Nasze nieMiśki ;-) - Bella Italiano - Mokra Włoszka
Rafal_Szczecin - 10-01-2013, 22:40
rosomak1983 napisał/a: | o sie zdecyduj w koncu jak pisałem ze kiepska jakosc to oponowałes wiec albo kiepska jakosc albo auto krzywe...albo jedno i drugie |
albo normalne zuzycie materialu, znasz takie pojecie ?
zreszta tak, auto jest krzywe, tak samo w volvo, aucie za ktore dalismy ponad 100 kawalkow , auto tez krzywe i bite, bo lozysko padlo po 70tkm
Rosomak, prosze cie skoncz swoj trolling .
rosomak1983 - 11-01-2013, 01:54
Rafal_Szczecin napisał/a: | albo normalne zuzycie materialu, znasz takie pojecie ?
|
no to chyba oczywiste jak to ze cos kiepskiej jakosci zuzywa sie szybciej a lepsze wolniej
Nie rozumiem tez waszych zalów proste porówania w pewnym aktualnie rozpatrywanym aspekcie z jakims modelem mitsubishi jest jak najbardziej naturalne na tym forum.
Anonymous - 11-01-2013, 11:07
rosomak1983 napisał/a: | no to chyba oczywiste jak to ze cos kiepskiej jakosci zuzywa sie szybciej a lepsze wolniej |
czytasz wszystkie wypowiedzi w tym temacie ? to przeczytaj jeszcze raz co napisał Ci Krzyżak:
Krzyzak napisał/a: |
Piotrze, kiedyś nie dość, że łożyska były lepsze, to i inny system montażu - do E32 oryginał (SKF) kosztuje niecałe 100 zł i też nie wiem, po co zmieniałem, bo było OK
ale już w EA to łożyska padają masowo a i cena min. 3x wyższa ża koyo czy SKF |
rosomak1983 napisał/a: | proste porówania w pewnym aktualnie rozpatrywanym aspekcie z jakims modelem mitsubishi jest jak najbardziej naturalne na tym forum. |
żeby było porównywalne musiałbyś porównać ceny części aut tej samej klasy, upssssss mitsubishi nie ma obecnie auta tej samej klasy i przykro mi Cię uświadamiać ale Twój lancer też nie jest tą samą klasą auta.
a jak już tak bardzo chcesz sobie porównywać ceny, to porównaj je sobie jak alfa modelowo będzie w wieku Twojego lancera czyli za jakieś 15 lat? części z czasem też tanieją... tylko, że wtedy do lancera części będą moooooooże dostępne jeszcze tylko w aso.
rosomak1983 - 11-01-2013, 15:25
Derpin napisał/a: |
żeby było porównywalne musiałbyś porównać ceny części aut tej samej klasy |
to zabraniasz porównywac trwałosc aut róznych klas Niezle pomijajac ze auto wyzszej klasy powinno miec trwalsze komponenty wyzszej jakosci.
Anonymous - 11-01-2013, 16:03
rosomak1983 napisał/a: | to zabraniasz porównywac trwałosc aut róznych klas Niezle |
Tak. Tobie zabraniam, możesz zamilknąć.
Jak zaczniesz prowadzić rzeczową dyskusję, a nie trolling to zapraszam do rozmowy.
rosomak1983 napisał/a: | juz lament i larum |
a lament i larum siejesz tylko Ty w tym wątku, jakoś cała reszta userów potrafi zrozumieć różnicę pomiędzy generacjami aut, ich awaryjnością i tym, że coś kosztuje inną kwotę niż do ich auta.
Anonymous - 05-02-2013, 19:36
~228t tys
jedna z poduszek skrzyni nadaje się do wymiany (pukanie przy zmianie biegów) zamówiłem obie, bo koszt praktycznie żaden a spokój będzie już dożywotni
cena org w ASO 250 zł sztuka, a po małym rabacie u znajomego z częściami do włoszczyzny 207 zł
matraks - 06-02-2013, 03:53
Co tam poduszki do skrzyni... Na zdjęciu to fotel mnie najbardziej zainteresował. Wygląda jak nowy. Kierowcy też jest w takim stanie??
Anonymous - 06-02-2013, 09:55
matraks napisał/a: | to fotel mnie najbardziej zainteresował. Wygląda jak nowy. Kierowcy też jest w takim stanie?? |
prawie, ma tylko wytarte te lamelki na brzegach, a tak to ogólnie siedzenia proszą się o czyszczenie i konserwacje bo ja jeszcze nic przy nich nie robiłem a poprzedni właściciel też raczej średnio dbał.
no i w końcu to włoszka, a co jak co, ale skórzane rzeczy świetnej jakości to oni potrafią robić
matraks - 06-02-2013, 15:07
Derpin napisał/a: | no i w końcu to włoszka, a co jak co, ale skórzane rzeczy świetnej jakości to oni potrafią robić |
Właśnie to najbardziej podoba mi się we włoskich samochodach. W BMW 740iL, które miałem, fotele były hiper-wygodne ale wyglądały przeciętnie. Szybko zagniatała się w nich skóra. A W alfie lub chociażby w Lancii to jest po prostu bajka. Drobne przetłoczenia, przeszycia. To są własnie te drobiazgi, które dodają charakteru.
Hugo - 06-02-2013, 23:29
matraks napisał/a: | Na zdjęciu to fotel mnie najbardziej zainteresował | Mnie również Śliczny.
Anonymous - 07-02-2013, 19:02
trafiła się okazja na nowe amorki przednie KONI FSD mimo, że obecne jeszcze seryjne póki co nie wykazują śladów zmęczenia, to jednak nowy komplet będzie zawsze zachowywał się lepiej niż używany, pewnie koni trafi do auta na testy, a obecne na półkę na zapas
Hugo napisał/a: |
Mnie również Śliczny. |
dzięki, będę miał jakąś wene to może coś pofocę jak to wygląda w całości
karolgt - 08-02-2013, 00:15
nie wiem czy pisałeś kiedyś o tym czy nie, ale jakie teraz masz osiągi u siebie?
bo moc w miarę ok, ale za to moment już konkretny
jak ogólnie masz z szukaniem "specjalistów" do Alfy? chodzi mi o zwykłe naprawy ale tez o coś konkretniejszego, jakiś chip czy np. specjalne zawieszenie albo jakieś inne modyfikacje?
sveno - 08-02-2013, 01:11
karolgt napisał/a: | ale za to moment już konkretny | ale przebieg krzywej momentu już nie taki fajny
Anonymous - 08-02-2013, 01:13
karolgt napisał/a: | nie wiem czy pisałeś kiedyś o tym czy nie, ale jakie teraz masz osiągi u siebie? |
coś ponad 7s do setki mierzone gtechem, auto swoje waży 1600kg na sucho + 70 litrów ropy.....
karolgt napisał/a: | jak ogólnie masz z szukaniem "specjalistów" do Alfy? chodzi mi o zwykłe naprawy ale tez o coś konkretniejszego, jakiś chip czy np. specjalne zawieszenie albo jakieś inne modyfikacje? |
każdy bardziej ogarnięty mechanik niż heniek w szopie da sobie radę, do tego jest ogólnie dostępny na forum alfy manual do tego modelu, silnik to fiatowski jtd, więc chyba każdy warsztat już kiedyś się z nim spotkał, sterownik silnika oparty na boschu (16edc bodajże) - to samo co w grupie vw, więc każdy kto chiptuninguje golfy wgra też nowego virusa do alfy, co prawda trzeba znać możliwości osprzętu i napędów żeby nie przesadzić, to samo w wywaleniem dpfa.
gratów do tego auta jest multum, na pewno duużo więcej niż do galanta czy lancera, elementy zamienne czy to zawieszenia czy innych podzespołów zazwyczaj dostępne z dobrych zamienników trw/lemforder, brakuje póki co zamienników części do tylnego zawiasu (poza amorami) ale tam się nic nie ruszane i tego nie wymaga póki co
ceny części w ASO nie porażają (patrz wyżej ceny poduszek),
nowy wahacz przedni dolny z zamiennika TRW ~600 zł, z org ~1000 zł, póki co u mnie wahacze dolne jeszcze w ogr a ponad 120 tysi po PL zrobione, lato/zima na 17", górne przednie wahacze padają co około 40 tys wg poprzedniego właściciela, cena zamiennika TRW ~240 zł więc również moim zdaniem tanio, przedni grill z którego sreberko zaczyna się łuszczyć po około 200 tys kosztuje w ASO ~230 zł, odbojniki/ograniczniki drzwi które po około 100 tyś wydają nieprzyjemne strzelanie przy otwieraniu i nie pomaga smarowanie około ~100 zł za sztukę (jak Ci strzelanie nie przeszkadza to wymieniać nie trzeba), dwumasa Valeo - to samo co idzie na pierwszy montaż ~1200 zł, dostępne też z LUKa, sprzęgło ~700zł również valeo, to tak na szybko co mniej więcej pamiętam i orientowałem się w cenach
z gratów do tuningu to komplet nowych sprężny eibacha pro kit to 628 zł wg dzisiejszego cennika, do tego dostępne różne gwinty, bądź grubsze stabilizatory, nacinane tarcze, tłumiki końcowe np nowy ulter z 2 końcówkami około 1200 zł, średni jest wybór felg które mi się podobają no ale to sprawa do przeskoczenia (rozstaw 5x110), no i mało gratów aftermakowych do modzenia wyglądu, a jak już są to więcej psują bo ciężko poprawić coś w tej bryle, a łatwo zepsuć...
ogólnie jak już ktoś modzi wizualnie to dokładają pakiet z Ti, a modują mocowo przez virusy w dieslach 2.4 z fabrycznych 210KM można zrobić bezpiecznie do 240KM i 500Nm, nowsze rozniki które wyszły z 2.0 170KM ludzie robią do 220 KM i 500 Nm i osprzęt wytrzymuje, dla 1.9 150KM w serii bezpieczne modowanie to około 190KM i max 400Nm powyżej już na własne ryzyko albo większa kasa, jeździ na codzień zrobiony 1.9 na ponad 250KM ale tam już grubsze mody, no i żywotność raczej słaba.
jakbym o czymś nie napisał albo chodziłoby o coś szczególnego to pytać
karolgt - 08-02-2013, 01:22
no ładnie się rozpisałeś
w sumie chyba napisałeś wszystko co chciałem wiedzieć.
taki mam trochę sentyment do Alfy, prawie kupiłem 166 3.0 V6, prawie bo każdy z egzemplarzy który oglądałem był albo zardzewiały na wylot (nie przesadzam i mowa tu o 9-10 letnich autach) albo prawie żaden przycisk w środku nie działał ;/
a wygląd 159 to jest coś
w nowych Szybkich i Wściekłych ma być jakaś Alfa
|
|
|