[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Klimatyzacja/Wydajność/Konserwacja
robertdg - 13-06-2010, 18:58
Wymieniasz te elementy które sa uszkodzone, a tego nie zgadniesz dopoki nie rozbierzesz kompresora.
tom17 - 13-06-2010, 21:38
robertdg napisał/a: | Wymieniasz te elementy które sa uszkodzone, a tego nie zgadniesz dopoki nie rozbierzesz kompresora. |
to jest naprawa a nie regeneracja
podczs regeneracji wymienia się wszystkie elementy które nie spełniają warunków do dalszej eksploatacji, ponadto wszystkie uszczelnienia, łożyska (niezależnie od ich stanu)
Tomek - 15-06-2010, 12:46
Właśnie miałem się zabierać za ogrzybianie klimy, a tu pare dni temu przestała chłodzić całkowicie.
Dmucha ciepłym powietrzem, kompresor się załącza itp
pomyślałem - brak czynnika,
po pewnych przygodach w serwisie klimy na ul. Ślicznej w KRK (http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10660&start=15)
podjechałem do czakramu w Tarnowie, żeby sprawdzić szczelność i ew. nabić i odgrzybić
co się okazało: czynnik jest, więc tylko uzupełnili, odgrzybili
i klima chodzi i co ważne chłodzi jak nowa
skoro czynnik jest, znaczy układ szczelny
teraz pytanie: czemu wcześniej nie chłodziła, skoro układ szczelny, czynnika było sporo
memory - 15-06-2010, 16:18
Witam
sprężarka mi padła znaczy kolo wogóle się nie kreci, dym, zerwany pasek klinowy. Magicy od klimatyzacji kazali nową kupić + mówili ze się zatarło wszystko, pokazywali opiłki w rurach. Również chcą żebym kupił osuszacz,chłodnicę klimatyzacji. Czy nabijają mnie na koszta?
Gdzie można kupić takie rzeczy do galanta gdi 2.4 ? Dzięki za odpowiedz
Owczar - 15-06-2010, 17:41
Najlepiej allegro. Skraplacz i chlodnica klimatyzacji to samo.
[ Dodano: 15-06-2010, 17:42 ]
Pewnie chodzilo im o osuszacz.
Ale niech wyjasnia czemu masz kupic te elementy.
tom17 - 15-06-2010, 17:59
memory napisał/a: | Witam
sprężarka mi padła znaczy kolo wogóle się nie kreci, dym, zerwany pasek klinowy. Magicy od klimatyzacji kazali nową kupić + mówili ze się zatarło wszystko, pokazywali opiłki w rurach. Również chcą żebym kupił osuszacz,chłodnicę klimatyzacji. Czy nabijają mnie na koszta?
Gdzie można kupić takie rzeczy do galanta gdi 2.4 ? Dzięki za odpowiedz |
nie. jeżeli sprężarka się zatarła to wymienia się osuszacz, płucze cały układ a w niektórych przypadkach wymienia skraplacz. jeżeli tego nie zrobisz w bardzo krótkim czasie zatrzesz sprężarkę
sprężarke jestem w stanie ci załatwić
memory - 18-06-2010, 15:29
Dzieki, narazie udało mi się znaleźć sprężarkę. Osuszacz miałem taki
domyślam się ze jest to od volvo s40.
Niestety mam problem z dopasowaniem skraplacza, wejście mam takie
Niby dedykowany dla mojego auta (2,4 gdi) jest Tutaj , ale bardziej chyba podobny jest Ten , ale jest dla auta 2.0 i 2.5.
Nie wiem, który wybrać a pomyłka za dużo będzie mnie kosztować.
Dzięki za wszelkie sugestie
Tomek - 18-06-2010, 17:02
tomek84 napisał/a: | Właśnie miałem się zabierać za ogrzybianie klimy, a tu pare dni temu przestała chłodzić całkowicie.
Dmucha ciepłym powietrzem, kompresor się załącza itp
pomyślałem - brak czynnika,
po pewnych przygodach w serwisie klimy na ul. Ślicznej w KRK (http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=10660&start=15)
podjechałem do czakramu w Tarnowie, żeby sprawdzić szczelność i ew. nabić i odgrzybić
co się okazało: czynnik jest, więc tylko uzupełnili, odgrzybili
i klima chodzi i co ważne chłodzi jak nowa
skoro czynnik jest, znaczy układ szczelny
teraz pytanie: czemu wcześniej nie chłodziła, skoro układ szczelny, czynnika było sporo |
część dalsza mojej wojny z klimą
dziś doprowadziła mnie już do szału
do wczoraj było wszystko okej
dziś rano zasiadam, odpalam, klima chłodzi na 5% swojej możliwości, daje na 17 stopni, brak zmian, ale jakieś tam letnie powietrze leci z niej, da się jechać
przejechałem prawie 100 km, zatrzymałem się na stacji, zatankowałem, wsiadam, odpalam (klima nadal ustawiona na 17) i jak mnie nie zamrozi, zgupiałem, nie wiem o co chodzi, skręciłem klime i ucieszony, bo "sie naprawiło"
ujechałem 5-7 km i mój uśmiech zanika, bo klima coraj gorzej chodzi, i znowu ledwo wieje chłodkiem
podjechałem pod dom, wyszedłem, wróciłem, odpalam, znowu chłodzi, ale tym razem już krótko i znowu leci ledwie chłodne powietrze, potem już coraz gorzej i gorzej i teraz wieje już tylko ciepłym tak jak na samym początku tej opowieści
podjechałem na półłanki 21, gość luknął okiem, mówi: to jest raczej do zrobienia, ale trzeba czasu, bla bla bla, umówiłem się na termin ....
jakieś sugestie??
podejrzewam, że to coś w elektryce/elektronice
bo mnie już coś trafia z tą klimą, a najgorsze, że fika wtedy kiedy jest największy upał
Owczar - 18-06-2010, 20:53
tomek84, na początek proponuje sprawdzić czy gdy klima słabo chłodzi to sprzęgło jest załączone. Podbite obroty nie świadczą o sprzęgnięciu sprzęgła.
Wtedy będziemy wykluczali możliwe przyczyny.
Sticker - 18-06-2010, 20:59
To ja opisze swoją historię z klimą.
Klima po zakupie autka nie działała. Pojechałem napełnić. Okazało się że klima była całkowicie pusta. Maszynka do nabijania klimy sprawdziła szczelność i nabiła klimę. Klimą cieszyłem się może 2 tyg. Diagnoza - gdzieś jest nieszczelność. Podjechałem do speców od klimy, nabili klime z czynnikiem UV i znaleźli wyciek na aluminiowej rurce. Rurkę zamówiłem w serwisie Mitsu (112zł - sprowadzana z Holandii)
Przy okazji postanowiłem wymienić osuszacz. I tu nastały problemy. Przy odkręcaniu rurki od osuszacza śrubka ukręciła się tuż przy łebku. Aluminowy uchwyt od rurki klimy sie utlenił i "skleił" się z śrubą. Pozostało rozwiercić śrube nie uszkadzając uchwytu, ponieważ śrubka ukręciła się przy dobrej rurce. Przy uchwycie od osuszacza też śrubka się ukręciła a nakrętka była dospawana i trzeba było ciąć i dospawać do uchwytu kawałka blaszki.
Jak ktoś nie ma nerwów i narzędzi to nie polecam działać samodzielnie.
I na koniec przestroga - te automatyczne maszynki do napełniania klimy nie są wiarygodne jeśli chodzi o sprawdzanie szczelności. Robią to podciśnieniem i małych dziurek nie wykrywają.
Osuszacz pasuje Kagera z Foty.
Tomek - 18-06-2010, 21:22
Owczar napisał/a: | tomek84, na początek proponuje sprawdzić czy gdy klima słabo chłodzi to sprzęgło jest załączone |
prosze do mnie jak do debila
dokładnie co i jak
mechanik ze mnie żaden, a tym bardziej na klimie sie nie znam nic a nic
Owczar - 18-06-2010, 21:32
Poproś kogoś by włączył klimę, a Ty nasłuchuj czy pod maską kliknie sprzęgło elektromagnetyczne. Ono się znajduje w kole pasowym sprężarki. Gdy się załączy zobaczysz ruch wałka wchodzącego do sprężarki. Gdy jest rozłączone to kręci się tylko zewnętrzna część koła.
norbiolo - 18-06-2010, 22:55
memory, Podaj VIN to podam ci dokładny numer, będzie można sprawdzić po tym wymiary lub pomierz je sam to wystarczy do identyfikacji.
Andrew - 19-06-2010, 12:37
Witajcie. Ja mam znowu taki problem, że wydaję mi się, że klima po ustawieniu na 17 stopni nie mrozi jak powinna (chyba) Co może być przyczyną? Może tylko mi się tak wydaje? Sprężarka chodzi rurki zimne, ciężko dotknąć, czynnik uzupełniony...
memory - 29-06-2010, 18:26
andrew84 mam to samo. Po przetarciu wymienione zostalo : osuszacz,sprezarka,skraplacz, rurki przeczyszczone.Wszystko ladnie pieknie tylko slabo chlodzi. Fachowiec mowil ze zawór rozpręzny zablokowal sie. Ale nie mam pojecia gdzie jest i co gorsze nijak go kupic
|
|
|