[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
Marcino - 17-02-2018, 21:33
Zrobiłeś wsxytko co możliwe. A da się obrócić talerzyk i zamontować sprężynę obrócona o jakiś kat?
Hugo - 18-02-2018, 09:55
Niby tak, ale coś musi być nie tak skoro z prawej strony od 5 lat, czyli od kiedy nim jeżdżę jest cisza jak makiem zasiał. Już miałem takie myśli, że ten dźwięk nie może pochodzić z Gala i na pewno pochodzi z czegoś poza autem, no ale jak można słyszeć to samo będąc w różnych miejscach, nawet w lesie
Nie wiem czy talerzyk z amorka ULTRA SR da się zdjąć czy obrócić, w sumie to może być dobry trop. Myslę, że lepiej wyjąć amorek ze sprężyną, ścisnąć trochę sprężynę ściągaczami i nieco obrócić górne mocowanie amorka. Muszę to sprawdzić.
Aha, zapomniałem, że 2 razy w ciągu 5 lat wymieniałem łożysko z piastą w lewym przodzie, bez zmian
bebob - 18-02-2018, 12:40
Witam.Jak zwiększamy obroty silnika , na postój to od ok. 2200 obrotów czuć drgania na kierownicy , po zwiększaniu obrotów jakby drżenie malało.Żadnych anomalji w zawieszeniu nie wyczuwam, nic nie ściąga, reakcja, na ruchy kierownicą natychmiastowa.Poduszki silnika sprawdzałem. Wymieniłem nawet pompę wspomagania , a drży dalej , też tak macie?
Hugo - 21-02-2018, 20:23
Wymieniłem dzisiaj lewy i prawy widelce amortyzatorów, założyłem z powrotem oryginalnego lewego banana oraz wyjąłem lewy amortyzator ze sprężyną i jedna ze szpilek górnego mocowania nie była dokładnie w osi z tym "dynksem" na dole amorka, w który wchodzi widelec, więc ścisnąłem ściągaczami sprężynę i lekko przestawiłem górne mocowanie. Teraz jest idealnie. Jazda próbna i... bez zmian a nawet powiedziałbym, że jeszcze głośniej brzdęka/stuka i to jakby bardziej z prawej strony.
To jest nie na łeb
Została tylko przekładnia kierownicza, ale nie ma żadnych luzów i ciekawe dlaczego dźwięki pojawiają się tylko podczas kręcenia kierownicą w prawo i w ogóle nie występują na standardowych sprężynach..? Czarna magia.
systalon - 21-02-2018, 20:48
bebob, ciekawa przypadłość, niestety nie wiem jak Ci pomóc. może znajdź 2 osobę, która będzie gazowała, a Ty nadzoruj częstotliwość drgań silnika zależnie od obrotów, ale także maglownicę.
Hugo. jeśli są to objawy które słychać to tak samo, najlepiej daj kogoś za kierownicę, a sam wejdź na kanał i obadaj skąd one dochodzą. To jedyne co mogę poradzić, innego wyjścia nie widzę. Jeśli już to robiłeś to cóż.. kwestia przyzwyczajenia
wojbud - 04-03-2018, 21:42
Witam. Mam problem a mianowicie wczoraj wymieniłem oba proste wachacze przednie na SRL i od tego momentu na nierównościach jakby szarpało kierownicą a w koleinach auto myszkuje. opony to 195/ 60 zimówki. przed wymianą było ok. geometrii jeszcze nie robiłem jakby co. Stare wahacze miały luzy góra-dół ale auto prowadziło sie super nawet w koleinach, ale nie wiem czy to ma wpływ na zachowanie auta. Byłbym wdzięczny za odpowiedz. Wahacze wymieniałem bo coś zaczęło skrzypieć w zawieszenie i wydawało się że się ciężko kręci kierownicą.
Krzyzak - 05-03-2018, 09:02
Sam zmieniałeś? Jak skręcałeś tuleje? - na podniesionym zawieszeniu?
wojbud - 05-03-2018, 10:11
Sam je zmieniłem, a skręcałem na mocno jak stał już na kołach bo tak wyczytałem tu na forum. Jedynie sworzeń od razu na mocno skręciłem.
Krzyzak - 05-03-2018, 11:02
wygląda, że prawidłowo - w takim razie jedyne co przychodzi mi do głowy to inna długość wahacza i problem ze zbieżnością
wojbud - 05-03-2018, 11:37
Pojadę na geometrię to się upewnię. A jak to nie pomoże to będę szukał dalej.
Hugo - 05-03-2018, 18:19
A ja w sprawie mojego problemu stukania/brzdękania z lewego przodu podczas kręcenia kierownicą na postoju w prawo. Otóż problem zniknął jak ręką odjął dzisiaj, gdy mrozy puściły Cisza jak makiem zasiał. Nie potrafię tego wytłumaczyć, kompletnie bez sensu, co może powodować takie dźwięki jak jest mróz?
Mushkin - 06-03-2018, 14:12
| Hugo napisał/a: | A ja w sprawie mojego problemu stukania/brzdękania z lewego przodu podczas kręcenia kierownicą na postoju w prawo. Otóż problem zniknął jak ręką odjął dzisiaj, gdy mrozy puściły Cisza jak makiem zasiał. Nie potrafię tego wytłumaczyć, kompletnie bez sensu, co może powodować takie dźwięki jak jest mróz? |
był mróz, czyli bardzo suche powietrze, teraz wilgotność się podniosła, jakiś element minimalnie może się tą wilgocią "smarować" - podobnie diagnozować można dolny prosty jak coś skrzypi, na myjkę, polać koło i magicznie skrzypieć przestaje, przynajmniej na moment..
Hugo - 06-03-2018, 15:38
Mushkin, ale ja już naprawdę nie wiem gdzie zajrzeć.
Mushkin - 06-03-2018, 15:40
| Hugo napisał/a: | | Mushkin, ale ja już naprawdę nie wiem gdzie zajrzeć. |
znam to uczucie, u mnie po przejażdżce na dużych nierównościach gdzieś z przodu zaczyna metalicznie dzwonić - dosłownie, jakby ktoś uderzał dwie śruby 12 o siebie - przyczyna nieznana, też nie mogę znaleźć źródła tego dźwięku..
Krzyzak - 06-03-2018, 19:48
Tak to widzę: http://www.wiocha.pl/1499190,Troll_u_mechanika
|
|
|