To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - klimatyzacja

joachim69 - 23-03-2011, 16:18

ale to ciekawa sprawa czym się kierował producent że wycofywał się z tego czujnika mimo że to już raczej standard w każdym pojedzie z klimą auto
Lexus a czujnika światła masz w lizaku?

DJ Fazi - 23-03-2011, 16:21

Może z tej gruszki idzie sterowanie klimy ?
joachim69 - 23-03-2011, 16:23

DJ Fazi napisał/a:
Może z tej gruszki idzie sterowanie klimy ?
trzeba by się zapytać kogoś z centrali w Warszawie może mają jakąś wiedzę na ten temat
lexus - 23-03-2011, 18:36

Nie u mnie idzie z podszybia z takiej kulki co też załąncza światła jak są w poz.auto
13zbyszek13 - 23-03-2011, 19:40

joachim69 napisał/a:
trzeba by się zapytać kogoś z centrali w Warszawie może mają jakąś wiedzę na ten temat

Zapytaj w MMC na pewno cos pan Jeżak wymyśli.

mitsu00 - 23-03-2011, 19:40

lexus napisał/a:
Nie u mnie idzie z podszybia z takiej kulki co też załąncza światła jak są w poz.auto
Nie, czujnik zmierzchu jest w gruszce pod lusterkiem.
13zbyszek13 - 23-03-2011, 19:41

mitsu00 napisał/a:

Tak ,tak jest.

dab - 23-03-2011, 20:37

joachim69 napisał/a:
średnie pocieszenie jak wraz ze wzrostem prędkości coraz więcej powietrza dostaje się do środka samochodu nawet przy wiatraku na OFF

Ja mam na to sposob, bo tez mnie irytuje ze dmucha na nie nawet gdy nie chce :?
Po prostu przy wlaczonej wentylacji wlacz wewnetrzny obieg powietrza a dopiero potem daj pokretlo wiatraka na OFF...i temat zalatwiony :ANAL: nic nie dmucha :twisted:
no ale zeby trzeba tak bylo kombinowac w aucie za 150tys zl????????????? :oops: :oops: :oops: :oops:

Komandor - 23-03-2011, 22:27

Dalej wiem, że nic nie wiem. Mam ostatnią wersję O2 przed liftem (Int+). Czy zaślepka na podszybiu jest czujnikiem nasłonecznienia? Czy czujnik nasłonecznienia jest następnym czujnikiem temp. tyle że umieszczonym na podszybiu?

Pozdro

joachim69 - 23-03-2011, 23:10

dab napisał/a:
joachim69 napisał/a:
średnie pocieszenie jak wraz ze wzrostem prędkości coraz więcej powietrza dostaje się do środka samochodu nawet przy wiatraku na OFF

Po prostu przy wlaczonej wentylacji wlacz wewnetrzny obieg powietrza a dopiero potem daj pokretlo wiatraka na OFF...i temat zalatwiony :ANAL: nic nie dmucha :twisted:
no ale zeby trzeba tak bylo kombinowac w aucie za 150tys zl????????????? :oops: :oops: :oops: :oops:
tylko że wtedy parują szyby po jakiś 20 km
Zbyszek a to pan Jeżak zna sie na wszystkim z tego wynika bo w grudniu do niego pisałem w sprawie lakieru i miał na to jakaś swoją teorie .
Widzisz Mitsu i po przeczytaniu tego całego tematu wychodzi na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku . Nie rozumiem tylko dlaczego im szybciej jadę tym więcej powietrza się dostaje do środka mimo że wiatrak jest na OFF , nigdy wcześniej tak nie miałem przy automatycznej klimatyzacji :?

Muciek - 23-03-2011, 23:31

joachim69 napisał/a:
dab napisał/a:
joachim69 napisał/a:

tylko że wtedy parują szyby po jakiś 20 km
Zbyszek a to pan Jeżak zna sie na wszystkim z tego wynika bo w grudniu do niego pisałem w sprawie lakieru i miał na to jakaś swoją teorie .
Widzisz Mitsu i po przeczytaniu tego całego tematu wychodzi na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku . Nie rozumiem tylko dlaczego im szybciej jadę tym więcej powietrza się dostaje do środka mimo że wiatrak jest na OFF , nigdy wcześniej tak nie miałem przy automatycznej klimatyzacji :?

Myślałem, że kolego już się przyzwyczaiłeś, że jeździsz tak zacnym bolidem jakim zwą Outlandera :lol:

Swoją drogą dzisiaj było +15 u nas i grzało mocno przez szybę, klima na Auto i temp. w samochodzie była idealna, a z większą prędkością wcale zimniej się nie robiło :)

DJ Fazi - 23-03-2011, 23:40

Ja jak mam na AUTO to gdy jest chłodno na zewnątrz to dmuchało mi na nogi. Z wylotów frontalnych nic nie leciało. Na szybę chyba też chyba coś dmuchało, bo nie parowały, ale sprawdzić nie mogłem.
Funkcję czujnika nasłonecznienia może spokojnie realizować czujnik zmierzchu + termometr zewnętrzny. Generalnie musiał być jakiś powód żeby zrezygnować z montażu tej guli na podszybiu, choć powodu likwidacji (chyba dobrze napisałem) schowka nad radiem nie rozumiem. Wydaje mi się że czydiamenta nie mogli zrezygnować z automatycznej regulacji nawiewów, bo księgowym się to nie podobało.
U mnie też powietrze wlata jak przycisnę, ale ja do tego przywykłem w poprzednim aucie, traktuję to jako nawiązanie ;)

joachim69 - 23-03-2011, 23:51

DJ Fazi, według mnie to bez sensu bo szyba zupełnie inaczej odbiera ciepło i taki czujnik na desce daje dopiero jakiś sensowny sygnał co do nagrzania wnętrza
13zbyszek13 - 24-03-2011, 11:18

joachim69 napisał/a:
na to że jedne wersje mają czujnik światła w podszybiu a inne nowsze w lizaku

Czujnik świateł na 100 % w każdym modelu znajduje się w lizaku za lusterkiem na szybie.
Zróbcie sobie prosty test wystarczy położyć kawałek szmaty na ten lizak na szybie i światła sie automatycznie włączą / jak ktoś ma wyłączony tryb Skandynawki /.

lexus - 24-03-2011, 12:11

mitsu00 napisał/a:
.Panowie ja mam outkaII z drugiej połowy 2007 i u mnie czujnik zmierzchu i nasłonecznienia jest w takiej kulce przy potszybiu ,tam gdzie" Komandor" ma zaślepkę .Sprawdzone, na 100% działają ,może też być różnica w modelach na Polskę i Belgię bo z tamtąd mam auto. :P .Aha no i ja nie mam w ogóle gruszki pod lusterkiem :evil: