To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

polaff - 29-06-2013, 15:50

arturj123 napisał/a:
TRW
ostatnio też jest słabe. Moje się gną przy ostrzejszym hamowaniu z większych prędkości. Choć zaletą tych tarcz jest to, że jak ostygną to są proste i nie biją.
arturj123 - 29-06-2013, 19:22

polaff napisał/a:
arturj123 napisał/a:
TRW
ostatnio też jest słabe. Moje się gną przy ostrzejszym hamowaniu z większych prędkości. Choć zaletą tych tarcz jest to, że jak ostygną to są proste i nie biją.

To niemiła niespodzianka, miałem takie kupić :shock:
W mikodach jest ten sam efekt.... więc TRW też odpada.

Pozostaje Textar i co jeszcze? ATE, może nowa firma TOKO?

Mógłby ktoś się wypowiedzieć, kto też lubi czasami hamować ze 160-180km/h i nic mu nie bije? Moje tarcze przedliftowe 256mm

DanielBogusz - 29-06-2013, 19:35

Kiedyś testowałem w Lancerze CB0 kombi z przodu komplet ATE. Strasznie piszczały, zaciski i blaszki miałem w bdb stanie, więc to sprawka tarcz i klocków. Ale hamować hamowało to ok. Może w Galancie będzie ok jak kupisz :)
Lipa - 30-06-2013, 13:56

Może Wy coś poradzicie. W grudniu kupiłem nowy komplet tarcz Zimmerman(jakoś po około 150zł za sztukę) w sklepie w Rumi z częśćiami do samochodów japońskich. Niestety w kwietniu tarcze zaczęły być, kupiłem nowe najlepsze jakie mieli, jakieś Zimmermany Sport plus a tamte dałem do reklamacji.

Oczywiście odmowa, a uzasadnienie śmiechu warte:
" Po dokładnych oględzinach nie stwierdzamy wady produkcyjnej ani materiałowej. Stwierdzamy zardzewiałe powierzchnie cierne tarcz,przegrzanie i rowki,przyczyną jest działanie czynników powodujących korozję,np. soli drogowej,detergentów,środków do czyszczenia felg,hamowanie z niedostateczną siłą i blokujące się klocki w jarzmoe zacisku.Ponadto przyczyną przegrzania jest zakleszczające lub blokujące klocki w jarzmie zacisku hamulcowego.Przyczyną powstałych rowków było zanieczyszczenie powierzchni ciernych i klocków,np piasek,kamienie. W związku z powyższym nie zachodzą podstawy do uznania roszczeń gwarancyjnych"

Przecież to jawna kpina, sól drogowa niszczy tarcze?niedostateczne hamowanie?korozja na tarczach, no dziwne, żeby na gołym metalu po ściągnięciu go nie było korozji!!! Zakleszczające się klocki, bzdura!!!ściągnąłem tamte "stare" nowe klocki i tez im dałem do oględzin.

Jak to ugryżć, jakiś rzecznik praw konsumenta?

DanielBogusz - 30-06-2013, 14:19

Na debilstwo czasem nie ma haka, jak mogą takie brednie pisać. Może na drodze dywany powinno się rozkładać to by piach nie dostawał się pod koła i do hamulców. Współczuję bardzo, po co w takim razie jest takie coś jak gwarancja?
tommyc1 - 30-06-2013, 16:44

Przegrzane tarcze często się deformuja-zwłaszcza gdy sie wpadnie kałuzę i zostanie tarcza nagle schłodzona. Deformujące się tarcze to wina niestety hamulców. Galant ma tu feler i jeśli się nie skacze przy tym temacie , czyli często czyści, smaruje, wymienia uszczelki itp. to szlag je trafia, blokują się zaciski, tłoczki nie wracają itd... różnymi samochodami jeździłem i nigdzie nie miałem takich problemów jak w Galancie. Temat zresztą setki razy omawiany, więc nie ma sensu po raz kolejny tu wałkować-czytajcie więcej forum to się nie bedziecie dziwić. Jeśli tarcze były przegrzane to nie ma podstaw do reklamacji moim zdaniem i nie dziwę się, że producent nie uznał. To jakbyś po wpadnięciu w dziurę odesłał amortyzator albo wahacz do reklamacji ;) .
Lipa - 30-06-2013, 19:04

Tylko, że przy wymianie tarcz, wszystko zostało dokładnie wyczyszczone, zacisk poddany renowacji, chchodził bez zaciec. Tak to każdy może sobie napisać. Sprzedawca również powiedział, że reklamacja zimermanow jest praktycznie niemożliwe, może w jego karierze 2sztuki udało się zareklamować pozytywnie.

Skoro sól drogowa, piasek i detergenty szkodzą strasznie tarczy, trzeba poinformować o tym klienta przed zakupem. Wg. Mnie to jest zwykle nabijanie klienta w butelkę. Po zakupie tych tarcz z najwyższej półki nic takiego się nie dzieje, cóż takie życie

polaff - 30-06-2013, 21:13

Proszę mi podpowiedzieć czy takie wyniki pomiaru sił hamowania są prawidłowe:
przód toczenie: 0,17<>0,14
przód hamowanie: 4,02<>3,84
tył toczenie: 0,11<>0,12
Tył hamowanie: 1,66<>1,72
tył hamowanie pomocniczy: 2,39<>2,24
Jednostka kN

Pytam bo strasznie szybko przegrzewa mi się przód. Wystarczy jedno hamowanie z prędkości rzędu 160-180 i pojawia się straszne bicie przodu. Poza tym przednie tarcze szybko robią się filetowe - no może nie tak szybko i nie tak filetowe jak mikoda, ale jednak...

Remington - 30-06-2013, 21:56

A ja mam inny problem, po wymianie klocków strasznie coś piszczy. Najlepsze jest to że tylko lewy przód ( klocki wymienione tylko z przodu , bez tarcz ) . Czy to wina zacisku czy czegoś innego ? Nie dawałem żadnej pasty ani nic takiego . Z prawej strony nic nie piszczy .
sampler - 01-07-2013, 06:42

Lipa napisał/a:
Tylko, że przy wymianie tarcz, wszystko zostało dokładnie wyczyszczone, zacisk poddany renowacji, chchodził bez zaciec. Tak to każdy może sobie napisać. Sprzedawca również powiedział, że reklamacja zimermanow jest praktycznie niemożliwe, może w jego karierze 2sztuki udało się zareklamować pozytywnie.

Skoro sól drogowa, piasek i detergenty szkodzą strasznie tarczy, trzeba poinformować o tym klienta przed zakupem. Wg. Mnie to jest zwykle nabijanie klienta w butelkę. Po zakupie tych tarcz z najwyższej półki nic takiego się nie dzieje, cóż takie życie

a jakie klocki miales do tych zimermanow? Ich produkt czy cos innego?

[ Dodano: 01-07-2013, 07:44 ]
polaff napisał/a:
Proszę mi podpowiedzieć czy takie wyniki pomiaru sił hamowania są prawidłowe:
przód toczenie: 0,17<>0,14
przód hamowanie: 4,02<>3,84
tył toczenie: 0,11<>0,12
Tył hamowanie: 1,66<>1,72
tył hamowanie pomocniczy: 2,39<>2,24
Jednostka kN

Wyniki sumaryczne sa ok ale jak widzisz 2/3 hamulca idzie na przod. Korektor masz jeszcze w ukladzie?

polaff - 01-07-2013, 07:43

sampler napisał/a:
Korektor masz jeszcze w ukladzie?
właśnie nie mam. Poza tym z przodu mam zamontowane 276/26 TRW z zaciskami dwutłokowymi.
WreX - 01-07-2013, 12:55

Witajcie, pojawiło się u mnie bicie przy hamowaniu, nie jest to tragiczne o ile nie jadę szybciej niż 100km/h, bicie jest odczuwalne ale nie trzesie kierownicą przy hamowaniu tylko czuć to na pedale, także ze wstępnych oględziny wypada to na tarcze z tylu.

Tutaj mam kila pytań, jakieś 3 miechy temu były wymieniane klocki na tyle, gdyż mi się tam zapiekał zacisk i był również regenerowany, chciałbym wiedzieć co założyć z lepszych tarcz i klocków na tył i czy się w ogóle opłaca ? Co polecacie ? i czy wyrzucać ten korektor siły hamowania i jak ? no i pewnie dobrze by było piastę sprawdzić przy wymianie hamulców z tyłu ?

Na przód planowałem te zimermany nawiercane ale wyżej widzę, że są pase także tez jestem otwarty na propozycje gdyż przód planuję po wakacjach czy cuś.

arturj123 - 01-07-2013, 14:22

Odnośnie korektora poczytaj:
http://forum.mitsumaniaki...36525&start=180

Odnośnie tarcz z przodu też mam dylemat, tyle że u mnie przedlift 256mm. Tył to nie ma dużego znaczenia, osobiście mam Sakury.

asec69 - 01-07-2013, 14:53

Mam podobny dylamat. Rok temu wymieniłem na Brembo, i okazało się, że owszem lepsze niż poprzedne, ale też się zwichowały prze oszusta mechanika, który montował piasty chińczyki a kasował jak za oryginały.

Na tyle mam Oyodo, zman gościa, który z przodu ma też Oyodo, i twerdzi, że za te pieniądze sa super. Więc sprawa otwarta, tymbardziej, e oyodo zniknęło z rynku.

tommyc1 - 01-07-2013, 15:35

Tak to taniznami jest, ale czytałem na forach że i Diamond Black są do dupy jak się "mocno" hamuje :D Galanty nie lubią hamować i tyle...starajcie się jak najwiecej hamować silnikiem, to tarcze dłużej będą proste :rolleyes: