To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Felgi aluminiowe i stalowe - Lancer CYxA

visnia69 - 25-01-2011, 16:29

krzychu ma racje by lepiej nie kombinować jak ktoś się nie zna...
...ale to oponę się do felgi dobiera i są małe tolerancje by jeździć na innym rozmiarze opony (niż zalecany) nie zmieniając felgi.

Im większa felga to profil opony automatycznie w rozmiarze powinien być niższy, co w ostatecznym rozrachunku sprawia że wysokość całego koła zmienia się minimalnie, bo z tego co pamiętam może to wpływać na jazdę. Co do szerokości też są pewne tolerancje w jakich warto się trzymać by nic nie obcierało o nic podczas jazdy...

Jak w najbliższych dniach będę się widział ze znajomym co prowadzi serwis oponiarski to poproszę go żeby mi podał ogólne parametry jak można się bawić przy wymiarach felgi jak i opony dla 16", 17" no i 18"

Wydaje mi się, że człowiek który w tym siedzi od wielu lat będzie wiedział najlepiej.

krzychu - 25-01-2011, 16:32

visnia69 napisał/a:

Wydaje mi się, że człowiek który w tym siedzi od wielu lat będzie wiedział najlepiej.

Z tym że to nie jest żadna wiedza tajemna :P Kalkulator opon i już (tolerancja obwodu <3% max 5%). A szerokość opony raczej się dopiero względem tego co jest. Jeśli brakuje przyczepności można szerszą ale bez przesady +10-20mm max względem oryginalnej. Z tym że 16-stki są 205, a 18-stki 215 już. Więc 225 w formie polepszenia to moim zdaniem MAX.

Z tym że z tego co czytam autorowi chodzi o wymianę samej felgi na szerszą przy oryginalnych oponach (swoją drogą Yokohama Advan ja sobie chwalę) co IMO bez sensu jest pomysł.

gzesiolek - 26-01-2011, 17:39

krzychu, tylko autorowi nie chodzi o jazde tylko o to ze jak sa szersze opony to sie uginaja i psuja mu efekt wizualny, a wezsze nawet jak sie ugna to i tak nie wylaza spod felgi tak znacznie...

jesli zle zrozumialem niech mnie autor poprawi...

vil_chaq - 30-01-2011, 15:59

Ja zakupiłem na lato 17 Dezent V ET 48 - srebrne i oponki 215 50 17
Basik pisał, że na takich parametrach jeździ więc jak ja przełożę to będzie nas dwóch.

mazin - 03-02-2011, 22:13

Ja bym się trzymał np. tego
Miałem na podwórku takiego beemiarza, założył opony za szerokie do felgi, wyglądało to śmiesznie (jak wiecznie niedopompowane), musiał po paru tysiącach wymieniać, bo mu się uszkodziły. Wniosek - da się jeździć, ale na dłuższą metę bez sensu.

MichalRej - 04-02-2011, 00:33

Co prawda nie dotyczy to rozmiarów felgi,
ale słowo FELGA też jest tu kluczem... =)

Chodzi o lakierowanie felgi, temat już założyłem na regionie małopolskim,
ale może ktoś z was coś na ten temat też wie...
Poniżej link do owego tematu...

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=60687

vil_chaq - 14-02-2011, 17:14

Dowiedziono naukowo wczoraj

Tak, da się założyć 17-stkę Dezent V ET 48 ( 7 cali ) do sportbacka
Tak, da się jeździć z oponami 215 x 50 x 17

Obciążanie badawcze 2x mężczyzna średnio 90kg + 1 kobieta ok 60kg + dziecko z fotelikiem ok 25 kg + średnie załadowanie bagażnika.

Badanie wykonano w dziurawym mieście. ;)
Nic nie trze, nic nie szoruje.
Felgi leżą ładnie i nie wystają za obrys samochodu.

Dłuższy opis ze zdjęciami zamieszczę za kilka dni, muszę poczekać na podmiankę na badziewne dekielki Dezenta

krzychu - 16-02-2011, 12:51

Włóż jeszcze rękę między wewnętrzną część opony (z przodu i z tyłu), a potem rant wewnętrzny felgi. Zobacz czy palce wejdą między amortyzator, drążki kierownicze itd itp. Jeśli wejdą to można śmiało zakładać.

ET48 może być lepsze przy 215 ze względu na narzekania na obijanie się kamyczków po drzwiach.

beti - 06-04-2011, 15:09
Temat postu: [CY3A 1.8] Felgi17"
Co o nich sądzicie? http://moto.allegro.pl/fe...1541918931.html Do tego opony 215/50/17 W ASO mi chcieli podobne założyć za 3500zł bez opon (po promocji).
DjQuest - 06-04-2011, 17:35

Fajne :D cena dobra, ale 17' jak i 18' trzeba lubić.Miałem 17' może miesiąc po mieście po prostu odpuściłem,ale może to kwestia mojego kręgosłupa :) .Jeżeli jeżdziłeś już na takich to fajna oferta.
krzychu - 06-04-2011, 20:18

Jest temat od felg mógł by mod podłaczyć. Z tym że z tego co widać to felgi od EVO i ET38. Jak nie masz poszerzonych nadkoli to IMO nie bardzo.

Ps. Sam wzór felg ładny, a enkei są niezniszczalne.

Bartek - 06-04-2011, 20:22

krzychu napisał/a:
enkei są niezniszczalne.

Te akurat są z plasteliny ....... może trochę przesadzam, ale pancerne Enkei skończyły się na Evo VIII

krzychu - 06-04-2011, 20:30

Bartek napisał/a:
może trochę przesadzam, ale pancerne Enkei skończyły się na Evo VIII

Może. Ja mam te od mojego 16' (2006 rok) i na zimę od hondy 15', tyle ile one widziały to każdy afetrmarket był by już skrzywiony albo rozpęknięty. Pytanie do czego porównujesz. IMO każda ENZO, DEZENT i spółka jest gorsza.

Uwex - 07-04-2011, 11:46

krzychu napisał/a:
od hondy 15', tyle ile one widziały to każdy afetrmarket był by już skrzywiony albo rozpęknięty

potwierdzam :lol:

marekkow79 - 27-04-2011, 09:34

a ja mam pytanie, z Civica zostały mi jednosezonowe zimówki w rozmiarze 205/55/16 czy można je będzie do SB założyć czy nie bardzo, jedyna różnica to 55 - 60 proszę o wasze opinie...