[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Galant EA '97 swap hamulców przód
Krzyzak - 19-07-2011, 13:33
niestety nie wiem, bo nie ja montowałem - podejrzewam, że jednak do wymiany tylna zwrotnica, bo inne jarzmo jest (inny rozstaw prowadnic do klocków itd.)
więc zabawy sporo
ale spoko - i tak uważam, że hample między 98 a 01 są najlepsze
Bartek - 19-07-2011, 13:45
Hugo Zaciski z jarzmami po 2 lifcie NIE będą pasowały na zwrotnicę Sporta - rozstaw śrub mocujących będą miały 170 zamiast 135 mm.
Tarcz 24 mm NIE można stosować do zacisków przeznaczonych do tarcz 26 mm - pod koniec klocka jest groźba zsunięcia się klocka z mocowania
Tylne wentylowane tarcze z E88 pasują p&p - jak również ze Space Wagona 3g, Lancera Evo 4-9 w specyfikacji szutrowej/RSa (nie Brembo), Galanta/Legnuma VR-4 - wystarczy zmienić zacisk i tarcze - jarzmo zostaje.
Hugo - 19-07-2011, 19:32
Bartek napisał/a: | Hugo Zaciski z jarzmami po 2 lifcie NIE będą pasowały na zwrotnicę Sporta - rozstaw śrub mocujących będą miały 170 zamiast 135 mm. | I wszystko w temacie.
Krzyzak - 19-07-2011, 21:25
Bartek napisał/a: | Lancera Evo 4-9 w specyfikacji szutrowej/RSa (nie Brembo), Galanta/Legnuma VR-4 - wystarczy zmienić zacisk i tarcze - jarzmo zostaje |
a te tarcze nie będą na 5 śrub?
Tomek - 19-07-2011, 22:03
Krzyzak napisał/a: | Bartek napisał/a: | Lancera Evo 4-9 w specyfikacji szutrowej/RSa (nie Brembo), Galanta/Legnuma VR-4 - wystarczy zmienić zacisk i tarcze - jarzmo zostaje |
a te tarcze nie będą na 5 śrub? |
ale co ma tarcza do zacisku
dobierasz taka sama tarcze (średnica) na 4 sruby i gotowe
gdybym mial taka wiedze tydzien temu, to bym sie pokusil o taki prosty swap z tyłu, bo mam tarcze do wymiany
ale dzisiaj wlasnie przyszly tarcze, wiec zostanie tak jak jest
Bartek - 20-07-2011, 08:36
Tarcza musi być od E88 - i tak kupujesz nową przy swapie, pisałem o zaciskach i ich mocowaniach
edit: Faktycznie napisałem "tarcze" - sorki za skrót myślowy
Hugo - 31-08-2011, 23:05
Właśnie na własnej skórze przekonałem się, że chcąc zamontować zaciski dwutłoczkowe po 1999 r. do SE z 1998 r. można się zdziwić. Otóż zaciski dwutłoczkowe po 1999 r. mają jarzmo z rozstawem śrub mocujących ok. 157 mm, natomiast w moim (SE '98) 127 mm Kupiłem własnie poliftowe dwutłoczkowe zaciski z jarzmami w świetnym stanie i klops... nie pasują. Mam jedną (prawą) przednią zwrotnicę z tym dużym rozstawem, sprawdzałem, jarzmo pasuje. Niestety rok temu nawet nie pomyślałem, że będzie mi potrzebna i testowałem na niej wyjecie czujnika ABS-u bez jego uszkodzenia. Oczywiście nie udało się i czujnik rozwaliłem. Wyjścia mam dwa: kupić dwie zwrotnice z rozstawem śrub mocujących jarzmo 157 mm, najlepiej z czujnikami ABS-u, bądź kupić jedną (lewą) z czujnikiem, a do drugiej przełożyć czujnik ze zwrotnic, które mam obecnie. Oczywiście obecne zwrotnice bedą niepotrzebne, więc do wyjęcia czujnika mogę je pociąć, choć to i tak będzie ryzykowne. 2 pytania: czy ktoś odzyskiwał czujnik ABS ze zwrotnicy poprzez cięcie i mu się udało i drugie pytanie, bo wolałbym zostawić te zaciski co mam obecnie, czy te zaciski dwutłoczkowe sprzed liftu pasują do jarzm po lifcie z rozstawem 157 mm czy całe zaciski również są większe?
Psikus - 03-09-2011, 21:41
Hugo, odzyskiwałem czujnik poprzez cięcie, ale w cholerę zabawy i dłubaniny było.
Na drugie pytanie odpowiedź znajdziesz w swoim własnym samochodzie, wystarczy wyjąć zacisk z prowadnic lub przymierzyć. Druga opcja to sprawdzić na detali.ru numery zacisków chociaż te mogą się różnić z uwagi na okres produkcji i inne przeznaczenie ( chociaż szczerze nie wiem,czy japończyki stosują takie praktyki jak francuzy)
Krzyzak - 04-09-2011, 20:27
Hubert - poszukaj na forum - z mojej wiedzy, to wyjęcie czujnika bez zniszczenia go jest niemal nierealne. Najłatwiej zwyczajnie rozwiercić a w to miejsce wstawić czujnik z innego auta - i tu właśnie forum Ci pomoże, bo ktoś wstawiał z jakiegoś vw chyba - wszystko działa podobno normalnie.
Hugo - 13-10-2011, 09:16
Mam już lewą zwrotnicę z odpowiednim rozstawem do nowych jarzm, czekam na prawą. Co do wymiany reperaturek to również zamówiłem 2 zestawy na przód, a wczoraj poćwiczyłem na nowych zaciskach demontaż tłoczka. Człowiek uczy się całe życie... Proste to jak nie wiem co... Sprężynka ładnie wyskoczyła, uszczelkę tłoczka bez problemu można wyjąć podważajac śrubokrętem. Mam tylko 2 pytania:
1. Czy to jest odpowiednia kolejność i sposób montażu zestawu naprawczego-smarujemy wnętrze zacisku (tam gdzie pracuje tłoczek) odpowiednim smarem z zestawu, smarujemy też uszczelkę tłoczka, wciskamy tłoczek do oporu, zakładamy gumową osłonę tłoczka, wciskamy pierścień sprężysty i wsio?
2. Zauważyłem na głdzi cylindra w zacisku takie ciemne plamki (nie rdza), jakiego papieru ściernego uzyć do przeszlifowania gładzi aby jej nie uszkodzić?
3. Gdzie można/powinno się użyć pasty montażowej do hamulców Ate? Wiadomo na prowadnice, i czy powinno się nasmarować np. ranty tloczków w miejscu styku z klockami i po przeciwnej stronie zacisku na tych "łapkach"? A może coś jeszcze?
4. Wczoraj przeczyściłem prowadnice i ich gniazdaw nowych jarzmach i złożyłem na pastę Ate. Efekt: pod prowadnicami wytwarza się chyba poduszka powietrzna, bo mimo, że każda wciska sie z lekkim oporem to po puszczeniu odbija z powrotem (jedna tak odbiła, że prawie wypadła z jarzma) Tak ma być, tak?
Jakl będę miał odpowiedzi na te pytania to mogę przystępować do reanimacji hamulców. Nareszcie.
Krzyzak - 13-10-2011, 10:05
ad 1 - gładź cylindra smarujesz DOTem, a uszczelkę tłoczka Z OBU STRON smarem silikonowym z zestawu montażowego, reszta - jak pisałeś
Hugo - 13-10-2011, 14:32
Krzyzak napisał/a: | ad 1 - gładź cylindra smarujesz DOTem, a uszczelkę tłoczka Z OBU STRON smarem silikonowym z zestawu montażowego | Super, a odniesiesz się do pozostalych pytań?
I jeszcze jedno pytanie: Jakie tarcze hamulcowe byly do zacisków dwutłoczkowych po 1 lifcie w 1999 r.? 276/24 mm czy 276/26 mm? Jakbym mial VIN takiego auta to bym sprawdził, a tak to nie wiem.
czerwony88 - 13-10-2011, 15:50
276/24 mm
Tomii - 13-10-2011, 19:21
Hugo
ad4.
jak dasz za dużo smaru to prowadnice będzie Ci wyciskać i podczas dokręcania możesz uszkodzić nawet te gumki na nich.
ad3.
odnośnie smaru ATE to daj go rownież tam gdzie pisałeś, posmaruj klocki z zewnętrznej strony
powodzenia
Hugo - 13-10-2011, 19:45
Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Dodam, że powoli przygotowuję zaciski do regeneracji, czyli oba zostały z zewnątrz oczyszczone z rdzy szczotką na wiertarce. Ponadto te "łapki" zacisku, które ściskają klocek zewnętrzny oczyściłem od wewnątrz tak, że ujrzałem w odbiciu swoją zakurzoną twarz , a małym pilnikiem oczyściłem do gołego metalu ranty tłoczków, które naciskają na tłoczek wewnętrzny. Ponadto zauważyłem, że w jednym z "nowych" zacisków tłoczki można było wciskać i wyciągać z zacisku dwoma palcami, ale i tak oba zostaną zregenerowane.
|
|
|