Nasze Miśki - CA4A Błękitne Malibu
mkm - 30-09-2013, 12:07
tomek84 napisał/a: | jak to jest, że mojej żonie Colt pali 7.2-7.8
a mi to samo auto pali 8.7-9.2 |
Bo jeździć trzeba umić
U nas jest 7-8 do 9-12 - "na oko" oczywiście
Tomek - 30-09-2013, 19:40
Colcinka miała dzisiaj małą przygodę pod domem.
wyglądało poważniej niż w sumie się skończyło
a skończyło się chyba tylko na zdarciu lakieru z tylnego lewego narożnika (zderzaka)
szkodę zgłosiłem przez neta do MTU i czekam na kontakt
zderzak z drugiej strony jest podobnie uszkodzony, więc obniżka będzie spora, no, ale lepsze to niż nic
Tomek - 11-10-2013, 20:18
był rzeczoznawca, załatwił wszystko w pół h
przyznał odszkodowanie jeszcze tutaj na miejscu
dostałem kasę, nawet nieźle to wycenili
teraz się zastanawiam nad zagazowaniem malucha, bo chyba będę go mocno eksploatować
londolut - 11-10-2013, 21:05
Ja bym się nie zastanawiał. Przy obecnych cenach paliwa to junkers jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem.
Tomek - 11-10-2013, 21:08
londolut napisał/a: | Ja bym się nie zastanawiał. Przy obecnych cenach paliwa to junkers jest bardzo rozsądnym rozwiązaniem. |
a jaki setup polecasz (jakby co) w rozsądnych pieniądzach
rosomak1983 - 12-10-2013, 04:47
stag inst
hana wtryski
zavoli reduktor
londolut - 12-10-2013, 08:20
tomek84 napisał/a: | a jaki setup polecasz (jakby co) w rozsądnych pieniądzach | Oj z tym pytaniem nie do mnie bo ja nie ogarniam tematu LPG Ale jak co to mogę polecić 2 warsztaty, które zajmują się gazem, mają łeb na karku, znośne ceny ale są na śląsku.
Tomek - 14-10-2013, 11:52
rosomak1983 napisał/a: | stag inst
hana wtryski
zavoli reduktor |
tylko ile mnie to będzie kosztować?
bo tak na szybko patrząc po necie to około 3 tyś
Tomek - 14-10-2013, 11:57
a takie coś za 2 koła?
-INSTALACJA WRAZ Z KOMPUTEREM STERUJĄCYM STAG4 PLUS Z PEŁNYM WSKAZANIEM POZIOMU GAZU
-REDUKTOR KME SILVER
-WTRYSKIWACZE AC BFC
Tomek - 20-10-2013, 11:22
Colcinka po przglądzie i przerejestrowana na KWI.
Tomek - 20-11-2013, 14:15
Dzień 20.11.2013 uznaje oficjalnie za pierwszy dzień użytkowania Colta. (przez mnie osobiście).
Plany mam takie, żeby go lekko podleczyć, bo wiadomo - dostałem auto po kobiecie, a jej pewne rzeczy nie przeszkadzały, albo nie zauważała.
- Coś ociera w przednim kole, jednak chyba to nie łożysko, może osłona tarczy ?!?
- biegi kiepsko wchodzą, zamierzam wymienić wysprzęglik i pompkę, sprawdzić wodziki (linki)
- trzeba w końcu zimówki założyć
No, a de facto, za 2 miesiące będzie 1-wsza rocznica Colta u mnie. Nawet nie wiem kiedy to zleciało.
tresorex - 21-11-2013, 09:49
W CA osłony lubią korodować wiec to może one rzeczywiście charczą.
Jak bardzo kiepsko wchodzą biegi? Z każdym jest problem czy np tylko 1 i wsteczny?
Tomek - 21-11-2013, 10:10
tresorex napisał/a: | W CA osłony lubią korodować wiec to może one rzeczywiście charczą.
Jak bardzo kiepsko wchodzą biegi? Z każdym jest problem czy np tylko 1 i wsteczny? |
to chyba osłony, bo przestało
biegi wchodzą już trochę lepiej, ale trzeba się nauczyć i przyzwyczaić, żeby wchodziły bez chrupania
problem jest głównie z 1,2,R (to w sumie było od początku jak go kupiliśmy, ale teraz jest gorzej)
no i ostatnio zauważyłem znowu problem z wolnymi obrotami, utrzymywały się tak na 500-600 czasem spadając do ok. 200, ale co dziwne przy tak niskich obrotach to już powinien zgasną, albo przynajmniej powinno nim telepać, a tutaj nic,
może tylko wskazanie jest błędne
kolejna sprawa, to jak się steruje paliwem w tym silniku? ewidentnie go przelewa
spaliny śmierdzą nieprzetrawioną benzyną
diagnosta na przeglądzie też mi to powiedział, ale spaliny jeszcze były w dopuszczalnej normie, ale lekko śmierdziały
idas - 21-11-2013, 13:47
przy 500-600 już by telepało... Jesteś pewien że to wskazanie to 200? Pierwsza kreska to już 500rpm
tomek84 napisał/a: | jak się steruje paliwem w tym silniku? |
ECU steruje na podstawie wskazań przepływomierza, sondy lambda i czujnika temperatury.
Tomek - 21-11-2013, 13:50
idas napisał/a: | Jesteś pewien że to wskazanie to 200? Pierwsza kreska to już 500rpm |
to w takim razie było to ok. 400-500 ciężko określić
tylko właśnie nie telepie, nie gaśnie
więc może wskazanie jest do kitu
idas napisał/a: |
ECU steruje na podstawie wskazań przepływomierza, sondy lambda i czujnika temperatury. |
szaleje mi wskazanie temp. na zegarze (pewnie znowu poluzowała się śruba na czujniku)
czy to może być powodem? chyba nie, bo zdaje się są dwa czujniki temp (jeden do zegarów, drugi do ECU)
nie czaje tego samochodu, trudniejszy w obsłudze niż EA5
|
|
|