Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA
Marcino - 16-02-2024, 15:01
Bzyk_R1 napisał/a: | W tym roku jeszcze tylko napęd do bramy i nic więcej nie robię |
Zlituj sie dopiero sie rok zaczyna a ty juz plany konczysz gdzie ja zaczynam.
Bzyk_R1 napisał/a: | Wiosna, motorki pierwsze dziś latały po okolicy |
Zaczynam i ja poszukiwania turystyka...
tościk - 16-02-2024, 22:38
Krzyzak napisał/a: | pomyślano o zabezpieczeniu haseł i nie są one przechowywane otwartym tekstem, ale jako skrót (chociażby popularny MD5) - nie ma funkcji odwrotnej. |
Hmm... a od kiedy to hashy nie da się złamać?
Pierwszy przykład z brzegu:
https://sekurak.pl/rozstrzygniecie-konkursu-zlam-hashe/
https://sekurak.pl/rozwiazanie-konkursu-zlam-sekurakowe-hasla-prezentujemy-rowniez-metody-lamania-hasel-uzyte-przez-zwyciezcow-writeupy/
Nie bez powodu poważne serwisy wymuszają bardziej skomplikowane hasła niż słynna "pupa8"
I tak, są jeszcze serwisy, które przechowują i co gorsza wysyłają hasła otwartym tekstem.
Do niedawna mój ISP w każdym mailu z fakturą przysyłał też login i hasło do BOKu, gdyby ktoś zapomniał
Marcino napisał/a: | Zaczynam i ja poszukiwania turystyka... |
Powodzenia. Przechodziłem to w zeszłym roku
W co celujesz?
joujoujou - 17-02-2024, 12:58
Dzień dobry ale mokry.
Co do aktualnego tematu dyskusji: jeśli kiedykolwiek rajcowały mnie jednoślady, to tylko rowery. Ale oczywiście nikomu nie bronię - co kto lubi to jego sprawa.
Bzyk_R1 - 17-02-2024, 18:34
Pokaże Wam ciekawe zdjęcie, byłem właśnie u zdarzenia, kierujący prowadził ten pojazd do domu, świeżo zakupiony , niestety na łuku i mokrej drodze wpadł w poślizg i dachował. Bardzo interesujące urządzenie miał pod spodem.
Krzyzak - 17-02-2024, 18:46
tościk napisał/a: | Hmm... a od kiedy to hashy nie da się złamać? | Ależ ja nie pisałem nic o łamaniu. Zatem obaj mamy rację - do MD5 nie ma funkcji odwrotnej ale jak ktoś ma krótkie hasło złożone tylko ze znaków alfanumerycznych to jego złamanie polegające na wygenerowaniu # i porównaniu z tym z bazy jest dosyć proste.
Wszystko kwestia odpowiednio skomplikowanego hasła... Serwisy też już niemal wszystkie idą po https, bo ssh jest obsługiwane sprzętowo i nie spowalnia. Zatem wysłanie hasła otwartym tekstem wcale nie musi oznaczać braku jego zabezpieczenia.
Na podobnej zasadzie działają bankomaty - karta oblicza hasha, bank oblicza hash i oba elementy porównuje bankomat. PIN w żaden sposób nie lata po sieci (nawet mimo tego, że jest sieć prywatna).
A w kwestii co chcę powiedzieć - zrobiłem dziś hydraulikę do zmiękczacza do wody. Były niewielkie problemy, ale na szczęście szybkie zakupy, naprawa końcówek rur PP i wszystko bangla.
jacek11 - 18-02-2024, 13:04
Bzyk_R1, Za mała średnica
joujoujou - 18-02-2024, 15:37
Ten samochód jest zepsuty.
Bzyk_R1 - 18-02-2024, 18:56
Wysłałem to już na profil Grety T...coś tam, liczę na jakieś zwrotne How dare You.
joujoujou - 19-02-2024, 00:58
Dobry wieczór i dobra kawa.
Marcino - 19-02-2024, 09:09
tościk napisał/a: | Powodzenia. Przechodziłem to w zeszłym roku
W co celujesz? |
Musze pojechać obejrzeć "posiedziec" ale moze klasyk typu BMW R lub GS (nawet 800), Honda NCx,
[ Dodano: 19-02-2024, 09:10 ]
Bzyk_R1 napisał/a: | ciekawe zdjęcie, byłem właśnie u zdarzenia, kierujący prowadził ten pojazd do domu, świeżo zakupiony |
To zdjecie wydechu japońskiego - "kata nima"
Tiamat - 19-02-2024, 09:44
Marcino napisał/a: | To zdjecie wydechu japońskiego - "kata nima" |
To specjalna zwężka, dławik, żeby poskromić zapędy kierującego Widać jednak, że to urządzenie w tym przypadku nie zdało egzaminu
tościk - 19-02-2024, 13:11
Krzyzak napisał/a: | tościk napisał/a: | Hmm... a od kiedy to hashy nie da się złamać? |
Ależ ja nie pisałem nic o łamaniu. Zatem obaj mamy rację - do MD5 nie ma funkcji odwrotnej ale jak ktoś ma krótkie hasło złożone tylko ze znaków alfanumerycznych to jego złamanie polegające na wygenerowaniu # i porównaniu z tym z bazy jest dosyć proste. |
W kontekście rozmowy twój post miał dla mnie wydźwięk taki, że jak jest hasło przepuszczone przez MD5, które nie ma funkcji odwrotnej, to w rezultacie jest bezpiecznie, bo się go nie odtworzy.
Stąd chciałem podkreślić, że wynik takiej funkcji można spokojnie odszyfrować i poznać właściwe hasło
Marcino napisał/a: | Musze pojechać obejrzeć "posiedziec" ale moze klasyk typu BMW R lub GS (nawet 800), Honda NCx |
Ja klasyka w postaci BMW nawet nie rozważałem, bo zdecydowanie nie w moim budżecie Znaczy przez moment pojawiła się myśl o baby-GSie, ale przez mieszane odczucia tego też odpuściłem, nawet ostatecznie na jazdę nie dotarłem.
AidsD - 19-02-2024, 14:55
Dzień Dobry w ten nie piękny poniedziałek.
Zastanawiam się po co ja wstawałem do pracy.
Marcino - 19-02-2024, 15:16
No powiem że na połnocy pada i brzydko
jacek11 - 19-02-2024, 16:12
U nas też siąpi z lekka. Byle do lipca
|
|
|