[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Klimatyzacja - działanie, przeglądy, konserwacja,części.
krzynam - 26-07-2016, 00:39 Temat postu: Sprężarka Klimy Witam mam pytanie może głupie ale czy do Lancera z silnikiem 2.0 benzyna 111KW 08' z USA pasowałaby sprężarka klimy z innego silnika ? Sprężarka EU z 2.0 benzyny ma końcówkę 68 ja mam 69 nie będzie pasować ?
Mitsu_Gawlo - 12-08-2016, 19:14 Temat postu: Dokładne manualne czyszczenie klimatyzacji Znalazłem bardzo ciekawy link dotyczący dokładnego czyszczenia klimatyzacji:
https://www.youtube.com/watch?v=JvYzT-yTz1A
Na półtora godzinnym filmie pokazane jest ręczne czyszczenie parownika i obudowy filtra na przykładzie Opla Astry. Czy u nas w Lancerach też tak można domowym sposobem dostać się do klimatyzacji? Mam na myśli bez rozbierania całego kokpitu. To jest chyba część 86200A z rysunku ze strony 10 tego wątku?
Prowadzący używa i zachwala środek Perfect Klima firmy Caramba. Dobre jest to, że nie trzeba pakować nigdzie żadnych rurek.
Zresztą klima została tak wyszorowana, że nawet bez czyszczenia tym środkiem powinno być OK.
aqualopetak - 17-08-2016, 11:30 Temat postu: sprezarka klimatyzacji witam. niedawno kupione autko, kilka rzeczy juz sprawdzone ew pytania zadane na forum:) przyszla kolej na....
sprezarka klimatyzacji a mianowicie jej zachowanie, nie wiem czy tak powinno byc choc wydaje mi sie ze nie ale do sedna...
auto zaparkowane, odpalone na luzie stoi sobie:) klimatyzacja WYLACZONA, pokretlo na min-max cieple wentylator min-max, to bez roznicy jak ustawie... wychodze z auta iii....
slychac elektrozawor na sprezarce(dosyc glosno klepie) otwiera sie po kilku sek zamyka...po kilku sek otwiera i zamyka i tak w kolko
wedlug mnie skoro mam wylaczona klime sprezarka powinna byc "zamknieta"(wiadomo o co chodzi)
plyn jest szczelne jest, wiec pytanie do was mial ktos taki przypadek? lub jak to rozwiazac(jezeli to jest niepoprawne dzialanie)
na kompie zero bledow(z wyjatkiem czasem evap'u)
pozdrawiam
Mitsu_Gawlo - 21-08-2016, 19:25
Mam mały smrodek tuż po włączeniu klimy. Czy ktoś z Was używał preparat Moje Auto NanoSilver:
https://youtu.be/zvqPYa3X4x8
Na filmie i w instrukcji każą go wprowadzić rurką do kanału głównego klimatyzacji w pobliżu filtra powietrza:
przy włączonym nawiewie centralnym,
na najniższej temperaturze,
dmuchawie na max.
i wyłączonej klimatyzacji.
Problem w tym, że poniżej filtra jest wentylator. Czy pryskanie na wentylator to dobry pomysł. Czy rurkę wprowadzić głębiej przy wyłączonym wentylatorze? Napsiukać środek i dopiero uruchomić dmuchawę?
Rozwiązałem sprawę. Napsiukałem środek głębiej przy wyłączonym wentylatorze, na dwie raty, w międzyczasie włączając wentylator. Ogólnie pomogło.
Kagan - 30-08-2016, 11:42
Podczas włączania klimatyzacji z nawiewu wydobywało się specyficzne "syczenie", a potem po wyłączeniu bulgotanie. Ogólnie wyraznie cos było nie tak. Pojechalem do ASO i okazało sie, ze chodnica klimatyzacji jest nieszczelna i ubywa tego płynu ktory sie w niej znajduje. Trzeba wymienić niestety chłodnice. Miał ktoś taką sytuacje? Lancer 1,6 2012r 57 tys przebiegu.
piomic - 31-08-2016, 21:39
Tak. W 1,8 z 2008 po 7 latach i 175 000 km. Nabicie klimy wystarczyło na rok, znów zaczyna sapać.
michaello - 09-09-2016, 13:47
To samo, klima 2 miesiace temu nabita, chlodzi juz tylko od strony kierowcy, czas do serwisu.
aqualopetak - 05-11-2016, 09:58
witam. pytanie odnosnie "przelacznikow,pokretel) regulacji klimatyzacji
czy jezeli wymienie same przelaczniki od wersji z auto bedzie to dzialalo na auto czy musze cos dolozyc jeszcze?
czy trzeba bedzie cos programowac?
czy wtyczki beda pasowaly?
z goey dziekuje za odpowoedzi
tokyo - 08-11-2016, 00:34
Witam
Masz dwa rodzaje klimatronikow, wiec jak chcesz cos kupic to najpierw sciagnij radyjko i zobacz ile wchodzi wtyczek do regulacji.
Nastepnie musisz kupic czujnik powietrza z wew i go podlaczyc wtyczka jest.
ALE nie bedzie dzialal jak przez niego nie bedzie zasysane powietrze z srodka.
Mozna to zrobic ori za pomoca rurki karbowanej i podlaczyc do nagrzewnicy (jest miejsce) lub poprzez silniczek ktory zasysa (tak robilismy u Arcziego - bardziej wydajniej chodzi klima)
A jak zalozysz jeszcze czujnik naslonecznienia to masz fulll bejer klimatyzacje - pelna japonia i klima lepiej pracuje
aqualopetak - 11-11-2016, 04:44
nie pamietam ile jest wtyczek choc wydaje mi sie 3 (jak montowalem aux'a) to tyle CHYBA widzialem
jezeli moglbym prosic o numer czujnika powietrza (czy to to?http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6568020595) raz numer czujnika naslonecznienia(ew moze ktos ma na sprzedaz)
zrobie tutka dla potomnych gdy wszystko bedzie na miejscu:)
Grzegorz42 - 11-11-2016, 11:47
witam,
tu na schemacie są podane numery czujników;
http://japancars.ru/index...id=1&blk_id=210
aqualopetak - 12-11-2016, 08:37
te numery zbytnio nie ratuja...;( gdy posilkowalem sie nimi w sklepie z czesciami wywalali oczy ze z zadnej hurtowni nie moga nic znalezc(w przypadku innych czesci tak bylo) woec i zakladam ze i tutaj bedzie problem:(
dajac przyklad uszczelka wydechu mr431022....ma numer takze 1575a082a i ten drogi znalezli bez problemu:p
1 czujnik znalazlem na alle wiec polowa zana zostal jeszcze czujnik naslonecznienia:)
Sushi - 06-04-2017, 21:10 Temat postu: wentylator chłodnicy - buczenie Od końca listopada 2016 r. zostałem posiadaczem Lancera Sportback 1.6 z 2011 r. Temperatury powietrza jakie panowały w tym okresie do marca br. były minusowe lub w okolicach zera, więc z klimatyzacji korzystałem sporadycznie, głownie żeby odparować szyby i od czasu do czasu włączałem ją dla samej konserwacji na mniej więcej 5-15 min. Na początku marca przy uruchamianiu klimy pojawiło się charakterystyczne syczenie, a jeszcze wcześniej przy przekręceniu kluczyka w stacyjce (bez odpalania) dźwięk przypominający "bulgotanie", "przelewanie wody" do momentu "cyknięcia". Jakieś dwa tyg. temu syczenie było coraz głośniejsze, a kilka dni temu chłodzenie było praktycznie niewyczuwalne.
Wczoraj w ASO sprawdzono mi szczelność i uzupełniono czynnik. Na wydruku mam napisane:
Faza odzysku R134a: g. 17 ref. ; g. 2 lej
Faza próżni: min. 20 ; mB. 1
Faza podawania oleju: g. 12
Faza podawania UV: g. 5
Faza napełniania R134a: g. 500 ref.
Było jedynie 17g czynnika, uzupełniono 500g. Operacja sprawdzenia szczelności i nabicia trwała jakieś 40-50min. Dodali barwnik do czynnika i mam przyjechać 11.04 na ponowne sprawdzenie szczelności. Wstępna ocena nic nie wykazała i usłyszałem, że w takim wypadku na 95% wszystko jest szczelne pomimo tak drastycznie niskiego poziomu czynnika. Ale jak jest to się okaże w najbliższy wtorek.
Jednak zmierzam do innego pytania. Po mniej więcej godzinie od wyjechania z ASO usłyszałem na postoju przy włączonej klimie dziwne buczenie dochodzące z pod maski, które ustępowało i pojawiało się co 10-15 sek. wraz z charakterystycznym "cyknięciem". Zajrzałem pod maskę i okazało się, że to buczenie pojawia się w momencie uruchomienia wentylatora chłodnicy. I buczy tylko do momentu cyknięcia i wyłączenia się wentylatora. Słysze to nawet w aucie. A w momencie załączania wentylatora podnoszą się obroty silnika. Wybrałem się dzisiaj do ASO i pokazano mi na przykładzie innego Lancera, że to jest normalne i rzeczywiście, choć silnik w tym drugim chodził zdecydowanie głośniej od mojego, to tak jak w moim co chwile załączał się i wyłączał wentylator i było słychać to charakterystyczne buczenie i cykanie.
Tylko zastanawia mnie, dlaczego wcześniej (grudzień, styczeń), gdy klimatyzacja była sprawna nie słyszałem nic podobnego? - no może raz coś mi świta, że przy odśnieżaniu auta coś takiego usłyszałem, ale na 100% pewny nie jestem. Może wcześniej przy niskich temp. powietrza wentylator chłodnicy po prostu nie miał potrzeby włączać się?
Mam do Was prośbę, czy moglibyście sprawdzić w swoich autach, pod maską na postoju z ustawioną na minimalną temp. klimatyzacją czy też co parę sekund włącza i wyłącza się wentylator przy chłodnicy i słychać to cyknięcie i buczenie? Jak również czy słychać je trochę mniej w aucie?
RalfPi - 06-04-2017, 21:14
NA mój gust temperatura pracy wpływa na poziom wibracji.
Zimą zimno, więc nie słyszysz.
Na postoju nie ma tak dobrych warunków chłodzenia i pewnie silnik, lub cały napęd sobie.. "rzęzi".
Sushi - 06-04-2017, 21:49
Ale silnik/napęd nie "rzęzi", powiedziałbym nawet, że chodzi cicho. Tylko w momencie załączenia wentylatora chłodnicy (przy włączonej klimie) słychać buczenie przypominające odkurzacz. W innym Lancerze w ASO, w którym pokazano mi, że to normalne (ich zdaniem), też co chwile włączał i wyłączał się wentylator i było słychać buczenie, tyle że trochę mniej ze względu na głośniejszą pracę silnika.
|
|
|