[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła
memory - 14-02-2011, 18:13
Za bardzo się chyba pochwaliłem. Po dwóch dniach poprawnego działania pedał rano zrobił się bardzo miękki. Pod pompowałem z 80 razy. Próbowałem odpowietrzyć. Przez godzinie ok i znowu miękki :/ i tak w kółko.
Krejzi - 14-02-2011, 18:34
a wysprzeglik w koncu wymieniles ? czy tylko odpowietrzyles ? bo skoro sie zapowietrza to znacyz ze cos jest nie halo wiec to ze na chwile zalatwia sprawe nic nie gwarantuje, dokladnie takie objawy mialem z walnietym wysprzeglikiem wymiana banalna i szybka.
memory - 14-02-2011, 18:50
próbowałem wymienić ale poprzedni właściciel tez próbował i jedna śrubę ścioł, ukręcił że nie da się żadnym kluczem odkręcić. Wiec odpowietrzyłem tylko. Jutro będą walczył, chociaż bez narzędzi nie widze sukcesu :/ Mam nadzieje ze to tylko wysprzeglik , bo z pompką przy moim szczęściu ciężko to widzę
Krejzi - 14-02-2011, 18:53
skoro jest ukrecona sruba to moze chociaz kup zestaw regeneracyjny to mozna zrobic chyba bez odkrecania wysprzeglika
CIENIO1 - 14-02-2011, 19:13
u mnie na 99% tarcze sprzęgła.będę sam wymieniał nie długo.bo tez pod pompowałem i w miarę jakoś wbijam biegi ale to nie to.pedał mam na d samym dole i wbijam bieg i jak go wyjmuje to to samo robię.
carbon11 - 14-02-2011, 23:13
CIENIO1 napisał/a: | .bo tez pod pompowałem i w miarę jakoś wbijam biegi ale to nie to.pedał mam na d samym dole i wbijam bieg i jak go wyjmuje to to samo robię. |
Po tym wnioskujesz że to tarczy wina
Krejzi - 15-02-2011, 09:05
no wlasnie, sprzeglo nie pada ot tak nagle, a uklad hydrauliczny mogl. To ze wysprzeglik sie nie poci tez nic nie znaczy u mnei nic nie bylo widac nawet nie bylem pewien czy ubywa plynu, a sporo plynu zebralo sie w oslonce gumowej wysprzeglika wystarczylo ją nacisnac i bylo slychac ze jest tam plyn ( takie siorbanie ). wymiana wysprzeglika to jednak tansza opcja niz wymiana sprzegla .
A o ile wiem to pompowanie sprzegla nie powinno nic zmieniac przy padnietym sprzegle, jak sprzeglo padlo to padlo i pompowanie mu nie pomoze. (Chyba)
carbon11 - 15-02-2011, 10:01
Krejzi napisał/a: |
A o ile wiem to pompowanie sprzegla nie powinno nic zmieniac przy padnietym sprzegle, jak sprzeglo padlo to padlo i pompowanie mu nie pomoze. (Chyba) |
Dokładnie tak
memory - 16-02-2011, 18:21
Wymienilem wysprzęglik (zestaw naprawczy). Teraz biegi wchodzą ładnie po wciśnięciu do połowy sprzęgła, ale nadal pedał robi się miękki jak go nie używam. Muszę z rana pod pompywać z 4 razy.
Zauwazylem ze to coś na zdjęciu poci się ,mam pomarszczony lakier.
Czy ktoś wie jaką pełni funkcję to urządzenie? Czy przez to może robić się pedał miękki sprzegła jak jest nieszczelne?
Edit:
Po uszczelnieniu tego sylikonem i odpowietrzeniu sprzęgła na razie wszystko ok
robertdg - 16-02-2011, 18:48
memory napisał/a: | Czy przez to może robić się pedał miękki sprzegła jak jest nieszczelne? | Tak Cytat: | Czy ktoś wie jaką pełni funkcję to urządzenie? | kompensator ciśnienia
Robson WM - 16-02-2011, 18:56
Sorki że podpinam się do tematu,ale nie wiecie co może być ze sprzęgłem że gdy jest mróz ( poniżej -10 C ) sprzęgło mi nie odbija i jest ciągle wysprzęglone? Pompka odpada,bo na jesień naprawiałem i działa bez zarzutów. Jak nie ma mrozu,lub jest nie duży to wszystko jest ok. Nie miał nikt z Was podobnych problemów?
Skoti - 19-03-2011, 14:43
Ja wyrzuciłem ten kompensator i poprawiło się sprzęgło. Ale już tarcza ma swoje lata i jest do wymiany. Jakiej firmy sprzęgło polecacie ? Czy docisk też trzeba wymieniać ? jak tarcza już zaczyna ślizgać ?
Pozdrawiam
m6riano - 20-03-2011, 04:39
sprzęgło tylko z dociskiem i łożyskiem firmy DAIKIN/EXEDY lub ew. AISIN zależy czy masz przedlift czy po..
czekoladka_1981 - 20-03-2011, 15:37
m6riano napisał/a: | sprzęgło tylko z dociskiem i łożyskiem firmy DAIKIN/EXEDY lub ew. AISIN zależy czy masz przedlift czy po.. |
Czy jest jakaś różnica przy wymianie kpl. sprzęgła:?: Obydwa są godne polecenia. Aktualnie od 3 lat mam założony kpl DAIKIN przedlift.
m6riano - 20-03-2011, 17:14
Może być taka że jak kupowałem EXEDY to się okazało że tarcza jest do polifta (225mm) dlatego musiałem zmienić na AISIN(który był tylko do przedlifta 215mm). Może tak być lecz nie musi.
|
|
|