To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA

mazin - 02-07-2016, 22:23

henryko napisał/a:
Jak już wcześniej informowałem kolegów zakupiłem takie radio na androidzie 4.4.4. Mam go zaledwie trzy miesiące, dałem za niego 295$ oczywiście celnicy wzięli tyle ile mieli wziąść i wyszło za całość ok1650zł.

Kolego, a napisz, czy to urządzenie jest zarejestrowane w Googleplay. Jeśli jest, tj. można bez problemu ściągać aplikacje, to można zaryzykować. Jeżeli nie, to nie kupowałbym, bo wtedy trzeba ściągać pliki *.apk z innych serwisów i już jest mniej fajnie. Kupiłem odtwarzacz dla ojca, który miał mu zrobić z telewizora stację multimedialną i ogólnie to była kicha, bo producent pożałował paru dolców dla googla, musiałem kombinować z każdą aplikacją z innego źródła.
Ale sam pomysł urządzenia na androidzie nie jest zły, ja mam pioneera na windows CE (scrackowany) i raz, że to już zabytek, dwa, po wpięciu pena 16 GB podnosi się ok. 5 minut, bo za każdym razem go skanuje. Gra bardzo ładnie, bluetooth rewelacyjny, ale na androidzie chodziłoby to zapewne szybciej.

henryko - 03-07-2016, 00:40

Jest dostęp do sklepu bez żadnych problemów. Wszystkie aplikacje dostępne. Wcześniej kolega się pytał o sterowanie przyciskami z kierownicy - jak najbardziej się programuje -szybko, łatwo i przyjemnie.
jacek63 - 03-07-2016, 09:31

@henryko, czy przyciski do fabrycznego bluetootha też działają?

I jak sprawdza się bluetooth? Dobrze słychać? Da się podłączyć fabryczny mikrofon samochodu?

mazin - 03-07-2016, 10:11

henryko napisał/a:
Jest dostęp do sklepu bez żadnych problemów. Wszystkie aplikacje dostępne. Wcześniej kolega się pytał o sterowanie przyciskami z kierownicy - jak najbardziej się programuje -szybko, łatwo i przyjemnie.

Dzięki za odpowiedź!
Skoro już Cię męczymy: Napisz jeszcze,proszę, jak wygląda montaż, w szczególności, czy wszystkie wtyczki są plug&play? Czy urządzenie obsługuje wzmacniacz, ale analogowo, nie cyfrowo jak rockforda? Jak to gra (moc, zniekształcenia)? Czy do obsługi guzików na kierownicy są jakieś ekstra moduły? Ile urządzeń USB można podpiąć, tj.jak podepniesz modem to odtwarzanie z pena odpada? Ma wejście na microSD? A może jest w sieci jakaś instrukcja albo szczegółowa specyfikacja?

wiewioor - 04-07-2016, 11:42

A jeśli można zapytać ile czasu zajmuje włączenie/uruchomienie się stacji od momentu zapalenia samochodu /zapłonu.
henryko - 04-07-2016, 17:06

Nie mierzyłem stoperem ale nie więcej jak 30-40 sekund, kamera cofania natychmiast po załączeniu zapłonu.

[ Dodano: 04-07-2016, 17:45 ]
Kolega mazin zadał sporo pytań odnośnie specyfikacji tej stacji. Ja wcześniej podałem link gdzie można znaleźć odpowiedzi na część pytań, resztę można znaleźć na Aliexpressie. Ja nie mam Rockforda dlatego nie wypowiem się w tej materii, ale z tego co mi wiadomo to są wersje które obsługują Rockforda ale należy uprzedzić sprzedającego który dołącza odpowiednie okablowanie. Moja stacja posiada z przodu urządzenia wejście na microsd (tu są nagrane nawigacje), z tyłu dwa Usb gdzie pod jedno mam podłączony modem pod drugie pendriva z muzyką, video,zdjęcia. Obsługa przycisków z kierownicy jak wspominałem jest bardzo prosta - rozwiązana programowo - ciszej, głośniej, następny...... oraz obsługa telefonu. Można dodawać inne funkcje jak n.p uruchomienie dowolnego programu .
Montaż jest w miarę prosty o czym wspominałem wcześniej, chociaż są tam oprócz pasującej wtyczki luźne kable . W linku na Youtubie jest pokazany sposób montażu.

jacek63 - 17-07-2016, 13:29

Zdecydowałem się i zamówiłem chińskie radio. W piątek poszedł przelew, w poniedziałek wysłali i w środę miałem sprzęt w domu (DHL).

Sporo czasu poświęciłem na montaż (2 popołudnia) ale było warto. Jeśli ktoś już rozbierał samochód i wie jak poprowadzić przewody można to zrobić znacznie szybciej. Ja się nie spieszyłem aby nic nie uszkodzić.

Urządzenie posiada 4 rdzeniowy procesor 1.6ghz, 1gb ram i androida 5.1.1, duży wyświetlacz 10 cali, slot na kartę micro sd, 3 porty usb, wifi, gps, bluetooth.

Można dołączyć m.in. tuner dvbt, moduł 3g do internetu, kamerę cofania, rejestrator.

Ja mam tylko kamerę cofania.

Osoby z wzmacniaczem rockforda prawdopodobnie muszą dokupić moduł can.

Podłączenie jest proste, okablowanie pasuje do wtyczek fabrycznego radia, nie trzeba nic modyfikować. Jedynie kratki nawiewów trzeba delikatnie przyciąć aby pasowały (jeśli ktoś posiada zdjęcie zdemontowanych kratek mogę wskazać co uciąć).

Spasowanie elementów jest dość dobre, postronne osoby mogą się nabrać, że to fabryczne radio. Plastik wydaje się wiotki ale mimo 6 wkładań i wyciągań radia nie uszkodził się.

Antenę GPS zamontowałem na desce (jest samoprzylepna) a przewód wpuściłem przez wypiłowany otwór w zaślepce (miejsce na czujnik zmierzchu?).

Mikrofon zestawu głośnomówiącego umieściłem w miejscu fabrycznego (w podsufitce). Niestety kabel okazał się zbyt krótki i musiałem dodać 20cm przedłużkę do radia. Mikrofon jest samoprzylepny, jeśli zamontowany jest na zewnątrz podsufitki rzuca się w oczy (kolor czarny) ale w zamian oferuje minimalnie lepszą jakość dźwięku.

Chiński patent na kamerę cofania to montaż zamiast jednego oświetlacza tablicy rejestracyjnej.

Ponieważ nie mogłem odręcić podświetlacza (zapieczone śruby) zamontowałem kamerę na kawałku plastiku nad tablicą. Element mocujący wygiąłem z blachy i zamocowałem opaską zaciskową. Może się wydawać że to prowizorka, ale puki człowiek się nie schyli wygląda dobrze. Dzięki temu kamera zamontowana jest idealnie na środku samochodu co można uznać za zaletę.

Radio FM działa lepiej niż w oryginale. Nie ma wejścia na płyty ale można słuchać muzykę z pendrivów, kart pamięci itp.

Chiński launcher (nakładka na androida) oraz aplikacje są dobrze przemyślane i wygodne.

Przykład - odtwarzacz:

przesunięcie palcem w lewo otwiera listę plików w wybranym folderze

a w prawo pokazuje wszystkie źródła z których można odtwarzać muzykę:

Bluetooth działa dobrze. Można wczytać kontakty z telefonu. Radio zapisuje ostatnie połączenia wychodzące i przychodzące (lista oddzielna niż w menu telefonu, nie widać połączeń wykonanych będąc poza samochodem). Można słuchać muzyki z telefonu po bt (A2DP).

Wifi ma dość słaby zasięg (muszę podjechać samochodem blisko domu aby się połączyć), nie ma natomiast problemu przy udostępnianiu sieci z telefonu w samochodzie.

Nawigacja działa dobrze, do radia dołączono IGO z mapami. Ja używam map google. Yanosik również działa.

Można dowolnie (w pewnym zakresie) funkcje do klawiszy na kierownicy (w tym od modułu BT). Rozróżniane są długie i krótkie przyciśnięcia (z wyjątkiem klawiszy głośności gdzie dłuższe przyciśnięcie powoduje ciągłą zmianę głośności).

Podsumowując po kilku dniach użytkowania jestem zadowolony i mogę polecić radio każdemu. Nie wiem po co miałbym dopłacać do używanego MMCSa, który nie ma połowy tych funkcji.
Jedynie osoby starsze, o ile nie używały dotykowych telefonów mogą mieć pewne problemy z przywyknięciem do obsługi (brak fizycznych klawiszy oraz pokręteł, jedynie te z kierownicy).

Pierwsze uruchomienie radia chwilę trwa (kilkanaście sekund). Kręcenie rozrusznikiem nie powoduje wyłączenia radia. Po wyjęciu kluczyka radio na pewien czas przechodzi w stan uśpienia (można go zdefiniować w opcjach). Kolejne włączenie gdy radio jest w uśpieniu jest natychmiastowe (ok. 2 sekundy).

Jeśli ktoś ma jakieś pytania to postaram się odpowiedzieć. Jeśli ktoś chciałby kupić urządzenie zapraszam do kontaktu - mogę pomóc wynegocjować lepszą stawkę przy zakupie drugiego radia u tego samego sprzedawcy. Jeśli więcej osób byłoby zainteresowane można się zebrać i wtedy rabaty będą jeszcze większe. Gdyby ktoś chciał zobaczyć na żywo jak to działa proszę o kontakt (jestem z okolic Częstochowy).

henryko - 17-07-2016, 17:12

Cieszę się że kolega jest zadowolony z zakupu tej stacji. Ja aktualnie kupuję drugą dla kolegi - jak zobaczył moją w pracy tak mi nie odpuścił i wymógł ponowny zakup dla niego.Jeśli chodzi o montaż to faktycznie jest prosty ale dwa luźne kabelki trzeba dodatkowo podłączyć aby działała kamera cofania i odtwarzacz.
No i te nowsze są na androidzie 5.1.1.

lurek - 17-07-2016, 20:33

wygląda naprawdę dobrze jedynie co możne martwić to tylko 1GB ramu (przynajmniej w tel. po czasie czuć zamulanie) i brak CD (choć przy mp3 i kartach sd dałbym radę bez tego ;) ).

Jeśli można na nim dowolnie instalować oprogramowani ze sklepu google to polecam poweramp do słuchania muzyki.

jacek63 - 17-07-2016, 21:28

Można normalnie instalować aplikację, jest google play.

Co do ramu to długo się zastanawiałem, bo jeden sprzedawca oferował wersję 2gb ale za to ze starszym androidem i znacznie droższą. Wybrałem jednak wersję 1gb z nowszym systemem. Nie zauważyłem jakiegoś znacznego zamulania. Jedynie przez chwilę po uruchomieniu systemu potrafi zwolnić, a potem już działa płynnie.

Odnośnie kabli o których mówi henryko to faktycznie trzeba podłączyć sygnał cofania, kabel video od kamerki posiada dodatkowy przewód i można to zmostkować z zasilaniem kamerki w bagażniku/pod zderzakiem.

Sygnału hamulca ręcznego nie podłączałem - w menu jest opcja aby zawsze zezwolić na oglądanie video.

marcink - 18-07-2016, 17:57

Trochę off topic, ale widziałem, że masz problem z odciskami palców na ekranie. Przypadkiem odkryłem jak zminimalizować problem na dowolnym urządzeniu (u mnie to był tablet), wystarczy nakleić folię ochronną, niekoniecznie z górnej pułki. Palcuje się dużo mniej.
Parthenon1 - 01-08-2016, 13:06

jacek63, CZEŚĆ jaki był całkowity koszt zakupu radia kabli kamery i reszty rzeczy podałbyś link na ali gdzie kupiłeś ??
jacek63 - 01-08-2016, 16:37

całość wyniosła niecałe 1500zł
Parthenon1 - 01-08-2016, 16:47

jacek63, podasz link??
jacek63 - 01-08-2016, 16:58

Nie wiem czy można publikować linki publicznie dlatego wysłałem ci w prywatnej wiadomości.