[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
racer1972 - 13-03-2011, 19:08
Jakoś przeoczyłem... Czekam na opinie po dotarciu...
michaello - 13-03-2011, 19:47
mitsu00 napisał/a: | Ja od 50kkm w Outlanderze jeżdżę na tarczach BluePrint (110zł szt.) i na klockach Yashika (100zł na przód). Dzialają rewelacyjnie i nie buczą jak ori. Do Lancerników są w identycznych cenach. Jako ciekawostkę podam że 1 ori tarcza kosztuje w ASO 550zł, a za komplet tarcz i klocków j.w. na obie osie dałem 600zł |
O! i robi sie coraz ciekawiej w tym temacie. Rzeczywiscie sa w katalogu od MR07, sprawdzilem na stronie, na pierwszy rzut oka wszystko sie zgadza i do naszych lancerow powinny pasowac.
MaciekCi - 26-03-2011, 18:16
Przymierzam się do zmiany systemu hamulców w swoim Lancerku i tak czytam :
MichalRej napisał/a: |
Pierwsza to wymiana zacisków z Lancera GTS z USA (te same co w Ralliart w europie i outlanderze) tylko że cena samych nowych zacisków to koszt 4 000 zł (same zaciski).
lub druga opcja
zestaw od K-sport zacisk 8 tłoczkowy, z tarczą 330mm pod felgę min 17” koszt 6000zł
|
Rozumiem, że potrzebuję nowych zacisków, tarcz i klocków, tak ? Myślałem o komplecie brembo od EVO. Taki komplet (zaciski,tarcze,klocki) można znaleźć za ~ 3500zł , oczywiście tylko na przód. Jeśli tak, to bym zainwestował, zwłaszcza, że czerwone zaciski bardzo mi się podobają. Chyba, że jest coś sensowniejszego ? Może większe tarcze ? Co z tyłem ? Zostawić fabrykę czy też spróbować ulepszać ? Może mi ktoś wyjaśnić i doradzić w tej kwestii?
krzychu - 26-03-2011, 21:47
a felgi na lato i zimę masz 18 cali?
MaciekCi - 26-03-2011, 23:49
A pod 17" nie wejdzie ?
krzychu - 27-03-2011, 10:05
Chyba nie, ale można by zapytać użytkowników EVO. Ewentualnie może być tak że 17-stki wejdą ale z dystansami lub będzie zależało to od konkretnego modelu felgi.
MichalRej - 27-03-2011, 14:13
Myślę że wsadzenie hamulca z Evo do cywila to jest słaby pomysł...
Po prostu taki zestaw Ci nie podejdzie, (tzn: na pewno nie zamkniesz się w kosztach o jakich myślisz ani 2x większych) bo ogólnie wszystko się da tylko zależy to od zasobności zielonych $, ale w tedy nie ma to żadnego sensu... =D
Evo ma całkowicie inne zwrotnice, a tym samym inne są jarzma montażowe zacisków...
A temat felgi to już inna bajka, bo o ile rozmiar 17" czy 18" jest jak najbardziej ok, to na pewno 7" szerokości (przy seryjnej 18-nastce) troszkę by brakło przy tym ET...
Więc ja polecam taki temat odpuścić...
A jak np: jakieś 5,5k czy 6k jest dla Ciebie akceptowalnym wydatkiem na hamulce do tego samochodu to ja bym zainwestował w K- sport
viader - 28-03-2011, 09:35
A ja bym wolał jednak zaciski i tarcze z evo niż k-sporty. Tylko faktycznie pod te zaciski musi być odpowiednia felga, minimum to 17 cali o odpowiednim ET. Na ile śrub jest felga w lancerze, bo jeśli jak w evo 5x114,3 to najlepiej kupić felgi właśnie z evo, da się wyrwać komplet w granicach 1500-2000zł.
MichalRej - 28-03-2011, 09:47
viader napisał/a: | A ja bym wolał jednak zaciski i tarcze z evo niż k-sporty. Tylko faktycznie pod te zaciski musi być odpowiednia felga, minimum to 17 cali o odpowiednim ET. Na ile śrub jest felga w lancerze, bo jeśli jak w evo 5x114,3 to najlepiej kupić felgi właśnie z evo, da się wyrwać komplet w granicach 1500-2000zł. |
Przeczytaj dokładniej mój post wyżej...
Evo ma całkowicie inne zwrotnice, a tym samym inne są jarzma montażowe zacisków...
Felga to jest najmniejszy problem w tym przypadku...
viader - 28-03-2011, 18:33
Jaki widzisz problem w dorobieniu odpowiednich adapterów?
Uwex - 28-03-2011, 19:02
viader napisał/a: | Jaki widzisz problem w dorobieniu odpowiednich adapterów? |
dorabiane adaptery do układu hamulcowego ? żartujesz ?
viader - 28-03-2011, 19:09
Poczytaj racingforum, profesjonalne warsztaty stosują adaptery w autach, które mają po 400-500KM i nie widzą w tym problemu. Jaki więc problem zastosować adapter w takim słabym autku jak lancer? Kwestia dorobienia tego z odpowiedniego materiału, po dokładnym zaprojektowaniu. Są firmy, które się tym profesjonalnie zajmują. A K-SPORT to coprawda droga ale jednak chińszczyzna. Chcesz naprawdę dobre hamulce to albo ori brembo albo np. stoptech albo wilwood ale ceny są sporo wyższe niż k-sport.
Uwex - 28-03-2011, 19:15
viader - w takiej wersji (profesjonalny warsztat) to już lepiej wygląda - chociaż i tak chyba będzie to bez homologacji , a do ruchu na drogach publicznych chyba musiała by być ?
viader - 28-03-2011, 20:11
A kto to niby sprawdzi? Poza tym, praktycznie każda zmiana części na inne niż fabryczne ponosi za sobą utratę homologacji na całość auta. U niemców każdą modyfikację wbija się w książkę pojazdu, u nas nie ma takiej możliwości, poprostu przymyka się na to oko.
MichalRej - 28-03-2011, 23:15
Jak pytałem w 4Turbo chłopaków, to raczej nie doradzali takich zabiegów,
a jeśli chodzi o evo, czy części do nich to chyba w Polsce nie ma wiele firm które tak się znają na rzeczy...
|
|
|