To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A/W 2.5] Wyciszanie wnętrza, czyli walka z szumem

Marcino - 21-09-2017, 11:05

Ma ktoś fotografie podłogi w galancie i bagażnika chodzi mi o miejsca gdzie mają być te maty filcowe? No chyba ze jak daje butyl + pianka to już tego filcu nie musze... upychać
lisu1234 - 22-04-2018, 11:41
Temat postu: Wyciszenie ASX
Prowadzę walkę z głośnym samochodem, wiadomo że najlepiej użyć mat butylowych i odpowiednich pianek, wtedy efekt jest bardzo duży, ale ostatnio usłyszałem o Noxudolu 3100 i są różne opinie, że to mało daje i że nie ma sensu, na Youtube znalazłem taki film:
https://www.youtube.com/w...X0Fovt574&t=18s
Co o tym sądzicie? Czy wyciszenie natryskowe ma sens?

Dzieki za info

Hugo - 22-04-2018, 16:35

lisu1234, mam zrobione od wewnątrz wszystkie drzwi w Galancie kilkoma warstwami Noxudola 3100, ale czy jest skuteczny czy nie trudno powiedzieć, bo mam na drzwiach jeszcze 2 warstwy mat butylowych. Jedno jest pewne, tanie to nie jest. Lepiej wykleić drzwi matami butylowymi i pianką kauczukową, efekt murowany i robota fajna.

Przy okazji, właśnie wygłuszam drzwi w Galancie znajomego i jechałem nim bez tapicerek na drzwiach i folii. Przy 80 km/h szum w aucie nie do wytrzymania... Koszmar. Następnie wykleiłem jedną warstwę mat butylowych STP wewnątrz drzwi i tapicerki drzwi pianką kauczukową o grubości 6 mm i przy 80 km/h różnica kolosalna,a jeszcze jedna warstwa mat butylowych na drzwi pójdzie.

milo - 22-04-2018, 18:39

Hugo napisał/a:
mam na drzwiach jeszcze 2 warstwy mat butylowych.

Pod sama tapicerką ? kleiłeś na poszycie zewnętrzne drzwi gdzie jest wzmocnienie ?
Hałas w duzej mierze przenika między uszczelkami szyby wystarczy podczas jazdy przyblizyć sie do szyby słychać
Hugo napisał/a:
wykleiłem jedną warstwę mat butylowych STP wewnątrz drzwi i tapicerki drzwi pianką kauczukową o grubości 6 mm i przy 80 km/h różnica kolosalna,

Całkiem inaczej słychać jak drzwi sie zamyka głucho

Hugo - 22-04-2018, 21:23

milo napisał/a:
Pod sama tapicerką ?
Pod tapicerką i na profilach drzwi (pod tapicerką).
milo napisał/a:
kleiłeś na poszycie zewnętrzne drzwi gdzie jest wzmocnienie ?
Wewnątrz drzwi zrobione Noxudolem 3100 (kilka warstw).
Cytat:
Hałas w duzej mierze przenika między uszczelkami szyby wystarczy podczas jazdy przyblizyć sie do szyby słychać
Sprawdzę to, ale jeśli to prawda to mam odpowiedź dlaczego w moim Galu dużo ciszej słychać te szumy z okolic szyb w drzwiach/lusterek. Mam poflokowane uszczelki szyb w drzwiach :mrgreen:
milo napisał/a:
Całkiem inaczej słychać jak drzwi sie zamyka głucho
Dokładnie, różnica bardzo duża w dźwięku.
milo - 22-04-2018, 22:05

Hugo napisał/a:
Sprawdzę to, ale jeśli to prawda to mam odpowiedź dlaczego w moim Galu dużo ciszej słychać te szumy z okolic szyb

Maske masz tez wygłuszoną ?
W wiekszosci aut jest wygłuszenie miedzy błotnikiem mozna samemu wyciąc i dopasowac z pianki butylowej takie coś :shock:

[ Dodano: 22-04-2018, 22:11 ]
Drzwi

Maska

Hugo - 23-04-2018, 11:07

Pod maską mam podwójne wygłuszenie, tj. ori matę oraz drugą pod spodem z VR-4, która posiada warstwę z folii aluminiowej. Drzwi mam tak samo wygłuszone jak Ty, z tą różnicą, że piankę mam naklejoną od spodu tapicerek drzwi po to aby mieć w razie czego dojście do wnętrza drzwi. Maty butylowe można powoli oderwać od blachy i z powrotem nakleić, pianki kauczukowej już nie, bo ma mega mocny klej i się rwie przy demontażu.
milo - 23-04-2018, 14:41

Hugo napisał/a:
Maty butylowe można powoli oderwać od blachy i z powrotem nakleić, pianki kauczukowej już nie,

Na mate jest naklejona pianka wiec razem z mata mozna odrywać nie ruszająć pianki

Hugo - 23-04-2018, 20:39

W sumie racja.
Marcino - 23-04-2018, 21:31

Mam podobnie wygłuszone. Alu butyl ba drzwiach i pianka na tapicerce.
A ja jadąc próbowałem odsuwać odginac ramkę dzwi i nie wpływało to na hałas. Coś ogólnie szumi powyżej pewnych prędkośći.
Może jakby faktycznie błotniki albo nadkola plastikowe mata butylowa.
Krzyżak mi mówił ze to te rowki na dachu koło relingow ze to tam jest hałas.

milo - 23-04-2018, 22:20

Marcino napisał/a:
albo nadkola plastikowe

Nadkola mozna wykleić od wewnatrz pianką
Marcino napisał/a:
Krzyżak mi mówił ze to te rowki na dachu koło relingow ze to tam jest hałas.

Ja stawiam że najwiecej w okolicy szyb dzwi

Hugo - 23-04-2018, 22:25

Marcino napisał/a:
Może jakby faktycznie błotniki albo nadkola plastikowe mata butylowa.
Mam włożone w błotniki przednie pianki (wygłuszenia) błotników od Volvo S/V40. Pasują jak oryginał.

Do tego nadkola plastikowe wyklejone matami butylowymi STP i pianką kauczukową o grubości 10 mm:

Szum od opon jest dużo mniejszy, w sumie na dobrych oponach w ogóle nic nie słychać, ale na szumy z okolic lusterek/szyb drzwi nie ma to żadnego wpływu.

W sumie ciekawy pomysł z tymi rynienkami w dachu, trzeba zakleić i potestować :wink:

Marcino - 26-04-2018, 14:35

A czym można by naprawić te flokowane uszczelki w platikach które dociskają się do szyby.
U mnie jak jest mokra lub zaparowana to nie jestem w stanie opuszczająjac sciągnać z niej wody?

Hugo - 26-04-2018, 15:13

Marcino, tak jest w oryginale w Galancie. Szyba podczas opuszczania i podnoszenia odchyla się do środka drzwi po to aby się nie rysowała.
Marcino - 26-04-2018, 15:49

No trochę to dziwne ale ok.