[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
5eba - 01-09-2013, 19:30
A czy ta tabelka jest z jakiejs ksiazki Mitsu czy z np Haynes'a czy cos?? Tak z ciekawosci tylko pytam.
A '99:
Czy ja napisalem gdzies, ze 10w40 jest najlepszym olejem??
Nie, nie jest najlepszym, nie jest tez najgorszym, jest po prostu olejem 10w40.
Jeden silnik przez nadgorliwosc zalatwilem i teraz wiem ,ze nalezy stosowac olej taki jaki podaje producent nie wazne czy to silnik,skrzynia czy most a nawet zwolnica czy hydraulika silowa. To nie producenci olejow dobieraja oleje tylko producenci aut. Olei jest od groma, roznych roznistych, do motocykla, singla, lalem nawet kiedys 20w40 - i tez byl full syntetykiem w co by nikt pierwszy lepszy nie uwierzyl a jednak.
Mam jeszcze np Mondeo TDCI i tam leje 5w30 gdzie mogloby sie wydawac,ze bedzie mu " za cieplo" i lepszy moglby byc np 5w40 ale taki wlasnie olej Ford chce do tych silnikow i taki sie leje a nie 5w40 Byli madrzejsi od nas i tak sobie to wymyslili i skonstuowali. Ja nie mam zamiaru nikomu czegos nakazywac,wyrazam swoje zdanie i tyle. Kolezanka kupila auto o ktorym praktycznie nic nie wie (iles tam wlascieli, iles tam dziesiat lat ekspoatacji i wlewamy 0w40 - ja bym tak nie zrobil -i sama stwierdzila ,ze jest gorzej ... Co wedlug kolegi Wrex raczej ni powinno byc mozliwe.
malina_drizzt - 01-09-2013, 20:18
Tabelka jest z galantowego manuala.
Na rok 97 zakres temperatur w których może być bezpiecznie stosowany olej 5w40 to -40 do +20 st. C.
Suplement 2001 podaje nową tabelkę i jak widać wyżej zakres dla 5w40 to -40 do +50st. C.
A dla oleju 10w40 to wciąż tylko -25st. C
Czas biegnie do przodu jak wiemy i bardziej aktualna jest tabelka z 2001 roku.
Cały czas mowa tutaj o lepkościach olejów, a jest to parametr w którym dopuszcza się pewną tolerancję.
Niektóre oleje 5w40 mają lepkość 13,5, a taki np. mobil 1 esp 5w30 ma lepkość 12,1 różnica niewielka, a klasa lepkościowa inna.
Lepkość to ważny parametr oleju, ale nie jedyny.
Nie rozumiem po co cała ta dyskusja, jak ktoś chce lać 10w40 to proszę bardzo.
Nie widzę sensu tłumaczenia komuś na siłę, że dany olej jest lepszy od innego.
Temat o olejach jest bardzo długi, sporo teorii i praktyki i nawet mało inteligentna osoba jest w stanie wywnioskować, że zalanie silnika 5w40 poprzedzone płukanką nie grozi kosmiczną katastrofą, a mało tego jest w stanie uciszyć popychacze, poprawić pracę i przedłużyć żywotność silników w galeonach.
fj_mike - 01-09-2013, 20:35
5eba napisał/a: | Czy ja napisalem gdzies, ze 10w40 jest najlepszym olejem?? |
Nikt tobie tego nie zarzucił.
Twoje stwierdzenie
5eba napisał/a: | Producent dla Eaxa/w podaje 10w40 jako odpowiedni olej dla naszego klimatu (temperatur) | jest błędne.
Tym razem już EOT.
5eba - 02-09-2013, 09:15
fj_mike napisał/a: |
Twoje stwierdzenie
5eba napisał/a: | Producent dla Eaxa/w podaje 10w40 jako odpowiedni olej dla naszego klimatu (temperatur) | jest błędne.
Tym razem już EOT. |
Widac, jakas podrobiona ksiazke obslugi dali mi do Gala , ale innego i tak nie wleje, bo silnik nie cieknie, kondycje ma bardzo dobra, oleju nie bierze i mimo filtrona popychacze nawet na sekunde sie nie odezwia czy to po tygodniu stania,nocy, czy po butowaniu na autostradzie, u Was tez tak jest??
W 2,0 ktorego sprzedalem klepaly jak diabli, dostal z robocizna za 500zl popychacze + filtronika tradycyjnie i mobilka 10w40 -> klepal -> 15 sek po wymianie
malina_drizzt napisał/a: |
Temat o olejach jest bardzo długi, sporo teorii i praktyki i nawet mało inteligentna osoba jest w stanie wywnioskować, że zalanie silnika 5w40 poprzedzone płukanką ...
... przedłużyć żywotność silników w galeonach. |
A to juz jest bardzo ciekawe, ja sie w doborze oleju moge mylic(bo mitsu klamie w swoich ksiazkach), ale takie cos napisac to chyba raczej jest bzdura ...
Nic do Ciebie kolego nie mam, ot tak sobie polemizujemy (od tego sa fora przeciez), ale takie cos sprawdzic wybacz ale chyba nikt nie jest w stanie z forumowiczy.
artufcb - 02-09-2013, 10:14
witam, jak patrzeć na ten bagnet? gdzie jest minimum, środek i max?
arturj123 - 02-09-2013, 12:45
Prawidłowy poziom oleju na bagnecie powinien oscylować:
Parę razy pojawiła się teoria, by pilnować stanu oleju by nigdy nie był niżej jak na połowie bagnetu, gdyż przy niższym stanie mogą "odezwać się" hydrauliczne popychacze.
Marcino - 02-09-2013, 15:48
arturj123 napisał/a: | Prawidłowy poziom oleju na bagnecie powinien oscylować:
Obrazek
Parę razy pojawiła się teoria, by pilnować stanu oleju by nigdy nie był niżej jak na połowie bagnetu, gdyż przy niższym stanie mogą "odezwać się" hydrauliczne popychacze. |
A odkrecał ktoś miskę olejową isprawdzał jak wyglada smok i czy jest mocno zasyfiony? Może to być przyczyna że jak niższy stan niż połowa to słabo zasysa...
fj_mike - 02-09-2013, 23:02
Marcino napisał/a: | A odkrecał ktoś miskę olejową isprawdzał jak wyglada smok i czy jest mocno zasyfiony? Może to być przyczyna że jak niższy stan niż połowa to słabo zasysa... |
Sprawdzałem. U mnie było czysto.
bbandi - 03-09-2013, 01:13
arturj123 napisał/a: | Parę razy pojawiła się teoria, by pilnować stanu oleju by nigdy nie był niżej jak na połowie bagnetu, gdyż przy niższym stanie mogą "odezwać się" hydrauliczne popychacze.[/b] |
Dokładnie "teoria", bo u mnie jakoś cały czas tak samo pracuje silnik czy max czy min...
artufcb - 04-09-2013, 13:50
czyli, że górne wcięcie to max, dolne do środek, a min to ten skręt?
5eba - 04-09-2013, 13:52
artufcb napisał/a: | czyli, że górne wcięcie to max, dolne do środek, a min to ten skręt? |
Max - gorne wciecie
Min - dolne wciecie
artufcb - 07-09-2013, 18:03
kupiłem miesiąc temu Galanta i trzeba by zainteresować się olejem. Jest na poziomie dolnego wcięcia, czyli min? Kiedy zapali się pomarańczowa kontrolka? W tej chwili mam zalany Mobil 20w40. Szczerze, to pierwsze słyszę o takim oleju, jak się dowiedziałem z google, stosuje się ten olej w ekstremalnych warunkach typu rajdy itp. Lać dalej taki, czy nie ma sensu? Silnik dobrze pracuje na nim, nie widzę, żeby coś się złego działo. Żadnych niepokojących dźwięków nie dostrzegam. Do wymiany wg kartki pod maską zostało mi około 5k km, przejechane jest tyle samo. Od kupna stan oleju utrzymuje się w tej samej pozycji, dlatego się zdziwiłem jak się dowiedziałem, że dolne wcięcie pokazuje minimum.
W ogóle w polskim google coś mało o tym oleju jest, ofert na allegro etc. brak.
arturj123 - 07-09-2013, 22:09
Coś tu nie tak z tym olejem, wg tego co poczytałem tak na szybko to olej do motocyklów.
Poziom trochę niski, może warto poszukać wycieków, sprawdzić kompresję...
Nie ufałbym tej kartce, może jakiś handlarz pomylił się przy wypełnianiu
Jeśli dbasz o silnik wymień na jakiś prawdziwy syntetyk 5W40/10W40 ewentualnie na dobry półsyntetyk skoro są ubytki lub łataj dziury
Tutaj lista polecanych olei:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71549
artufcb - 08-09-2013, 16:37
wycieków brak, silnik jest suchy jak pieprz. Kupowałem od prywatnej osoby, nie handlarza. Ogólnie poprzedni właściciel bardzo dbał o samochód. Muszę ten olej wymienić w najbliższym czasie, na coś "normalnego", tylko pytanie co? Auto jeździ na LPG, oczywiście sekwencja. Przebieg? Nie wiem. Na liczniku jest 241k, ale poprzedni właściciel mówił mi, że silnik był wymieniany i przebieg jest inny, ale nie wiem jak to zweryfikować. Wszystko z silnikiem jest ok, chodzi cichutko, ładnie wkręca się w obroty, pali od strzała. Co polecacie?
martinez_g - 08-09-2013, 16:46
arturj123 napisał/a: |
Jeśli dbasz o silnik wymień na jakiś prawdziwy syntetyk 5W40/10W40 ewentualnie na dobry półsyntetyk skoro są ubytki lub łataj dziury
|
popieram ,maluszek jezdził na 15W/40 więc powinieneś sam wywnioskować , że cos nie tak ,skoro auto to nowy zakup to olej i filtry to podstawa po kupnie mino ze do wymiany 5k km
z 5W /40 bym się wstrzymał ale 10W jak najbardziej lej warto tez przepłukać silnik przed zalaniem 10W płukanką (valvoline lub Liqui Moly)olej osobiscie polecam valvoline max life
|
|
|