To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

Zolar - 12-09-2013, 14:30

Nie wiem jak tam Synpower, ale ja jeżdżę na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zawsze zmieniam po przekroczeniu 15 tys. Stary olej jest prawie w takim samym kolorze jak nowy. Po zmianie nawet nie czuć specjalnej różnicy. Chodzi gładko jak przed wymianą.
SPIDER-ek - 12-09-2013, 14:54

Zolar napisał/a:
Nie wiem czy w Biedrze mają olej, ale chodzi mi po prostu o olej niskiej jakości. Chyba w Lidlu swego czasu widziałem jakiś taki tani wynalazek.

W Biedrze był ostatnio olej :) ja widziałem na własne oczy ELF i jeszcze chyba LOTOS. :finga:

krzychuzzz - 12-09-2013, 15:09

Zolar napisał/a:
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zawsze zmieniam po przekroczeniu 15 tys. Stary olej jest prawie w takim samym kolorze jak nowy

U mnie ten olej po 8 tysiącach robi się ciemniejszy a po 10 jest już prawie czarny. Za każdym razem robię płukankę.
Mówimy o 1307?
Wymieniam co 8 tyś chyba ze się zapomnę :wink:

Zolar - 12-09-2013, 15:33

krzychuzzz napisał/a:
Zolar napisał/a:
Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zawsze zmieniam po przekroczeniu 15 tys. Stary olej jest prawie w takim samym kolorze jak nowy

U mnie ten olej po 8 tysiącach robi się ciemniejszy a po 10 jest już prawie czarny. Za każdym razem robię płukankę.
Mówimy o 1307?
Wymieniam co 8 tyś chyba ze się zapomnę :wink:

Tak to ten. A śmigasz na hybrydzie (PB+LPG) ;) ?

Hugo - 12-09-2013, 16:50

SPIDER-ek napisał/a:
W Biedrze był ostatnio olej ja widziałem na własne oczy ELF i jeszcze chyba LOTOS.
Też widziałem :mrgreen:
Zolar napisał/a:
ja jeżdżę na Liqui Moly Synthoil High Tech 5W40 i zawsze zmieniam po przekroczeniu 15 tys. Stary olej jest prawie w takim samym kolorze jak nowy. Po zmianie nawet nie czuć specjalnej różnicy
Bo z tego co pamiętam robisz dolewki :wink:
Zolar - 12-09-2013, 17:10

Hugo napisał/a:
Bo z tego co pamiętam robisz dolewki :wink:

A i owszem. Po 10 tys. schodzi mi ok. 0,5 l oleju więc dolewam do kreski max na bagnecie.

krzychuzzz - 12-09-2013, 21:07

Zolar napisał/a:
A śmigasz na hybrydzie (PB+LPG) ?

Broń boże :D

polaff - 13-09-2013, 05:46

arturj123 napisał/a:
wymiana co rok lub ~10.000 km
co rok rozumie ale co 10kkm? po co? producent zaleca co 15kkm i nie widzę powodu by wymieniać częściej.
Marcino - 13-09-2013, 08:32

polaff napisał/a:
arturj123 napisał/a:
co rok rozumie ale co 10kkm? po co? producent zaleca co 15kkm i nie widzę powodu by wymieniać częściej.

Ale dlaczego co rok.... skoro pełne syntetyki się nie starzeja?

Zolar - 13-09-2013, 09:36

polaff napisał/a:
arturj123 napisał/a:

Dzięki. Nareszcie ktoś mnie poparł w tej dyskusji :o Wg mnie ważniejsze jest sprawdzanie poziomu oleju i utrzymywanie go najbliżej 'max', natomiast wymiana co 15 tys. absolutnie wystarcza. Zakładając oczywiście, że stosuje się dobry olej :idea:

5eba - 13-09-2013, 10:27

A moje zdanie jest takie: lepszy gorszy (nie syf jakis) olej ale wymieniany czesciej niz nie wiadomo jakie cudo z 2xwiekszym przebiegiem.
martinez_g - 13-09-2013, 16:27

Panowie, każdy wymienia kiedy mu się podoba i na jaki olej chce moim zdaniem dyskusja nie potrzeba.
Jak ktoś chce może i co 50 k wymieniać tylko żeby potem płaczu nie było, że silnik klekocze jak stary diesel :mrgreen:

polaff - 13-09-2013, 23:03

martinez_g napisał/a:
Panowie, każdy wymienia kiedy mu się podoba i na jaki olej chce moim zdaniem dyskusja nie potrzeba.
Jak ktoś chce może i co 50 k wymieniać tylko żeby potem płaczu nie było, że silnik klekocze jak stary diesel :mrgreen:

Ja swoim miskiem zrobilem pare km i nie uwazam by 15 kkm bylo problemem. I dodam ze nic mi nie klekocze.wiec legendy o klekotach miedzy baki prosze wlozyc.

Zolar - 14-09-2013, 00:12

martinez_g napisał/a:

Oczywiście każdy może sobie wymieniać olej nawet co 5 tys. km, ale według mnie jest to nadgorliwość. Poza tym wypowiadając się w ten sposób możesz wprowadzać w błąd mniej doświadczonych użytkowników. Ktoś może odebrać to jako konieczność wymianę co 8 tys. km i narazić się na zbędne koszty. Prawda jest taka, że wymiana co 15 tys. nie ma negatywnego wpływu na kondycję silnika.

fergul11 - 14-09-2013, 00:59

Po 8tyś klekocze silnik jak ma zajeżdżone popychacze , wtedy wymiana oleju ucisza je na kolejne 7-8 tyś , przy zdrowych kasatorach nie ma tego dźwięku .
Kiedyś w jakims programie motoryzacyjnym pewien amerykanin chwalił się swoim pojazdem i tym jak o niego dba, że co 1000 mil wymienia mu olej :roll:
BO KTO BOGATEMU ZABRONI (pytanie retoryczne)