[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
polaff - 14-09-2013, 08:24
Bardzo latwo policzyc ze bardziej oplaca sie wymienic raz popychacze i pozniej wymieniac olej dwa razy zadziej.
krzychuzzz - 14-09-2013, 09:15
Widzę że dyskusja staje się coraz bardziej jałowa i nie poparta żadnymi konkretnymi argumentami.
Ja np nie wymieniam oleju co 8 tyś dlatego że klepią mi popychacze, bo nic mi nie klepie a dlatego że na pewnych rzeczach oszczędzać nie można.
Zolar napisał/a: | Prawda jest taka, że wymiana co 15 tys. nie ma negatywnego wpływu na kondycję silnika. |
Moim zdaniem nigdy się tego nie dowiesz...
fergul11 napisał/a: | wtedy wymiana oleju ucisza je na kolejne 7-8 tyś |
Wtedy trzeba wymienić popychacze a nie olej...no chyba że ktoś lubi półśrodki...
polaff napisał/a: | Bardzo latwo policzyc ze bardziej oplaca sie wymienic raz popychacze i pozniej wymieniac olej dwa razy zadziej |
Olej to nie tylko popychacze...
Jak sami widzicie tak możemy sobie dyskutować jeszcze bardzo długo a i tak każdy zrobi co zechce
Zolar - 14-09-2013, 10:15
krzychuzzz napisał/a: |
Zolar napisał/a: | Prawda jest taka, że wymiana co 15 tys. nie ma negatywnego wpływu na kondycję silnika. |
Moim zdaniem nigdy się tego nie dowiesz...
|
Ja bazuję na swoim doświadczeniu oraz na sugestiach producenta silnika i oleju. Więcej mi nie potrzeba. No i oczywiście zdrowy rozsądek to podpowiada
Poza tym taki argument można odwrócić w drugą stronę. Nigdy nie dowiesz się, że tak częsta wymiana jest zbawienna dla twojego silnika.
A w ogóle jak ktoś chce wspierać koncerny petrochemiczne, którym tak źle wiedzie się w ostatnich czasach, to proszę bardzo...
krzychuzzz - 14-09-2013, 10:24
Zolar napisał/a: | Nigdy nie dowiesz się, że tak częsta wymiana jest zbawienna dla twojego silnika. |
Ale wiem że krzywdy mu na pewno nie zrobie
Wiadomo...wszystko się zużywa.
Zolar napisał/a: | A w ogóle jak ktoś chce wspierać koncerny petrochemiczne, którym tak źle wiedzie się w ostatnich czasach, to proszę bardzo... |
Strzeż się Liqui Moly!!!
Fakt. Lepiej przesiąść się na rower... ale zaraz zaraz przeciez to będzie wspieranie przemysłu "rowerowego", sory ale argument trochę nietrafiony
fergul11 - 14-09-2013, 10:34
krzychuzzz napisał/a: | Strzeż się Liqui Moly!!! |
...ale to sarkazm czy poważne stwierdzenie
krzychuzzz - 14-09-2013, 11:28
fergul11 napisał/a: | krzychuzzz napisał/a: | Strzeż się Liqui Moly!!! |
...ale to sarkazm czy poważne stwierdzenie |
Można było to tak zrozumieć ale chodziło mi o to że koncern Liqui na się zacząć bać spadku sprzedaży w kontekscie wypowiedzi Zolara
Sam olej uważam za rewelacyjny!!!
m6riano - 17-09-2013, 18:15
Zolar napisał/a: | martinez_g napisał/a: | olej do wymiany za 8.000 max 10.000 |
No już bez jaj. Na dobrym, markowym oleju można spokojnie zrobić 15 tys. Chyba, że zalejesz jakimś syfem z Biedronki to wtedy wskazana jest wymiana nawet po 5 tys. |
w Biedrze sie ostatnio pojawił tak polecany przez Deejaya ELF..;-)
booohal - 18-09-2013, 15:05
klasa lepkości SAE - 10W-60
lepkość kinematyczna w temp. 1000C mm2/s 22,3
wskaźnik lepkości - 170
temperatura płynięcia 0C -49
temperatura zapłonu 0C 236
liczba zasadowa TBN mg KOH/g 10,0
Wkleiłem przykładową kartę oleju. Podpowie mi ktoś na co zwracać szczególną uwagę i które indeksy działają na zasadze - im więcej tym lepiej, a które - im mniej tym lepiej?
Owczar - 18-09-2013, 15:22
Ja zmieniam olej jak zaczynam odczuwać zmiany w kulturze pracy silnika. 15k na dobrym oleju można spokojnie robić. Brat zmienia olej co roku przejechawszy 20kkm.
Zolar - 18-09-2013, 17:25
m6riano napisał/a: | Zolar napisał/a: | martinez_g napisał/a: | olej do wymiany za 8.000 max 10.000 |
No już bez jaj. Na dobrym, markowym oleju można spokojnie zrobić 15 tys. Chyba, że zalejesz jakimś syfem z Biedronki to wtedy wskazana jest wymiana nawet po 5 tys. |
w Biedrze sie ostatnio pojawił tak polecany przez Deejaya ELF..;-) |
No nie wiem m6riano Ja bym chyba nie ryzykował. A cenę mieli chociaż lepszą niż w normalnym sklepie?
[ Dodano: 18-09-2013, 17:27 ]
Owczar napisał/a: | Ja zmieniam olej jak zaczynam odczuwać zmiany w kulturze pracy silnika. 15k na dobrym oleju można spokojnie robić. Brat zmienia olej co roku przejechawszy 20kkm. |
No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje A nie mówiłem?!
krzychuzzz - 18-09-2013, 18:00
Zolar napisał/a: | No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje A nie mówiłem?! |
LOL
5eba - 18-09-2013, 19:55
Zolar napisał/a: |
Owczar napisał/a: | Ja zmieniam olej jak zaczynam odczuwać zmiany w kulturze pracy silnika. 15k na dobrym oleju można spokojnie robić. Brat zmienia olej co roku przejechawszy 20kkm. |
No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje A nie mówiłem?! |
A swojego zdania nie masz?? Owczar to guru jakies (bez obrazy kol. Owczar) ??
Wg mnie jesli juz czujesz/slyszysz itd jakies zmiany to odpowiedz jest prosta - za dlugo jechales na tym oleju i tyle. Wiec zmieniajcie przy 15tkm/20tkm - mi i mojemu autu nic sie nie stanie jak wymienie po ok 10tys km.
Zolar - 18-09-2013, 20:14
5eba napisał/a: | Zolar napisał/a: |
No i ta opinia naszego szanownego moda Owczara powinna zakonczyć dyskusję. Dziękujemy! A ja mam satysfakcję, że wyszło na moje A nie mówiłem?! |
Wg mnie jesli juz czujesz/slyszysz itd jakies zmiany to odpowiedz jest prosta - za dlugo jechales na tym oleju i tyle. Wiec zmieniajcie przy 15tkm/20tkm - mi i mojemu autu nic sie nie stanie jak wymienie po ok 10tys km. |
No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też
krzychuzzz - 18-09-2013, 20:22
Zolar napisał/a: | No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też |
LOL x 2
Przepraszam że pytam ale ile Ty masz lat?
PS. Owczar prosze Cię, każ mu przestać
5eba - 18-09-2013, 20:32
Zolar napisał/a: | 5eba napisał/a: | Zolar napisał/a: |
Wg mnie jesli juz czujesz/slyszysz itd jakies zmiany to odpowiedz jest prosta - za dlugo jechales na tym oleju i tyle. Wiec zmieniajcie przy 15tkm/20tkm - mi i mojemu autu nic sie nie stanie jak wymienie po ok 10tys km. |
No właśnie mam swoje zdanie, które przez klika poprzednich postów próbowałem m.in. Tobie przekazać i tak się składa, że jest ono zbieżne z opinią Owczara, który ma tu większy autorytet od Ciebie (bez obrazy kol. 5eba) i ode mnie zresztą też |
Dobra, jeszcze raz, jesli zmieniasz olej przy 15tys km i mowisz, ze slyszysz juz inna prace silnika/odczuwasz - i to oznacza, ze robisz prawidlowo czy jednak powinienes zmienic ten olej przy takim przebiegu by nic sie nie czulo i slyszalo itd?? Pomysl . Bo dla mnie odpowiedz jest prosta.
|
|
|