[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tłumik - układ wydechowy - Lancer CYxA
KrzysiekDLW - 05-06-2022, 17:49
Dzień dobry!
Przyłączam się do pytania. W nocy skradziono mi katalizator. Szczęście w nieszczęściu, że sondy się ostały. Teraz pytanie- czy montaż uniwersalnego/zamiennika katalizatora ma sens? Czy lepiej od razu zainwestować w cały układ wydechowy w ASO za ok 5tys zł?
darek926 - 07-06-2022, 23:31
Witam , kupiłem katalizator uniwersalny z poniższego linku za 480 złotych , przejechane już około 2000 km i na razie wszystko jest ok , żadnych problemów ani błędów.
https://e-tlumiki.pl/katalizatory-uniwersalne/1414-katalizator-okragly-do-pojemnosci-2000ccm-euro-4.html
Pozdrawiam
dask - 30-09-2022, 14:10
Witam.
Też "zniknął" mi katalizator. Czy możesz napisać jak sprawuje się ten uniwersalny?
[ Dodano: 19-03-2023, 23:27 ]
Odświeżam temat. Po kradzieży do mojego Lancera 1.8 09 wstawiony został uniwersalny euro4 do 2.0L. Dobrze było przez 5 miesięcy. po tym czasie pojawił się błąd P0420 czyli wydajność katalizatora poniżej progu. Sygnał sondy za katem jest praktycznie taki jak przed katem czyli kat uniwersalny się skończył. Szybko to nastąpiło niestety. Miałem nadzieję, że podziała chociaż ze dwa lata . Podpowiedzcie proszę jakie jest skuteczne i długotrwałe rozwiązanie tematu. Nie chodzi mi oczywiście o zakup oryginału z ASO lub zastosowanie emulatora sondy itp. Chcę mieć katalizator. Może kupić używkę z innego samochodu. Tylko z jakiego? Mam jeszcze jedno pytanie czy gdy w jakimś innym samochodzie występują dwa katalizatory (w kolektorze i drugi za drugą sondą lambda), pewnie euro5 i wyżej, to czy ten drugi, który najczęściej jest za drugą sondą lambda da się zastosować w euro4 jako jedyny?
Rajzaa - 11-05-2023, 18:07
Witam.
Muszę wymienić układ wydechowy w swoim Mitsubishi Lancer VII 1,6 117 KM. Z tłumikiem końcowym problemu nie ma, lecz nigdzie nie mogę dostać środkowego. I tu moje pytanie. Czy tłumik środkowy z Mitsubishi Lancer VII 1,8 140 KM będzie pasować do mojej wersji silnikowej?
dask - 22-05-2023, 08:38
Odświeżam temat katalizatora. Czy komuś z szanownych forumowiczów udało się rozwiązać problem z "check engine" i błędem P0420 po instalacji katalizatora uniwersalnego. Może ktoś wie, jakiej firmy i jaki katalizator zastosować aby problemu nie było. Może ktoś wie jakie parametry miał katalizator fabryczny (wymiary, CPSI, itp.). W moim samochodzie fabrycznie był katalizator pojedynczy z sondami lambda przed i za katem. Sonda diagnostyczna nie była w obudowie katalizatora ale w rurze za katem. Chciałbym rozwiązać ten problem wreszcie skutecznie. Aktualnie mam założony "emulator" na drugiej lambdzie. Taka przedłużka z otworkiem. Niestety też co jakiś czas wyświetla się błąd 420. Nie traktuję tego jako rozwiązanie docelowe.
[ Dodano: 07-06-2023, 12:32 ]
Małe podsumowanie tego czego do tej pory się dowiedziałem i co zrobiłem. Może komuś się przyda.
Niestety prostego i taniego rozwiązania nie ma jeżeli chce się mieć spaliny odpowiadające normom i brak problemów z elektroniką.
1. Najlepiej byłoby zainstalować używany oryginał ale praktycznie nie są dostępne i trudno znaleźć - mi się nie udało.
2. Zainstalowanie katalizator uniwersalnego ze średniej półki z wkładem ceramicznym dało efekt na 3-4 miesiące jeżeli chodzi o check engine. Po około 8 miesiącach sprawdziłem spaliny i o ile na wolnych obrotach lekko przekraczał górną granicę normy to przy powyżej 2tys. obr. było to już przekroczenie 2x. Spodziewałem się tego bo wykres sondy za katem niewiele różnił się od tego z sondy przed katem. Być może ten katalizator kupiłem po zbyt pobieżnym rozpoznaniu tematu ale tłumaczę to sobie tym, że byłem w potrzebie.
3. Zainstalowanie "emulatora" w postaci przedłużki do sondy za katalizatorem z otworem o średnicy ok. 3 mm nie daje nic. Zmniejszenie otworu powoduje, że czas między kolejnymi wystąpieniami błędów P0420 (wydajność katalizatora poniżej wymaganej) się wydłuża ale pojawia się za to czasami błąd P0137 (zbyt niskie napięcie sondy lambda za katalizatorem).
4. Na razie jestem przy kolejnym kroku rozwiązywania problemu. Po dalszym badaniu tematu i po rozmowie z przedstawicielem jednego z polskich producentów katalizatorów (inny niż ten pierwszy) zdecydowałem się zakupić dużo droższy od pierwszego katalizator z wkładem metalowym spełniający normę euro5 (wyższą niż wymagana dla mojego autka euro4) ze współczynnikiem cpsi 600 (600 kanalików na cal kwadratowy). Katalizator zamontowany już w samochodzie. Wykres sondy zdecydowanie lepszy niż z poprzednim katem. Jak na razie tylko kilkaset km przejechałem ale błędów nie widać. Może za jakiś czas zrobię ponownie analizę spalin.
Jeżeli ten katalizator rozwiąże sprawę to będę się cieszył. Jeżeli nie to na pewno nie będę wymieniał na następny. Zastosuję wówczas emulację elektroniczną.
Wiem, że zaraz ktoś powie po co to wszystko. Na pewno najtańszym rozwiązaniem będzie przelotka zamiast kata i check na desce. Trochę droższym "zaklejenie kontrolki" albo elektroniczna emulacja sondy za katem. Niestety wynika to z tego, że nie cierpię prowadzić samochodu ze świadomością, że coś z nim jest nie tak technicznie a można to naprawić. Nie musi być najpiękniejszy ale musi być 100% sprawny i bezpieczny - takie mam "natręctwo" .
Aygon - 13-06-2023, 11:10
Rajzaa napisał/a: | Witam.
Muszę wymienić układ wydechowy w swoim Mitsubishi Lancer VII 1,6 117 KM. Z tłumikiem końcowym problemu nie ma, lecz nigdzie nie mogę dostać środkowego. I tu moje pytanie. Czy tłumik środkowy z Mitsubishi Lancer VII 1,8 140 KM będzie pasować do mojej wersji silnikowej? |
Podbijam temat, nigdzie nie ma srodkowych ukladow, ew. tylko na zamowienie ale cena do gory i to mocno.
VanRaziel - 19-09-2023, 13:03
Hej Mitsumaniaki -> ostatnio wymieniałem tłumik końcowy -> robiłem to na raty -> najpierw wpadł Remus z nierdzewki ale mi nie podszedł w sensie dźwięku (Montowany do Lancer VIII sedan 1.6) Poniżej zdjęcia - gdyby ktoś z Was chciał się zaopatrzyć w końcowy do zapraszam do kontaktu.
Mariusz75 - 21-11-2023, 07:08
Oberwał się środkowy tłumik. Nigdzie nie mogę go dostać.
Mechanik twierdzi że jest w całości wraz z katem. Wymieniał ktoś z Was środkowy tłumik ?\
Dla 1,8 coś jeszcze znalazłem ale dal 1,6 lipa
KrystianZ03 - 12-12-2023, 14:00
Rajzaa napisał/a: | Witam.
Muszę wymienić układ wydechowy w swoim Mitsubishi Lancer VII 1,6 117 KM. Z tłumikiem końcowym problemu nie ma, lecz nigdzie nie mogę dostać środkowego. I tu moje pytanie. Czy tłumik środkowy z Mitsubishi Lancer VII 1,8 140 KM będzie pasować do mojej wersji silnikowej? |
Również podbijam. Tyle że szukam do wersji 1.5. Czy ktoś jest w stanie polecić jakiś sklep? Ewentualnie czy ktoś montował tłumik z wersji 1.8 do 1.5? Do Do wersji 1.8 można bez problemu dostać w dobrej cenie na znanym portalu, ale do 1.5 nie ma praktycznie nigdzie, a jak już jest to za miliony monet.
KrzysiekDLW - 05-01-2024, 19:24
Niestety problem po kradzieży katalizatora powrócił. Po kradzieży został założony uniwersalny (nie mam pewności jakiej jakości został założony). Po ok 6tys km wyskoczył błąd. W serwisie koszt nowego to 7,5tys zł, więc na razie nie zdecydowałem się na wymianę. Pan w ASO powiedział mi bardzo niepokojąca rzecz: że przy niesprawnym katalizatorze silnik będzie podlewał za mocno benzyna, która będzie dostawała się do komory korbowej. Czy jest to prawda?
Ps. Czy ktoś ma namiar na uniwersalny katalizator, który wytrzyma dłużej niż 6tys km?
Fred.X - 05-01-2024, 20:06
Coś mnie sie wydaje , że pitoli herezje
Krzyzak - 06-01-2024, 14:57
KrzysiekDLW napisał/a: | silnik będzie podlewał za mocno benzyna, która będzie dostawała się do komory korbowej. Czy jest to prawda? | najczęściej dotyczy to diesli i jest takie zjawisko, które powoduje przyrost ilości "oleju" i jego rozrzedzenie
ale to trochę inaczej działa w benzynie - główne sondy są zawsze przed katalizatorem a za - jeśli są - to tylko korekcyjne (nie mające wpływu na ilość dawki paliwa a na sprawdzanie działania sond pierwotnych)
KrzysiekDLW - 07-01-2024, 18:44
Też tak sobie to tłumaczyłem. Że podlewanie paliwem dotyczy diesla, który ma zapchany DPF lub katalizator sądzą. Wydaje mi się, że po 6tys km katalizator uniwersalny, mimo że już nie spełnia swojej funkcji to nie jest zapchany w taki sposób aby w silniku znajdował się nadmiar niespalonej benzyny.
Krzyzak - 07-01-2024, 19:29
W dobrze sterowanej benzynie to katalizator będzie służył długo, bardzo długo. On się prędzej stopi jak jakiś cylinder pracuje nieprawidłowo i paliwo nie jest spalane a leci dalej na układ wydechowy i spala się w katalizatorze...
dask - 10-01-2024, 20:38
Z tego co się orientuję i z własnego doświadczenia to sonda lambda której sygnał sterownik silnika wykorzystuje do regulacji składu mieszanki jest przed katalizatorem. Do utrzymania składu stechiometrycznego katalizator nie jest więc potrzebny. Świecić się będzie check bo sygnał drugiej sondy podobny do sygnału z sony pierwszej z powodu braku kata spowoduje, że sterownik włączy sygnalizację nieprawidłowej pracy katalizatora. Jak nie miałem katalizatora to sygnał sondy pierwszej (regulacyjnej) dalej utrzymywał odpowiedni skład mieszanki. Korekty wtrysku też nie wychodziły poza pojedyncze procenty więc raczej silnik benzynowy się przez to nie zniszczy.
|
|
|