie z CB - zasięg uzyskiwany przy takim rozwiązaniu to spokojne 8-15km w czasie jazdy i ok do 50km w czasie postoju w zależności od pogody i warunków terenowych
matcher pozwala na dostrojenie dowolnej anteny do radia CB by na wejściu antenowym radia uzyskać fale stojąca
nawiasem mówiąc są to sprawdzone rozwiązania (widziałem dobrze pracujace CB z matcherem gdy antena była elektroda od spawarki, a zasięg uzyskiwany przekraczał na tej "antenie" 6km) tylko zobaczcie jak ciężko kupić matcher - w sklepach łatwiej naciąć klienta na kupno trzeciej czy czwartej z kolei anteny niż usłyszeć kup pan matcher
pozdro
Janusz
z reguły matchery mają wbudowaną w sobie swr miarke czyli swr meter

krzychu - 31-08-2008, 14:05

Ad 2. Ale w 90% od sprzedawcow sie slyszy ze kabel ktory jest dolaczony do anteny jest juz idealny ;( Pewnie po czesci tak jest....... przynajmniej przy renomowanych producentach i moze dlatego one lepiej dzialaja od chinskich podróbek.

Ad3. Czyli mowisz ze jakis tam matcher pozwala na zrobienie z anteny od radia samochodwego zrobic taka CB??? Jak to sie podlacza albo stori??

Krzychu

mikomik - 07-09-2008, 15:18

powtarzam potrzebna zwrotnica antenowa żeby rozdzielić sygnał na radio samochodowe i na cb
ze zwrotnicy kabelkiem podłącza się matcher a za matcherem podłącza się cb
matcherem dostrajasz bardzo prosto jak swrmiarką
i tyle
z tym że w instrukcji matchera z reguły jest opis jak to zrobić:)

[ Dodano: 07-09-2008, 15:22 ]
matcher to takie pudełeczko z wskaźnikami i pokrętłami do dostrojenia i to jest jego jedyna wada, że trzeba go montować stosunkowo blisko radia cb:)
ale autentycznie widziałem matcher współpracujący z drutem zamiast anteny i oki
ja z takiego układu podziału aneny radia samochodowego na radio i cb z uzyciem matchera korzystałem w merolu - beczce i chodziło to oki miałem łaczności nawet ponad 20 km z tym że przy sojącym aucie
w czasie jazdy dystans był krótszy:)

[ Dodano: 07-09-2008, 15:25 ]
a co do anten fabrycznych i ta zawsze powwtarzam zawsze trzeba je dostrajaćbo zależy gdzie ją montujesz i nie zawse kablek fabryczny jest prawidłowo docięty czyli ma prawiłową długość
a jak sprzedawca ci wciska kit że tego nie musisz dostrajać to oznacza że sie na tym g.... zna i chodzi mu tylko o wyniki sprzedaży

Anonymous - 20-09-2008, 13:27

JCH napisał/a:
Właśnie ze względu na garaż zastanawiam się na krótką Georgią Presidenta. Czytałem negatywne opinie na temat tej anteny, natomiast w trasie spotkałem gościa, który ją sobie chwalił. I faktycznie przez długi czas słyszałem go gdy jechał za mną, także ludzi którzy mu odpowiadali, potem gość mnie wyprzedził i właśnie zobaczyłem że ma Georgię.
A co Wy sądzicie?

znajomy ma Georgię postawioną na Focusie (radyjko Uniden 520 XL). Nie jest z niej zadowolony - mały zasięg, szumi, podobno słabo go słychać gdy nadaje, a z odbiorem tak sobie...
Z małych anten to ludzie polecają Presidenta Florida - ponoć najlepsza z tych małych anten...

Ja osobiście używam Presidenta JOHNNY II ASC z anteną Sirio AS-100 (na razie na magnesie 12 cm - może przerzucę ją na uchwyt bagażnikowy). Jak dla mnie zestawik bomba. Antenka w sam raz! :biggrin: Polecam!
Pozdrawiam!

Student - 20-09-2008, 14:57

Wszyscy o radiach i antenach a co z mikrofonami.
To że kogoś kiepsko słychać to nie znaczy że ma złe radio, a wręcz przeciwnie może mieć bdobre radio a oryginalny mikrofon to przeważnie kaszana.
Ja mam mikrofon prawie 3 x droższy od radia i nie mam do niego zastrzeżeń.
Co do samego machera to jest to dobre urządzonko ale na stacji bazowej a nie w samochodzie.
Dobrze zrobione strojenie wystarczy i nic nie trzeba więcej.
Mam wrażenie że wyciągacie "działo na komara" :wink:rozdrabniając pewne problemy,
Powodzenia.

PS. Ostatnio podszedł znajomy i pyta się jak moja antena ściąga pioruny i po co mi taki maszt :mrgreen: , taki miałem uśmiech .