Nasze Miśki - Galant Marcino historia jednego z pierwszych EAW na MM
Krzyzak - 25-07-2016, 14:02
Marcino napisał/a: | Nie wspominając o Sceniku Krzyżaka | Trochę było... żałuję że nie mam kanału.
A szykuje mi się teraz duży serwis w tym parchu i też sobie to odkładam jak się zrobi chłodniej na zewnątrz.
Marcino - 25-07-2016, 14:31
Krzyzak napisał/a: | żałuję że nie mam kanału. |
Dobra rzecz, każdy mnie lubi za to.
Zapomniałem ze przed samym urlopem spawałem też tłumik mojejmu kuzynowi który jechał nas morze...
Marcino - 01-08-2016, 11:41
No to wczoraj zrobiłem zakupy....
4szt drzwi kompletnych w kolorze,
błotnik lewy,
Kompletne tylne zawieszenie
trochę plastików,
halogeny,
Teraz czas na reparturki i konserwację. Mam zamiar w tym tygodniu zacząć.
Owczar - 02-08-2016, 11:01
Sam będziesz malował?
Kanał świetna sprawa. To pierwsza modyfikacja, którą wprowadzę do projektu. Zastanawiam się jeszcze na podnośnikiem kolumnowym, ale wysokość garażu 3m to jednak trochę za mało. Przydałoby się chociaż 3,5m :/
Hugo - 02-08-2016, 11:35
Dobry kanał świetna sprawa, ale podnośnik kolumnowy to jest bajka. 100 razy wygodniejszy, ale i to i to ma swoje wady i zalety i nie wszystko co na kanale zrobisz na podnośniku kolumnowym i odwrotnie.
Owczar - 02-08-2016, 12:15
A jeszcze podposadzkowy, to już totalna bajka https://www.youtube.com/watch?v=37Mgd17z0Q8
Na upartego 3m może by starczyło, tylko prace typowo pod autem musiałbym robić na krześle na kółkach
Marcino - 02-08-2016, 13:20
Owczar napisał/a: | Sam będziesz malował? |
Tak , zakupiłem navet pistolet Devbilisa FLG 5, zobaczymy co wymodze.
Niestety garaż mam nisko chyba 2.3m bo zrobiłem nad nim pokój dodatkowy, teraz z perspektywy czasu nie wiem czy to było potrzebne.
Kanał musiałem przedłużyć na całą długość garażu do przodu żeby wchodzić. Mogłem z boku ale tak musiał bym jeździć kołem po tym . Generalnie nauczyłem sie ze z kanału jestem w stanie prawie wszytko zrobić. Nie wiem jak by wyciąganie silnika szło ale zawsze można do stropu się przykrecić a samochodem odjechać:)
Krzyzak - 02-08-2016, 13:30
Marcino napisał/a: | teraz z perspektywy czasu nie wiem czy to było potrzebne | Marcin, bardzo potrzebne, ten pokój z siłownią jest super - mi się bardzo podoba. I nie narzekaj - masz kanał, to i tak więcej niż u mnie, gdzie wszystko robię z podłogi. Kanał bardzo się przydaje do skręcania zawieszenia w pozycji pracy. Podnośnik też super, myślałem u siebie bo mój garaż jest wysoki nawet na 4.5m, ale niestety brama przeszkadza - musiałbym przerabiać na taką bez sprężyn tylnych - na sprężyny boczne.
Owczar - 02-08-2016, 13:38
Te garaże w projektach są traktowane strasznie po macoszemu. Ja będę musiał swój poszerzyć o min 1m żeby dwustanowiskowy garaż był w miarę wygodny.
Jaką masz długość garażu? Ja będę miał 5.75 i też chcę zrobić na całą długość kanał i do tego w miarę szeroki tak z 1.20-1.30. U ciebie jaka jest szerkość?
Cytat: | mój garaż jest wysoki nawet na 4.5m, ale niestety brama przeszkadza - musiałbym przerabiać na taką bez sprężyn tylnych - na sprężyny boczne. |
Przy tej wysokości to spokojnie można robić kolumny.. Brama rolowana by rozwiązała ten problem.
Hugo - 02-08-2016, 15:00
Krzyzak napisał/a: | Kanał bardzo się przydaje do skręcania zawieszenia w pozycji pracy | A tam... Mierzysz odległość od środka koła do podłoża, podstawiasz drugi lewarek najlepiej pod sworzeń wahacza prostego, regulujesz wysokość lewarkami i już jest w pozycji roboczej
Owczar - 02-08-2016, 15:05
Właśnie przekonuję żonę, że taki podnośnik, to niezbędne wyposażenie garażu
Jeśli chodzi o zawieszenie, to w lexie ostatnio skręcałem z ziemi. Mam długie łapy więc dało radę.
Krzyzak - 02-08-2016, 15:13
Hugo napisał/a: | regulujesz wysokość lewarkami i już jest w pozycji roboczej | tak właśnie robię... innego wyjścia nie mam
Owczar napisał/a: |
Jaką masz długość garażu? | mój ma w środku 5,4m x 7m - wygodnie mieszczą się 2 auta, 2 motocykle, kilka szaf, stół roboczy, rowery, quad, kosiarka i jeszcze wiele, wiele rzeczy - i jest sporo miejsca, żeby otworzyć drzwi obu tych pojazdów czy też między nimi chodzić; garaże 1 stanowiskowe z projektów gotowych najczęściej są tak robione, że rodzina wysiada przed nim a potem kierowca wjeżdża tak, że może otworzyć swoje drzwi a jak chce wyjąć rower czy kosiarkę to najczęściej musi auto wyprowadzić... dlatego projektowałem dom sam
Owczar - 02-08-2016, 15:30
Ja chcę dwustanowiskowy garaż. Po poszerzeniu będzie miał 5.75x7.05, ale będzie w jednym rogu z tyłu spore wcięcie. 84x220cm. WIęc jednymi drzwiami na pewno nikt nie wysiądzie.
Jeszcze inna opcja, to podnośnik kanałowy. 2 sztk z trawersem pozwolą podnieść auto na jakieś 50cm. Wtedy z kanału można zrobić prkatycznie wszystko - w tym konserwację podwozia bez gimnastyki.
vrangsinn - 02-08-2016, 15:53
no ja sie sam przekonałem budując dom z garazem 1 stanowiskowym ze bez ingerencji sie nie obedzie, ja niestety tego nie zrobilem i garaz praktycznie to tylko narzedziownia...zaden samochod w nim nie stoi...:P przez to teraz bede stawiał właściwy domek narzędziowy i jak na 1 samochód garaz bedzie ok...ale z tymi podnośnikami to chyba przesadzacie..... mozna kupic składany najazd który jest o wiele tanszy, praktyczny (chyba ze ktos nie lubi ciagle skladac i rozkladac) a mozna pod nim zrobic wszystko lezac na trawniku....
Owczar - 02-08-2016, 16:06
vrangsinn napisał/a: | mozna kupic składany najazd który jest o wiele tanszy, praktyczny (chyba ze ktos nie lubi ciagle skladac i rozkladac) a mozna pod nim zrobic wszystko lezac na trawniku.... |
Trochę nie wygodnie się pod tym pracuje mimo wszystko. No i składanie i rozkładanie nie jest wygodne Kanał to jest coś co muszę mieć. Jak zaprojektuje od razu, to przy okazji robienia fundamentów będzie można wykonać.
Marcino, jakiej głebokości masz kanał do wzrostu i czy jest ok? No i jaka szerokość?
|
|
|