Outlander III Ogólne - Outlander PHEV
vavoom - 22-03-2019, 13:59
Pewien miły Pan z Australii testował swojego PHEV w odpowiedzi na test na rolkach, który zrobiłem z jednym z forumowiczów, gdzieś w drugiej połowie filmu są wskazania rpm i Nm przedniej i tylnej osi: https://youtu.be/7wQZRgN96no
mójmisiu - 24-03-2019, 09:00
Witam wszystkich forumowiczów
Od tygodnia jestem posiadaczem PHEV i codziennie dowiaduję się czegoś nowego o tym autku.
Czy ktoś wie gdzie można ustawić harmonogram ładowania baterii i harmonogram klimatyzacji.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł
Blazer - 24-03-2019, 09:44
Klikasz Settings i masz tam zegar ładowania oraz sterowanie klimatyzacją.
mójmisiu - 25-03-2019, 09:08
Dzięki, nie widzę tego w ustawieniach. Jest tylko:
Wyświetl. wyłączony
Ustawienia pojazdu
System
Ekran zegara
joedoe - 01-04-2019, 19:18
mójmisiu napisał/a: | Witam wszystkich forumowiczów
Czy ktoś wie gdzie można ustawić harmonogram ładowania baterii i harmonogram klimatyzacji.
Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Paweł |
Witajcie forumowicze. Pierwszy post i już dołączam się do listy problemów.
Mam autko od około miesiąca (model z 2013r) i podobny problem - tzn. wiem, gdzie to powinno być (harmonogram klimatyzacji - ustawień ładowania nie widziałem), ale nie widzę na ekranie opcji do ustawiania harmonogramów jak już wejdę w odpowiednie menu. Widzę 2 przyciski - włącz i wyłącz. Nic się nie zmienia po ich naciskaniu.
Mam też podobnie, jak napisał deynio kilka postów wyżej - nie dostałem hasła do wifi i przy próbie odzyskania usłyszałem to samo od mechanika - nie da się połączyć z modułem. Nie widzę też żadnej sieci kiedy próbuję wyszukać ją z telefonu. Przy próbie uruchomienia sieci (auto w trybie ACC i naciskanie przycisków na pilocie), nie słyszę żadnych dźwięków.
Poza tym zauważyłem, że auto nie zapamiętuje niektórych opcji - np. nie pamięta ceny prądu i nie zlicza mi kosztów ładowania, inna rzecz - po ustawieniu ręcznego trybu w licznikach zużycia paliwa i prądu, przełącza sie samo na auto po każdym wyłączeniu/właczeniu auta, czyli po 4 godzinach dane znikają i zlicza od nowa po uruchomieniu.
Czy ktoś spotkał się z takimi problemami wcześniej i udało się je rozwiązać? Czego domagać się od serwisu w takim przypadku? Co powinni sprawdzić/zrobić w pierwszej kolejności?
dużo jak na pierwszy post
Blazer - 01-04-2019, 22:43
Żeby pojawiła się sieć trzeba ją aktywować- więcej info masz w tym temacie: https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=105675
Co do ładowania, to być może macie podobne wersje oprogramowania. Deynio napisał że przed aktualizacją harmonogram grzania był.
Co do ustawień kosztów ładowania, to za pierwszym razem również nie chciał mi samochód tego zapamiętać, ale jakoś się udało.
Co do spalania, to auto resetuje się u mnie po każdym ładowaniu, a ręczny zostaje, ale trzeba przełączyć. Informacja o spalaniu dostępna jest tylko na ekranie dotykowym.
mójmisiu - 10-04-2019, 13:40
Właśnie problem w tym, że nie można aktywować WiFi. Mam ssdi i hasło. Były w schowku jak zakupiłem auto. Kilka razy próbowałem aktywować WiFi (zamykanie i otwieranie auta) i nic.
Blazer - 10-04-2019, 22:49
Zrobiłeśwszystko według tego poradnika z mojego wcześniejszego postu?
mójmisiu - 10-04-2019, 23:03
Dokładnie tak jak odpisałeś.
[ Dodano: 10-04-2019, 23:04 ]
Przepraszam, odpisałeś.
[ Dodano: 10-04-2019, 23:05 ]
Opisałeś,
Myjk - 13-05-2019, 19:44
vavoom napisał/a: | Pewien miły Pan z Australii testował swojego PHEV w odpowiedzi na test na rolkach, który zrobiłem z jednym z forumowiczów, gdzieś w drugiej połowie filmu są wskazania rpm i Nm przedniej i tylnej osi: https://youtu.be/7wQZRgN96no |
No tak, tylko pan się wzorował akurat na białym aucie, które miało coś spieprzone że w ogóle nie zjechało z żadnej rolki. BTW, wiadomo już co tam było uszkodzone? Jakaś diagnoza padła? Pan z filmu testuje nowszą wersję, bo ma ustawienia SAWC/4WD itd. Szkoda że ani razu nie zbutował auta (do uruchomienia ICE), bo tylko wtedy elektryki dostają pełną moc. Ogólnie niewiele ten film wniósł...
Ps. znowu mi powiadomienia nie przychodzą, wrrr...
vavoom - 13-05-2019, 23:28
Film wniósł tyle, że pokazał odczyty - system widzi wysokie rpm i jednocześnie zerowe Nm i nic z tym nie robi.
Testowałem ostatnio hybrydową CR-V. Tam co prawda napęd jest taki sam, jak w wersji benzynowej, ale nie wymaga ani butowania, ani uruchamiania silnika spalinowego. Wyniki takie same dla obydwu wersji.
Myjk - 14-05-2019, 09:15
vavoom napisał/a: | Film wniósł tyle, że pokazał odczyty - system widzi wysokie rpm i jednocześnie zerowe Nm i nic z tym nie robi.
Testowałem ostatnio hybrydową CR-V. Tam co prawda napęd jest taki sam, jak w wersji benzynowej, ale nie wymaga ani butowania, ani uruchamiania silnika spalinowego. Wyniki takie same dla obydwu wersji. |
Nic z tym nie robi, bo po pierwsze konstrukcja układu na to nie pozwala (zbyt mało mocy na samych bateriach). Po drugie, oczywiście żadne to wytłumaczenie, ale Mitsu jak mantrę powtarza że to nie jest samochód offroadowy -- AWD jest spreparowane tak aby auto lepiej sobie radziło w zakrętach. Po trzecie nadal chętnie bym poznał przyczynę dlaczego biały Outek nie zjechał z żadnych rolek, a mój jednak z części zjechał.
radziet - 24-05-2019, 12:42
Cześć.
Przewertowałem całe forum ale nie znalazłem odpowiedzi na pytania związane z akumulatorami w PHEV 2014r.
Ustaliłem, że pakiet ma 12kWh i składa się z 80 ogniw Yuasa LEV40.
Czy ktoś z was orientował się jaki jest koszt wymiany samych ogniw? Zastanawiam się czy one są w ogóle w sprzedaży. Są firmy które regenerują baterie do PHEV ale robią to na używanych ogniwach pochodzących z demontażu. Po takiej wymianie pewnie trzeba będzie skalibrować BMSa pod nowe ogniwa. Cena takiej regeneracji to 7-10tys netto a w tej cenie można kupić całą używaną baterie.
Zastanawiam się jeszcze czy do PHEV z 2014r będzie pasował akumulator z 2019r o zwiększonej pojemności do 13,8kWh (podejrzewam że zmieniono ogniwa na LEV50). Z wyglądu cała bateria wygląda tak samo. Czy ktoś z was ma doświadczenia z wymianą baterii? Jaka jest procedura? Domyślam się, że bez MUT nie ma co próbować.
[ Dodano: 04-06-2019, 18:45 ]
Jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś z Was się orientuje co oznaczają kolory przy kondycji baterii w PHEV Watchdog? mamy czerwony, niebieski i zielony
tokyo - 20-06-2019, 11:54
.....a ja juz widzialem PHEVy z instalacja gazowa
pilotva - 05-09-2019, 02:37
Zdjęcia umiejscowienia zbiorników gazu dla PHEV:
https://www.poulsbaarlo.n...hybride-op-lpg/
https://lpg-forum.pl/mitsubishi-outlander-phev-t69527.html
|
|
|