Carisma - Ogólne - od 0 do 100km/h
Juiceman - 05-05-2008, 01:47
Przy jedynce hmmm nie mam pojęcia zawsze albo na słuch albo do pewnej upragnionej prędkości co do 3-4 to 2500- kiedy wejdzie na 4 obroty spadną do 2000 i spokojnie możesz jechać.
Jeśli chcesz " mieć buta pod nogą" to myślę iż obroty 3000 powinny styknąć do zmiany biegu.
Anonymous - 05-05-2008, 14:01
Robert napisał/a: | A tak wracajac do watku wie ktos moze jakie sa "najlepsze obroty" zmiany biegow na wyzszy w silniku GDI aby zapewnic silnikowi maksymalna moc w stosunku do zmiany na wyzszy bieg Czyli do ilu obrotow krecic np na jedynce (i dalej z reszta biegow) zeby dwojka nie miala niedostatku mocy/momentu obrotowego i "ciagnela" jak najlepiej
Bo krecenie na kazdym biegu do przykladowych 6500-7000obr/min mija sie chyba z celem
Pzdr. |
Teoria głosi, że najlepsze przyspieszenie uzyskuje się ciągnąc od obrotów max momentu do obr max mocy. I chyba w praktyce jest podobnie, co potwierdzałby fakt, że cari (1.6 ! kurde dlaczego ja nie mam GDI ) ma tak zestopniowaną skrzynię, że jak dojdziesz do max mocy i zmniesz bieg na wyższy to jesteś idealnie przy obr max momentu i zabawa zaczyna się od nowa
A jeśli chodzi o Twoje GDI, to proponuję zrobić takie eksperymenty - nauczyć się mniej więcej na jakim biegu przy ilu rpm należy zmienić bieg na wyższy, żeby być w punkcie max. momentu obr. - czyli w Twoim wypadku jakieś 3800rpm.
Czyli np. rozpędzasz się do 3800rpm na trójce i redukujesz na 2, potem na dwójce 3800rpm i na jedynkę. Tak samo inne biegi ;]
Z tymże są pewne nieścisłości między danymi producenta, a danymi faktycznymi ;]
Zgodnie z tym wykresem: http://www.rri.se/popup/p...ph&ChartsID=377
Optymalnie będzie kręcić od 3,8-4k do 5,5k obrotów, ale wszystko zależy od konkretnego silnika.
Na potwierdzenie słów 2 cytaty:
Cytat: | Moc maksymalna pozwala określić maksymalną możliwą do uzyskania szybkość samochodu. Moc maksymalna nie określa zdolności auta do przyśpieszenia. Moc silnika jest iloczynem momentu obrotowego i prędkości obr |
Cytat: | Maksymalny moment obrotowy określa moment największego przyśpieszenia na konkretnym biegu. Płaskość charakterystyki momentu obrotowego w całym zakresie obrotów jest wyznacznikiem tzw. elastyczności. |
EDIT: *zakładamy, że moment obrotowy w całym swoim przedziale rośnie, aż do pewnego punktu, potem spada - nie jest poszarpany
Robert - 05-05-2008, 18:16
Dzieki Panowie za odpowiedzi
Do tej pory wydawalo mi sie ze najlepszym momentem zmiany biegow sa (tak okolo):
[obr/min.]
1 bieg - 6500
2 bieg - 6200
3 bieg - 6000
4 bieg - 6000
5 bieg - tu juz tyle ile sie da
(moc silnika zwykle jest zawieszona troszke ponad ta "książkową" znana z wszelkich katalogow itp)
Pzdr.
Anonymous - 05-05-2008, 19:12
Robert, To zależy do ilu chcesz się rozpędzić, bo na przykład jeśli chcesz wyciągnąć dobre 0-100 to najlepiej będzie ruszyć z jedynki, dokręcić do max mocy, a potem dać dwójkę i już 3. nie wrzucać.... "najlepszy moment zmiany biegów" to pojęcie względne ;]
Robert - 05-05-2008, 20:42
BeereQ napisał/a: | jeśli chcesz wyciągnąć dobre 0-100 to najlepiej będzie ruszyć z jedynki, dokręcić do max mocy |
Czyli jesli moje autko ma max moment przy 3750 a max moc przy 5500 to aby najbardziej efektywnie rozpedzic sie do 100km/h trzeba dokrecic jedynke do 5500 czy 6000 niby mala roznica ale....
nie jestem zadnym scigantem czy jakims niewyzytym mlodziakiem ale interesuje mnie wlasnie ten temat to tak wgwoli scislosci
dzieki BeereQ, za odpowiedzi
Pzdr.
Koton - 05-05-2008, 20:53
Aby uzyskać najlepszy rezulatat należy spróbować kilka wariantów tj raz zmienić wcześnij innym razem później i zobaczyć który wariant jest najlepszy. Pozniej odpowiedni moment zmiany biegów czuje się "podskórnie".
Tak czy inaczej warto też mieć troche pieniędzy odłożonych na sprzęgło
Robert - 05-05-2008, 21:34
Cytat: | Tak czy inaczej warto też mieć troche pieniędzy odłożonych na sprzęgło |
jasne, ale raz na jakis czas mozna, a nawet trzeba zeby odmulic silnik
pzdr.
Anonymous - 05-05-2008, 21:42
Robert, w Twoim przypadku tym idealnym punktem powinno być 5500rpm. Nie wiem jak jest zestopniowana skrzynia w GDI, ale wydaje mi się, że jak dojdziesz do 5,5k to po zmianie biegu wypadną idealnie obroty momentu maksymalnego na zegarku, tak jak u mnie
Z pozoru może się wydawać, że jeśli nie kręcisz do wyższych obrotów to przyspieszenie jest słabsze, ale to zwykle bzdura, a zasługą tego odczucia są wrażenia akustyczne ;]
Jedna ważna uwaga - zakładamy, że Twój silnik faktycznie ma max moment przy 3750 i max moc przy 5500
Koton, Dobrze kombinujesz, dobrze. Ale domowymi sposobami nawet jak będzie różnica rzędu 0,2 no może 0,3s to tego nie zmierzysz ;] Potrzeba GTecha, czy czegoś takiego
Żeby nie wyszło, że jestem jakimś specem od tego - mówię tylko co czytałem, co testowałem w swoim aucie i co mówiło parę osób znających się na tym...
Morfi - 05-05-2008, 23:59
Ja kręce na 1 do 6700 na 2 do 6500.
Tak wogóle to zapomniałem sie pochwalić, że od Lancera 2.0 135KM NA DŁUGOSCI 300m dostałem tylko długośc Auta .
21 czerwca bede znał wynik na 1/4 mili gdyz u Nas w Katowicach bedą zawody gdzie bede pomagał przy organizacji
Robson86 - 06-05-2008, 00:35
Morfi napisał/a: | Ja kręce na 1 do 6700 na 2 do 6500. |
nie za wysoko krecisz
skoro z krzywej wynika ze po 6000 spada "moc" to nie ma sensu krecic az do takich predkosci obrotowych silnika. Pozniej juz tylko wiecej tracisz niz zyskujesz, kto wie moze gdybys nizej krecil ten lancer nie mial by takiego latwego zycia
Tak jak koledzy wyzej pisza do 6000 maximum (a najlepiej celnij pomiedzy 5500 a 6000 obr/min) i nastepny bieg
Pozdroo
Morfi - 06-05-2008, 00:44
jak nie bedziesz tak wysoko krecił to wtedy obroty spadna poniżej 4 tys a wtedy masz za mało mocy
Anonymous - 06-05-2008, 06:15
Morfi napisał/a: | jak nie bedziesz tak wysoko krecił to wtedy obroty spadna poniżej 4 tys a wtedy masz za mało mocy |
Ale masz moment...
Anonymous - 06-05-2008, 10:25
BeereQ napisał/a: | Ale masz moment... |
I co z tego? Jak chcesz szybko jechac dieslem to krecisz go do 2500 czy moze wyzej? Max moment w dieslu jest przy ok 2000 wiec z tego co napisales wychodzi ze diesla nie ma sensu wyzej krecic. Moment ma wieksze znaczenie na wyzszych biegach. Z tego powodu czesto jest tak, ze diesel dostaje od benzyny na niskich biegach a wygrywa na wysokich.
Morfi - 06-05-2008, 10:47
Moment liczy sie równiez pod górke .
Ciagle czekam na Hamownie i wykresik
Anonymous - 06-05-2008, 13:18
dylson, Ehhh chyba się nie zrozumieliśmy, to była taka ironia
|
|
|