To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.2 DID] 2,2 problem z odpalaniem w zimie

bonito - 01-12-2014, 11:20

Zwykle najbardziej oczywista przyczyna jest prawidłowa. Nie wiem w jakim wieku kolega ma akumulator, ale jeżeli około 5 lat, to nie szukałbym żadnych innych przyczyn, tylko po prostu go wymienił. W Outlanderze jest wbrew pozorom dość duża (pojemność, prąd) bateria, mnie odpalało na urlopach zimowych nawet przy -20 bez większych problemów.
Niezależnie od tego - filtr paliwa jest dość mały, wymieniam co max 30 tys., na pewno poprawia rozruch zimą.
bonito

pogan04 - 01-12-2014, 23:34

akumulator Varta - nówka
ładowanie sprawdzone , filtr paliwa wymieniony 5 tyś temu, co sie więc dzieje że ten rozrusznik ledwo ledwo.... z rana
w ciagu dnia już lepiej kręci ale rano słabiutko

Yzedef - 01-12-2014, 23:48

pogan04 napisał/a:
akumulator Varta - nówka
ładowanie sprawdzone , filtr paliwa wymieniony 5 tyś temu, co sie więc dzieje że ten rozrusznik ledwo ledwo.... z rana
w ciagu dnia już lepiej kręci ale rano słabiutko

A kolega ma porownanie z inny dieslem ?, bo ja mam też drugie auto służbowe z dieslem i jest to samo... co w Outku, po odpaleniu tak mu ciężko więc raczej to typowe w dieslach że jak mróz to klekoczą :) .

rezon - 02-12-2014, 08:51

bez przesady - po to w dieslach są większe akumulatory, żeby dobrze kręcił.
bonito - 02-12-2014, 09:07

pogan04 napisał/a:
akumulator Varta - nówka

Hmm, faktycznie dziwna sprawa. Czy przy wymianie akumulatora sprzedawca sprawdził prąd ładowania? - powinien być jakieś 13,5 V, jeżeli jest mniejszy może wskazywać na niesprawność alternatora. Klemy pewnie przetarłeś papierem ściernym? Nie słyszałem nigdy o takim przypadku, ale akumulator może być uszkodzony.

bonito

Bizi78 - 02-12-2014, 09:30

bonito napisał/a:
Czy przy wymianie akumulatora sprzedawca sprawdził prąd ładowania? - powinien być jakieś 13,5 V

Chyba napięcie :wink: .

bonito - 02-12-2014, 10:12

W rzeczy samej - napięcie :wink: , w każdym razie dobrze sprawdzić.
bonito

pogan04 - 02-12-2014, 10:33

napiecie jest ok
podmienię rozrusznik na inny w warsztacie
zobaczę czy pomoże
mam vito 13 letnie pali z pierwszego i aż chce mu sie kręcić a outlander 2 lata i udaje że zdycha cos tu nie tak

Yzedef - 07-12-2014, 15:21

Trochę z innej beczki... chcę wymienić filtr paliwa u siebie, jest to co prawda cytryna ale wszyscy wiedzą że to Outlander 2.2. Mam tylko problem gdzie jest ten filtr ? wczoraj szukałem go i nie wypatrzyłem... nie zdejmowałem co prawda filtra powietrza bo troche tym roboty ale czy on jest przykręcony obok filtra z boku do silnika czy za filtrem jak jest podszybie ?, Dodatkowo jaki filtr polecacie ? bo popatrzyłem po producentach i są z dwoma średnicami dolotowych rurek 2 x 10mm oraz wersja z 1 x 8mm i 1 x 10mm. Wstępnie wytypowałem sobie knechta KL 581. Mann WK 12001 teoretycznie według katalogu manna nie pasuje do mojego vinu.
mitsu00 - 07-12-2014, 19:25

Yzedef napisał/a:
Trochę z innej beczki... chcę wymienić filtr paliwa u siebie, jest to co prawda cytryna ale wszyscy wiedzą że to Outlander 2.2. Mam tylko problem gdzie jest ten filtr ? wczoraj szukałem go i nie wypatrzyłem... nie zdejmowałem co prawda filtra powietrza bo troche tym roboty ale czy on jest przykręcony obok filtra z boku do silnika czy za filtrem jak jest podszybie ?, Dodatkowo jaki filtr polecacie ? bo popatrzyłem po producentach i są z dwoma średnicami dolotowych rurek 2 x 10mm oraz wersja z 1 x 8mm i 1 x 10mm. Wstępnie wytypowałem sobie knechta KL 581. Mann WK 12001 teoretycznie według katalogu manna nie pasuje do mojego vinu.

Filtr jest slabo widoczny bo znajduje sie za obudowa filtra powietrza. Zeby sie do niego dostac nalezy zdemontowac cala obudowe filtra powietrza i rure dolotowa wraz z przeplywomierzem. Ja bym montowal oryginal PURFLUX. Sprawdz w salonie Cytryny nr katalogowy i zakup np na Alledrogo. Ja kilka lat temu dalem na Allegro chyba 190zeta za nuffke. W ASO zdzieraja cos pod 300zl za sam filterek. Z wymiana 500 zyla.

paweldm - 10-12-2014, 15:52

Purflux obecnie 120-130 zł, man jest ok 10 tańszy.
Yzedef - 10-12-2014, 21:00

paweldm napisał/a:
Purflux obecnie 120-130 zł, man jest ok 10 tańszy.

Kupiłem na alledrogo oryginał Mitsubishi, mam nadzieje że będzie dobry. Nie ma to jak samemu serwisowanie samochodu, miesiąc temu wymieniałem filtr powietrza i byłem w szoku!
Auto z przebiegiem 60 tys, co roku serwisowane w ASO i z oryginalnym jeszcze filtrem... tak był brudny że aż masakra, tyle razy w ASO i nikomu nie chciało się zajrzeć i go wymienić.

mitsu00 - 10-12-2014, 21:09

Yzedef napisał/a:
oryginał Mitsubishi
:D :D :D :D Na bank z logo PURFLUX na filtrze
Yzedef - 10-12-2014, 22:01

mitsu00 napisał/a:
Yzedef napisał/a:
oryginał Mitsubishi
:D :D :D :D Na bank z logo PURFLUX na filtrze

Zobacze jak dojedzie :) , za 100zł i tak to okazja w sumie :)

rezon - 11-12-2014, 13:53

Yzedef napisał/a:
. tak był brudny że aż masakra, tyle razy w ASO i nikomu nie chciało się zajrzeć i go wymienić.
zgodnie z listą wymiana jest co 60kkm, częściej tylko sprawdzenie i ew. wymiana