[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne
Owczar - 27-01-2017, 23:04
Ja u siebie zrobiłem dzienne że świateł długich. Według mnie Led nie pasuje do wszystkich aut
Pawlacz - 24-02-2017, 20:31
Podzielcie się Panowie/Panie wiedzą jak zdjąć osłonę podwójnych halogenów (te bez szybki)? Na dole jest śrubka a od góry? Zaczep jakiś? Nie chciałem niczego ciągnąć na pałę ale nie chciało współpracować w żadnym kierunku:) Chcę włożyć DRL zamiast dalekosiężnych.
tresorex - 11-07-2017, 16:40
pappagiorgio napisał/a: | Sprawdź pierwej ile cm jest od podłoża do dolnej krawędzi świateł przeciwmgielnych. Według przepisów dolna krawędź świateł do jazdy dziennej musi być co najmniej 25cm ponad drogą. |
Bez obniżonego zawieszenia od asfaltu do dalekosiężnego (środek lampy) jest ok 40cm więc spokojnie można montować dzienne.
pappagiorgio napisał/a: | Ja pomyślałem ostatnio (cały czas się zastanawiam nad sensem świateł do jazdy dziennej) żeby "wsadzić" listwę led pod światła mijania. Tam jest wywinięty w pionie kawałek zderzaka. Jak by wyciąć na szerokość listwy led kawałek i wszystko ładnie zamontować? |
To chyba najgorsze miejsce w jakim można dać dzienne. Zobacz jak tam jest mało miejsca.
To już lepiej je wkręcić we wnękę grilla w zderzaku.
Wracając do dyskusji czy ktoś może podać model lampy który będzie pasował w miarę bez rzeźby zamiast lampy dalekosiężnej?
Pawlacz - 18-07-2017, 20:31
Możesz się pochwalić jak wyjąć te lampy z samochodu? Raz próbowałem ale pokonały mnie plastiki (nie wiem jak je zdjąć, żeby nic nie urwać). Mam kupione takie coś: http://allegro.pl/lampy-d...6896657780.html
Jak uda mi się założyć to dam znać czy dużo kombinacji.
tresorex - 18-07-2017, 22:26
Ja zawsze zdejmowalem na zdjetym zderzaku więc było łatwo, odkrecasz 2 czy 3 śruby i wychodzą.
Pawlacz - 19-07-2017, 21:18
tresorex napisał/a: | Ja zawsze zdejmowalem na zdjetym zderzaku więc było łatwo, odkrecasz 2 czy 3 śruby i wychodzą. |
Te śruby są od wewnątrz czy zewnątrz zderzaka?
[ Dodano: 23-07-2017, 21:31 ]
Sam sobie odpowiem
Śruby są od wewnętrznej części zderzaka. Od góry śrubka 10, od dołu krzyżak.
Na razie wszystko wyjąłem i przywracam do stanu używalności bo strasznie pordzewiałe to wszystko. Pewnie zajmie tydzień, może dwa i powinno być skończone.
Pochwalę się wynikiem.
Danion - 01-09-2017, 09:07
Cześć,
A co sądzicie o rozklejeniu reflektorów i zamontowaniu coś takiego? Sądzę, że efekt byłby całkiem niezły.
http://allegro.pl/swiatla...5235998542.html
Krzyzak - 01-09-2017, 10:31
Danion napisał/a: | zamontowaniu coś takiego? | w świetle prawa zmiana nielegalna, policja zabierze dowód przy pierwszej kontroli
Danion - 01-09-2017, 10:36
Orany Oo. Czyli zamontowanie takiej listwy kompletnie odpada? Jak to przechodzi w nowych autach, zawarte to jest w homologacji?
Owczar - 01-09-2017, 11:29
Oczywiście, że tak. Nowe reflektory są homologowane do drl. Są pewne standardy, a ta listwa nijak ma się do nich.
Krzyzak - 01-09-2017, 12:49
A najśmieszniejsze jest to, że te DRL w nowych autach to jednocześnie postojówki i wg prawa też są nielegalne bo ustawa precyzuje, że jak zapala się mijania to DRL gaśnie a w nowych autach świecą się oba... no ale homologację mają...
Danion - 01-09-2017, 13:11
No to mój plan upadł. Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach ;d
Owczar - 01-09-2017, 13:16
Co prawda też nie do końca legalne ale nie szpecace to światła drogowe na 30%.
milo - 01-09-2017, 14:55
Danion napisał/a: | Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach |
Tylko z homologacją oznaczenie na kloszu , żadnych wynalazków
rej - 13-09-2017, 09:47
Danion napisał/a: | No to mój plan upadł. Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach ;d |
Tak, ale niech to będą halogeny które rzeczywiście sprawą, że auto będzie lepiej widoczne, a nie jakaś ledwo święcące żarówki, które będą tylko po to, aby policja się nie przyczepiła.
Homologacja:
Cytat: | Warto przed zakupem sprawdzić, czy na danym kloszu jest nadruk „E” lub „RL”, który świadczy o spełnieniu wymogów dopuszczających do ruchu. |
Poza tym odpowiednie rozstawienie:
|
|
|