To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie

SkyLuke - 10-01-2013, 13:07

mjsystem napisał/a:
[ Średnia całkowita ciągle 9.8l. Może i mam zwyczaj jeżdżenia "NORMALNEGO". Chodzi o to, że nie wysilam auta na maxa, ale też nie mam zwyczaju wleczenia się. Inna rzecz, że 90% tras to miasto, drogi szybkiego ruchu i autostrady. I twierdzenie, że ładne ale dużo pali jest całkowicie słuszne. To Lancer nie Megane. Silnik MIVEC 1.8 z 143 kuńmi :wink: , a nie 1.4 z 90koni.

Nope, jakaś szczególna paliwożerność 1,8 na tle porównywalnej konkurencji to mit. Np. porównywać silnik 1.8 Lancera można z Megane z silnikami 1.6 albo 2.0. I z takiego porównania wyszłoby zapewne, że silnik 1.6 pali trochę mniej, a 2.0 trochę więcej niż Lancerowy 1.8. Istotną różnicę robi tylko brak szóstego biegu, i to przy prędkości powyżej powiedzmy 120 km/h. Plus ewentualnie "temperament" kierowców, tu myślę że ci jeżdżący "szybko i bezpiecznie" będą przy Lancerze lekko nadreprezentowani (ze względu na wygląd i kuzyna Evo).

A najistotniejszym czynnikiem wpływającym na różnice w spalaniu (przy porównywalnych silnikach) jest oczywiście rodzaj przebiegów i prędkość. Ja mam średnią całkowitą z komputera 7.4l, ale tak z 70% przebiegu to trasy po jednojezdniowych drogach poza miastem. Na temat jeżdzenia "normalnie" czy "wleczenia się" nie bardzo chce mi się rozpisywać, w każdym razie staram się trzymać prędkości przepisowych (i mimo to mało kto mnie wyprzedza, od czasu do czasu trafi się jakiś kozak dla którego 60 w terenie - gęsto - zabudowanym to zdecydowanie za wolno).

mjsystem - 10-01-2013, 16:48

SkyLuke napisał/a:
A najistotniejszym czynnikiem wpływającym na różnice w spalaniu (przy porównywalnych silnikach) jest oczywiście rodzaj przebiegów i prędkość.

Zdecydowanie dodałbym styl jeżdżenia. Dokładnie chodzi mi o doprowadzenie auta do danej prędkości. Prędkość na pewno ma znaczenie i jak napisałeś:
SkyLuke napisał/a:
Istotną różnicę robi tylko brak szóstego biegu, i to przy prędkości powyżej powiedzmy 120 km/h.

...to zgadzam się z tym w zupełności. Dodatkowo auto, właściwie silnik, który jest skonstruowany do wysokich obrotów nie będzie palił mniej niż silnik "niskoobrotowy".
Lancer 1.8 pali tyle ile dokładnie potrzebuje w danej sytuacji. To niestety zależy już tylko od użytkownika.
Kiedyś mój kolega jeździł BWM 525 i jak się go pytałem: ile pali? to zawsze mi odpowiadał: zawsze tyle samo - ile wlejesz :P
Tak też jest z Lancerem :mrgreen:

[ Dodano: 11-01-2013, 14:22 ]
Tak mnie jeszcze naszło...Carisma 1.8 GDI pali +/- dokładnie tyle samo co Lancer :mrgreen:

Luk - 18-03-2013, 13:07

Odświeżam temat, bo mam porównanie :)
Po próbie kradzieży (ponownej - rok temu też próbowali) mojego Lancera, od paru dni jeżdżę Mercedesem C-klasse 1.8 2011r. przysługującym mi z assistance... No cóż... Ciężko będzie się przesiąść z powrotem :) Przede wszystkim jest CICHO.
Spalanie - niższe o jakieś 1,5 - 2 l, przy mocy 156 KM i przyśpieszeniach lepszych... No ale to jest turbo z 6-biegową skrzynią i z "Blue-coś tam" - czyli gaśnie na światłach :) Ale to do spalania się nie liczy, bo na odcinku z domu do pracy system się nie aktywuje przy tych temperaturach, trzeba dłużej pojeździć.
Silnik kręci się do jakiś 6500 (potem odcinka) czyli jak w Lancerze, ale dźwięk jest o niebo lepszy.

Czyli: pali zauważalnie mniej, jeździ lepiej i ciszej ale... Kosztuje 2,5 raza tyle co Lancer. Ale nie jest lepszy 2,5 raza :) ))

PS. Jest jeszcze parę drobiazgów, które w produkcji kosztują grosze, a są bardzo przyjemne, czyli np. lampki pod lusterkami, które oświetlają okolice drzwi po otwarciu z pilota, lampki do czytania umieszczone w lusterku wstecznym, dzięki czemu nie oślepiają kierowcy itp... Że nie wspomnę o podświetlanych przełącznikach szyb. Wszystkich. :)

Mikuc - 21-03-2013, 10:56

Luk, Wszystko dobrze jak ci jakiś bajer nie padnie.
Miśki może nie są strasznie oszczędne jak chodzi o paliwo ale za to się odwdzięczają bez awaryjną jazdą :) co o Mercedesie i w ogóle o europejskich autach już nie można powiedzieć:(

reneyvan - 26-03-2013, 22:34

Dzisiaj tankowałem i policzyłem spalanie. Wyszło 8, 35 l/100 km.
Więcej niż zwykle.
Efekt wolnej jazdy w śnieżycy w ostatni dni.

Luk - 26-03-2013, 23:55

Update porównania: zabrali mi Mercedesa, jeżdżę Octavią I 2000r., 1.8 turbo 180 KM.
I tu niespodzianka: pali dokładnie tyle co Lancer. Tych 180 KM to nie jestem pewien w praktyce (teoretycznie tyle powinien mieć), bo przyśpieszenia są podobne do Lancera.
Potwierdza się, że samochody o podobnych osiągach i cenie palą podobnie :)
Tyle, że silnik Octavii powstał jakieś 10 lat przed silnikiem Lancera... Nie wiem, jak wypadłoby porównanie z nową Octavią, podejrzewam, że podobnie jak z Mercedesem, czyli paliła by mniej.
Czyli jednak muszę zmienić pogląd i stwierdzić, że Lancer pali zauważalnie więcej, niż inne, podobne samochody...
A, i jeszcze jedno: 13-letnia Octavia nie ma śladu rdzy (nigdy nie trzymana w garażu). Mam nadzieję, że Lancer też tyle wytrzyma. Z drugiej strony jest samochodem dużo nowszym, a jak wiadomo, zabezpieczenia antykorozyjne są coraz gorsze.

reneyvan - 28-03-2013, 19:30

To chyba masz 1.8 T 20V, 150 KM.
Przy tej mocy i uwzględniając zużycie silnika to istotnie przyspieszenie może być podobne, jak w Miśku.

Luk - 28-03-2013, 19:53

reneyvan napisał/a:
To chyba masz 1.8 T 20V, 150 KM.

Tak, to ten silnik, tylko zaczipowany do 180KM. Podobno :) Dlatego trochę się dziwię, że przyśpieszenia podobne. Samochód kumpla, a tuningował jeszcze jego ojciec, więc źródło informacji wiarygodne.
Swoją drogą bardzo porządny samochód, aż za porządny, bo moja kobieta mówi, że już nie chce jeździć czołgiem... Takie tam wszystko "zgrzebnie-pancerne" :)

mjsystem - 28-03-2013, 20:03

Luk napisał/a:
Czyli jednak muszę zmienić pogląd i stwierdzić, że Lancer pali zauważalnie więcej, niż inne, podobne samochody...

Wciąż potwierdza się moja teoria :P (praktyka :roll: )

reneyvan - 28-03-2013, 23:11

Z moich doświadczeń wynika, że Misiek nie pali, aż tak dużo.
Przy moim (spokojnym) stylu jazdy spalanie wychodzi 6, 8 l/100 km - 7, 5 l/100 km latem (większe, jak wyprzedzam na trójcę i częściej gazuję).
Zimą wychodzi od 7, 2 do 8, 5 l/100 km (jak jest zimno to więcej).
Dla porównania poprzednio na tej samej trasie jeździłem Renault Megane Classic 1.4 16V z 2003 roku (moc 95 KM).
Megane palił na tej samej trasie latem 6, 2 - 6, 5 litra/100 km.
Zimą 6, 8 - 7, 5 litra/100 km (7, 5 palił w największe mrozy).
Misiek ma silnik o 50 % mocniejszy, a pali stosunkowo niewiele więcej.

karloscube - 29-03-2013, 16:45

reneyvan napisał/a:

Przy moim (spokojnym) stylu jazdy spalanie wychodzi 6, 8 l/100 km - 7, 5 l/100 km latem (większe, jak wyprzedzam na trójcę i częściej gazuję).

uuu no to masz delikatną nóżkę, mój mi pali zawsze ok 8,5 a na autostradzie litr więcej ... ale faktycznie może palic mniej, moja żona na 100km trasie schodzi czasami poniżej 7l :shock:

jaca71 - 29-03-2013, 16:50

z lancerem 1.8/2.0 jest taki problem, że może palić mało jak się go pozna i tylko pyka i... niestety nie ma ogranicznika od góry. Na trasie nie sztuką jest spalić ponad 10L/100km i to nie przekraczając jakoś mocno ograniczeń. Taka już uroda tego silnika. Dla przykładu drugim samochodem jest civic - jakich cudów bym nie robił to na trasie nie zejdzie poniżej 6L/100km i cobym nie robił to na trasie nie przekroczy 7L/100km średni pali koło 6,5 :P
mjsystem - 30-03-2013, 08:32

jaca71 napisał/a:
z lancerem 1.8/2.0 jest taki problem, że może palić mało jak się go pozna i tylko pyka i... niestety nie ma ogranicznika od góry. Na trasie nie sztuką jest spalić ponad 10L/100km i to nie przekraczając jakoś mocno ograniczeń. Taka już uroda tego silnika.

Jacek, no weź tu pykaj.... :shock: Przecież to Lancer, a my jeździmy głównie po mieście.... :wink:

reneyvan - 07-04-2013, 12:34

No i kolejny pomiar - 7, 8 litra/100 km.
tyku - 07-04-2013, 13:58

reneyvan, Nie rozumiem co w tym spalaniu spektakularnego? Jak zejdziesz poniżej 6L to zrób zdjęcie i wrzuć na forum.

AVG 6,0 L/100km
Trasa : 40 km
Prędkość : 60-90 km/h
Benzyna : STATOIL EuroSuper 95
Dodatki : Millers PETROL POWER EcoMax

Wiadomo, że w mieście nie osiągniesz spalania poniżej 8 L , ale na trasie to czytałem gdzieś na forum, że schodzono poniżej 6L.

Panowie dawać fotki ze spalaniem poniżej 6L z kompa.

P.S. Nie sugerować się, że to licznik diesla :wink: tankuję benzynę :P