To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

Owczar - 22-08-2013, 15:03

Ja mam takie 2 sztk:
http://allegro.pl/223-roz...3450825227.html

Do tego dokup od razu króćce żeby wkręcić z drugiej strony to będziesz mógł zrobić kompensację. Do tego magic jet z króćcem na przewody, a nie z końcówką do listwy wtryskowej. Dzięki temu będziesz mógł maks skrócić wężyki za wtryskiwaczami.

Marcino - 22-08-2013, 16:29

Dzięki, wszytko jasne, pewnie jeszcze przerzuce temp i ciśnienie pomiędzy listwy.
Pozdr

plecho1 - 22-08-2013, 20:48

Załóż lepiej Barracudy, może wyjdą trochę drożej, ale są pewniejsze od Magoc Jet-ów.
A tu masz rozdzielacze "do wyboru do koloru": http://www.drypa.pl/kateg...lacze_gazu.html a tu masz wtryski http://www.drypa.pl/produ...G_Injector.html lub w luistwie http://www.drypa.pl/produ...r_3cyl_kpl.html

Marcino - 23-08-2013, 08:46

Dostałem okazyjnnie MagicJety z odzysku, więć przy okazji zrobie mały upgrade, zawsze to lepiej niż Valteki, na które co prawda nie mam co narzekać, odkad od czasu dio czasu je kalibruje na czujniku zegarowym.
Pozdrawiam

Zhan - 23-08-2013, 08:54

Marcino, nie polecam takiej zamiany. Ja też kiedyś miałem Valteki i z perspektywy czasu stwierdzam, że jedyną ich wadą było to, że wszyscy je odradzali. Natomiast na MgicJetach przejechałem się mocno. Nie pamiętam ile na nich przejechałem, może z pół roku (a zakładałem nowe) jak zaczęły się problemy. Po kilku miesiącach jeden się rozklekotał zupełnie a jeden częściowo więc z sześciu dwa były do wymiany po na prawdę krótkim przebiegu. A co ciekawe nie odczułem żadnej różnicy po przejściu z Valteków na MJ. Dopiero przesiadka na Matrixy dała się zauważyć ale to pewnie po części efekt tego, że przesiadałem się z uszkodzonych Magiców.
Marcino - 23-08-2013, 09:08

Zhan,
Dzieki za opinie, trochę mnie zaniepokoiłeś, Ja jedynie liczę na to że sa precyzyjniesze, i da to jakieś korzysci może ciut mniej spali przy jeżdzie po mieście szczególnie. CO valteków mam podobne zdanie jak ty są ok:).

polaff - 23-08-2013, 09:11

Marcino napisał/a:
CO valteków mam podobne zdanie jak ty są ok:).
zrobiłem na nich ponad 100kkm i całkiem bez sensu gazownik mi je wymienił bo były jeszcze dobre. Też uważam, że są ok.
Zhan - 23-08-2013, 10:26

Marcino, nie wiem czy MJ są precyzyjniejsze od skalibrowanych Valteków raczej rątpię, pewnie są szybsze. Wiem, że psychika kierowcy czasem jest ważniejsza niż logika (ja też nie narzekałem na Valteki a wymieniłem żeby się lepiej poczuć ;-) ) ale po prostu pamiętaj, że MagicJety nie są trwałymi wtryskiwaczami. A co ciekawe ja przez kilka miesięcy jeździłem będąc przekonanym, że to reduktor mi pada bo takie były objawy. Na Matrixach jeżdżę dalej na tym reduktorze już 3-4 lata pewnie i zapomniałem, że mam gaz pod maską. Jeśli koniecznie chcesz wymienić to zdecydowanie polecam coś z wyższej półki.
Marcino - 25-08-2013, 19:12

No moja kalibracja Valteków polega na tym że elektronicznym czyjnikiem zegarowym ustawiam je z dokładnością do 0.002mm:), tak samo wszytkie. Generalnie pomyśle nad tym czy warto sie bawic w zamianę.
sipex - 05-09-2013, 15:32

ostatnio zastanawiam się nad instalacja w moim aucie,ale nie jestem pewien czy to mi się opłaci..jeżdźę średni około 500-600km miesięcznie wsumie samo miasto i do pracy codziennie jakieś 5-6km w jedną strone,czasami za miasto może łacznie 100km w miesiącu,pb95 wychodzi mi koło 9.5-11l..jest sens zakładać instalację?
mohinder - 05-09-2013, 16:20

Szczerze to przy takich przebiegach to bym się nie bawił w gaz. Ja robię znacznie więcej kilometrów (około 2000km/miesiąc) i benzyna doprowadziłaby mnie do ruiny :)

Tak przy okazji. Spalanie średnie gazu miałem około 13.5l/100km. Pomyślałem że pojadę do gazownika i zrobię przegląd instalacji bo nie wiem kiedy poprzedni właściciel robił. Gazownik namówił mnie do wymiany wtrysków Valteków na Hana2000. Powiem Wam że spalanie obniżyło się o około 1,5 litra. Zaznaczam że jazda w takich samych średnich warunkach.
To taka moja mała uwaga :)

sipex - 07-09-2013, 23:00

a mam jeszcze jedno pytanko odcinek 16km w jedną strone i spowrotem =32 km dziennie razy średnio 22 dni pracujących daje nam 704km zaokrąglimy do 750 które robił bym miesięcznie jest sens montować gaz?praktycznie trasa tylko około 10km(w obie strony) było by przez miasto ale to też bez korków średnio duży ruch..ile w takiej sytuacji weźmie mi benzyny auto?w 2l silniku a ile gazu ?
Szwagroz - 08-09-2013, 05:51

sipex, to ciezkie pytanie. ja robie okolo 250 kilometrow tygodniowo i mi sie oplaca i nie zaluje ze zalozylem lpg, ale dla innego co robi powiedzmy 1000 tygodniowo i sie nie oplaca. co to w sumie znaczy oplaca? jak jest dobrze instalacja zalozona to rachunek jest prosty jeździsz 2razy taniej i tyle
promatti - 08-09-2013, 06:28

sipex napisał/a:
a mam jeszcze jedno pytanko odcinek 16km w jedną strone i spowrotem =32 km dziennie razy średnio 22 dni pracujących daje nam 704km zaokrąglimy do 750 które robił bym miesięcznie jest sens montować gaz?praktycznie trasa tylko około 10km(w obie strony) było by przez miasto ale to też bez korków średnio duży ruch..ile w takiej sytuacji weźmie mi benzyny auto?w 2l silniku a ile gazu ?

Kalkulator odpowiedzią na Twoje pytanie :) moim zdaniem się opłaca, ja jeżdżę jeszcze mnie niż ty a mimo to zmonotowałem sobie gaz :)

Hugo - 08-09-2013, 08:01

sipex napisał/a:
jest sens montować gaz?
Nie ma żadnego. Moim 2,5 robię miesięcznie ok. 2000 km przebiegu i nie zakładam LPG, bo po co. No tyle, że 2,5 pali dużo mniej niż 2,0 :wink: