To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Komputery, RTV, AGD, Komorki - MPEG-4 w telewizorze czyli co nas czeka za rok ?

krzychu - 26-01-2014, 18:28

Juiceman napisał/a:
Ale to by chyba poinformowali o przejściowych problemach... a tu cisza :mrgreen: :-X

znaczy tutaj http://www.emitel.pl/ sprawdziłeś? :twisted: Czy wyszedłeś z założenie, że zapukają do drzwi? :P

plecho1 - 26-01-2014, 18:29

Jeśli coś takiego ma miejsce, to Emitel informuje o tym na swojej stronie, jest tam gdzieś harmonogram konserwacji i innych prac na nadajnikach.
krzychu - 26-01-2014, 18:33

plecho1 napisał/a:
Jeśli się dobrze orientuję, to najbliższy nadajnik ze wszystkimi multiplexami masz w Gdańsku nadający z maksymalną mocą 100kW. Tczew jest oddalony od niego o około 30km, to bardzo mała odległość i jeśli nie ma wielu przeszkód na drodze sygnału, to z takiej odległości powinieneś odbierać praktycznie na przysłowiowym widelcu.

Z tym widelcem to wcale nie żarty. Myślę, że jak wciśnie rozprostowany spinacz w złącze antenowe to będzie OK :finga: Wywal wszystkie wzmacniacze z tej anteny oraz zasilacz, obróć ją według kierunku w stronę gdańska. A jak nie kupisz syntezatora to po prostu wykręć kabel do anteny na krótko. I żeby była jasność żadnego zasilacza. Tam naprawdę wystarczy kawałek kabla łączący antenę z odbiornikiem...

Juiceman - 26-01-2014, 18:35

Niestety nic tam nie ma :?
plecho1 - 26-01-2014, 18:36

Harmonogram przerw konserwacyjnych http://emi.emitel.pl/plan_tvp/
Juiceman - 26-01-2014, 18:39

Biorąc pod uwagę że brak sygnału od paru dni a wszelkie prace konserwacyjne wypisane na EmiTel'u trwają mniej niż paręnaście godzin to przyczyna leży gdzieś indziej ehhh ;/
krzychu - 26-01-2014, 18:41

Juiceman - poszukaj siebie i nadajnika tutaj: http://www.dvbtmap.eu/mapdistance.html

A potem wklej link z profilem terenu.

plecho1 - 26-01-2014, 18:41

Może wraz z sąsiadem łapiecie sygnał z odbicia na co ma wpływ pogoda a ta w ostatnim czasie trochę się zmieniła.
Juiceman - 27-01-2014, 05:55

Najbliżej mam nadajnik na

Name: Kalisz - Mikstat
Position: 51°31'55.8"N 17°59'37.7"E
Region: Wielkopolskie
Altitude: 225 m
Height: 250 m

Natomiast antena ustawiona na Wrocław.

krzychu - 27-01-2014, 07:11

Jeśli mieszkasz w Ostrzeszowie to na nadajnik we Wrocławiu masz taki profil:

Ogólnie rzecz biorąc kiepskawy.

A na Kalisz masz tak:

Oba nadajniki nadają wszystkie MUX-y po 100kW.

Więc ogólnie przestaw na Kalisz i zlikwiduj wzmacniacze i zasilacze z instalacji antenowej.

A tak ogólnie to sprawdź z którego mux-a (po numerach jak dasz radę to sprawdzić w TV) odbierasz bo moim zdaniem odbierasz i tak z Kalisza tyłem anteny.... :P
Z Wrocławia masz: 55, 58 i 25, a z Kalisza masz: 38, 44 i 31.

Marcino - 27-01-2014, 08:21

Dzieki za sugestie.
Antena moją to siatkowa. Ale chyba kupię za 50zł tą co polecaliście wczesniej, tym bardziej że ni potrzeba żądnych wzmacniaczy. W czwartek bede miał nowy TV bez dekodera zewnętrznego Viwy to zobaczymy co i jak. Może i coś z dekoderem być

plecho1 - 27-01-2014, 13:19

Siatka nie jest zła na takie odległości, jedynie tę co kupisz będzie inaczej wyglądała bo działać będzie tak samo.
Marcino - 27-01-2014, 14:21

To spróbuje najpierw bez zasilacza i wzmacniacza z tą moją siatką. Przejże też kable bo się bałagan zrobił, i jeszcze router stoi obok rpodzielacza sygnału. .

A co powiecie bo kupuje nowy TV z tunerem satelitarnym, mam w domu tależ, leży w schowku na strychu, Czy odbiorę z satelity jakies programy? Czy jest mozliwość bez deokodera w samym TV na opcję na karte płatnej TV, czy da sie do niego dokupić np jakiś NC+ lub Polsat?

krzychu - 27-01-2014, 14:32

Jakiego rozdzielacza sygnału?

Z satelity możesz odbierać kanały FTA (darmowe).

Dokupić możesz kartę, ale razem z modułem CI z tego co się orientuję. Warto wcześniej też sprawdzić jak dany telewizor współpracuje z daną platformą... Takie rzeczy jak VOD i tym podobne nie będą działały.

Marcino - 27-01-2014, 15:27

krzychu napisał/a:
Jakiego rozdzielacza sygnału?

Coś w tym stulu mam,

Z regulacją chyba mocy .. taka plastikowa śrubka na kwadrat.
Kupiłem to dawno temu.