To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA

misjonarz. - 21-09-2009, 20:32

w innym temacie zapodałen ten link:
http://depoautolights.com...5b3738aae7efc46
miałem u nich kupić ale dowidziałem się od nich że te lampy nie mają sterowania elektrycznego i dlatego zdecydowałem się przerabiać moje, tym bardziej że mam założone "zenony".

zuku3210 - 28-11-2009, 23:08

No to aby temat nie popadł w zapomnienie tudzież aby szerzyć bezpieczeństwo na naszych drogach zacznę nowy "projekt xenon" :twisted: Zima się zbliża, szybko szaro i ciemno więc pora się zabrać za galantowe oczka. :badgrin:

1/ Graty do projektu:

-moje stare,brzydkie,połamane galantowe lampy :)
-zestaw HID 8000K na H7
-żarówki halogenowe na H1
-soczewki na H7 [img][/img]
-soczewki na H1 z ringiem na postojówki zamiast T4W

2/Założenia projektu

-przede wszystkim świecić
-działać poprawnie regulacja
-wyglądać porządnie

3/Doświadczenie pomocne w projekcie

-zerowe

4/Zaplecze techniczne

-brak

5/Pomoc merytoryczna

-forum MM :mrgreen:

Jak dojdą graty zabieram się za robotę i będę umieszczał kolejne etapy jeśli można :)

swinks_UK - 29-11-2009, 00:52

8000K jest już niebiesko. W świetle prawa w całej EU oświetlenie samochodu nie może być niebieskie (kolor zarezerwowany dla służb), i chociaż będziesz miał światła w porządku zrobione, to będziesz nękany za kolor światła.
Jeśli jeszcze nie zakupiłeś palników, to kup max. 6000K.

zuku3210 - 29-11-2009, 01:14

swinks_UK napisał/a:
Jeśli jeszcze nie zakupiłeś palników, to kup max. 6000K.
no latam już na tych palnikach od lata i wydaje mi sie teraz że zrobiły sie jakies "bielsze" albo troche stracily tej niebieskosci albo mi sie wydaje. Mialem juz jedna przygode za "kolor" i brak spryskiwaczy,skonczylo sie na ostrzezeniu :wink: . Nastepnym razem za prędkość, skonczylo sie mandatem za predkosc, popatrzył na lampy i nic nie powiedzial. Widze ze to kwestia interpretacji chyba...co do niebieskiego oswietlenia to co drugi TIR ma pelno niebieskich diod z 20 z przodu lub osobówki niebieskie diody na postojówkach czy niebieski xenon w fabrycznych lampach w aucie z salonu. Tak naprawde cze ten niebieski taki straszny?? chyba tak straszny jak kiedyś trzecie swiatlo stopu :wink:
Co do tych ringów to jak sa to CCFL to nie trzeba tam przetwornic jakis jeszce?? :|

swinks_UK - 29-11-2009, 01:21

Przy ringach trzeba mieć przetwornice do CCFL

Co do koloru światła, to prawo dotyczy głównego oświetlenia pojazdu, czyli światła mijania, drogowe, postojowe, kierunki, stopy, przeciwmgielne, cofki.
I niestety wlicz to w swoje koszta, że będziesz nękany przez policję za "niebieskość" jak się upierasz przy 8000K. W UK np. ta barwa jest już nielegalna i auto nie przechodzi tutejszego przeglądu (MOT).
Zresztą moim subiektywnym zdaniem, najlepiej drogę oświetlają 4300K.

szpala85 - 29-11-2009, 01:26

swinks_UK napisał/a:
najlepiej drogę oświetlają 4300K.

i ja też się pod to podepnę 8) .... 4300K są naprawdę Białe ...... im wyżej temp. barwy to widać na gołe oko że podchodzi pod niebieski niestety :wink:

zuku3210 - 29-11-2009, 01:36

swinks_UK napisał/a:
jak się upierasz przy 8000K.
jakos szczegolnie sie przy tym nie upieram, taki zestaw zakupilem kiedys i tak siedzi, nic nie stoi na przeszkodzie teraz za pare zlotych zakupic inne palniki na podmianke gdy przetwornice juz sa :wink: w razie co zawsze mam normalne zarówki halogenowe gdybym mial sie puszczac za granice :)
Hubeeert - 29-11-2009, 07:08

zuku3210 napisał/a:
.co do niebieskiego oswietlenia to co drugi TIR ma pelno niebieskich diod z 20 z przodu lub osobówki niebieskie diody na postojówkach czy niebieski xenon w fabrycznych lampach w aucie z salonu. Tak naprawde cze ten niebieski taki straszny??

Nie wolno. Policja powinna karać mandatami za takie oświetlenie - uzywac go możesz na parkingu ale nie na drodze publicznej.

Owczar - 29-11-2009, 12:07

zuku3210 napisał/a:
aby szerzyć bezpieczeństwo na naszych drogach zacznę nowy "projekt xenon"

zuku3210, nie obraź się, ale swoim projektem tylko pogarszasz bezpieczeństwo na naszych drogach!!!!
Gdzie spryskiwacze, gdzie samopoziomowanie? Myślisz że to ktoś sobie wymyślił bo mu się nudziło?
8000K??????? Do czego? Ludzkie oko widzi najlepiej w zakresie zbliżonym do światła dziennego czyli ok 5000K.

Hubeeert - 29-11-2009, 13:15

Temat się wyczerpał. Przeróbka taka jest nielegalna.
Rafal_Szczecin - 04-11-2010, 20:49

zapatrzony w soczewki a raczej soczewy,bo sa b.duze

postanowilem zrobic kolejny projekt xenon ,a w zasadzie soczewka, bo xenona (xenonu?) jeszcze nie ma, docelowo ma byc HID 4300k

1. wyjecie lamp, zeby wyjac lampy musimy wyjac grill, potem juz sobie kazdy poradzi ;)
2. rozklejanie lamp. rozklejalem na dwie metody, pierwsza to nozykiem do tapet drugi to nozem stolowym ,zarowno jeden jak i drugi sposob daje rade, lecz bardziej polecam nozyk do tapet .
3 . rozklejanie / sklejanie za pomoca czy to opalarki czy tez suszarki do wlosow, wszystko jedno, lecz nie odwazylem sie wrzucic lampy do piekarnika, zeby rozkleic trzeba nagrzac lampe po calej dlugosci ,nastepnie "wbic" noz i ciagnac , jakos pojdzie .
4. mamy rozklejona lampe, jezeli chcemy miec regulacje, ( a nie widze innej opcji ,by soczewe wstawiac na stale ) najlepiej zapamietajmy jak bardzo odblysnik byl wrecony ( jezeli mamy poprawnie ustawione lampy ) pozwoli nam to na mniej zabawy w pozniejszym terminie .

jak widac pierwsza lampe zaczalem od du... znaczy zlej strony . chcialem umiescic soczewke miedzy odblysnikiem, najpierw zaczalem robic, pozniej dopiero myslec.

nastepnie przyszla zlota mysl, a raczej dobry kolega, ktory rzucil kilkoma pomyslami .

postanowilem wykorzystac stelaze, ktorymi montuje sie silowniki centralnych zamkow

do tego oryginalne klipsy na do ustawienia wysokosci oraz el. opuszczania/podnoszenia soczewki, ktore to idealnie wchodza w szczeliny ktore to sa w stelazach .
nalezy pamietac, ze owe stelaze musimy tak podocinac by moc sobie wyregulowac soczewke tzn moc nia ruszac w prawo i lewo, zeby idealnie skalibrowac ja na srodek .
po ustawieniu soczewki , tak jak powinna byc, trzebabylo dociac kolosalna obudowe soczewki,co by zmiescila sie do sroda, nastepnie malowanie obudowy jak i odblysnika na czarno ( wczesniej matowienie elementow papierem wodnym )
pamietac nalezy rowniez, zeby przed wlozeniem soczewki zobaczyc gdzie jest jej dol ,a gdzie gora !!!!

tak naprawde kazdy,kto bedzie chcial robic reflektory soczewkowe bedzie musial odczuc to na wlasnej skorze, bo jak wiadomo, kazda soczewka jest inna, i inaczej mozna ja zamontowac .
opisalem sposob, w jaki ja to zrobilem, i mam nadzieje, ze w ten sposob moze jakos pomoglem osobom ,ktore to zamierzaja sie za to zabrac.
musicie miec naprawde duzo cierpliwosci .
pierwsza lampe robilem 3 dni ( lecz tylko w wolnych chwilach ) , druga to kwestia 4 godzin,bo juz wiadomo co i jak :)

materialy jakich potrzebujecie, to kilka srubek, podkladek, klucz 10 do odkrecenia lampy , no i wyobraznia :)

efekt koncowy :

pozdrawiam i do dziela !!

zuku3210 - 04-11-2010, 21:05

Rafal_Szczecin napisał/a:
zapatrzony w soczewki a raczej soczewy,bo sa b.duze
też miałem kolego przygotowaną pieknie galerie i opis jak zrobić reflektory i to na 4 soczewki :D dodam ze od tego samego dostawcy soczewki :) ale inspekcja dróg na forum zabroniła :P zaraz załapiesz ostrzeżenie :evil: z reszta zobacz wyżej :!: a ja dodam tylko że wsadziłem juz spryski do tego i działa pięknie wszystko, dobra regulacja, twarde zawiasy auta i nikt jeszcze w ciagu roku mi nawet nie mrugnął :!: :!: :!: :!: :!: pozdrawiam-fajny projekt :) a i teraz jak sie cofnąłem w górę to moge powiedziec ze policja mnie nie nęka a po wiosce nie jezdze. Mialem jakies tam kontrole, ze dwie rozmowy o swiatła moze tylko , chłopaki zobaczyli że robota dobrze wykonana i niema z nimi problemu wiec o zabieraniu dowodu niema mowy. A ja sam mam lepsza widocznosc, jestem lepiej widziany i tyle. pozdrawiam tych którzy jeżdzą na syfiastych lustrach i walą po oczach
Rafal_Szczecin - 04-11-2010, 21:07

jezeli mozesz, to przygotuj i wklej ,pomozesz innym
mkm - 04-11-2010, 21:08

zuku3210, tylko, że Ty uparłeś się na "pseudoksenon" :roll:
zuku3210 - 04-11-2010, 21:15

mkm napisał/a:
"pseudoksenon"
czyli jaki według Ciebie??że nie oryginalny homologowany z auta w opcji za 4 tyś za dopłatą?? troche sie znam na fizyce akurat i wiem jaka jest zasada dzialania. a dzialania marketinkowe prawne i polityczne koncernów samochodowych mnie nie interesuja. kolega wyżej też wkłada zestaw HID. mój lata rok i nie mam do niego zastrzeżeń.pozdro

[ Dodano: 04-11-2010, 21:18 ]
Rafal_Szczecin napisał/a:
jezeli mozesz, to przygotuj i wklej ,pomozesz innym
sorki ale nie pomogę dostałem ze tak powiem kiedys "ostrzezenie słowne" wiec projekt gdzies sie wala na kompie jak kilka innych dotychacych auta. :)