[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Rozpórka przednia, górna
swinks_UK - 11-03-2012, 21:49
Dobra, zakopujemy topory wojenne...
Design z mocowaniem "ruchomym" poprzeczki do kielichów IMO jest prawidłowy. W samej zasadzie działania chodzi o to by kielichy się "do środka" nie schodziły. Natomiast musi być margines na ruchy pionowe i przód-tył.
fergul11 - 11-03-2012, 21:59
U mnie jest silnik 2.0 ,i generalnie plaska poprzeczka ma miejsca sporo , zatanawiam sie co jest na silniku z VR-4 ze na poprzeczce jest tam to uniesienie po prawej stronie w miejscu napisu MITSUBISHI.
swinks_UK napisał/a: | Natomiast musi być margines na ruchy pionowe i przód-tył. |
no to w tej sztywnej rozporce ten ruch beda kompensowac po czesci nakretki uchwytow kielicha ,wiecej szkody jak pozytku ?
MEMMITS - 11-03-2012, 23:05
Tak patrze na rozpórkę Marianooo a jak z zamknięciem maski bo patrząc na zdjęcie trochę wygląda jak by wyżej albo równo z uszczelką na przegrodzie tak w ogóle to fajna rozpórka
fergul11 - 11-03-2012, 23:18
MEMMITS napisał/a: | a jak z zamknięciem maski |
...wiesz ,to juz musi sam Marianooo przecwiczyc w skali 1:1 , on projektuje , zleca ,wysyla , rozlicza i caly ewentualny splendor na niego splywa
robertdg - 12-03-2012, 06:53
marianoooo, taka lekka uwaga, przymierzasz rozpórke, pokazujesz prześwit, a ona lezy na nakretkach, więc prześwit się zmniejszy, no i jednak wydaje mi sie, że przegięcie będzie konieczne w rozpórce, najlepiej byłoby obniżyć punkty mocowań na uszach (flanszach kielichów)
marianoooo - 12-03-2012, 07:52
Zanim cokolwiek pójdzie na produkcję muszę zrobić prototyp i upewnić się, że nie będzie gdzieś haczył. Na zdjęciach model leży na nakrętkach, więc rozpórka będzie niżej o około 10mm. W tej chwili było jakieś 18mm nad kolektorem i po zamknięciu maski model nie był zgniatany. Mam nadzieję, że te 8mm wystarczy na ruchy silnika na poduszkach aby nie uderzał o rozpórkę- wszystko dokładnie sprawdzę jak będzie pierwsza zrobiona.
swinks_UK - 12-03-2012, 08:34
marianoooo, weź pod uwagę, że silnik GDI jest wyższy. Z takim prześwitem ta rozpórka nie wejdzie do auta GDI z TCL'em lub cruisem.
[ Dodano: 12-03-2012, 07:37 ]
fergul11 napisał/a: |
no to w tej sztywnej rozporce ten ruch beda kompensowac po czesci nakretki uchwytow kielicha ,wiecej szkody jak pozytku ? |
Szkody i to sporej.
Jak sama nazwa mówi to jest "rozpórka". Ma tylko rozpierać (zapobiegać sie schodzeniu kielichów), a nie łączyć na sztywno.
Zachowanie auta nieprzewidywalne, nie mówiac o dodatkowym obciążeniu innych elementów zawiechy.
marianoooo - 12-03-2012, 15:48
A wiesz może ile wyższy? Nie chciałem iść bardziej w górę żeby z kolei maska nie opierała się o porzeczkę.
fergul11 - 15-03-2012, 12:29
jak postępy w temacie ,Marianooo dokonałeś jakiś zmian od niedzieli w projekcie ?
marianoooo - 15-03-2012, 19:53
Nie wprowadzałem żadnych zmian. Zamówiłem same mocowania do kielichów, a jak je dostanę to będę mógł dokładnie wymierzyć poprzeczkę (ew wprowadzić zmiany). Co do tego kiedy je dostanę- no cóż będą robione po znajomości i kolega, który je wykona musi czekać na nocną zmianę w pracy. W normalnych godzinach nie może zrobić lewizny . Wiem, że się przeciąga, ale nie mam innego dojścia
fergul11 - 15-03-2012, 19:58
marianoooo napisał/a: | musi czekać na nocną zmianę | ...i nie dwa , a cztery
marianoooo - 15-03-2012, 20:13
Zawsze robi mi więcej detali niż zamawiam
krzychuzzz - 19-03-2012, 23:16
Widzę że temat zdechł a w ofercie Staffa Pojawiła się rozpórka do Galanta
http://allegro.pl/staffa-...2214630942.html
Ja już kupiłem
fergul11 - 20-03-2012, 00:07
temat nie zdechł tylko projekt jest już w fazie produkcji prototypu i Marianooo na własnej skórze musi się przekonać jak garnitur leży , bo on się jednak pod tym podpisuje chyba (tak lub nie ) no nie wiem ?
krzyvhuzzz oby ci służyła jak najlepiej i nie jest to sarkazm
ps Marianooo pokaz jakieś zdjęcia cycuś ,czuje się jak rodzic na wywiadówce
marianoooo - 20-03-2012, 17:57
Kurde, cały czas czekam na elementy . Nie już bardziej ruszyć tematu póki nie dostanę mocowań. Kolega, który ma mi je zrobić może tylko na nocnej zmianie, a na razie taka mu się nie trafiła. Zamówiłbym gdzieś, ale za pojedynczą sztukę policzą jakieś 300-400zł, a to chwilowo poza moim zasięgiem.
p.s. Też czuję presję czasu i ciągle do tablicy wołają ;p.
Zamelduję o wszystkich postępach
|
|
|