To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Jakie żarówki do Lancera CYxA - wymiana żarówek.

tyku - 26-06-2017, 21:30

joujoujou napisał/a:
I jeszcze jedno - z niewielką rzeźbą w miejsce HB4 da się wstawić HB3

Mógłbyś opisać jak to zrobić. :wink:

joujoujou - 27-06-2017, 16:08

Mógłbym.

Różnice w cokole HB3 (czarna) vs HB4 (biała). Gołym okiem widać że górna wypustka w HB3 jest przesunięta w lewo względem HB4. Wystarczy spiłować mniej więcej połowę (tę z lewej) i wejdzie. W oprawce trzyma się solidnie, bez luzów i drgań.

Możliwe jest wmanewrowanie HB3 w oprawę HB4 i bez piłowania, jednakże nie jest to łatwe nawet przy lampie wyjętej z auta, a co dopiero przy mocno utrudnionym dostępie i marnej lub zerowej widoczności - jak to w nowoczesnych samochodach.

=========================

Tak wyglądają różnice od strony wtyczki:

Można oczywiście pomęczyć się i wychechłać te dwie wypustki skalpelem/nożem tapicerskim/pilnikiem (rozstaw styków jest identyczny, tu ingerencja jest zbędna), ale trzeba to byłoby powtarzać przy każdej wymianie żarówki. Dużo szybciej, prościej i wygodniej podobnymi narzędziami potraktować wystarczy wtyczkę w instalacji samochodu - w żaden sposób nie przeszkadza to w montażu zarówno HB4 jak i HB3, z zewnątrz nic nie widać (przy wpiętej żarówce), a działa jak powinno, pomimo obskurnego wyglądu (bo jestem leń i nie chciało mi się tego dopieścić).

Regulacja świateł nie jest po tej operacji wymagana. No, linia odcięcia może się nieco zmienić jak zwykle po standardowej wymianie żarówki, ale w kosmos nie pofrunie. :P

Na koniec, tytułem wyjaśnienia: prawidłowo ustawione światła mijania nie będą świecić dalej - taka ich natura - linia odcięcia się przecież nie zmienia i nadal schodzi w dół zgodnie ze specyfikacją wypisaną na obudowie lampy.

lurek - 27-06-2017, 16:42

pierwsza lepsza aukcja na alledrogo, HB4 osram nightbraker za 60zł czyli praktycznie tyle samo co HB3.

Po co ta zabawa?

joujoujou - 27-06-2017, 16:59

51W vs 60W.

Po to. :P

Robert_N - 28-06-2017, 08:15

Nigdy bym na to nie wpadł żeby zyskać 9W :P lurek lux podsumowałeś modyfikacje. Ja kiedyś kupiłem auto z 100 W żarówkami i kapnąłem się dopiero jak się jedna spaliła.
joujoujou - 28-06-2017, 17:02

Ciekaw jestem czy to aby nie było chińskie 100W? :P

Niedowiarkom - 51 vs 60W w dzień.

tyku - 28-06-2017, 18:15

joujoujou, Dzięki za fotorelację. Będę żeźbił, ale żarówki. Wtyczki zostawię, ponieważ i tak pewnie żarówka przeżyje mojego lancera. :P
Robert_N - 29-06-2017, 07:45

joujoujou to było kilkanaście lat temu więc raczej nie chiny ;)
lurek - 29-06-2017, 08:04

Jak zacząłem czytać ten wątek, pomyślałem że HB4 to jakieś unikatowe, niedostępne lub bardzo drogie żarówki, ale po sprawdzeniu w sklepach nadal nie widzę sensu (no może poza satysfakcją ;) ), ani z powodu tych 9W, czy mocniejszego światła (nota bene prawa zawsze świeci mocniej, tak jest skonstruowany klosz, aby doświetlać pobocze).

Uczciwie rzecz biorąc, na długich jeździ się mniej niż sporadycznie, rzekłbym wcale. Może na jakiś odludnych terenach ;) Przykładowo w trasie Wrocław - Szczecin/Bydgoszcz/Warszawa, z uwagi na ruch nie raz nie miałem okazji ich w ogóle włączyć lub włączałem na 10 sekund.

tyku - 29-06-2017, 10:35

lurek, Nie rozumiesz o czym piszemy. :wink:
joujoujou napisał/a:
z niewielką rzeźbą w miejsce HB4 da się wstawić HB3 - będzie jaśniej,

HB4 - światła mijania (krótkie) - 51W
HB3 - światła drogowe (długie) - 60W
Zamieniając żarówki będzie jaśniej na światłach mijania, co widać na powyższej fotografii.
:wink:

lurek - 29-06-2017, 12:06

Aż zajrzałem do auta. Sorry faktycznie pomyliłem 3 z 4, nie dawno wymieniałem i byłem pewien że krótkie to HB3 ;)

mimo to trochę rzeźby żeby trochę polepszyć jasność, nie lepiej wypróbować lepszych żarówek?

joujoujou - 29-06-2017, 15:38

Ale to są właśnie lepsze żarówki. A tak poza tym, to
lurek napisał/a:
prawa zawsze świeci mocniej, tak jest skonstruowany klosz, aby doświetlać pobocze
jak się dobrze przyjrzysz to zauważysz, że na zdjęciu "moja" prawa nie doświetla pobocza, bo moje autko jest RHD. :)
lurek - 29-06-2017, 15:54

No dobrze to jak tak wałkujemy, to czy nie zachodzi niebezpieczeństwo że będziesz oślepiał kierowcę z naprzeciwka?

Osobiście czekam na wersję Laser żarówek Osram, choć liczę też cicho że obecne nightbreakery posłużą dłużej niż rok :P

joujoujou - 29-06-2017, 16:06

Światła są ustawione prawidłowo, więc oślepiać nie mają prawa. :)

Więcej niż połowę swoich podróży odbywam po zmroku (uroki wiecznej nocnej zmiany) i nikt na mnie nie mruga. ;)

Majkeltm - 03-07-2017, 11:46
Temat postu: Problem z kierunkowskazami
Witam, od niedawna mam problem z kierunkowskazami. Zaczęło chodzić wyraźnie głośniej ( wewnątrz kabiny), oraz okresowo mrugają z bardzo dużą częstotliwością.
Ktoś wie jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam