Nasze Miśki - Jako, że jestem stały w uczuciach... ELW
booohal - 11-09-2016, 13:26
robertdg napisał/a: | Sprawdź końcówke i drązek, ale nie na lewarku a stojac na kanale, tam wystarczy naprawde drobny luz i przy małych predkosciach będzie dudniło podobnie jak łacznik stabilizatora itp, czasem potrafi sie trafić naprawde felerny towar w markowym opakowaniu |
Wszystko nowe bo ze dwa miesiące temu był delikatny luz na lewej stronie i wymieniłem komplet z jednej i drugiej strony tj. drążki i końcówki.
Ale sprawdzę
W sumie łączników stabilizatora nie ruszałem ale też wydają się sztywne...
Będziemy po kolei eliminować Sąsiedzi się tylko śmieją, że Gal non stop na kobyłkach
Ogólnie to jestem pod wrażeniem banana z prawej strony. Ze mną jeździł co najmniej 70 000km i ponad 3 lata, a po wyjęciu sworzeń ciasny jakby dopiero co z pudełka wyjęty Muszę obczaić czy jest jakiś numer wybity i może dojdę jaka to firma.
robertdg - 11-09-2016, 13:51
booohal napisał/a: | Ogólnie to jestem pod wrażeniem banana z prawej strony. Ze mną jeździł co najmniej 70 000km i ponad 3 lata, a po wyjęciu sworzeń ciasny jakby dopiero co z pudełka wyjęty Muszę obczaić czy jest jakiś numer wybity i może dojdę jaka to firma. | Zapewne oryginał, w zmienniku kiedyś był taki bubel, że w ekach sworzeń ciasny a w aucie pukał, dopiero wymiana wahacza rozwiazała problem, dlatego zwracam na to szczególną uwage, bo z bananem, drazkiem kierowniczym i końcówka drazka miałem dokładnie tak, problem polegał poprostu na wypracowaniu gniazda w jednej pozycji i sprawdzajac recznei trzebyło sie dobrze napocić w którym miejscu był wyczuwalny luz w gnieździe. Nie wspominam już, że przy drobnychj luzach te sworznie sa na tyle specyficzne, że gołymi rękami czesto sprawiaja wrazenie dobrych - pomijajac fakt gdzie ewidentnie widac zabrylenie czy wypłukanie środka smarnego.
booohal - 11-09-2016, 14:01
robertdg napisał/a: | Zapewne oryginał |
Ponad 220 000km nalatane, a dodatkowo ostatnie 70 000 po fatalnych dla zawieszenia drogach. Myślę, że to zamiennik ale zobaczymy. Wtedy będę pod jeszcze większym wrażeniem
robertdg napisał/a: | widac zabrylenie czy wypłukanie środka smarnego. |
Warto do zamienników wcisnąć jakiegoś smaru pod osłonę sworznia?
robertdg - 11-09-2016, 14:57
Warto sprawdzić czy jest tam smar, a jak nie ma to nalezy uzupełnić odpowiednim smarem
booohal - 11-09-2016, 15:02
robertdg napisał/a: | odpowiednim smarem |
robertdg - 11-09-2016, 15:12
Np Lotos STP 6991
booohal - 11-09-2016, 15:32
booohal - 14-09-2016, 09:20
Pany, u siebie (98r) jakie będę miał tuleje stabilizatora? Jaka średnica? Na motoneo wyskakują mi średnice wewnętrzne: na tył - 17mm, na przód 18mm. Okej?
Bizi78 - 14-09-2016, 10:14
booohal napisał/a: | u siebie (98r) jakie będę miał tuleje stabilizatora? |
Można poszukać w ASA po vinie, choć stabilizator mógł być już kiedyś wymieniany .
Najlepsza opcja to zmierzyć suwmiarką .
Hugo - 14-09-2016, 11:15
booohal napisał/a: | Pany, u siebie (98r) jakie będę miał tuleje stabilizatora? Jaka średnica? | Jak nie było nic modzone to z przodu na 100% 18 mm, z tyłu 19 mm.
booohal - 14-09-2016, 11:28
Jak to nie problem to przypomnijcie mi jeszcze proszę, tak łopatologicznie, jak ustawić tuleje na górnym wahaczu. Coś tam chyba trzeba było mierzyć ale nie pamiętam o co dokładnie kaman.
Hugo - 14-09-2016, 11:37
Poprawka w poprzednim poście, z tyłu 19 mm
Hugo - 14-09-2016, 11:48
Co ciekawe 2,4 GDI w sedanie i w kombi miały od początku produkcji do II liftu drążek stabilizatora o średnicy 20 mm, a reszta wersji silnikowych od początku produkcji do II liftu 19 mm, po II lifcie wszystkie miały drązki 19 mm Trochę bez sensu, wydaje mi się, że im grubszy drążek stabilizatora tym lepiej, więc do swojego wrzuciłem drążek z GDI o fi 20 mm Oczywiście kształtem wszystkie są identyczne.
telewizoor - 14-09-2016, 12:34
Teoretycznie grubszy stabilizator z tyłu = większa nadsterowność
Hugo - 14-09-2016, 14:20
telewizoor napisał/a: | Teoretycznie grubszy stabilizator z tyłu = większa nadsterowność | Czyli niedobrze?
|
|
|