Nasze Miśki - Elegance by Deejay
Torp12 - 01-07-2013, 08:54
W sumie zatarcia silnika mógłbym spodziewać sie w kilku tematach ale w życiu nie powiedział bym ze motor padnie Bartkowi. No ale cóż takie życie, że szewc bez butów chodzi:)
A wracając do najważniejszego czyli "reaktywacji": Bartek skoro nowy silnik ma tylko 90k przebiegu to on powinien być igłą i nie trzeba przy nim dłubać:) A skoro już chcesz dłubać to może warto zrobić głowice żeby troche lepiej sie odpychał ?:)
deejay - 01-07-2013, 09:09
| Torp12 napisał/a: | | A skoro już chcesz dłubać to może warto zrobić głowice żeby troche lepiej sie odpychał ?:) |
Biorę pod uwagę taką opcję i myślałem o tym Ale wszystko zależy czy mi czas pozwoli ? , bo 26 Lipca mam wyjazd nad morze , a czasu w lipcu mam nie wiele ( Praca) Po prostu to musi byc tak zrobione ze wpadam na warsztat w piątek robię co trzeba i wyjeżdżam sprawnym autem w Niedzielę . Pożyjemy , zobaczymy .
D1VenO - 01-07-2013, 10:38
jak masz mało czasu to lepiej wsadzaj jak przyjedzie a potem możesz sobie kombinować. Jak pisałem to są tak tanie jednostki że spokojnie można na boku 2gi silnik zbudować, ewentualnie same głowice. Ja bym na szybko nie robił remontu / odnowy silnika.
Marcino - 01-07-2013, 12:10
Jeździłem więcej niż 1/2 roku z dziurawą chłodnica, taż że ciągle nie miałem płynu w zbiorniczku i nic się mi nie stało. Dopiero w kwietniu jak dolałem wszędzie płynu na maxa i w chłodnicę i w zbiorniczek, na trasie do Poznania zauważyłem dziurkę w chłodnicy która sikała mi na skrzynię biegów pomeidzy łopatkami wentylatora. Co zrobiłem - spuściłem nadmiar ciśnienia z chłodnicy i wróciłem samochodem z Poznania do Tczewa autostrada, może nie było upałów i nic sie nie stało ale ja tak długo już jedziłem:P, wymieniłem ją po 2 tyg.
Wg mnie chłodnica nie wyrobiła i to był skutek...
kochajj - 01-07-2013, 17:06
| Krzyzak napisał/a: | | kochajj napisał/a: | | nie znam oleju który utrzyma smarowanie przy 150C | a Castrol 10W60? w roadsterach BMW go używają z powodzeniem (temp. na denku tłoka dochodzi do 1000* a olej jest natryskiwany na nie) |
????
Darku... chyba nie masz racji... temperatura topnienia aluminium to 660C. Temperatura w komorze spalania może dochodzić do 1000C, ale jest to chwilowe i tłok nie nagrzewa się do takiej temperatury.
Temperatura zapłonu oleju silnikowego to 200-250C
Poniżej podaję parametry oleju którego używam w Legnumie : Motul 300V Compet. 15W50
Jest to olej bardziej do sportu
Właściwości
Klasa lepkości SAE J 300 15W-50
Gęstość w 15oC ASTM D 1298 0.883
Lepkość w 100oC ASTM D 445 17.8 mm2/s
Lepkość w 40oC ASTM D 445 128.1 mm2/s
Wskaźnik lepkości ASTM D 2270 154
Lepkość HTHS w 150oC STM D 4741 5.33 mPa.s
Temperatura płynięcia ASTM D 97 -36oC
Temperatura zapłonu ASTM D 92 215oC
Temperatury normalna oleju powinny być w granicach 75-130C
Temperatura alarmowa to 130C
Temperatura w której olej zaczyna tracić swoje właściwości smarujące - zrywa się film = 150C
Dla VR1 5W50 temperatura wrzenia wynosi >150'C i to można uznać za maksymalna dopuszczalna temperature, ale ze wzgledu na zmniejszanie lepkosci nie warto przekraczac 120-130'C bo olej to przetrwa ale silnik może mieć gorzej, Ja bym polecal nie przekraczac 120'C
kochajj - 01-07-2013, 17:33
| Cytat: | | kochajj napisał/a: | | Bez urazy, ale niby piszesz mądrze a piszesz bzdury... |
Bez urazy, ale wypadałoby napisać co według Ciebie jest bzdurą. Ja bynajmniej nie próbuję wróżyć z fusów jaką temp miał olej w Bartka aucie kiedy doszło do przegrzania. Staram się opierać na faktach i prawach fizyki. Akurat jeśli chodzi o przegrzewanie silników to miałem to nieszczęście, że w lancerze poprzedni właściciel jeździł na wodzie- zakamieniona chłodnica, a w dieslu pękająca głowica, spowodowały przegrzania silników, ale nigdy nie doszło do zatarcia silnika z tego powodu. Pomimo, że sytuacje były bardziej podbramkowe niż u Bartka.
W lancerze wywaliło mi płyn podczas wyprzedzania tira i zanim wyprzedziłem, a potem bezpiecznie zjechałem z drogi, to przez dość długi czas z gazem w podłodze na 3 biegu pałowałem silnik ze wskaźnikiem na górze skali.
|
Może i by wypadało, ale niestety nie mam za dużo czasu na dokształcanie innych...
Twoje tezy bardziej pasują do wyidealizowanego układu i do silnika który pracuje w stałych warunkach i jest w 100% sprawny . W praktyce olej może osiągnąć wyższą temperaturę od wody i odwrotnie. Wszystko zależy od tego jak obie ciecze i skąd przyjmują ciepło i jak sprawnie je oddają. Uszkodzenie jakiegoś elementu lub nieprawidłowa praca całego układu może zaburzyć tą wymianę i tyczy się to układu wodnego jak i olejowego. Ty piszesz bardziej o sprawnych układach które to w teorii powinny się tak zachowywać...
To co piszę opieram na przejechaniu kilku tyś km obserwując zależności wszystkich możliwych temperatur(woda, spaliny, olej, skrzynia biegów) czy to w Legnumie czy w Gtr'e.
Jeszcze kilka słów o układzie chłodzenia. Układ ten odpowiedzialny jest z rzeczywistości za jedynie ok.60% odprowadzanego ciepła. Pozostałą część odprowadzana jest innymi drogami. Układ chłodniczy odprowadza ciepło z górnej części silnika, np. z głowicy, ścianek cylindrów, itp. A denka tłoków, łożyska korbowodowe i inne elementy w dolnej części silnika chłodzone są poprzez cyrkulujący olej silnikowy.
Olej w misce olejowej po uzyskaniu normalnych warunków pracy osiąga temperaturę 70-130o C, w rejonie łożysk głównych od 120o C do 160o C.
Układy te wymieniają między sobą ciepło w ograniczonym zakresie, choć faktycznie jak pisałeś dążą do wyrównania temperatur, ale tylko dążą...
Marcino - 01-07-2013, 19:31
| kochajj napisał/a: | | Dla VR1 5W50 temperatura wrzenia wynosi >150'C i to można uznać za maksymalna dopuszczalna temperature, ale ze wzgledu na zmniejszanie lepkosci nie warto przekraczac 120-130'C bo olej to przetrwa ale silnik może mieć gorzej, Ja bym polecal nie przekraczac 120'C |
U nas w ciężko obciążonych skrzyniach biegów dopuszcza się temp 150st oleju jednak nie dłużej niż 5min w ciągu godziny... tak że nie jest to ąż taki strasny wymóg te 150st i w dodatku osiagane na olejach mineralnych z doatkami EP... a syntetyki tylko lepiej
kochajj - 01-07-2013, 19:58
A w GTR'ze po przekroczeniu 130C w skrzyni jest przymusowa wymiana... nie spełnienie warunku = unieważnienie gwarancji
Czarna skrzynka powie wszystko
Krzyzak - 02-07-2013, 07:08
| kochajj napisał/a: | | Darku... chyba nie masz racji... temperatura topnienia aluminium to 660C. Temperatura w komorze spalania może dochodzić do 1000C, ale jest to chwilowe i tłok nie nagrzewa się do takiej temperatury. | Masz rację - ja w sumie bardzo teoretyzuję, bo nie znam takiego oleju ani takich warunków z praktyki.
Czytałem jednak, że nawet na zawór EGR - gdzie idą bezpośrednio spaliny - może pójść do 1000*C. Dlatego kiedyś zaślepiałem EGR stalitem - materiałem używanym w izolacji silników na statkach (zasilanych mazutem co prawda, ale chyba też potrafią się nagrzać).
Sprawdzę jeszcze kwestię Z3 i jego silnika - może na forach będzie więcej informacji, bo ten silnik ztcw. to masakruje każdy olej.
swinks_UK - 02-07-2013, 07:54
Z oliw silnikowych Amsoil 0w-30 zachowuje lepkosc do 150℃.
deejay - 02-07-2013, 20:43
Czas powoli kompletować manele do nowego silnika , jutro dojdą uszczelki kolektora wydechowego i niestety zostaje poszukiwanie jak igły w stogu siana paska rozrządu firmy SUN Wiem ze będzie ciężko jak coś to pozostanie tylko Conti
Krzyzak - 03-07-2013, 06:09
| deejay napisał/a: | jak coś to pozostanie tylko Conti | dasz radę
poprostu nie myśl o tym, co tam siedzi pod plastikami
Fragu - 03-07-2013, 06:18
deejay, allparts maja pasek SUN - ostatnio mi proponowali - 206zł
Andrew - 03-07-2013, 06:29
| Fragu napisał/a: | deejay, allparts maja pasek SUN - ostatnio mi proponowali - 206zł |
To prawda. Też ostatnio pytałem i proponowali SUN.
Bizi78 - 03-07-2013, 12:23
Bartek, info gdzie możesz kupić pasek SUN poszło na PW .
Mam nadzieję, że to taki .
|
|
|