[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Hugo - 10-07-2013, 17:52
| tresorex napisał/a: | | ferrodo |
| tresorex napisał/a: | | polecam | Ja również. Miałem w SE, 2 lata bez zarzutu.
malina_drizzt - 10-07-2013, 19:25
No to i ja się pochwalę.
Wszystko wypicowane na błysk. Korektor usunięty.
Z przodu mikody gt już 25tys. km z klockami TRW i w normalnym użytkowaniu jest dobrze.
Po kilku ostrych hamowaniach lekko biją, ale tragedii nie ma.
Widać nie jest to kwestia złej jakości tarcz, ale hamulców jako całości w galeonach.
polaff - 11-07-2013, 07:51
| malina_drizzt napisał/a: | | Widać nie jest to kwestia złej jakości tarcz, ale hamulców jako całości w galeonach. |
W przypadku mikody nie jest prawdą Twoja wypowiedź.
Owczar - 11-07-2013, 08:40
Ja na zestawie textar-textar przestałem narzekać na słabe hamulce. Owszem nie są to hamulce na miarę rozmiarów auta, ale dają radę i się nie gną Jedynie zmieniły kolor od przegrzania, ale nadal hamują skutecznie i nie biją.
czerwony88 - 11-07-2013, 09:51
Ja mam Ate(276/24) + Akebono od ponad 50tys. i nie biją(klocki zmieniałem).
Myślę, że jeszcze trochę przejadą, choć już widać zużcie.
malina_drizzt - 11-07-2013, 10:55
| polaff napisał/a: | | malina_drizzt napisał/a: | | Widać nie jest to kwestia złej jakości tarcz, ale hamulców jako całości w galeonach. |
W przypadku mikody nie jest prawdą Twoja wypowiedź. |
A czy ja gdzieś pisałem, że mikody są dobre?
Chodzi mi o to, że jeżeli układ hamulcowy jest dobrze zaprojektowany tzz. odpowiednia średnica, grubość tarcz, powierzchnia klocka, dobrze zaprojektowane zaciski, właściwa proporcja siły hamowania między przodem, a tyłem i jeszcze kilka innych rzeczy wtedy nawet gorszej jakości tarcze wystarczą na długo.
Pisałem wcześniej, że mikody o mały włos nie poszły na śmietnik po 5 tys. km bo się skrzywiły.
Ale wywaliłem korektor siły hamowania, w końcu tył zaczął hamować jak trzeba i teraz mikody biją tylko lekko po rozgrzaniu.
Myślę, że mikody założone po wywaleniu reduktora siły hamowania nie pokrzywią się przez kilkadziesiąt tysięcy normalnego użytkowania.
Jaco_ - 14-07-2013, 11:13
ja na boku tylko napisze. jezdze juz troche na klockach TRW i sa mega lipne... zrobilem juz na nich jakies 5tys i teraz po 2 mocnych hamowaniach jeszcze mega piszcza... Nie polecam, wczesniej mialem textary i zaluje ze kupilem troche taniej te TRW...
Hugo - 14-07-2013, 14:12
| Jaco_ napisał/a: | | jezdze juz troche na klockach TRW i sa mega lipne... | Też mam TRW i jest OK. Zależy jakie masz do nich tarcze.
Jaco_ - 15-07-2013, 20:28
seryjna seria ;/
rothen - 16-07-2013, 17:03
Pojawiło się u mnie przy hamowaniu stukanie - jakby metal uderzał o metal, nie jest to raczej odgłos zużytych klocków. Nie zauważyłem też drgań kierownicy podczas hamowania, co to może być? mam nadzieję, że nie pęknieta tarcza
dodam,że dźwięk ten jest proporcjonalny do prędkości tzn im szybciej się koło obraca tym częściej słychać uderzenia. Całkiem jakbym uderzał młotkiem w tą tarcze.
Tomii - 16-07-2013, 19:52
| rothen napisał/a: | Pojawiło się u mnie przy hamowaniu stukanie - jakby metal uderzał o metal, nie jest to raczej odgłos zużytych klocków. Nie zauważyłem też drgań kierownicy podczas hamowania, co to może być? mam nadzieję, że nie pęknieta tarcza
dodam,że dźwięk ten jest proporcjonalny do prędkości tzn im szybciej się koło obraca tym częściej słychać uderzenia. Całkiem jakbym uderzał młotkiem w tą tarcze. |
u mnie stukał prawy zacisk hamulcowy ale prze zimę się samo naprawiło
Krzyzak - 17-07-2013, 06:48
podczas hamowania? - możliwe, że skrzywiona piasta powoduje skakanie tarczy na śrubach
zacząłbym od sprawdzenia krzywizn na piaście
Marcino - 17-07-2013, 07:50
| Krzyzak napisał/a: | | możliwe, że skrzywiona piasta powoduje skakanie tarczy na śrubach |
Przecież koło ma dokręcone....
Krzyzak - 17-07-2013, 07:58
koła tak, śruby są na stożku, ale tarcza już nie - ma minimalny luz i odstaje od piasty przez krzywiznę
Marcin - piszę o praktyce, miałem już taki przypadek przy krzywej piaście podczas hamowania waliło że aż strach
inq - 17-07-2013, 10:13
U mnie było podobnie z tym stukaniem, ale samo przestało Tylko zauważyłem jedną rzecz - przy zdjętym kole, podczas obracania piastą widać jak rusza się zacisk z klockiem (tak jakby odchodził i dochodził do tarczy) - i tutaj pytanie - to wina krzywej tarczy czy piasty?
|
|
|