Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja
joachim69 - 23-03-2011, 16:18
ale to ciekawa sprawa czym się kierował producent że wycofywał się z tego czujnika mimo że to już raczej standard w każdym pojedzie z klimą auto
Lexus a czujnika światła masz w lizaku?
DJ Fazi - 23-03-2011, 16:21
Może z tej gruszki idzie sterowanie klimy ?
joachim69 - 23-03-2011, 16:23
DJ Fazi napisał/a: | Może z tej gruszki idzie sterowanie klimy ? | trzeba by się zapytać kogoś z centrali w Warszawie może mają jakąś wiedzę na ten temat
lexus - 23-03-2011, 18:36
Nie u mnie idzie z podszybia z takiej kulki co też załąncza światła jak są w poz.auto
13zbyszek13 - 23-03-2011, 19:40
joachim69 napisał/a: | trzeba by się zapytać kogoś z centrali w Warszawie może mają jakąś wiedzę na ten temat |
Zapytaj w MMC na pewno cos pan Jeżak wymyśli.
mitsu00 - 23-03-2011, 19:40
lexus napisał/a: | Nie u mnie idzie z podszybia z takiej kulki co też załąncza światła jak są w poz.auto | Nie, czujnik zmierzchu jest w gruszce pod lusterkiem.
13zbyszek13 - 23-03-2011, 19:41
mitsu00 napisał/a: | Nie, czujnik zmierzchu jest w gruszce pod lusterkiem. |
Tak ,tak jest.
dab - 23-03-2011, 20:37
joachim69 napisał/a: | średnie pocieszenie jak wraz ze wzrostem prędkości coraz więcej powietrza dostaje się do środka samochodu nawet przy wiatraku na OFF |
Ja mam na to sposob, bo tez mnie irytuje ze dmucha na nie nawet gdy nie chce
Po prostu przy wlaczonej wentylacji wlacz wewnetrzny obieg powietrza a dopiero potem daj pokretlo wiatraka na OFF...i temat zalatwiony nic nie dmucha
no ale zeby trzeba tak bylo kombinowac w aucie za 150tys zl?????????????
Komandor - 23-03-2011, 22:27
Dalej wiem, że nic nie wiem. Mam ostatnią wersję O2 przed liftem (Int+). Czy zaślepka na podszybiu jest czujnikiem nasłonecznienia? Czy czujnik nasłonecznienia jest następnym czujnikiem temp. tyle że umieszczonym na podszybiu?
Pozdro
joachim69 - 23-03-2011, 23:10
dab napisał/a: | joachim69 napisał/a: | średnie pocieszenie jak wraz ze wzrostem prędkości coraz więcej powietrza dostaje się do środka samochodu nawet przy wiatraku na OFF |
Po prostu przy wlaczonej wentylacji wlacz wewnetrzny obieg powietrza a dopiero potem daj pokretlo wiatraka na OFF...i temat zalatwiony nic nie dmucha
no ale zeby trzeba tak bylo kombinowac w aucie za 150tys zl????????????? | tylko że wtedy parują szyby po jakiś 20 km
Zbyszek a to pan Jeżak zna sie na wszystkim z tego wynika bo w grudniu do niego pisałem w sprawie lakieru i miał na to jakaś swoją teorie .
Widzisz Mitsu i po przeczytaniu tego całego tematu wychodzi na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku . Nie rozumiem tylko dlaczego im szybciej jadę tym więcej powietrza się dostaje do środka mimo że wiatrak jest na OFF , nigdy wcześniej tak nie miałem przy automatycznej klimatyzacji
Muciek - 23-03-2011, 23:31
joachim69 napisał/a: | dab napisał/a: | joachim69 napisał/a: | średnie pocieszenie jak wraz ze wzrostem prędkości coraz więcej powietrza dostaje się do środka samochodu nawet przy wiatraku na OFF |
no ale zeby trzeba tak bylo kombinowac w aucie za 150tys zl????????????? | tylko że wtedy parują szyby po jakiś 20 km
Zbyszek a to pan Jeżak zna sie na wszystkim z tego wynika bo w grudniu do niego pisałem w sprawie lakieru i miał na to jakaś swoją teorie .
Widzisz Mitsu i po przeczytaniu tego całego tematu wychodzi na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku . Nie rozumiem tylko dlaczego im szybciej jadę tym więcej powietrza się dostaje do środka mimo że wiatrak jest na OFF , nigdy wcześniej tak nie miałem przy automatycznej klimatyzacji |
Myślałem, że kolego już się przyzwyczaiłeś, że jeździsz tak zacnym bolidem jakim zwą Outlandera
Swoją drogą dzisiaj było +15 u nas i grzało mocno przez szybę, klima na Auto i temp. w samochodzie była idealna, a z większą prędkością wcale zimniej się nie robiło
DJ Fazi - 23-03-2011, 23:40
Ja jak mam na AUTO to gdy jest chłodno na zewnątrz to dmuchało mi na nogi. Z wylotów frontalnych nic nie leciało. Na szybę chyba też chyba coś dmuchało, bo nie parowały, ale sprawdzić nie mogłem.
Funkcję czujnika nasłonecznienia może spokojnie realizować czujnik zmierzchu + termometr zewnętrzny. Generalnie musiał być jakiś powód żeby zrezygnować z montażu tej guli na podszybiu, choć powodu likwidacji (chyba dobrze napisałem) schowka nad radiem nie rozumiem. Wydaje mi się że czydiamenta nie mogli zrezygnować z automatycznej regulacji nawiewów, bo księgowym się to nie podobało.
U mnie też powietrze wlata jak przycisnę, ale ja do tego przywykłem w poprzednim aucie, traktuję to jako nawiązanie
joachim69 - 23-03-2011, 23:51
DJ Fazi, według mnie to bez sensu bo szyba zupełnie inaczej odbiera ciepło i taki czujnik na desce daje dopiero jakiś sensowny sygnał co do nagrzania wnętrza
13zbyszek13 - 24-03-2011, 11:18
joachim69 napisał/a: | na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku |
Czujnik świateł na 100 % w każdym modelu znajduje się w lizaku za lusterkiem na szybie.
Zróbcie sobie prosty test wystarczy położyć kawałek szmaty na ten lizak na szybie i światła sie automatycznie włączą / jak ktoś ma wyłączony tryb Skandynawki /.
lexus - 24-03-2011, 12:11
mitsu00 napisał/a: | Nie, czujnik zmierzchu jest w gruszce pod lusterkiem. | .Panowie ja mam outkaII z drugiej połowy 2007 i u mnie czujnik zmierzchu i nasłonecznienia jest w takiej kulce przy potszybiu ,tam gdzie" Komandor" ma zaślepkę .Sprawdzone, na 100% działają ,może też być różnica w modelach na Polskę i Belgię bo z tamtąd mam auto. .Aha no i ja nie mam w ogóle gruszki pod lusterkiem
|
|
|