Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie
bonito - 01-12-2014, 11:20
Zwykle najbardziej oczywista przyczyna jest prawidłowa. Nie wiem w jakim wieku kolega ma akumulator, ale jeżeli około 5 lat, to nie szukałbym żadnych innych przyczyn, tylko po prostu go wymienił. W Outlanderze jest wbrew pozorom dość duża (pojemność, prąd) bateria, mnie odpalało na urlopach zimowych nawet przy -20 bez większych problemów.
Niezależnie od tego - filtr paliwa jest dość mały, wymieniam co max 30 tys., na pewno poprawia rozruch zimą.
bonito
pogan04 - 01-12-2014, 23:34
akumulator Varta - nówka
ładowanie sprawdzone , filtr paliwa wymieniony 5 tyś temu, co sie więc dzieje że ten rozrusznik ledwo ledwo.... z rana
w ciagu dnia już lepiej kręci ale rano słabiutko
Yzedef - 01-12-2014, 23:48
pogan04 napisał/a: | akumulator Varta - nówka
ładowanie sprawdzone , filtr paliwa wymieniony 5 tyś temu, co sie więc dzieje że ten rozrusznik ledwo ledwo.... z rana
w ciagu dnia już lepiej kręci ale rano słabiutko |
A kolega ma porownanie z inny dieslem ?, bo ja mam też drugie auto służbowe z dieslem i jest to samo... co w Outku, po odpaleniu tak mu ciężko więc raczej to typowe w dieslach że jak mróz to klekoczą .
rezon - 02-12-2014, 08:51
bez przesady - po to w dieslach są większe akumulatory, żeby dobrze kręcił.
bonito - 02-12-2014, 09:07
pogan04 napisał/a: | akumulator Varta - nówka |
Hmm, faktycznie dziwna sprawa. Czy przy wymianie akumulatora sprzedawca sprawdził prąd ładowania? - powinien być jakieś 13,5 V, jeżeli jest mniejszy może wskazywać na niesprawność alternatora. Klemy pewnie przetarłeś papierem ściernym? Nie słyszałem nigdy o takim przypadku, ale akumulator może być uszkodzony.
bonito
Bizi78 - 02-12-2014, 09:30
bonito napisał/a: | Czy przy wymianie akumulatora sprzedawca sprawdził prąd ładowania? - powinien być jakieś 13,5 V |
Chyba napięcie .
bonito - 02-12-2014, 10:12
W rzeczy samej - napięcie , w każdym razie dobrze sprawdzić.
bonito
pogan04 - 02-12-2014, 10:33
napiecie jest ok
podmienię rozrusznik na inny w warsztacie
zobaczę czy pomoże
mam vito 13 letnie pali z pierwszego i aż chce mu sie kręcić a outlander 2 lata i udaje że zdycha cos tu nie tak
Yzedef - 07-12-2014, 15:21
Trochę z innej beczki... chcę wymienić filtr paliwa u siebie, jest to co prawda cytryna ale wszyscy wiedzą że to Outlander 2.2. Mam tylko problem gdzie jest ten filtr ? wczoraj szukałem go i nie wypatrzyłem... nie zdejmowałem co prawda filtra powietrza bo troche tym roboty ale czy on jest przykręcony obok filtra z boku do silnika czy za filtrem jak jest podszybie ?, Dodatkowo jaki filtr polecacie ? bo popatrzyłem po producentach i są z dwoma średnicami dolotowych rurek 2 x 10mm oraz wersja z 1 x 8mm i 1 x 10mm. Wstępnie wytypowałem sobie knechta KL 581. Mann WK 12001 teoretycznie według katalogu manna nie pasuje do mojego vinu.
mitsu00 - 07-12-2014, 19:25
Yzedef napisał/a: | Trochę z innej beczki... chcę wymienić filtr paliwa u siebie, jest to co prawda cytryna ale wszyscy wiedzą że to Outlander 2.2. Mam tylko problem gdzie jest ten filtr ? wczoraj szukałem go i nie wypatrzyłem... nie zdejmowałem co prawda filtra powietrza bo troche tym roboty ale czy on jest przykręcony obok filtra z boku do silnika czy za filtrem jak jest podszybie ?, Dodatkowo jaki filtr polecacie ? bo popatrzyłem po producentach i są z dwoma średnicami dolotowych rurek 2 x 10mm oraz wersja z 1 x 8mm i 1 x 10mm. Wstępnie wytypowałem sobie knechta KL 581. Mann WK 12001 teoretycznie według katalogu manna nie pasuje do mojego vinu. |
Filtr jest slabo widoczny bo znajduje sie za obudowa filtra powietrza. Zeby sie do niego dostac nalezy zdemontowac cala obudowe filtra powietrza i rure dolotowa wraz z przeplywomierzem. Ja bym montowal oryginal PURFLUX. Sprawdz w salonie Cytryny nr katalogowy i zakup np na Alledrogo. Ja kilka lat temu dalem na Allegro chyba 190zeta za nuffke. W ASO zdzieraja cos pod 300zl za sam filterek. Z wymiana 500 zyla.
paweldm - 10-12-2014, 15:52
Purflux obecnie 120-130 zł, man jest ok 10 tańszy.
Yzedef - 10-12-2014, 21:00
paweldm napisał/a: | Purflux obecnie 120-130 zł, man jest ok 10 tańszy. |
Kupiłem na alledrogo oryginał Mitsubishi, mam nadzieje że będzie dobry. Nie ma to jak samemu serwisowanie samochodu, miesiąc temu wymieniałem filtr powietrza i byłem w szoku!
Auto z przebiegiem 60 tys, co roku serwisowane w ASO i z oryginalnym jeszcze filtrem... tak był brudny że aż masakra, tyle razy w ASO i nikomu nie chciało się zajrzeć i go wymienić.
mitsu00 - 10-12-2014, 21:09
Yzedef napisał/a: | oryginał Mitsubishi | Na bank z logo PURFLUX na filtrze
Yzedef - 10-12-2014, 22:01
mitsu00 napisał/a: | Yzedef napisał/a: | oryginał Mitsubishi | Na bank z logo PURFLUX na filtrze |
Zobacze jak dojedzie , za 100zł i tak to okazja w sumie
rezon - 11-12-2014, 13:53
Yzedef napisał/a: | . tak był brudny że aż masakra, tyle razy w ASO i nikomu nie chciało się zajrzeć i go wymienić. | zgodnie z listą wymiana jest co 60kkm, częściej tylko sprawdzenie i ew. wymiana
|
|
|