To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - j-rules - CB4A czyli miłosc od pierwszego wejrzenia

j-rules - 08-09-2010, 16:13

rosomak1983, dokladnie na tkai zestaw poluje - tylko w mojej wsi nikt takiego nie chce zamontowac. Gdyby swego czasu jak juz bylem na gaz napalony ktos takie cos montowal - to juz bym jezdzil na podtlenku.
Rownie leciwe konie, ale inwestycje pewnie tez nie tania ;p Ze nie wspomne o wszelkich dopieszczajacych Twego białasa dodatkach :D

rosomak1983 - 08-09-2010, 16:39

j-rules napisał/a:
tylko w mojej wsi nikt takiego nie chce zamontowac

tzn nie maja czy nie chca montowac???
j-rules napisał/a:
Rownie leciwe konie, ale inwestycje pewnie tez nie tania ;p

to sie okaze zalezy w jakim stanie silnik i czy cos bedzie trzeba zrobić ale jak sprzedam wszystko od 1.6 moze wyjsc na zero :P :P :P

j-rules - 08-09-2010, 16:49

rosomak1983, hehe no walsnie, a mi na gazie tak czy siak sie bedzie zwraac, po roku tez bede na zero no nie? ;P

W jednym zakladzie mieli - ale nie chcieli montoeac, twierdzii ze ta sa klopotliwe zestawy i pozniej maja tylko problemy na gwarancji... Resztta zakladow ktora rozwazala mozliwosc montazu takiego zestawu chciala za to wiecej kasy. do 3k nawet. ehh

rosomak1983 - 08-09-2010, 19:37

j-rules napisał/a:
twierdzii ze ta sa klopotliwe zestaw

co za bzdura jakas,,,, ponoc ten stag plus to super instalka

j-rules - 08-09-2010, 23:15

rosomak1983, dokladnie, naczytalem się i zarówno stag+ oraz stag 300 same pochlebne opinie, podobnie magic jety oraz reduktory zavolli. A wszedzie chca mi pchac centralke Zenit, wtryski valtek czerwone i tomasetto. Jedynie w czakramie zapronowali brc, nie pamietam jakie wtryski do niej, byc moze KME, ale nie chce klamac. Na pewno chce miec tankowanie gazu we wlewie paliwa ;p Bede jeszcze kombinowal co i jak..
KaWu - 09-09-2010, 07:25

rosomak1983 napisał/a:
ponoc ten stag plus to super instalka

Stag+ to tylko sterownik :twisted:

j-rules napisał/a:
zarówno stag+ oraz stag 300 same pochlebne opinie, podobnie magic jety oraz reduktory zavolli

Takze polecam.

j-rules napisał/a:
centralke Zenit

Też ma kolega w Megane i jest ok.

Podstawa to prawidłowy montaż

j-rules napisał/a:
wtryski valtek czerwone i tomasetto

To dobrze ze odpusciles. Choc reduktor tomasetto Arctic sprawuje się wzorowo w twoim silniku. Znam 2 szt 4G92 co na nim śmigają.

j-rules napisał/a:
Na pewno chce miec tankowanie gazu we wlewie paliwa

Dobrze zabezpiecz-bo korozja po czasie nieunikniona. i uwazaj przy tankowaniu na ew. odbicie pistoletu.

j-rules napisał/a:
tylko w mojej wsi nikt takiego nie chce zamontowac.

To taniej bedzie pojechać gdzieś dalej to zamontować a dobrze :)
Uwierz mi, że lepiej kawałek przejechać niż później narzekać na gaz (czyt. montażystę lpg).

j-rules - 09-09-2010, 09:40

ten reduktor tomasetto wszedzie mi chca wepchac ale alaska (o ile dobrze pamietam)

Akurat mam troche korozji obok wlewu paliwa, w sam raz by sie wycielo a potem bym to czyms juz traktowal na przyszlosc.

Temat zalozenia instalki gdzies dalej wchodzi w gre - tylko gdzie? Wszedzie obok mej wsi mowia : jedz do tarnowa tam sa dobrzy gazownicy! Bardzo ciekawe.. Juz w regionalnym robilem wywiad o krakowskich montazystach, lecz ostatecznie nie wiem co i jak.
Skonczy sie albo na BRC na miejscu, albo na Krk.

KaWu, nie posiadasz czasem opini o BRC Sequent24 ? Akurat Twoje opinie sa bardzo cenne!

KaWu - 09-09-2010, 10:45

j-rules napisał/a:
tomasetto wszedzie mi chca wepchac ale alaska

Ten sobie odpuść. Osobiście się podpinałem w Poznaniu do Colta 4G92 i miał duży spadek ciśnienia przy "szybkiej" jeżdzie.
Wiec jakbym mial polecić do Ciebie to albo Arctic a najlepiej ZavoliN.

W twoich rejonach nie znam nikogo. Jezdzij pytaj-najlepiej juz u kogos kto instalowal.

Co do BRC-sa ok-wychodzi drozej ale masz wtryskiwacze z wysokiej polki. Ja tez planowalem wrzucic BRC kiedys. Jednak nie mam osobiscie z nim doswiadczenia.
No chyba ze bedziesz chcial zalozyc ta slabsza wersje BRC. Nie pamietam jak sie nazywa.
BRC kilka miesciecy temu chcialo byc bardziej konkurencyjne na rynku i zeby zejsc z cen dalo m.in. slabsze wtryski. Ja juz wolalbym doplacic do lepszych-sa sprawdzone prezez kilka lat.

Tomek - 09-09-2010, 11:02

KaWu napisał/a:
ta slabsza wersje BRC. Nie pamietam jak sie nazywa.

chyba BRC light

KaWu napisał/a:
BRC kilka miesciecy temu chcialo byc bardziej konkurencyjne na rynku i zeby zejsc z cen dalo m.in. slabsze wtryski.

nie do końca tak
BRC kupiło firme Zavoli i wzieli ich wtryski, troche poprawili i tak stworzyli ten BRC Sequent 24 light, bo chyba tak się to nazywa

jakbym nie miał gazu w Colcie to pewnie bym to założył, bo cena przekonuje
wtedy mógłbym się podzielić wrażeniami

j-rules - 09-09-2010, 11:35

no to jedizemy dalej z koxem, a raczej gazem :P

Cytat:
Zestaw montażowy Sequent 24 Light składa się m. in. z reduktora Genius MB, w którym usunięto czujnik temperatury wody. Obecnie wartość ta, poprzez centralę sterującą SQ, podawana jest przeliczeniowo z sensora ciśnienia i temperatury gazu na listwie wtryskiwaczy. Warto także wspomnieć o całkiem nowej, rozbieralnej listwie wtryskiwaczy, której konstrukcja pozwala na wymianę pojedynczego elementu. Konstruktorzy BRC zastosowali także nowy filtr fazy lotnej, który dzięki zastosowaniu materiałów trójwarstwowych o strukturze kraterowej (szczeliny, zakamarki) zwiększył dokładność filtracji (wyłapuje teraz drobiny o średnicy nawet 3 mikronów) przy jednoczesnym polepszeniu przepływu gazu.

Tyle znalazlem o light. Kto mi powie wprost : dobre to czy nie? :D

z innego forum : Wtryski w wersji LIGHT to Zavolli Pan : ktos posiada opinie? :P

KaWu - 09-09-2010, 12:52

tomek84, wlasnie chodzilo mi o wtryski Zavoli Pan.
Napotkalem sie gdzies w necie, ze puszczaja gaz - pewnie dlatego zrobili wymienialne. Cos w nich staje sie nieszczelne. Moze to dobre wtryski ale musialbys zebrac opinie uzytkownikow z nimi - a one sa od niedawna.
No i Pany sa z dyszami a nie tak jak poprzednie BRC.

j-rules - 20-09-2010, 13:37

pare słów o ostatnim spalaniu. przed poprzednie tankowanie na stacji miejskiej, bak wyjezdozny normlanym tempem caly po miescie - wyszlo 9 litrow. Zdziwilem sie troche. Kolejne tankowanie na statoilu, jazda mieszana, 200km trasy (w 4 osoby o wadze pieciu :P ), 350 w miescie, srednie wyszlo 7,7. Wyglada wiec na to, ze juz nie bede wiecej tankowac na miejskiej, bo najwidoczniej leją juz kiepska bezolowiowa. Stad chyba te 0,5 lytra na setke wiecej.
Aha co ciekawe - wyniki te osiagniete na zbyt malym cisnieiu w oponkach. Na wszystkich kołach od 1.8 do 1.9 , wlasnie przed chwila dobilem do 2.1 Do zimy juz dojezdze na tych wentylkach, bo pasuje kupic zimówki, ale na wiosne bede musial wymienic bo puszczaja cosik. Chyba ze to norma. W sumie raz na kilka tysiecy kontrola cisnienia jest zalecana..

Oprócz tego poki co eksploatacja, lekkie sciaganie w lewo, i coraz bardziej wkurzajace stuki w zawieszeniu z przodu. I to sa najblizsze plany, obok konserwy nadkoli i podlogi przed zimą.. A i jeszcze jakby leciutkie problemy z zapłonem, na wolnych obrotach jakby co jakis czas "prychał" tak lekko, ale wyczuwalnie w kabinie. Nie tak dawno wymienialem wszystko, kable siwece, kopułke i palec - czyzby pora na zmiane kąta?

j-rules - 03-10-2010, 10:56

z ostatnich miłych wiadomosci : zakupiłem komplet opon zimowych forestone WH2, nówki z rocznika 2009 za 508 pln - wydaje mi sie cena super, tansze od debicy.. Juz czekaja w garazu, na dniach pojade je zalozyc na fele i wywazyc i beda czekac na pierwsze sniegi bym sobie zmienil sam w garazu ;p a nie stal w kolejkach.

spalanie wrocilo do normy, jeszcze ostatecznego pomiaru z miasta nie mam, ale juz jest na poziomie 8,6

Z niemilych wiadomosci : przecialem (znowu!!!) kabel od anteny cb. Podpialem sobie radyjko do transita na potrzeby chwili, kabel nieszczesliwie wpadl w zamek podczas zamykania drzwi. Przecielo jak mieczem smaurajskim. Hłolender, a teraz okres w ktorym najbardziej cb porzebuje. Naprawiac juz jej nie chce, wyglada jakby wojne przeszła, 3 razy kabel łączony (raz wtyk) antena przycinana..)

Zamówilem Lemm at1231. Do tego dojdzie Lafayette Zeus, bo moj tato woli jakies prostsze radio i chce przytulic moja onwe. No i spoko, aktualnego wilosna pewnie jakos gdzies naprawie i bedzie na zapas...

KaWu - 04-10-2010, 08:02

j-rules napisał/a:
zakupiłem komplet opon zimowych forestone WH2, nówki z rocznika 2009 za 508 pln

Dobra cena za kpl. Znajomy ma je i w ub. roku na narty jechalismy. Naprawde spisywaly sie ok. Jedynie moze za szybko ABS sie zalacza na nich i jak na sucha droge spadl desz to byly juz troche sliskie. Ale na sniegu spisywaly sie bardzo dobrze.

j-rules - 04-10-2010, 08:42

KaWu,
Cytat:
Jedynie moze za szybko ABS sie zalacza na nich i jak na sucha droge spadl desz to byly juz troche sliskie

mysle ze w klasie budzet nie ma opon ktore by sie na lekko mokrej nawierzchni spisywaly dobrze. Ale dzieki za sugestie, bede bral pod uwage.

Wczoraj zakonserwowalem jedno tylne nadkole. Masakra, bez kanalu ciezko to wykonac. Nie jestem do konca zadowolony z wykonania, no ale zobaczymy jak bedzie.