Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu
gulgulq - 18-03-2009, 12:00
ależ nie rozumiem Cie źle,
ot poprostu tego sie nie ocenia, po danym przebiegu wymienia się i już: pasek, napinacze, rolki - zostawienie któregoś ze starych elementów rodzi duże ryzyko że coś strzeli a wtedy głowica, zawory, szlifowanie i cały nowy rozrząd do roboty (w najbardziej optymistycznym wariancie)
uszczelniacze to sie najcześciej sprawdza - jak nie ciekną to się zostawia
a jeśli mechanik Ci coś takiego doradza to zastanawiam się nad jego fachowością, chyba że Ci da gwarancje na następne 90 tyś km
wichura1 - 18-03-2009, 13:07
Iza między innymi dlatego, że obsługa silnika GDI jest znacznie droższa, kupiłem 1,6 100KM. Takie rzeczy rozważa się przed zakupem pojazdu, a nie już po. Po tym jak wymienisz wszystkie podane przez kolegów elementy, następna wymiana paska czeka cię po 80-90tys. km, napinacza, pompy i uszczelniaczy około 180tys km.
dariolee - 18-03-2009, 13:15
Ostatnio wymieniałem cały rozrząd w 1,8 16V Części tj. 2 rolki i 2 paski + olej półsyntetyk Castrol i filtr zapłaciłem 870zł Ale przynajmniej spokój na sporo km
Anonymous - 19-03-2009, 08:13 Temat postu: rozrząd Witam serdecznie
Od kilku miesięcy jestem posiadaczem Miśka Carismy. Auto ma już swój wiek (97r.) i przebieg (220 tys.) więc zaraz po zakupie przystąpiłem do wykonania kilku rzeczy. Olej, filtr, tuleje wybieraka, olej w skrzyni biegów, miska olejowa (trudna sprawa dostać nowy zamiennik a cena oryginału jest zaporowa), konserwacja podwozia i kilka mniejszych. Bardzo dużo skorzystałem z rad zamieszczonych na tym forum za co przy okazji dziękuję.
Wczoraj natomiast zrobiłem rozrząd. Cena w opolskim ASO Szic wyniosła 800 zł brutto i obejmowała: pasek (Mitsuboshi), rolka napinająca (GMB), pompa wody (GMB), płyn chłodzący oraz robociznę.
Uważam, że jest to uczciwa cena a obsługa naprawdę na super poziomie.
Pozdrawiam
emfranc - 19-03-2009, 09:05
wichura1 napisał/a: | Iza między innymi dlatego, że obsługa silnika GDI jest znacznie droższa, kupiłem 1,6 100KM |
po ile chodzi rozrząd w 1,6 bo:
Cytat: | Ostatnio wymieniałem cały rozrząd w 1,8 16V Części tj. 2 rolki i 2 paski + olej półsyntetyk Castrol i filtr zapłaciłem 870zł |
a to o wiele więcej niż w GDI.
Za 2 rolki (GMB i KOYO), pasek Mitsuboshi, pompę wody GMB i uszczelniacze zapłaciłem 450zł, a wiem że przepłaciłem bo stówkę taniej idzie wyrwać jak się dobrze popyta. Fakt, że robocizna nic mnie nie kosztowała bo mam dobrego kumpla w ASO, ale nawet gdybym musiał zapłacić to ok 200zł.
[ Dodano: 19-03-2009, 09:13 ]
Już wiem ile trzeba dać za 1,6
Marek-L napisał/a: | Cena w opolskim ASO Szic wyniosła 800 zł brutto |
Więc GDI nie wychodzi wcale tak drogo, nawet biorąc pod uwagę "najdroższe" świece NGK po 45 zeta za sztukę, które przejeżdżają 3-4x dłuższy dystans niż zwykłe świece.
mlun - 19-03-2009, 12:17
Zalezy czy kolega wymieniał napinacz czy rolkę bo nie sprecyzował:P
iza - 19-03-2009, 13:04
drodzy koledzy wiec w mojej cari 1,8 GDI 16v sprawa wyglada nastepujaco
za czeci zaplacilam 360zl (napinacz ,pasek,rolki,pompa wody)
ale........dzis mialam tel z warsztatu ze jak pan rozebral to doszla mi wymiana kola chyba zamachowego ktos w nim ingerowal srubokretem wiec nie wiem ile kosztuje nowe ,ale uzywane 250zl wiec idzie sie zalamac ale juz porobie i bedzie piekna nie tylko zewnetrznie
wichura1 - 19-03-2009, 13:35
emfranc napisał/a: | wichura1 napisał/a: | Iza między innymi dlatego, że obsługa silnika GDI jest znacznie droższa, kupiłem 1,6 100KM |
po ile chodzi rozrząd w 1,6..... |
Ja wymieniając: pasek, rolkę, olej, filtr, zapłaciłem około 200PLN. W Intercars mamy 29% zniżki na kartę klubową. Wymieniałem sam.
jolly69 - 19-03-2009, 14:16
wichura1 napisał/a: | Ja wymieniając: pasek, rolkę, olej, filtr, zapłaciłem około 200PLN. W Intercars mamy 29% zniżki na kartę klubową. Wymieniałem sam. |
Dokładnie tak. Ja jestem świeżo po wymienia rozrządu w 1,6 i za części u Mateusza z all-parts płaciłem coś ok 105 zł za pasek (SUN), 130 za pompę wody, 70 zł rolka napinająca więc trochę powyżej 300 zł za części niezbędne do rozrządu. Dokładnie tak jak Wichura1 przy zakupie samochodu robiłem rozeznanie co do koszów eksploatacji i niestety GDI jest znacznie droższe w serwisowaniu, dlatego z pełną świadomością kupiłem 1,6.
maciej76 - 19-03-2009, 18:27
iza napisał/a: | drodzy koledzy wiec w mojej cari 1,8 GDI 16v sprawa wyglada nastepujaco
za czeci zaplacilam 360zl (napinacz ,pasek,rolki,pompa wody) |
A jakiej firmy te części, bo oryginalny napinacz za 360 dostać to sztuka. Dobra pompa wody to ok. 150 zł. Pasek z rolkami 180-200 zł. Więc Twoja cena wydaje się kosmicznie niska. Jeśli to porządne części(raczej niemożliwe ) To poproszę o namiary.
jolly69 - 19-03-2009, 18:52
iza napisał/a: | drodzy koledzy wiec w mojej cari 1,8 GDI 16v sprawa wyglada nastepujaco |
hi hi .. coś mi się widzi, że mówimy tutaj o 1,8 SOHC 16V a nie GDI
Chooper - 19-03-2009, 19:43
jolly69 napisał/a: | hi hi .. coś mi się widzi, że mówimy tutaj o 1,8 SOHC 16V a nie GDI |
nie wiem skąd iza, ma takie ceny, ale na pewno auto to GDI, bo sam nim jeździłem
jolly69 - 19-03-2009, 19:50
Chooper napisał/a: | nie wiem skąd iza, ma takie ceny, ale na pewno auto to GDI, bo sam nim jeździłem |
to w takim razie nic tylko brać namiar na sprzedawcę części.. choć czuję że coś tu nie tak jest..
iza - 20-03-2009, 00:41
części kupione od JAPANEZE
więc prosze się nie nabijać ze jakies tanie i ze w tym temacie wypowiada sie kobieta!!!
ja zadzwoniłam powiedziałam co chce i tyle za pasek +rolki zaplaciłam 220zl i pompa 170zl
oczywiście jeszcze + robocizna i doszły mi ukryte koszta hmm rozwalone koło i jakis pasek dalsza częsc napinacza nie znam fachowych nazw, CZOPRER pomagał w wyborze autka więc wie ze jest to silnik GDI 1,8 16V
mlun - 20-03-2009, 13:19
No czyli suma sumarum napinacza nie ma i wtedy cena się zgadza:P
I błąd się w dał przy pisaniu nick-a kolegi, powinno być Chooper
|
|
|