To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VIII REASUMPCJA

Marcino - 16-02-2024, 15:01

Bzyk_R1 napisał/a:
W tym roku jeszcze tylko napęd do bramy i nic więcej nie robię

Zlituj sie dopiero sie rok zaczyna a ty juz plany konczysz gdzie ja zaczynam.
Bzyk_R1 napisał/a:
Wiosna, motorki pierwsze dziś latały po okolicy

Zaczynam i ja poszukiwania turystyka...

tościk - 16-02-2024, 22:38

Krzyzak napisał/a:
pomyślano o zabezpieczeniu haseł i nie są one przechowywane otwartym tekstem, ale jako skrót (chociażby popularny MD5) - nie ma funkcji odwrotnej.

Hmm... a od kiedy to hashy nie da się złamać?
Pierwszy przykład z brzegu:
https://sekurak.pl/rozstrzygniecie-konkursu-zlam-hashe/
https://sekurak.pl/rozwiazanie-konkursu-zlam-sekurakowe-hasla-prezentujemy-rowniez-metody-lamania-hasel-uzyte-przez-zwyciezcow-writeupy/
Nie bez powodu poważne serwisy wymuszają bardziej skomplikowane hasła niż słynna "pupa8"

I tak, są jeszcze serwisy, które przechowują i co gorsza wysyłają hasła otwartym tekstem.
Do niedawna mój ISP w każdym mailu z fakturą przysyłał też login i hasło do BOKu, gdyby ktoś zapomniał :D

Marcino napisał/a:
Zaczynam i ja poszukiwania turystyka...

Powodzenia. Przechodziłem to w zeszłym roku :D
W co celujesz?

joujoujou - 17-02-2024, 12:58

Dzień dobry ale mokry.

Co do aktualnego tematu dyskusji: jeśli kiedykolwiek rajcowały mnie jednoślady, to tylko rowery. Ale oczywiście nikomu nie bronię - co kto lubi to jego sprawa. :)

Bzyk_R1 - 17-02-2024, 18:34

Pokaże Wam ciekawe zdjęcie, byłem właśnie u zdarzenia, kierujący prowadził ten pojazd do domu, świeżo zakupiony , niestety na łuku i mokrej drodze wpadł w poślizg i dachował. Bardzo interesujące urządzenie miał pod spodem.

Krzyzak - 17-02-2024, 18:46

tościk napisał/a:
Ależ ja nie pisałem nic o łamaniu. Zatem obaj mamy rację - do MD5 nie ma funkcji odwrotnej ale jak ktoś ma krótkie hasło złożone tylko ze znaków alfanumerycznych to jego złamanie polegające na wygenerowaniu # i porównaniu z tym z bazy jest dosyć proste.
Wszystko kwestia odpowiednio skomplikowanego hasła... Serwisy też już niemal wszystkie idą po https, bo ssh jest obsługiwane sprzętowo i nie spowalnia. Zatem wysłanie hasła otwartym tekstem wcale nie musi oznaczać braku jego zabezpieczenia.
Na podobnej zasadzie działają bankomaty - karta oblicza hasha, bank oblicza hash i oba elementy porównuje bankomat. PIN w żaden sposób nie lata po sieci (nawet mimo tego, że jest sieć prywatna).

A w kwestii co chcę powiedzieć - zrobiłem dziś hydraulikę do zmiękczacza do wody. Były niewielkie problemy, ale na szczęście szybkie zakupy, naprawa końcówek rur PP i wszystko bangla.

jacek11 - 18-02-2024, 13:04

Bzyk_R1, Za mała średnica :mrgreen:
joujoujou - 18-02-2024, 15:37

Ten samochód jest zepsuty. :lol:
Bzyk_R1 - 18-02-2024, 18:56

Wysłałem to już na profil Grety T...coś tam, liczę na jakieś zwrotne How dare You.
joujoujou - 19-02-2024, 00:58

Dobry wieczór i dobra kawa. :)
Marcino - 19-02-2024, 09:09

tościk napisał/a:
Powodzenia. Przechodziłem to w zeszłym roku
W co celujesz?

Musze pojechać obejrzeć "posiedziec" ale moze klasyk typu BMW R lub GS (nawet 800), Honda NCx,

[ Dodano: 19-02-2024, 09:10 ]
Bzyk_R1 napisał/a:
ciekawe zdjęcie, byłem właśnie u zdarzenia, kierujący prowadził ten pojazd do domu, świeżo zakupiony

To zdjecie wydechu japońskiego - "kata nima"

Tiamat - 19-02-2024, 09:44

Marcino napisał/a:
To zdjecie wydechu japońskiego - "kata nima"

To specjalna zwężka, dławik, żeby poskromić zapędy kierującego :p Widać jednak, że to urządzenie w tym przypadku nie zdało egzaminu :)

tościk - 19-02-2024, 13:11

Krzyzak napisał/a:
tościk napisał/a:

Ależ ja nie pisałem nic o łamaniu. Zatem obaj mamy rację - do MD5 nie ma funkcji odwrotnej ale jak ktoś ma krótkie hasło złożone tylko ze znaków alfanumerycznych to jego złamanie polegające na wygenerowaniu # i porównaniu z tym z bazy jest dosyć proste.

W kontekście rozmowy twój post miał dla mnie wydźwięk taki, że jak jest hasło przepuszczone przez MD5, które nie ma funkcji odwrotnej, to w rezultacie jest bezpiecznie, bo się go nie odtworzy.
Stąd chciałem podkreślić, że wynik takiej funkcji można spokojnie odszyfrować i poznać właściwe hasło :)

Marcino napisał/a:
Musze pojechać obejrzeć "posiedziec" ale moze klasyk typu BMW R lub GS (nawet 800), Honda NCx

Ja klasyka w postaci BMW nawet nie rozważałem, bo zdecydowanie nie w moim budżecie :lol: Znaczy przez moment pojawiła się myśl o baby-GSie, ale przez mieszane odczucia tego też odpuściłem, nawet ostatecznie na jazdę nie dotarłem.

AidsD - 19-02-2024, 14:55

Dzień Dobry w ten nie piękny poniedziałek.
Zastanawiam się po co ja wstawałem do pracy.

Marcino - 19-02-2024, 15:16

No powiem że na połnocy pada i brzydko
jacek11 - 19-02-2024, 16:12

U nas też siąpi z lekka. Byle do lipca 8)