[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
milo - 20-11-2017, 14:58
| Krzyzak napisał/a: | | banan realizuje odbijanie koła po skręcie, przy pełnej gumie będzie (powinno) ciężej się kręciło kierownicą |
Ale powinno lepiej odbijać
Prawa strona guma pełna po rozpięciu drążka kierowniczego i skręceniu zwrotnicy sama odbija dobrze ale z prawej guma nie pełna na dodatek pęknięta po skręceniu zwrotnicy prawie wcale nie odbija
| Marcino napisał/a: | | Guma w bananie i wzrost sily ? |
Po wymianie drązków kierowniczych czuć że kierownica nie dokońca powraca na swoje miejsce przed wymianą takiego czegoś nie było
Drążki kierownicze CTR sworznie dossyć ciężko chodzą
Pytanie jak wam kierownica powraca w połozenie zerowe np po skręceniu
Krzyzak - 20-11-2017, 21:37
| milo napisał/a: | | jak wam kierownica powraca w połozenie zerowe np po skręceniu | to jest wielowahacz, nie ma łożyska na którym by się zwrotnica obracała, więc odbija kiepsko...
robertdg - 20-11-2017, 22:02
| Krzyzak napisał/a: | | milo napisał/a: | | jak wam kierownica powraca w połozenie zerowe np po skręceniu | to jest wielowahacz, nie ma łożyska na którym by się zwrotnica obracała, więc odbija kiepsko... | Bez przesady aż tak źle nie jest, moment zwrotny wytwarzany jest przez siły dzialajace miedzy wahaczem prostym a bananem, reszta jest zalezna od sworzni w wahaczach
Hugo - 20-11-2017, 22:18
Ja jakoś nie widzę różnicy w odbijaniu kierownicy pomiędzy moim Galem a autami z McPherson'em.
p_bladek - 21-11-2017, 09:05
| milo napisał/a: |
Po wymianie drązków kierowniczych czuć że kierownica nie dokońca powraca na swoje miejsce przed wymianą takiego czegoś nie było
Drążki kierownicze CTR sworznie dossyć ciężko chodzą
Pytanie jak wam kierownica powraca w połozenie zerowe np po skręceniu | Ja bym sprawdził czy aby poprawnie zbieżność ustawili
Krzyzak - 21-11-2017, 13:23
| Hugo napisał/a: | | Ja jakoś nie widzę różnicy w odbijaniu kierownicy pomiędzy moim Galem a autami z McPherson'em. | u mnie w E32 sama się prostuje, w EA musze pomagać ręką - naprawdę jest spora różnica
p_bladek - 21-11-2017, 17:42
| Krzyzak napisał/a: | | Hugo napisał/a: | | Ja jakoś nie widzę różnicy w odbijaniu kierownicy pomiędzy moim Galem a autami z McPherson'em. | u mnie w E32 sama się prostuje, w EA musze pomagać ręką - naprawdę jest spora różnica | Jeszcze do zeszłego tygodnia tez tak myślałem, dopóki mi przy okazji "prostowania" położenia kierownicy geometri i zbiezności nie zrobili, wraca jak ta lala.
Marcino - 21-11-2017, 18:42
U mnie te wraca nie wiem czy do końca ale nie muszę odkręcać
Krzyzak - 22-11-2017, 08:22
| p_bladek napisał/a: | | do zeszłego tygodnia tez tak myślałem | może to kwestia do czego się porównuje
Marcino - 22-11-2017, 11:34
Jeździłem A5 2008r i tez wspomaganie chodziło tak z lekkim oporem ale precyzyjnie.
milo - 22-11-2017, 15:02
| p_bladek napisał/a: | | Ja bym sprawdził czy aby poprawnie zbieżność ustawili |
Zbieżność sam ustawiałem 2 razy sprawdzałem to przez końcówki drazków kierowniczych, wczesniej było dobrze może z czasem ułoży się
Maciek - 12-12-2017, 20:40
W poniedziałek ruszając z hotelu do pracy (obecnie jestem w Rydze) usłyszałem niemiłosierne skrzypienie/trzeszczenie w prawej, górnej (jak mi się wydaje) części zawieszenia. Sprawdziłem na szybko gumy na sworzniach i wydają się całe. Za 10 dni będę w Polsce i zajmie się tematem dr Rafi, ale do tego czasu chciałbym to przynajmniej wyciszyć. Dźwięk wydobywa się z okolic górnego wahacza lub jeszcze wyżej z gniazda amortyzatora. Jest dość donośny i słyszalny jest głównie przy kręceniu kołami, ale i podczas jazdy na nierównościach. Zanim dojadę do domu pokonam (mam nadzieję) jeszcze z 1500km. HELP
Krzyzak - 13-12-2017, 08:29
a sprężyna nie pękła?
milo - 13-12-2017, 15:07
| Maciek napisał/a: | | Dźwięk wydobywa się z okolic górnego wahacza lub jeszcze wyżej z gniazda amortyzatora |
Przy skręcaniu kołami amortyzator chodzi na boki( tak samo dolny wahacz prosty) górne mocowanie amortyzatora ma dwie gumy , tulejka , podkładka , nakrętka ,w gumie pewnie będzie owal
Maciek - 13-12-2017, 18:18
| Krzyzak napisał/a: | | a sprężyna nie pękła? |
Co prawda było dość ciemno, ale wydawała się cała.
| milo napisał/a: | | Maciek napisał/a: | | Dźwięk wydobywa się z okolic górnego wahacza lub jeszcze wyżej z gniazda amortyzatora |
Przy skręcaniu kołami amortyzator chodzi na boki( tak samo dolny wahacz prosty) górne mocowanie amortyzatora ma dwie gumy , tulejka , podkładka , nakrętka ,w gumie pewnie będzie owal |
Można to gdzieś, czymś (jakaś wazelina w sprayu) zapryskać? Chciałbym tylko to wyciszyć do powrotu.
|
|
|