To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

Owczar - 06-02-2016, 19:59

Jeśli mówimy o ekonomicznym aspekcie to idealnie jest 205/55/16 - dla mnie to jest racjonalny wybór :)
Bartekkita - 06-02-2016, 22:05

Owczar napisał/a:
Jeśli mówimy o ekonomicznym aspekcie to idealnie jest 205/55/16 - dla mnie to jest racjonalny wybór :)

Tu się zgodzę, jakbym kupował jakiekolwiek felgi do Gala to właśnie pod ten rozmiar :)

[ Dodano: 12-02-2016, 01:43 ]
Mam pytanie odnośnie zimówek w rozmiarze jak wyżej czyli 205/55 R16 91 H, ktore z tych byście wybrali i dlaczego:
Toyo Snowproxes s943
Dunlop SP Winter Sport 4D
Nokian WR D4
Goodyear Ultra Grip 9

mati_z - 12-02-2016, 08:47

Bartekkita, a może Continental ContiWinterContact TS850? Są ciut droższe i głośniejsze (w Galu i tak nie usłyszysz :D ) niż te co podałeś, ale trzymają naprawdę dobrze na śniegu. Mam je drugi sezon, w tym jedną zimę przejeździłem z niesprawnym ABSem i polecam. Kupując je kierowałem się opiniami innych użytkowników i wynikami testów, których wiele ta opona wygrała: http://www.tyrereviews.co...tact-TS-850.htm
bialyjayz - 12-02-2016, 09:30

Bartekkita napisał/a:
Mam pytanie odnośnie zimówek w rozmiarze jak wyżej czyli 205/55 R16 91 H, ktore z tych byście wybrali i dlaczego:
Toyo Snowproxes s943
Dunlop SP Winter Sport 4D
Nokian WR D4
Goodyear Ultra Grip 9

ja śmiało mogę polecić Nokiany, jako zimówka spisuje się naprawdę bardzo dobrze, na swoich jeżdżę 3-ci sezon i wiem że kolejnymi butami na zimę będzie także Nokian. Niestety o innych nie mogę nić napisać.

Fragu - 12-02-2016, 10:05

Bartekkita napisał/a:
Goodyear Ultra Grip 9

Jeździłem na jednej z wcześniejszych wersji tej opony i sprawdzała się bardzo dobrze. :wink:

Krzyzak - 12-02-2016, 11:42

bialyjayz napisał/a:
ja śmiało mogę polecić Nokiany
też mam zimówki Nokian, ale model W+
są świetne i też polecam
teraz na lato szykuję sobie Dunlopy MAXX Rt

Hugo - 12-02-2016, 17:04

Krzyzak, będziesz zadowolony z tych Dunlopów :mrgreen:
Bartekkita - 12-02-2016, 20:10

Poczytałem jeszcze trochę i doszedłem do następujących wnisków:
-wstępnie odrzuciłem Toyo, ponieważ nie ma nawet solidnej polskiej strony, angielska też jest średnia, dodatkowo opona s943 jest przeznaczona do małych i średnich aut, natomiast o oponie s953 z ich strony wyczytałem tylko, że jest przeznaczona na autosrady - czyli jakbym nic nie przeczytał. Dodatkowo, nie wybiła się za bardzo w żadnym z testów.

-odrzuciłem też wstępnie Goodyeara Ultra Grip 9, ponieważ opona jest dostępna tylko w rozmiarach od 14 do 16 cali, a więc też została zaprojektowana raczej pod kompakty i auta miejskie. No i w ofercie producenta jest jeszcze model wyżej Ultra Grip Performence G1, ale to niestety ceny zabójcze.

- jeżeli chodzi o Dunlopy to zacząłem się jednak skłaniać ku następcy SP Winter Sport 4, czyli Winter Sport 5. Z plusów to na pewno fakt, że jest to najwyższy model producenta w dodatku z nacechowaniem sportowym. Na necie znalazłem dużo dobrych opinii, w tym sporo od posiadaczy sporych, mocnych samochodów.

-został też Nokian, który ma podobne plusy jak Dunlop, aczykolwiek więcej opinii z neta było jednak od osób, które chciały trochę przyoszczędzić kupując Nokiana.

Zastanowiłem się też nad kilkoma aspektami i bardzo ważne dla mnie jest by opona spisywała się dobrze również w okresach przejściowych, ponieważ moje letnie opony poniżej 5 stopni stają się za twarde i brakuje im przyczepności. Dodatkowo zdarza mi się wyjeżdżać na południe Alp końcem Marca, także temperatura po drodze w dolinach wynosi nawet 20 stopni, jednak w górach zimówki wciąż mogą się przydać. Także może ktoś ma z was doświadczenia jak spisywały się te modele albo poprzednie przy stosunkowo wysokiej temperaturze? Bo z doświadczenia wiem, że np Michelin Alpin 5, powyżej 10 stopni robi się zdecydowanie za miękki i głośny.

mati_z - 12-02-2016, 21:31

Bartekkita, czyli jednak Continentale Cię nie przekonały? Ja jeżdżę na nich od października gdzie chwilami mogło być jeszcze powyżej 10°C i nie robiły się zbyt miękkie, jedynie przy mocniejszym hamowaniu było czuć jakby płynięcie ;)
Owczar - 13-02-2016, 03:27

Bartekkita napisał/a:
-wstępnie odrzuciłem Toyo, ponieważ nie ma nawet solidnej polskiej strony, angielska też jest średnia, dodatkowo opona s943 jest przeznaczona do małych i średnich aut, natomiast o oponie s953 z ich strony wyczytałem tylko, że jest przeznaczona na autosrady - czyli jakbym nic nie przeczytał. Dodatkowo, nie wybiła się za bardzo w żadnym z testów.

Ujezdzam S953 w lexie. Jak kupowalem to rzeczywiscie opisy byly skromne, w testach brak informacji. Ale to byla jedna z niewielu opon, ktora oferowala nosnosc 101XL i indeks predkosci V. Na autostradzie jedzie sie w zasadzie jak na letnich. W glebokim sniegu autem RWD tez sie nie zakopalem. Nie bylo tez wiekszych problemow z trakcja. Moglyby byc troche cichsze, ale jak na zimowe jest naprawde dobrze.
Nie ma tez znacznego zwiekszenia halasu w wyzszych temp. Ogolnie jestem z nich bardzo zadowolony. Jak na te cene naprawde fajne opony.

Bartekkita - 14-02-2016, 01:53

mati_z napisał/a:
Bartekkita, czyli jednak Continentale Cię nie przekonały? Ja jeżdżę na nich od października gdzie chwilami mogło być jeszcze powyżej 10°C i nie robiły się zbyt miękkie, jedynie przy mocniejszym hamowaniu było czuć jakby płynięcie ;)

Z błahych i nie wartych przytoczenia powodów, nie lubię tej firmy i nie biorę jej produktów pod uwagę, dlatego mnie nie przekonały :) Ale dzięki za opinię.

Owczar dzięki za opinie, przemyślę to jeszcze choć już mam swojego faworyta :P

mati_z - 14-02-2016, 13:56

Bartekkita, ok rozumiem, ale czasem warto odłożyć na bok uprzedzenia ;)
Krzyzak - 15-02-2016, 13:29

Hugo napisał/a:
Krzyzak, będziesz zadowolony z tych Dunlopów :mrgreen:

właśnie zrobiłem przelew - czekam na wysyłkę
jeszcze sprawdziłem kilka testów - zarówno użytkowników jak i niemieckich czasopism (gdzie nieważne kto startuje to zawsze wygrywa vw Golf i Continental :) )
no i wyszło że te Dunlopy w rozmiarze 225/45/17 mają bdb parametry - na mokrej nawierzchni najlepsze były nokiany, ale Dunlop na 3 pozycji
najważniejsze jednak, że niemal każdy wskazywał na ich "cichość" - bo na tym zależy mi najbardziej
rozpatrywałem jeszcze Vredestein i Fulde - bo były sporo tańsze, jednak uznałem, że już raz kupiłem tanie opony i więcej nie chcę

Szkorbutex - 15-02-2016, 15:39

Może ktoś potwierdzić głośność w Unirolay Rainsport 3 , bądź wcześniejszych modelach.

Zastanawiam się nad nimi na lato , ale czytam dużo opinii na temat ich hałasowania.

Użytkował ktoś na własnym Galu?

Owczar - 15-02-2016, 15:42

Przy 140 szum powietrza zagluszy w galancie najglosniejszą oponę :D