[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
vrangsinn - 21-01-2018, 16:51
| Hugo napisał/a: | | Czy jeździ ktoś z Was na przednich prostych wahaczach firmy GMB? Jeśli tak to jaki przebieg na nich zrobiliście i czy wszystko jest OK? |
Hugo dzwoniłem do kolegi ma w sharanie od roku, przejechal okolo 12 tys i jest ok,w mitsu niestety nie wiem, nie znam nikogo kto montował, może Ci to ułatwi
Hugo - 21-01-2018, 19:44
Przedwczoraj po wjechaniu w konkretną dziurę prawym przednim kołem, po 2 km jazdy podczas kręcenia kierownicą zaczęło coś piszczeć/trzeszczeć co ciekawe w lewym przednim kole Jutro będę patrzył, ale stawiam na sworzeń prostego i tak pytam o te wahacze proste GMB, bo cena bardzo kusząca, 160 zł/szt.
Myślę też o regeneracji sworzni w starych oryginalnych wahaczach w firmie REGUM w Skórzewie k/Poznania i wymianie tulei metalowo-gumowych na nowe, ale są tylko z febesta i nty, wiec nie wiem czy jest sens takie śmieci montować. Ktoś regenerował sworznie w REGUM-ie? Fajne jest to, że każdy wahacz najpierw piaskują i po regeneracji sworznia lakierują na czarno.
Krzyzak - 22-01-2018, 08:50
Nie wszystko NTY to śmieć - u mnie w kombi proste NTY banglają już zdaje się 3-ci rok i mają z 35 tysi przejechane. A musisz wiedzieć, że moja żona nie jeździ tak oszczędnie jak ja...
Hugo - 22-01-2018, 10:59
Z tego co zauważyłem przez koło zerwała się tulejka wahacza prostego przy wózku zawieszenia. Ciekawe, rzadko się to zdarza, musiała być już kiepska. Wymienię na nową febesta, nic lepszego nie idzie kupić, a w oryginale dostępny tylko cały kompletny wahacz.
[ Dodano: 22-01-2018, 12:47 ]
Faktycznie oberwała się tuleja wahacza prostego przy wózku zawieszenia, co spowodowało przesunięcie się wahacza w uchwycie i trzeszczenie gumowego krążka przy tulei o ucho wózka podczas ruchów zawieszenia i kręcenia kierownicą. Zamówiłem od razu 2 tuleje przy wózku na oba wahacze, bo w piątek zaliczyłem niezłą dziurę prawym przodem, więc nie zdziwię się jak prawa tuleja zaraz padnie. Tuleje widelcy amortyzatorów wyglądają bardzo dobrze, więc na razie nie ruszam.
milo - 23-01-2018, 15:58
| Hugo napisał/a: | | oberwała się tuleja wahacza prostego przy wózku zawieszenia, |
Specyficzne zawieszenie wahacz prosty czy banan nie dośc że chodzi gora dół to jeszcze na boki ,górne wahacze przód czy tył chodzą tylko góra dół i więcej wytrzymują nigdy ich nie wymieniłem są od nowości jeszcze farba znaczniki na srubach
[ Dodano: 23-01-2018, 16:00 ]
| Hugo napisał/a: | | oberwała się tuleja wahacza prostego przy wózku zawieszenia, |
Specyficzne zawieszenie wahacz prosty czy banan nie dośc że chodzi gora dół to jeszcze na boki ,górne wahacze przód czy tył chodzą tylko góra dół i więcej wytrzymują nigdy ich nie wymieniłem są od nowości jeszcze farba znaczniki na srubach | Hugo napisał/a: | | Wymienię na nową febesta |
Nie wiem jak tuleje febesta ale wahacz banan to porazka
Hugo - 23-01-2018, 18:23
milo, a a tym bananie febesta co padło? Tuleja gumowa czy sworzeń?
milo - 23-01-2018, 23:13
Sworzeń bez luzu ale strasznie ciasno chodził tak jak by był przytarty ale smaru było dużo, tuleja pekła guma rozwarstwiła się
RE_man - 08-02-2018, 17:58
Czytam i czytam, bo mam do wymiany sworzeń podkowy z lewej strony przód i prawy banan. Chciałem wymienić sam sworzeń w podkowie, ale czytam że 555 to teraz śmieć, na febestach już w colcie się przejechałem.
Czyli co brać podkowę cała od np SRL i banana z gumą sworznia Hyundai ?
milo - 08-02-2018, 19:02
| RE_man napisał/a: | | Czyli co brać podkowę cała od np SRL i banana z gumą sworznia Hyundai ? |
Teraz juz nie wiadomo co dobre banana zmieniałem na MEYLE zobaczymy ile wytrzyma
Hugo - 09-02-2018, 08:34
RE_man, weź sworzeń górnego wahacza firmy CTR. Jeżdżę na takich od chyba 2 lat i jest OK.
Krzyzak - 09-02-2018, 13:44
A ja od 8 jeżdżę na górnym sworzniu 555 i jest git.
RE_man - 09-02-2018, 20:54
Z 555 chyba serio odpuszczę, u kumpli w innych japońcach (mazda i honda) sworznie wytrzymały chyba mniej jak 10tys, jeden z nich poleca mi CTR, montuje od 3 lat w swoich autach i sprawują się bardzo dobrze.
Mam już dolny prosty CTR, przejechałem co prawda jakieś może 2tyskm, ale jest okey. Więc chyba wezmę CTR'a i też myślę o zmianie od razu tulei na poli deutera, skoro już ma być rozbierana podkowa, a że mój ma jeszcze wsio oem w zawiasie po za w.w. prostym, i widzę że bardziej starość dopada jego zawias, to po wymianie sworznia, tuleje mogą już długo nie pojeździć.
Wybór chyba padnie na sworzeń CTR, tuleje poli i banan SRL z gumką hyundai.
Hugo - 09-02-2018, 21:14
No przecież wyżej napisałem żebyś brał CTR
[ Dodano: 17-02-2018, 17:00 ]
Pomocy, bo ja już nie mam pomysłów... Od samego początku jak mam tego Gala mam losowo występujace stuki/brzdęknięcia z przodu z lewej strony podczas kręcenia kierownicą na postoju w lewo i podczas ruszania też czasami występuje kilka brzdęknięć/stuknięć. Jak kupiłem Gala to miał założone czerwone sprężyny obniżające -40 mm firmy H&R i amortyzatory KAYABA Excel-G, następnie założyłem sprężyny Eibach -30 mm i amorki KAYABA ULTRA SR i bez zmian. Później na którąś zimę wsadziłem używane ori amorki ze seryjnymi sprężynami i problem znikł Powróciłem znowu do amorków ULTRA SR i sprężyn Eibach i problem od razu powrócił. Co ciekawe problem potrafi zniknąć ni stąd ni z owąd na kilka dni lub nawet 0,5 roku, by znów wrócić.
Przez te kilka kat użytkowania Gala wymieniłem wszystko co możliwe, czyli wahacze proste, bez zmian, łączniki stabilizatora CTR, bez zmian, amorki i sprężyny jak wyżej, bez zmian (dźwięk przypomina jakby sprężynę przeskakującą po amortyzatorze, więc na dolny zwój sprężyny naciągnąłem kawalek gumowego wężyka, bez zmian), inne ori wahacze górne z nowymi sworzniami CTR, bez zmian, nowe drążki kierownicze TRW i końcówki drążka CTR, bez zmian, dzisiaj podmienilem lewego banana na nowy SRL, bez zmian, wymieniona tuleja metalowo-gumowa wahacza prostego lewego przy wózku zawieszenia na febest, bez zmian, wypiaskowane i polakierowane piecowo górne mocowania amortyzatorów, gumki górnych mocowań w idealnym stanie, odboje itp. również, bez zmian, dokręcane śruby mocujące przekładnię do wózka zawieszenia, bez zmian, inny wózek zawieszenia przedniego, bez zmian, inny drążek stabilizatora + nowe poliuretanowe tulejki drążka, bez zmian
Podczas jazdy nie ma żadnych stuków i dziwnych dźwięków z zawieszenia.
Problem nie występuje jedynie po montażu standardowych sprężyn...
Ktoś ma jakiś pomysł?
Marcino - 17-02-2018, 20:30
Hugo... włącz radio głośniej i zaakceptuj.
Hugo - 17-02-2018, 21:12
Marcino, nie spodziewalem się po Tobie takiego suchara
|
|
|