To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej

polaff - 14-09-2013, 08:24

Bardzo latwo policzyc ze bardziej oplaca sie wymienic raz popychacze i pozniej wymieniac olej dwa razy zadziej.
krzychuzzz - 14-09-2013, 09:15

Widzę że dyskusja staje się coraz bardziej jałowa i nie poparta żadnymi konkretnymi argumentami.
Ja np nie wymieniam oleju co 8 tyś dlatego że klepią mi popychacze, bo nic mi nie klepie a dlatego że na pewnych rzeczach oszczędzać nie można.

Zolar napisał/a:
Prawda jest taka, że wymiana co 15 tys. nie ma negatywnego wpływu na kondycję silnika.

Moim zdaniem nigdy się tego nie dowiesz...

fergul11 napisał/a:
wtedy wymiana oleju ucisza je na kolejne 7-8 tyś

Wtedy trzeba wymienić popychacze a nie olej...no chyba że ktoś lubi półśrodki...

polaff napisał/a:
Bardzo latwo policzyc ze bardziej oplaca sie wymienic raz popychacze i pozniej wymieniac olej dwa razy zadziej

Olej to nie tylko popychacze...

Jak sami widzicie tak możemy sobie dyskutować jeszcze bardzo długo a i tak każdy zrobi co zechce :D

Zolar - 14-09-2013, 10:15

krzychuzzz napisał/a:

Zolar napisał/a:
Prawda jest taka, że wymiana co 15 tys. nie ma negatywnego wpływu na kondycję silnika.

Moim zdaniem nigdy się tego nie dowiesz...

Ja bazuję na swoim doświadczeniu oraz na sugestiach producenta silnika i oleju. Więcej mi nie potrzeba. No i oczywiście zdrowy rozsądek to podpowiada ;)

Poza tym taki argument można odwrócić w drugą stronę. Nigdy nie dowiesz się, że tak częsta wymiana jest zbawienna dla twojego silnika.

A w ogóle jak ktoś chce wspierać koncerny petrochemiczne, którym tak źle wiedzie się w ostatnich czasach, to proszę bardzo... ;)

krzychuzzz - 14-09-2013, 10:24

Zolar napisał/a:
Nigdy nie dowiesz się, że tak częsta wymiana jest zbawienna dla twojego silnika.

Ale wiem że krzywdy mu na pewno nie zrobie :D
Wiadomo...wszystko się zużywa.

Zolar napisał/a:
A w ogóle jak ktoś chce wspierać koncerny petrochemiczne, którym tak źle wiedzie się w ostatnich czasach, to proszę bardzo...

Strzeż się Liqui Moly!!! :D

Fakt. Lepiej przesiąść się na rower... ale zaraz zaraz przeciez to będzie wspieranie przemysłu "rowerowego", sory ale argument trochę nietrafiony :D

fergul11 - 14-09-2013, 10:34

krzychuzzz napisał/a:
Strzeż się Liqui Moly!!!

...ale to sarkazm czy poważne stwierdzenie :?:

krzychuzzz - 14-09-2013, 11:28

fergul11 napisał/a:
krzychuzzz napisał/a:
Strzeż się Liqui Moly!!!

...ale to sarkazm czy poważne stwierdzenie :?:

Można było to tak zrozumieć ale chodziło mi o to że koncern Liqui na się zacząć bać spadku sprzedaży w kontekscie wypowiedzi Zolara :wink:

Sam olej uważam za rewelacyjny!!!

m6riano - 17-09-2013, 18:15

Zolar napisał/a:
martinez_g napisał/a:
olej do wymiany za 8.000 max 10.000

No już bez jaj. Na dobrym, markowym oleju można spokojnie zrobić 15 tys. Chyba, że zalejesz jakimś syfem z Biedronki to wtedy wskazana jest wymiana nawet po 5 tys. :)

w Biedrze sie ostatnio pojawił tak polecany przez Deejaya ELF..;-)

booohal - 18-09-2013, 15:05

klasa lepkości SAE - 10W-60
lepkość kinematyczna w temp. 1000C mm2/s 22,3
wskaźnik lepkości - 170
temperatura płynięcia 0C -49
temperatura zapłonu 0C 236
liczba zasadowa TBN mg KOH/g 10,0

Wkleiłem przykładową kartę oleju. Podpowie mi ktoś na co zwracać szczególną uwagę i które indeksy działają na zasadze - im więcej tym lepiej, a które - im mniej tym lepiej?

Owczar - 18-09-2013, 15:22

Ja zmieniam olej jak zaczynam odczuwać zmiany w kulturze pracy silnika. 15k na dobrym oleju można spokojnie robić. Brat zmienia olej co roku przejechawszy 20kkm.
Zolar - 18-09-2013, 17:25

m6riano napisał/a:
Zolar napisał/a:
martinez_g napisał/a:
olej do wymiany za 8.000 max 10.000

No już bez jaj. Na dobrym, markowym oleju można spokojnie zrobić 15 tys. Chyba, że zalejesz jakimś syfem z Biedronki to wtedy wskazana jest wymiana nawet po 5 tys. :)

w Biedrze sie ostatnio pojawił tak polecany przez Deejaya ELF..;-)

No nie wiem m6riano Ja bym chyba nie ryzykował. A cenę mieli chociaż lepszą niż w normalnym sklepie?

[ Dodano: 18-09-2013, 17:27 ]
Owczar napisał/a:
Ja zmieniam olej jak zaczynam odczuwać zmiany w kulturze pracy silnika. 15k na dobrym oleju można spokojnie robić. Brat zmienia olej co roku przejechawszy 20kkm.

No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje :D A nie mówiłem?! ;)

krzychuzzz - 18-09-2013, 18:00

Zolar napisał/a:
No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje A nie mówiłem?!

LOL

5eba - 18-09-2013, 19:55

Zolar napisał/a:

Owczar napisał/a:

No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje :D A nie mówiłem?! ;)

A swojego zdania nie masz?? Owczar to guru jakies (bez obrazy kol. Owczar) ??
Wg mnie jesli juz czujesz/slyszysz itd jakies zmiany to odpowiedz jest prosta - za dlugo jechales na tym oleju i tyle. Wiec zmieniajcie przy 15tkm/20tkm - mi i mojemu autu nic sie nie stanie jak wymienie po ok 10tys km.

Zolar - 18-09-2013, 20:14

5eba napisał/a:
Zolar napisał/a:

Owczar napisał/a:

Wg mnie jesli juz czujesz/slyszysz itd jakies zmiany to odpowiedz jest prosta - za dlugo jechales na tym oleju i tyle. Wiec zmieniajcie przy 15tkm/20tkm - mi i mojemu autu nic sie nie stanie jak wymienie po ok 10tys km.

No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też ;)

krzychuzzz - 18-09-2013, 20:22

Zolar napisał/a:
No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też

LOL x 2
Przepraszam że pytam ale ile Ty masz lat?

PS. Owczar prosze Cię, każ mu przestać :D

5eba - 18-09-2013, 20:32

Zolar napisał/a:
5eba napisał/a:
Zolar napisał/a:

Owczar napisał/a:

No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też ;)

Dobra, jeszcze raz, jesli zmieniasz olej przy 15tys km i mowisz, ze slyszysz juz inna prace silnika/odczuwasz - i to oznacza, ze robisz prawidlowo czy jednak powinienes zmienic ten olej przy takim przebiegu by nic sie nie czulo i slyszalo itd?? Pomysl . Bo dla mnie odpowiedz jest prosta.