[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia
Tomii - 18-01-2015, 07:33
Dzięki Hugo, po tych zdjęciach widzę że robienie konserwacji żeby tylko ładnie z wierzchu wyglądało mija sie z celem. Jakies 2,5 roku temu wlałem wosk Noxudol z tymi inhibitorami w podłużnice i chyba więcej nic mu już nie pomogę.
anwi - 18-01-2015, 08:47
akurat mi chodziło o kabar'a ma legnum'a i widzę wycina wszystko co miało styczność z rdzą....
ale Hugo jak byś miał taki filmik z profili twojego to chętnie bym zobaczył czy nie jest to odosobniony przypadek z tym pociętym.
Cytat: | fiole1 napisał/a:
a u ciebie jak wygląda sprawa profili wew?już tam zaglądałeś?
U mnie? Do wewnątrz nie zaglądałem, ale wszystkie konserwowałem 2 warstwami Noxudola 750 latem 2013 r. Latem tego roku pożyczę kamerkę od kolegi to sobie pooglądam profile wewnątrz, bo ciąć nie zamierzam |
malina_drizzt - 18-01-2015, 09:02
Dzięki Hugo, zrobiłeś dobrą robotę.
Jakiś czas temu mocno mi się dostało na forum bo upierałem się przy stwierdzeniu, że gale gniją po całości.
Lepiej czy gorzej tak wygląda każdy gal od środka i żadne magiczne zabiegi tutaj nie pomogą.
Rdzy siedzącej w profilach, podłużnicach i pomiędzy warstwami blach nie da się usunąć bez wycinania i to jest moim zdaniem główna bolączka galantów.
Zalewanie nawet najlepszymi i najdroższymi środkami tylko spowolni korozję.
kabar - 18-01-2015, 09:34
fiole1 napisał/a: | a u ciebie jak wygląda sprawa profili wew?już tam zaglądałeś?
moze w legnum'ach lepiej to wygląda
przyznam sie ze jestem zaskoczony całą sytuacją którą hugo pokazał..
sam teraz nie wiem co ze swoim robić... |
Na szczęście profile i inne elementy są ok. Jedynie powierzchowna korozja na podłodze, głównie z tyłu.
Mój był bardzo krótko w UK więc nie zdążyło go zjeść
Zbudowałem piaskarkę i zrobiłem małą próbkę, w przyszłym tygodniu piaskuję cały spód i nadkola tył. Przednie i komora już wyczyszczona.
Hugo - 18-01-2015, 10:32
fiole1 napisał/a: | ale Hugo jak byś miał taki filmik z profili twojego to chętnie bym zobaczył czy nie jest to odosobniony przypadek z tym pociętym | Ciężko będzie mi nagrać filmik z podłużnic. Uwierz mi również, że ten Gal ze zdjęć jest w dobrym stanie jak na Galanta, jak pisałem wyżej, nie chciałbyś widzieć starszych roczników... malina_drizzt napisał/a: | gale gniją po całości | Dokładnie.
kabar, Twoje Legnum od spodu wygląda jakby tydzień temu opuściło fabrykę
kabar - 18-01-2015, 11:52
Hugo napisał/a: | kabar, Twoje Legnum od spodu wygląda jakby tydzień temu opuściło fabrykę |
Dzięki
Już niedługo będzie wyglądać jakby dzień temu opuściło
Ale fakt, mam 2.5 V6 Avance z 2000 roku na dawcę części i jest zgnity jak trzeba
mati_z - 18-01-2015, 14:54
kabar, nie boisz się, że Ci auto spadnie na głowę? Te wieże Eiffla na betonowych klockach nie wyglądają zbyt stabilnie
kabar - 18-01-2015, 15:02
To nie są betonowe klocki To są kobyłki na deskach z kanału. Jest stabilnie
Ale i tak do piaskowania przestawię go bo szkoda mi kobyłek piaskować
Hugo - 18-01-2015, 15:46
kabar napisał/a: | kabar, nie boisz się, że Ci auto spadnie na głowę? | Faktycznie, teraz na to zwróciłem uwagę. Masakra, za nic bym pod niego nie wszedł.
anwi - 18-01-2015, 21:05
Panie kabar, myślę ze powinieneś założyć oddzielny wątek aby było wszystko w jednym miejscu (bo z tego co widzę/słyszałem szykuje się fajny projekt), i jak patrze na ta podłogę u ciebie to wygląda dość zdrowo a pamiętam jak dziś zastanawiałem się nad tym poliftem:)
ps. ten baranek tez będziesz rwał? bo piaskarka chyba nie dała rady?
mati_z - 18-01-2015, 21:12
Hugo, chyba coś Ci źle zacytowało
kabar, rzeczywiście po bliższym przyjrzeniu się widać, że to deski. Tym bardziej bym się obawiał
kabar - 18-01-2015, 21:21
fiole1 napisał/a: | ps. ten baranek tez będziesz rwał? bo piaskarka chyba nie dała rady? |
Dokładnie. Piaskarka nie ruszy baranków ani innych gum. Piach się po prostu odbija. Nadkola robiłem opalarką i szpachelką a na końcu piachem.
Myślałem żeby zostawić ten fabryczny baranek ale zobaczę jak to będzie wyglądać.
mati_z napisał/a: | kabar, rzeczywiście po bliższym przyjrzeniu się widać, że to deski. Tym bardziej bym się obawiał |
Musiałem go wysoko podnieść żebym mógł wjechać wózkiem i ściągnąć tylny wózek i zbiornik paliwa. Jutro go przestawiam z kobyłek na kostkę betonową. Szkoda mi kobyłek piaskować
Marcino - 18-01-2015, 22:13
kabar napisał/a: | eremita napisał/a: | Cytat: | Teraz biorę się za piaskowanie podwozia. |
Może zrób temat w dziale nasze miśki
Z tego co widzę ostro wziąłeś się za Gala Na 100% dużo ciekawych rzeczy byś mógł tam zamieścić |
Myślę że nawet bardzo dużo
Zbieram się do założenia tematu. Kwestia czasu
PS. to Legnum |
He he tak mi się wydawało jak zobaczyłem "nową" grodziową... a nie doczytałem wątka.
U mnie niestety podczas podnoszenia lewarkiem wpadł próg z tyłu.
Jak widzę fotki Hugo to się zastanawiam jak to naprawiać skoro tam jest podwójna blacha?
Spawać obie?
Hugo - 19-01-2015, 21:37
Marcino napisał/a: | Spawać obie? | Wyciąć obie, wspawać pojedynczą, ale grubszą.
Jeszcze w ostatniej chwili cyknąłem foto okolic mocowania uchwytu filtra paliwa:
Jak widać nie jest dobrze, tam gdzie odpadł lakier był uchwyt rurek paliwowych i hamulcowych. Przy jego wyjmowaniu odpadł taki fragment lakieru i pokazała się konkretna korozja. Co ciekawe 2 śruby M8 mocujące podstawkę filtra paliwa odkręciły się bez większego problemu.
kabar - 19-01-2015, 21:42
Marcino napisał/a: | U mnie niestety podczas podnoszenia lewarkiem wpadł próg z tyłu.
Jak widzę fotki Hugo to się zastanawiam jak to naprawiać skoro tam jest podwójna blacha?
Spawać obie? |
Ja jestem za zachowaniem fabrycznej technologii. Wyciąć do zdrowego i najpierw wspawać jedną warstwę a później drugą.
Oczywiście nie zamykamy czystej blachy. Musi iść podkład reaktywny albo epoksydowy i dopiero zamykamy drugą blachą.
|
|
|