[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe
Tomii - 17-07-2013, 15:11
| inq napisał/a: | | i tutaj pytanie - to wina krzywej tarczy czy piasty? |
może być jedno i/lub drugie krzywe
polaff - 23-07-2013, 13:32
jakie polecacie klocki na tylną oś?
cena nie ma większego znaczenia mają być wydajne.
Jak ktoś ma sprawdzonego allegrowicza z częściami to proszę o link/nik
Krzyzak - 24-07-2013, 08:16
akebono
tresorex - 24-07-2013, 10:56
A jakie tarcze najlepiej kupić na tył? Chyba nie ma sensu kupować jakiś mega super hiper bo tył i tak hamuje pomocniczo...
Picakus - 24-07-2013, 11:13
| tresorex napisał/a: | | A jakie tarcze najlepiej kupić na tył? Chyba nie ma sensu kupować jakiś mega super hiper bo tył i tak hamuje pomocniczo... |
Ja Textara mogę polecić dobrze mi się spisywał
Mateusz25 - 26-07-2013, 20:49
U mnie z kolei tył już zmieniony po wizualnej renowacji zacisków , odtworzeniu osłon tarcz ( stare kruszyły się w rękach ).
Czas na przód już zdemontowany , prócz jednego szczegółu- już 3 dzień męczę się żeby zdjąć tarczę przednia od strony kierowcy, wylałem morze WD 40 stosowałem najrozmaitsze patenty i DUPA. Ze stroną pasażera z przodu problemu nie było, piasta , łożysko poszły do wymiany tak pięknie grało w środku - metalicznie więc i zapieczonej tarczy nie trzeba było demontować.
Jeśli ktoś zna jakiś sposób zdjęcia starej tarczy z piasty bez rozp..... łożyska bardzo proszę o jakieś rady na maila reklam-tech@wp.pl.
Nie wiem już jak mam do tego podejść, a stojący na palach GAL to dla mnie zły widok ( w tej chwili.)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
fj_mike - 26-07-2013, 21:08
Mateusz25, zagrzej tarczę palnikiem, zejdzie
deejay - 26-07-2013, 21:22
| Mateusz25 napisał/a: | | Jeśli ktoś zna jakiś sposób zdjęcia starej tarczy z piasty bez rozp..... łożyska bardzo proszę o jakieś rady |
Dobry młotek ok 1 kg i porządnych kilka strzałów od tyłu i bez bez problemu zejdzie. Tam nie pomoże żaden specyfik
jafo2 - 27-07-2013, 10:56
O ile dobrze pamiętam w tarczy są dwa nagwintowane otwory na śruby służące właśnie do zdejmowania zapieczonej tarczy. W pierwszej kolejności tego bym spróbował.
Iron.Falcon - 27-07-2013, 20:47
Tak się stało, że toczyłem się dziś 30 km/h przy wyłączonym radiu i otwartym oknie i namierzyłem dźwięk :
jakby na każdy obrót koła w jednym miejscu delikatnie przecierały hamulce... gdy trzymając gaz delikatnie docisnę hamulec dźwięk ten staje się jednostajny. Auto stało tydzień niejeżdżone ale dziś przejechałem 10 km specjalnie kilka razy gwałtowanie i mocno hamując i nic nie pomogło.... Powyżej 30-40 km/h już tego nie słychać. Klocki mi się kończą, tarcze... ?
EDIT :
Przejechałem wczoraj 150km i już jest OK....
Fragu - 27-07-2013, 21:50
Podpinam się mam to samo u siebie - tarcze/klocki są okej
marsson - 07-08-2013, 17:38
Witam.
Mój Galant przez pierwsze 10-15 km hamuje w miarę ok, a potem się zaczyna bicie + słychać wyraźne dźwięki tarcia zgodne z prędkością obrotową koła.
Dodatkowo przy wolnej jeździe zaczęły się pojawiać delikatne, ciągłe piski
Sprawdzałem klocki i są jeszcze wizualnie ok, ale zapadła decyzja o wymianie.
Zamierzam wymienić tarcze i klocki w komplecie na całe auto.
Na przód myślę o tarczach Textar, a na tył...no właśnie nie wiem i proszę o pomoc w tej sprawie.
Dodatkowo proszę o rozszyfrowanie rozmiaru tarcz przednich na podstawie VINu, bo znalazłem sprzeczne informacje na podstawie samego rocznika (1999).
JMBSNE2A2XZ000683
...a z ciekawostek - to amortyzator mi wpadł do środka poprzez skorodowany kielich (prawy tył) - więc amorki tylne też do wymiany ... a miało być tak pięknie
Juiceman - 07-08-2013, 18:55
276x24mm
i9i - 07-08-2013, 18:57
| marsson napisał/a: | | Dodatkowo proszę o rozszyfrowanie rozmiaru tarcz przednich na podstawie VINu, bo znalazłem sprzeczne informacje na podstawie samego rocznika (1999). |
MR475331->Klik
Production Period: 1999 02 3
marsson - 09-08-2013, 09:21
Dzięki bardzo za pomoc.
Byłem w sklepie i nie mają Textara ale proponują mi na przód Lucas/TRW + klocki TRW, a na tył Lucas/TRW + klocki jakieś japońskie (chyba Kashiyama) - wszystko za około 750 PLN.
co myślicie o takim zestawie?
TRW nie będą bić po rozgrzaniu ?
(mój styl jazdy raczej spokojny - ale awaryjnego hamowania nie da się przewidzieć).
|
|
|