To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

Bizi78 - 01-03-2015, 10:23

Tomek napisał/a:
ale to nie u nas mu nakleili, tylko gdzieś "w mieście"

To zmienia postać rzeczy :mrgreen: .

sveno - 01-03-2015, 12:27

że szlak mnie trafia z "rodakami" za granicą.

Słucham sobie w środę lokalnego radia w pracy, wiadomości, gorący temat: ktoś przyjechał na stację zielonym BMW 320, zatankował i odjechał z piskiem opon nie płacąc, policja ma numery, poszukiwania trwają.
Myśle sobie: niech no zgadnę jakiej narodowości jest sprawca...

Czwartek o 8 rano info: policja odwiedziła właściciela tablic, ten nawet się nie zorientował, że mu zginęły z auta, nic dziwnego dziadziuś ma 78 lat a i żadnego BMW nie posiada. Poszukiwania dale trwają.
Wiadomości o 11: znaleziono tablice w koszu na śmieci gdzieś tam, inna osoba zgłosiła kradzież kolejnych tablic, podali numery.
Dzisiaj rozwiązanie sprawy: sprawca złapany na gorącym uczynku, podjechał na stację, właściciel który akurat był za kasą wyczulony na zielone BMW sprawdził numery z tymi zaginionymi i telefon na policję. Przyjechali zanim skończył tankować :)
Narodowość: Polak. :axe: uciąć ręce po samej szyi :evil:
A potem ja się dziwie kiedy poznaję nową osobę i jak mówię skąd pochodzę to ludzie natychmiast zmieniają ton wypowiedzi i nastawienie do mojej osoby oraz odruchowo sprawdzają czy portfel nadal jest w kieszeni.

mkm - 01-03-2015, 13:53

Oglądaliśmy jakąś brytyjską "drogówkę" na kablówce...
Zatrzymali kierowcę, bez dokumentów auta, bez ubezpieczenia, z kilkoma promilami...
Tez rodak :roll:

Marcin-Krak - 01-03-2015, 19:09

A na końcu świata w Mozambiku też człowiek usłyszy po polsku - może nam pan zrobić zdjęcie ... wszędzie są skośnoocy i nasi rodacy :P
fergul11 - 01-03-2015, 19:16

Też podałbym "kilka" przykładów , ale pisania szkoda
-pijakach
- łobuzach i rozbojach z użyciem narzędzia
-narkotykach
-Morderstwach
- bezdomnych polakach (bo tak wygodniej) !!!
-o jeździe na %%%
...i czasem gdy rozmawiam z ludźmi w poczekalni itp miejscach pytają a ty skąd ?
I wtedy ciężko się zastanawiam , ale cóż każdy odpowiada za siebie :evil:
Tak więc Sveno , wiem o czy mówisz !

KsiadzRobak - 02-03-2015, 09:07

sveno napisał/a:
niech no zgadnę jakiej narodowości jest sprawca...
jak byłem we Włoszech to zrozumiałem dlaczego u nich najpierw się płaci a potem tankuje - gdyby było odwrotnie nikt by nie zapłacił :)
więc takie myślenie, że to Polak, nie zawsze jest uzasadnione

Tomek - 02-03-2015, 15:18

KsiadzRobak napisał/a:
sveno napisał/a:
niech no zgadnę jakiej narodowości jest sprawca...
jak byłem we Włoszech to zrozumiałem dlaczego u nich najpierw się płaci a potem tankuje - gdyby było odwrotnie nikt by nie zapłacił :)
więc takie myślenie, że to Polak, nie zawsze jest uzasadnione

w US&A malo gdzie mozna zatankowac przed zaplaceniem (moze z 5-10% stacji, przynajmniej w okolicach ktore znam), a jesli juz jest to mozliwe to musza bys spelnione takie warunki:

- dobra okolica (nie jakies murzynskie slumsy)
- dobre slonce (od switu do szarowki)
- dobra widocznosc do dystrybutora (tylko te nalewaki, ktore widac przez okno, a jak podjedzie jakis VAN i zasloni to od razu blokuja)[/list]

sieegurd - 02-03-2015, 21:00

...że od dziś zacząłem na 1/4 etatu nową pracę :) Od kwietnia jedziemy z pełną parą :)

Mam miesiąc na zakończenie tematów w starej pracy, a w trakcie ogarniam z współpracownikami nowo powstałe biuro :)

Nowa praca - nowe wyzwania :)

fergul11 - 02-03-2015, 21:05

KsiadzRobak napisał/a:
takie myślenie, że to Polak, nie zawsze jest uzasadnione

Ale niech stanie się coś i podają wiadomość w mediach to pierwsze co Irysy mówią "pewnie Polak" ?
Na taką opinię zapracowało nam kilku tłuków niestety !
Ale wąsiaty Marian i tak jest uważany za fachowca i w zasadzie jest to trochę wada , bo "Marian" od elektryki przez murowanie ,kładzenie płytek i podłóg zrobi to przysłowiowym scyzorykiem i tym sposobem taki Sean czy inny Fergul lub Bryan z vanem pełnym narzędzi ma mniej roboty , a tak przykręcił dziennie dwa trzy żyrandole i wystarczało roboty dla wszystkich , a Marian przykręci je w porze lunchu i zdąży jeszcze sandwicha zjeść .

W każdym państwie jest taki "element " , ale to imigranci są winni wszystkich kradzieży i całego zła chociaż podczas zajścia żadnego nie było w promieniu kilometra :mrgreen:

5 dziewczyn (18-19lat)jechało VW polo , zapieprzały z góry i ledwo zmieściły się w zakręcie , ale je wyniosło na przeciwległy pas i obróciło .
Przywaliły w vana , dwóch Polaków wiozło motocykl na pace zakupiony przed chwilą , wjechali na drogę gdy dziewczyny były jeszcze przed zakrętem , ile ujechali 20 metrów ? i BUM !!!!
Artykuł był tak napisany że prawdopodobnie Polacy pędzili i wpadli na Bogu ducha winne dziewczyny , takie młode i zdolne i ach i och .
Po kilku dniach następny art pisał że wystrzeliła dziewczynom opona były trochę %%% wracały z panieńskiego , a świadkowie widzieli jak zamiatało nimi po całej drodze ...zginęły 4 na miejscu a piąta w szpitalu.

Polak wracał z pracy po 24:00 był po piwie , był barmanem , ktoś go potrącił i odjechał.
Rano po wiadomościach policji w mediach że szukają sprawcy zgłosiła się matka ośmiorga dzieci ,że to chyba ona , ale nie jest pewna , bo coś leżało na jezdni , było ciemno zimno i padało , myślała że to spowalniacz.
Auto do analizy , nic nie znaleźli , podejrzenie że jej mąż może po pijaku wracał , ale nie do udowodnienia !
Wyrok .1000€ kary .

Kolega , jechał nawalony że usnął za kółkiem , ale jechał wężykiem i stanął na poboczu , bo tak z sił opadł !
Kobita co jechała za nim wezwała gardę -policję , jak otworzyli drzwi to wypadł , silnik pracował :mrgreen:
Wyrok - 1500€ grzywna i 2 lara bez prawka . to spory wyrok !

Młody , niepokorny kark 26 lat taki co to sobie nie da w kaszę dmuchać nie zdążył się uchylić podczas bójki w nieciekawej dzielnicy .
Nóż wszedł kilka razy na tyle głęboko że w kilku parafiach podczas mszy niedzielnej siostra prosiła o wsparcie , bo trzeba brata wysłać do Polski żeby pochować w rodzinnym grobie .Ludzie pomogli.
Winnego chyba nie złapali , ale w podobnym przypadku gdy Polak zginął złapano dwóch cyganów tutejszych 17i 19 lat .

3 Polaków dilerów złapało , udusiło i wrzucili do rzeki Polaka , wisiał im kasę za trawkę .

Podczas awantury domowej mąż udusił żonę , podczas rozprawy wyskoczył przez okno i się połamał w areszcie popełnił samobójstwo , osierocił dwóch synów 3 latka i 8 miesięcy , problem był z odzyskaniem dzieci przez dziadków w Polsce , chłopcy byli urodzeni tu i tu przygotowywani do adopcji , ale konsul postarał się !

Aresztowano Polkę , bo jej pitbul pogryzł irlandkę , psa uśpiono , a Polka biła się z policjantami że piesek taki spokojny , miała szczęście że sędzia jej nie posadził , a ona natomiast narobiła konsulowi tyle koło pióra że odwołali go do Polski

Takie info są w Irl gazetach , więc w kraju gdzie żyje 4mln obywateli na pow 1/3 Polski opinie można wyrobić sobie bardzo szybko , bo pomiędzy ogromem porządnych ludzi którzy tu przyjechali , wystarczy garstka .....i opinia zszargana .

Uff myślę że nie zanudziłem Was ?

Tomek - 02-03-2015, 23:10

fergul11 napisał/a:
Uff myślę że nie zanudziłem Was ?

mnie nie zanudziłeś, bo widząc długość posta przeszedłem na sam dół

co do przekrętów i zachowań Polaków za granicą, to wcale nie jest tak źle jak mówicie
że jak coś złego to na pewno Polak

z dośw. widzę, że tak jak my kombinują na zachodzie i w USA tak samo wszystkie nasze sąsiadujące narody, głównie Rumini, Czesi, Litwini, Ukraińcy, Rosjanie
na tym tle nie wybijami się szczególnie, a w USA jak widziałem pewne zachowania to największe przekręty w swojej klasie robili Czesi

czemu dostrzegamy to co złego zrobi Polak? ano, bo Polak właśnie
naturalne jest, że jak się usłyszy w Radio, TV, albo gdzieś przeczyta, że Polak to Polak tamto, to się zwróci uwagę i taki przypadek zapamięta

a druga kwestia - to Polska jest sporym krajem, ludzi ~40 mln, a globalnie 50-60mln, i naród dużo migrujący i emigrujący
dlatego tych wybryków może być więcej, ale procentowo nie jest tak źle, na tle innych

fergul11 - 02-03-2015, 23:40

Tomek napisał/a:
mnie nie zanudziłeś, bo widząc długość posta przeszedłem na sam dół
...no dzięki :mrgreen:
Tomek napisał/a:
czemu dostrzegamy to co złego zrobi Polak? ano, bo Polak właśnie
naturalne jest, że jak się usłyszy w Radio, TV, albo gdzieś przeczyta, że Polak to Polak tamto, to się zwróci uwagę i taki przypadek zapamięta

Tu się nie zgodzę , to media w przekazie sugerują że Polak , a i świadkowie ....
dla przykładu , dwóch pasażerów pobiło i okradło taksówkarza , zeznał na posterunku że to była chyba polska mowa ?
Złapali ich i okazało się że to Słowacy dwaj byli (cyganie)
Nie wiem jak w stanach ale tu w Irl jesteśmy największą mniejszością i może dla tego każdego obcokrajowca kojarzą z Polakami ?

Tomek - 03-03-2015, 00:25

fergul11 napisał/a:
Tu się nie zgodzę , to media w przekazie sugerują że Polak , a i świadkowie ....
dla przykładu , dwóch pasażerów pobiło i okradło taksówkarza , zeznał na posterunku że to była chyba polska mowa ?
Złapali ich i okazało się że to Słowacy dwaj byli (cyganie)
Nie wiem jak w stanach ale tu w Irl jesteśmy największą mniejszością i może dla tego każdego obcokrajowca kojarzą z Polakami ?

albo mnie nie zrozumiałeś albo źle się wyraziłem i mnie nie zrozumiałeś :mrgreen:

1. chodzi mi o to, że my jako polacy, wyłapujemy info o Polakach
jak w newsach leci, że Bułgar zrobił to czy tamto, albo, że Chorwat coś tam nawywijał, to powiesz "aha"
a jak będzie, że Polak coś tam, to powiesz "ooo, znowu nasi", no bo jakoś tak automatycznie zwracasz uwagę na to co się wśród rodaków dzieje

2. to normalne co piszesz, że Słowaka, czy innego pomylą z nami, skoro nas jest tam najwięcej
to jak usłyszą słowiańską mowę, to Polak

jak pojedziesz do Azji, zobaczą białego, usłyszą naszą mowę, to pewnie Ruski i nawijają po sowiecku

fergul11 - 03-03-2015, 13:37

To ja się źle wyraziłem , bo wszystko co złego o polakach mówią odbieram bardzo osobiście .

Tak, usłyszą w Egipcie Ruska i pytają Polak? i na odwrót .
Tak jak dla nas każdy żółty to chińczyk czy to z Tajlandii lub Malezji .
A każdy Arab to Allach Akbar terrorysta , cóż świata nie naprawisz :mrgreen:

mjsystem - 03-03-2015, 13:46

fergul11 napisał/a:
To ja się źle wyraziłem , bo wszystko co złego o polakach mówią odbieram bardzo osobiście .
Spoko. Każdy golas latający po Krakowie to Anglik :mrgreen:
KsiadzRobak - 03-03-2015, 15:29

fergul11 napisał/a:
Tak, usłyszą w Egipcie Ruska i pytają Polak? i na odwrót
ja zauważyłem, że do Polaków mówią po rosyjsku...