[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
Owczar - 05-07-2013, 21:57
Ale aby wyciągać jakieś wnioski przydałyby się jeszcze parametry po min 5 min pracy na PB w tych samych warunkach.
Bury - 05-07-2013, 22:12
skoro po kilkudziesieciu tysiacach kilometrow od ostaniej regulacji,nie przestawilo korekt dlugich tzn ze jest ok
Owczar - 05-07-2013, 22:17
Ale co znaczy nie przestawiło korekt długich? Te korekty się zmieniają co chwilę, w zależności od obrotów, temp powietrza itd. Aby porównać czy na lpg i pb jest tak samo należy sprawdzić korekty w tych samych identycznych warunkach w krótkich odstępach czasu.
Bury - 05-07-2013, 22:42
skoro po trasie na gazie gasze auto,potem je odpalam i zanim sie dobrze nagrzeje robie odczyt koret dlugoterminowych (LTFT) i sa na poziomie +/-3% tzn ze instalacja gazowa nie przestawia mapy benzyny w sterowniku benzynowym.
Owczar - 05-07-2013, 22:49
Nie wiem czy dobrze rozumiesz jak działają korekty.
Na rozgrzanym silniku odczytujesz parametry pracy na PB- korekty krótkie i długie, a potem przełączasz na LPG. Ani jedna, ani druga korekta nie powinna się zmienić, a jeśli to nieznacznie. Przy czym sprawdzasz tylko jeden dany punkt pracy- czyli na biegu jałowym.
Bury - 06-07-2013, 08:01
| Owczar napisał/a: | | Na rozgrzanym silniku odczytujesz parametry pracy na PB- korekty krótkie i długie, a potem przełączasz na LPG. Ani jedna, ani druga korekta nie powinna się zmienić, a jeśli to nieznacznie. Przy czym sprawdzasz tylko jeden dany punkt pracy- czyli na biegu jałowym. |
Tylko na biegu jałowym??To sprawdzisz tylko co się dzieje na biegu jałowym.
Ja myślałem że autem trzeba normalnie pojeździć na gazie i odczytać koretky długoterminowe,a tu jakies teorie o sprawdzaniu tylko na biegu jałowym,o porownywaniu korekt dlugoterminowych w krotkich odstepach czasu
Owczar - 06-07-2013, 09:05
Tak jak myślałem. Nie rozumiesz pojęcia korekt stft i ltft. Jeśli chodzi o bieg jałowy, to napisałem jako przykład sprawdzenia w jednym punkcie pracy. A takich punktów jest nieskończenie wiele. Więc porównuje się całą mapę w identycznych warunkach na obu paliwach , a nie tylko jeden odczyt co jakiś czas.
Bury - 06-07-2013, 20:08
Całe szczęście ze nie rozumie tego tak jak ty.Jeśli mieszanka jest zła na gazie to zostanie to zapisane w postaci zmiany korekty dlugoterminowej.Fakt w niektorych autach zmienia się ona szubciej w innych wolniej,ale piszac o jakiś punktach sprawdzania korekty dlugoterminowej to bredzisz bo korekta ta nie zmienia mapy punkt po punkcie tylko zmienia jakiś jej obszar i tak w galancie podzielona jest na 3 obszary(LOW,MID,i HIGH).Jeśli podniosłbym sobie "mnożnik" czyli dolał gazu w całym zakresie petli zamknietej to za kilka dni moje korekty wygladalyby calkiem inaczej,i nie musialbym jezdzic i przelaczac z gazu na benzyne milion razy zeby to zobaczyć.
Owczar - 06-07-2013, 20:24
Poczytaj, popatrz, a potem pisz, bo piszesz bzdury. Zupełnie nie rozumiesz jak działa korekcja mapy stockowej. A tak poza tym czytaj ze zrozumieniem to co napisałem.
jarek80 - 14-07-2013, 20:03
Witam ponownie. Tak jak pisałem instalacja w końcu założona:sterownik stag 4 plus,reduktor KME SILVER TUR, wtryski hana czerwone cena calkowita 2400 pln. Auto chodzi normalnie,szczerze to nie czuję różnicy pomiędzy benzyną a gazem(chyba że z benzyna coś nie tak ). Jestem po weekendowym wypadzie nad morze i tu pytanko do butli wchodzi 37 litrów gazu a maksymalnie udało mi sie zrobic 280 km na zbiorniku ,miałem nadzieje na chociaż 3 z przodu To normalne spalanie czy rano męczyc gazownika? Dodam że jeżdżę kombi w automacie na oponach 15 cali 205/60
Hugo - 14-07-2013, 20:33
| jarek80 napisał/a: | | do butli wchodzi 37 litrów gazu | Aż tyle wchodzi czy butla ma taką pojemność? | jarek80 napisał/a: | | Dodam że jeżdżę kombi w automacie | Mój sedan 2,0 w automacie z instalacją LPG II generacji palił średnio 13 l LPG/100 km. Na 32 l LPG przejeżdżałem ok. 250 km, w trasie raz zrobiłem nieco ponad 300 km na zbiorniku, nie wiem jakim cudem, ale nawet dość ostro jechałem (noc i mały ruch).
jarek80 - 14-07-2013, 21:17
Wchodzi 37 litrów a butla chyba ma 44 litry. Gaziaż mówił że włożył jakiś wielozawór żeby więcej wchodziło
Hugo - 14-07-2013, 21:47
| jarek80 napisał/a: | | Wchodzi 37 litrów a butla chyba ma 44 litry. Gaziaż mówił że włożył jakiś wielozawór żeby więcej wchodziło | To trochę dużo pali.
Owczar - 14-07-2013, 22:15
| jarek80 napisał/a: | | wtryski hana czerwone |
Według mnie za słabe do tej mocy. One w V6 ledwo dają radę żeby w miarę optymalnie było. Więc tutaj musiał pojechać wysoko mnożnikiem.
Marcino - 15-07-2013, 07:37
| jarek80 napisał/a: | | Wchodzi 37 litrów a butla chyba ma 44 litry. Gaziaż mówił że włożył jakiś wielozawór żeby więcej wchodziło |
Ja do swojej na maxa to nawet 42l jak jest całkiem sucho....
|
|
|