To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Światła dzienne

Owczar - 27-01-2017, 23:04

Ja u siebie zrobiłem dzienne że świateł długich. Według mnie Led nie pasuje do wszystkich aut :)
Pawlacz - 24-02-2017, 20:31

Podzielcie się Panowie/Panie wiedzą jak zdjąć osłonę podwójnych halogenów (te bez szybki)? Na dole jest śrubka a od góry? Zaczep jakiś? Nie chciałem niczego ciągnąć na pałę ale nie chciało współpracować w żadnym kierunku:) Chcę włożyć DRL zamiast dalekosiężnych.
tresorex - 11-07-2017, 16:40

pappagiorgio napisał/a:
Sprawdź pierwej ile cm jest od podłoża do dolnej krawędzi świateł przeciwmgielnych. Według przepisów dolna krawędź świateł do jazdy dziennej musi być co najmniej 25cm ponad drogą.

Bez obniżonego zawieszenia od asfaltu do dalekosiężnego (środek lampy) jest ok 40cm więc spokojnie można montować dzienne.

pappagiorgio napisał/a:
Ja pomyślałem ostatnio (cały czas się zastanawiam nad sensem świateł do jazdy dziennej) żeby "wsadzić" listwę led pod światła mijania. Tam jest wywinięty w pionie kawałek zderzaka. Jak by wyciąć na szerokość listwy led kawałek i wszystko ładnie zamontować?

To chyba najgorsze miejsce w jakim można dać dzienne. Zobacz jak tam jest mało miejsca.

To już lepiej je wkręcić we wnękę grilla w zderzaku.

Wracając do dyskusji czy ktoś może podać model lampy który będzie pasował w miarę bez rzeźby zamiast lampy dalekosiężnej?

Pawlacz - 18-07-2017, 20:31

Możesz się pochwalić jak wyjąć te lampy z samochodu? Raz próbowałem ale pokonały mnie plastiki (nie wiem jak je zdjąć, żeby nic nie urwać). Mam kupione takie coś: http://allegro.pl/lampy-d...6896657780.html

Jak uda mi się założyć to dam znać czy dużo kombinacji.

tresorex - 18-07-2017, 22:26

Ja zawsze zdejmowalem na zdjetym zderzaku więc było łatwo, odkrecasz 2 czy 3 śruby i wychodzą.
Pawlacz - 19-07-2017, 21:18

tresorex napisał/a:
Ja zawsze zdejmowalem na zdjetym zderzaku więc było łatwo, odkrecasz 2 czy 3 śruby i wychodzą.

Te śruby są od wewnątrz czy zewnątrz zderzaka?

[ Dodano: 23-07-2017, 21:31 ]
Sam sobie odpowiem :wink:

Śruby są od wewnętrznej części zderzaka. Od góry śrubka 10, od dołu krzyżak.
Na razie wszystko wyjąłem i przywracam do stanu używalności bo strasznie pordzewiałe to wszystko. Pewnie zajmie tydzień, może dwa i powinno być skończone.

Pochwalę się wynikiem.

Danion - 01-09-2017, 09:07

Cześć,

A co sądzicie o rozklejeniu reflektorów i zamontowaniu coś takiego? Sądzę, że efekt byłby całkiem niezły.

http://allegro.pl/swiatla...5235998542.html

Krzyzak - 01-09-2017, 10:31

Danion napisał/a:
zamontowaniu coś takiego?
w świetle prawa zmiana nielegalna, policja zabierze dowód przy pierwszej kontroli
Danion - 01-09-2017, 10:36

Orany Oo. Czyli zamontowanie takiej listwy kompletnie odpada? Jak to przechodzi w nowych autach, zawarte to jest w homologacji?
Owczar - 01-09-2017, 11:29

Oczywiście, że tak. Nowe reflektory są homologowane do drl. Są pewne standardy, a ta listwa nijak ma się do nich.
Krzyzak - 01-09-2017, 12:49

A najśmieszniejsze jest to, że te DRL w nowych autach to jednocześnie postojówki i wg prawa też są nielegalne bo ustawa precyzuje, że jak zapala się mijania to DRL gaśnie a w nowych autach świecą się oba... no ale homologację mają...
Danion - 01-09-2017, 13:11

No to mój plan upadł. Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach ;d
Owczar - 01-09-2017, 13:16

Co prawda też nie do końca legalne ale nie szpecace to światła drogowe na 30%.
milo - 01-09-2017, 14:55

Danion napisał/a:
Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach

Tylko z homologacją oznaczenie na kloszu , żadnych wynalazków

rej - 13-09-2017, 09:47

Danion napisał/a:
No to mój plan upadł. Chyba jedynie sensownie wyglądające światła dzienne są światła w podwójnych dolnych halogenach ;d

Tak, ale niech to będą halogeny które rzeczywiście sprawą, że auto będzie lepiej widoczne, a nie jakaś ledwo święcące żarówki, które będą tylko po to, aby policja się nie przyczepiła.

Homologacja:

Cytat:
Warto przed zakupem sprawdzić, czy na danym kloszu jest nadruk „E” lub „RL”, który świadczy o spełnieniu wymogów dopuszczających do ruchu.

Poza tym odpowiednie rozstawienie: