To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach

fargo - 09-03-2015, 17:49

cypo napisał/a:
Patrząc na te subwoofery RF, to ich "skrzynia" jest malutka, więc mam wątpliwości czy zagra to dobrze

Coś mi się wydaje że nie słyszałeś jak to gra :rolleyes:

lobuzek - 09-03-2015, 18:57

Jestem świeżo po modyfikacji audio w sedanie.
1. Radio zostało fabryczne - skoro ogarnąłem temat z kabelkiem USB, to nie widziałem potrzeby wywalania go, a nie jestem fanem "dotyków".
2. Fabryczne głośniki - nawet dziadowskie fordowskie głośniki wyglądały lepiej niż to co założyli Japończycy. Szkoda gadać. Z racji budżetu na przód założyłem zestaw Hertza DSK 165.3 a na tył Hertz DCX 165.3. Znam te głośniki, wiem, że grają naprawdę ładnie przy niewielkich kosztach.
3. Dokładne wytłumienie drzwi - po rozebraniu tapicerki widać że Japończycy poskąpili wygłuszenia. Mat bitumicznych weszło dużo, ale jest naprawdę ok.
4. Wzmacniacz - mój ulubiony u-Dimenssion jr 5.4 x - jeździ ze mną już w trzecim samochodzie.
Efekt - jest naprawdę super. Przy niewielkim nakładzie kosztów udało się osiągnąć dobrze brzmienie. Podkreślam, że nie jestem fanem łupania basem, ale ładnego, zrównoważonego brzmienia.

Masiak - 09-03-2015, 21:46

A o jakich głośnikach mówisz? papierowe ? czy Rockford?
lobuzek - 10-03-2015, 09:12

Mam na myśli papierowe. RF nie widziałem.
Toman - 10-03-2015, 20:15

Witam, koledzy mam problem z systemem audio Rockford Fosgate. Otóż rozładowuje mi akumulator do zera, po nocy parkowania rano niema opcji odpalić auta. Narazie jeżdżę z wyjętym bezpiecznikiem bo inaczej rano kable. Niewiem czy to wzmacniacz, głośniki, czy zmieniarka ? Pomocy
Masiak - 11-03-2015, 09:37

lobuzek napisał/a:
Mam na myśli papierowe. RF nie widziałem.

No i tu był pies pogrzebany. Miałeś zwykłe papierowe głośniki które mają się nijak do RF
Ja po wywaleniu tych papierowych głośników i włożeniu RF doznałem lekkiego szoku:)

tyku - 11-03-2015, 12:12

Masiak, Dla mnie RF to jest zwykły zestaw, jaki powinien być seryjnie w lancerze. Jak mnie pamięć nie myli to Mitsubishi wołało kiedyś za cały zestaw z RF + MMCS około 14 tys. zł. Za te pieniądze, to można by było lancera wyposażyć w taki sprzęt, że RF seryjny to przy nim brzęczy, a nie gra. Mnie cały zestaw kosztował około 6 tys. zł z montażem (trzeba zaznaczyć, że cenę zawyżył MMCS w najnowszej wersji E06 - nówka). Jestem zadowolony z dźwięku i wyboru, ale jak pisałem powyżej nie jest to sprzęt, który jakoś się wywyższa. :wink:
Jalal_79 - 12-03-2015, 06:53

Piszecie o sprzęcie audio a zobaczcie ile kosztuje samochód nowy. Generalnie w tych pieniądzach nie ma konkurencji na rynku i dlatego lakier eco - malowanie z jednej puszki (rysuje się od wiatru), głośniki papier, wygłuszenie zero i inne historie. Ale nowy Sedan kosztuje w wersji Invite - od 56990zł. Dla porównania Mazda 3 - od 69900zł.
Skifar - 22-03-2015, 20:30

Witam wszystkich, jakoś przebrnąłem przez te kilkanaście stron :) Mam lancerka w wersji GTS zza wielkiej wody. Jak piszecie, jakość dźwięku nie do końca jest zadowalająca i dlatego pomyślałem o podmianie całości zestawu na RF. W związku z tym mam pytanie - czy są jakieś różnice między sedanem a hatchbackiem jeśli chodzi o wiązkę kabli czy głośniki (poza subwooferem oczywiście - ten jak zauważyłem ma inny kształt)? Z niewiadomych przyczyn na allegro zestawy do sedana są sporo droższe...
tokyo - 24-03-2015, 00:35

Witam
Roznic nie ma zadnych, ale sedana polecam wyciszyc w bagazniku, a bass bedzie gleboki

Skifar - 24-03-2015, 09:54

Dzięki za szybką odpowiedź, oczywiście bagażnik zamierzam wygluszyc tak samo jak i drzwi, poczekam tylko jak zrobi się cieplej, pozdrawiam
Masiak - 24-03-2015, 10:17

Rożnicy w okablowaniu nie ma żadnej ,natomiast skrzynia basowa jest inna do sedana i inna do sportbaga.
Ja to przechodziłem i zajęło mi to około 6h ,ale efekt jest super.

Skifar - 24-03-2015, 16:02

6 godzin? Brzmi nieźle ale to chyba bez żadnego wygłuszania, co? Duża różnica między serią a RF? idzie usłyszeć?
Masiak - 24-03-2015, 17:53

Zgadza się bez wygłuszania .Na wygłuszanie następne kilka godzin.
Jeżeli chodzi o jakość to jest to dzień do nocy zupełnie inne brzmienie poza tym masz o wiele więcej możliwości sterowania dzwiękiem i nie tylko z MMCS

zdjęcie z pracy
http://www.fotosik.pl/pok...3e62628115.html

cypo - 05-05-2015, 15:19

Ja się przymierzałem do wymiany audio na RF, ale trochę zwątpiłem... i proszę o nie linczowanie mnie za to co napiszę pod spodem :)

Po 1 - fabryczne głośniki są papierowe, a RF jakieś polipropylenowe albo coś podobnego (z tego co zauważyłem sporo osób na tym forum uważa, że papier=lipa, a z tego co ja wiem jest wręcz przeciwnie)
Po 2 - czy naprawdę jest sens wymiany całej instalacji dla takiego relatywnie niewielkiego przyrostu mocy (15->25W) ? Biorąc pod uwagę to, że głośniki plastikowe są cięższe, więc potrzebują więcej mocy, żeby zagrać tak samo skutecznie...
Po 3 - z tego co widzę to większość osób, która się zachwyca jakością dźwięku po zmianie systemu na RF, przy okazji wygłuszała drzwi... czy ten efekt wow nie wynika właśnie z wygłuszenia drzwi ? (ja u siebie wygłuszyłem drzwi i te krytykowane papierzaki grają dwa razy lepiej, zyskały mnóstwo dołu, jednak nadal całość gra dość słabo jeszcze).

Nie twierdzę, że fabryczne papierowce grają lepiej, bo na pewno rockford gra lepiej, ale czy faktycznie jest to taka ogromna różnica, że warto pruć całą instalacje i płacić 1500 za używany zestaw RF?