[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Spryskiwacze reflektorów, lamp przednich
fj_mike - 30-12-2013, 23:11
Hugo napisał/a: | Jak nie ma jak są |
Nie każde kombi miało czujnik, sorry
ALEX-77 - 06-01-2014, 18:28
Kurcze co za niefart ,jak założyłem w końcu soczewki ,to spryskiwacze reflektorów przestały działać nie wiem co się stało ,na razie sprawdziłem samą pompkę (dojście masakra) no i pompka po zapodaniu 12V działa ,kurcze czyżby ten przekaznik szlag trafił ,działało mi to z oryginalną instalacją po włączeniu świateł hmm..
Przekaznik dzisiaj sprawdziłem i jest OK ,teraz pozostało sprawdzić jeszcze przycisk w manetce.
No i opanowane ,okazało się że styki we wtyczce do przekaznika trzeba było przeczyścic i psiknąć kontakt sprayem
gawron - 21-02-2014, 23:48
Kto ma do sprzedania przekaźnik?:)
Hugo - 22-02-2014, 22:31
gawron napisał/a: | Kto ma do sprzedania przekaźnik?:) | Numer, oznaczenie...
gawron - 24-02-2014, 08:53
Hugo napisał/a: | gawron napisał/a: | Kto ma do sprzedania przekaźnik?:) | Numer, oznaczenie... |
Na 8 stronie jest foto. Numery MR238863.
http://forum.mitsumaniaki...0&postorder=asc
[ Dodano: 24-02-2014, 09:09 ]
Już znalazłem.
Hugo - 03-05-2015, 08:57
Na pewno na forum znajdzie się jakiś elektryk . Mam taką sytuację: kiedyś montowałem sobie od podstaw instalację elektryczną do spryskiwaczy reflektorów od Skody Octavii II. W obwodzie podpięty przekaźnik. Wszystko działało bez zarzutu. Włącznik spryskiwaczy mam w paneliku przy lewym kolanie kierowcy. Wczoraj zdejmowałem ten panelik, bo coś tam majstrowałem (nie przy spryskiwaczach reflektorów) i przed zdjęciem paneliku postanowiłem sprawdzić czy spryski jeszcze działają i nic. Cisza, pompka się w ogóle nie odzywa. Do włącznika dochodzą 2 kable, +12V i masa. Sprawdziłem napięcie i coś dziwnego, multimetr najpierw pokazuje ok. 3V, skacze do ok. 6V i spada do zera, albo pokazuje ok. 0,3V. Jak przyłożyłem czerwony zacisk miernika do kabla +12V od włącznika, a czarny zacisk do masy auta to pokazało tyle ile powinno być, czyli ok. 12V. Co mogło się stać? Przekaźnik padł? Gdzie szukać?
Witek vel Mysza - 03-05-2015, 09:35
Do włącznika nie może dochodzić +12 i masa, bo po włączeniu byłoby zwarcie
Widać, że coś nie łączy, sprawdź zasilania żarówką H7 - jeśli będzie świecić jasno, to tam jest 12V, jeśli nie - to gdzieś po drodze jest opór. Jak wygląda ta instalacja? Tylko włącznik, pompka i przekaźnik?
Hugo - 03-05-2015, 10:32
Witek vel Mysza napisał/a: | Jak wygląda ta instalacja? Tylko włącznik, pompka i przekaźnik? | Tak. Witek vel Mysza napisał/a: | Widać, że coś nie łączy, sprawdź zasilania żarówką H7 - jeśli będzie świecić jasno, to tam jest 12V | Dzięki. I tak niedługo będę zrzucał przedni zderzak, więc sprawdzę czy coś przy pompce nie zaśniedziało. Możliwe, ze to styki przy pompce, czy raczej na odcinku przekaźnik-włącznik?
Witek vel Mysza - 03-05-2015, 21:57
To jak już sprawdzisz pompkę, to przebuduj to ustrojstwo. Przyda się przekaźnik który raz na kilka włączeń spryskiwacza przy włączonych światłach automatycznie odpali pompkę sprysków reflektorów. Nie znam się na mitsubishi, ale brałbym przekaźnik z forda Granady który mam w szufladzie, działa jak opisałem, a wygląda tak: http://files.capri.pl/u/f/9/4c9b01e639ff9.l.jpg http://files.capri.pl/u/b/5/4c9b01f01bab5.l.jpg
tresorex - 03-05-2015, 22:16
Ja gdzieś mam niepotrzebny oryginalny przekaźnik od colta CA do sprysków Możemy się wymienić
Witek vel Mysza - 04-05-2015, 07:22
Hugo napisał/a: | czy raczej na odcinku przekaźnik-włącznik? | to latwo sprawdzic. jesli przekaznik klika, to pewnie cos dalej z pompa, jesli cisza to złącz 87 z 30 i sprawdz reakcję. Jeśli pompa dalej nie trybi to sprawdz zasilanie, jesli jest to sprawdzaj pompe i mase pompy. Jeśli pompka dziala po zlaczeniu 87 i 30, to wina w wlaczniku lub jego instalacji. Rzadko, ale moze sie zdarzyc ze sam przekaznik padnie i mimo klikania nie zalacza.
sveno - 04-05-2015, 16:29
Witek vel Mysza napisał/a: | to złącz 87 z 30 | i zrób zwarcie skąd wiesz co ma pod który pin przekaźnika podpięty?
Hugo - 04-05-2015, 21:59
Wystarczy taki przekaźnik jak jest. Niech już lepiej samo się nie włącza, choć przyznam, że ciekawe bajery były w Fordach, i to takich starych. Zawsze lubiłem Fordy, a teraz tym bardziej Ale wracając do spryskiwaczy: dzisiaj ponownie zmierzyłem napięcie pomiędzy 2 kablami dochodzącymi do włącznika, jak się w nie wpiąłem miernikiem to jest 12V. Po wciśnięciu przycisku spryskiwaczy napięcie spada do zera. Witek vel Mysza napisał/a: | jesli przekaznik klika | Postanowiłem sprawdzić podłączenie kabli do przekaźnika i masy, podczas odkręcania masy przekaźnik klikał. Reszta kabli podpiętych pod przekaźnik jest OK, tzn. żadnej korozji, śniedzi itp. Czy przekaźnik klikał podczas naciskania przycisku spryskiwaczy tego nie wiem, nic nie słyszałem, choć nie nasłuchiwałem. Z drugiej strony było cicho, więc powinienem go usłyszeć. Sprawdzę jutro. Witek vel Mysza napisał/a: | jesli cisza to złącz 87 z 30 i sprawdz reakcję |
sveno napisał/a: | skąd wiesz co ma pod który pin przekaźnika podpięty? | No właśnie jest problem, bo wszystkie kable w tej instalacji mam koloru czarnego i w peszlach, więc nie mam pojęcia który gdzie idzie Kurde, ale jestem zielony w tych sprawach...
Witek vel Mysza - 05-05-2015, 21:48
sveno napisał/a: | Witek vel Mysza napisał/a: | to złącz 87 z 30 | i zrób zwarcie skąd wiesz co ma pod który pin przekaźnika podpięty? | O to właśnie chodzi. Przekaźnik też zwiera.
[ Dodano: 05-05-2015, 22:18 ]
Hugo napisał/a: | dzisiaj ponownie zmierzyłem napięcie pomiędzy 2 kablami dochodzącymi do włącznika, jak się w nie wpiąłem miernikiem to jest 12V. Po wciśnięciu przycisku spryskiwaczy napięcie spada do zera. | Zamknąłeś obwód miernikiem, a że ma wysoką rezystancję wewnętrzną to pokazał spadek napięcia na własnym oporze. Przykładając miernik w ten sposób sprawdziłeś 2 rzeczy: 1. że gdzieś w obwodzie jest napięcie 2. że wyłącznik działa. Ale nadal nie wiesz, czy część obwodu między przekaźnikiem a włącznikiem jest sprawna. Złączaj przewody włącznika i nasłuchuj czy klika przekaźnik.
Skoro piszesz, że klikał, to wygląda że jest sprawny, ale masę musiałeś odkręcać na włączonym przycisku, inaczej nie miał prawa działać. Chyba, że od początku było coś źle podłączone.
Umotałem w Paincie na szybko najprostszy działający schemat sprysków. Przekaźnik, bezpiecznik i silnik pompy łączysz kablami 2.5mm kw najbliżej siebie, 12V możesz wziąć z aku przez bezpiecznik, bezpiecznik jak najbliżej klemy +. Do kabiny wciągasz jeden przewód od przekaźnika, wystarczy 0,75mm kw do wyłącznika z pinu 86. Jako że jest to masa, nie musisz zbytnio przeżywać peszlowania Drugi pin włącznika do masy. Oczywiście można kombinować żeby włączyć sprysk tylko na światłach, wtedy 85 pin przekaźnika(rowniez cienkim kabelkiem 0,75) dajesz od świateł mijania, i spryski zadziałają tylko na włączonych światłach. Nie pamiętam mocy pompy, jeśli 10A będzie się przepalał można dać 15A.
Hugo - 05-05-2015, 22:57
Witek vel Mysza napisał/a: | Umotałem w Paincie na szybko najprostszy działający schemat sprysków. Przekaźnik, bezpiecznik i silnik pompy łączysz kablami 2.5mm kw najbliżej siebie, 12V możesz wziąć z aku przez bezpiecznik, bezpiecznik jak najbliżej klemy +. Do kabiny wciągasz jeden przewód od przekaźnika, wystarczy 0,75mm kw do wyłącznika z pinu 86 | Dokładnie tak to jest zrobione. Słowo w słowo. Bezpiecznik 20A, nie przepalony. Witek vel Mysza napisał/a: | ale masę musiałeś odkręcać na włączonym przycisku | Nie ma takiej opcji, bo przycisk jest bezstopniowy, po puszczeniu rozwiera. Byłem sam i nikt go nie naciskał Witek vel Mysza napisał/a: | Chyba, że od początku było coś źle podłączone. | Kurde, ale niedawno jeszcze działało. Witek vel Mysza napisał/a: | Złączaj przewody włącznika i nasłuchuj czy klika przekaźnik. | To sprawdzę.
|
|
|