To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

Marcino - 17-02-2018, 21:33

Zrobiłeś wsxytko co możliwe. A da się obrócić talerzyk i zamontować sprężynę obrócona o jakiś kat?
Hugo - 18-02-2018, 09:55

Niby tak, ale coś musi być nie tak skoro z prawej strony od 5 lat, czyli od kiedy nim jeżdżę jest cisza jak makiem zasiał. Już miałem takie myśli, że ten dźwięk nie może pochodzić z Gala i na pewno pochodzi z czegoś poza autem, no ale jak można słyszeć to samo będąc w różnych miejscach, nawet w lesie :wink:

Nie wiem czy talerzyk z amorka ULTRA SR da się zdjąć czy obrócić, w sumie to może być dobry trop. Myslę, że lepiej wyjąć amorek ze sprężyną, ścisnąć trochę sprężynę ściągaczami i nieco obrócić górne mocowanie amorka. Muszę to sprawdzić.

Aha, zapomniałem, że 2 razy w ciągu 5 lat wymieniałem łożysko z piastą w lewym przodzie, bez zmian :mrgreen:

bebob - 18-02-2018, 12:40

Witam.Jak zwiększamy obroty silnika , na postój to od ok. 2200 obrotów czuć drgania na kierownicy , po zwiększaniu obrotów jakby drżenie malało.Żadnych anomalji w zawieszeniu nie wyczuwam, nic nie ściąga, reakcja, na ruchy kierownicą natychmiastowa.Poduszki silnika sprawdzałem. Wymieniłem nawet pompę wspomagania , a drży dalej , też tak macie?
Hugo - 21-02-2018, 20:23

Wymieniłem dzisiaj lewy i prawy widelce amortyzatorów, założyłem z powrotem oryginalnego lewego banana oraz wyjąłem lewy amortyzator ze sprężyną i jedna ze szpilek górnego mocowania nie była dokładnie w osi z tym "dynksem" na dole amorka, w który wchodzi widelec, więc ścisnąłem ściągaczami sprężynę i lekko przestawiłem górne mocowanie. Teraz jest idealnie. Jazda próbna i... bez zmian :mrgreen: a nawet powiedziałbym, że jeszcze głośniej brzdęka/stuka i to jakby bardziej z prawej strony.

To jest nie na łeb :?

Została tylko przekładnia kierownicza, ale nie ma żadnych luzów i ciekawe dlaczego dźwięki pojawiają się tylko podczas kręcenia kierownicą w prawo i w ogóle nie występują na standardowych sprężynach..? Czarna magia.

systalon - 21-02-2018, 20:48

bebob, ciekawa przypadłość, niestety nie wiem jak Ci pomóc. może znajdź 2 osobę, która będzie gazowała, a Ty nadzoruj częstotliwość drgań silnika zależnie od obrotów, ale także maglownicę.

Hugo. jeśli są to objawy które słychać to tak samo, najlepiej daj kogoś za kierownicę, a sam wejdź na kanał i obadaj skąd one dochodzą. To jedyne co mogę poradzić, innego wyjścia nie widzę. Jeśli już to robiłeś to cóż.. kwestia przyzwyczajenia :D

wojbud - 04-03-2018, 21:42

Witam. Mam problem a mianowicie wczoraj wymieniłem oba proste wachacze przednie na SRL i od tego momentu na nierównościach jakby szarpało kierownicą a w koleinach auto myszkuje. opony to 195/ 60 zimówki. przed wymianą było ok. geometrii jeszcze nie robiłem jakby co. Stare wahacze miały luzy góra-dół ale auto prowadziło sie super nawet w koleinach, ale nie wiem czy to ma wpływ na zachowanie auta. Byłbym wdzięczny za odpowiedz. Wahacze wymieniałem bo coś zaczęło skrzypieć w zawieszenie i wydawało się że się ciężko kręci kierownicą.
Krzyzak - 05-03-2018, 09:02

Sam zmieniałeś? Jak skręcałeś tuleje? - na podniesionym zawieszeniu?
wojbud - 05-03-2018, 10:11

Sam je zmieniłem, a skręcałem na mocno jak stał już na kołach bo tak wyczytałem tu na forum. Jedynie sworzeń od razu na mocno skręciłem.
Krzyzak - 05-03-2018, 11:02

wygląda, że prawidłowo - w takim razie jedyne co przychodzi mi do głowy to inna długość wahacza i problem ze zbieżnością
wojbud - 05-03-2018, 11:37

Pojadę na geometrię to się upewnię. A jak to nie pomoże to będę szukał dalej.
Hugo - 05-03-2018, 18:19

A ja w sprawie mojego problemu stukania/brzdękania z lewego przodu podczas kręcenia kierownicą na postoju w prawo. Otóż problem zniknął jak ręką odjął dzisiaj, gdy mrozy puściły :shock: Cisza jak makiem zasiał. Nie potrafię tego wytłumaczyć, kompletnie bez sensu, co może powodować takie dźwięki jak jest mróz?
Mushkin - 06-03-2018, 14:12

Hugo napisał/a:
A ja w sprawie mojego problemu stukania/brzdękania z lewego przodu podczas kręcenia kierownicą na postoju w prawo. Otóż problem zniknął jak ręką odjął dzisiaj, gdy mrozy puściły :shock: Cisza jak makiem zasiał. Nie potrafię tego wytłumaczyć, kompletnie bez sensu, co może powodować takie dźwięki jak jest mróz?

był mróz, czyli bardzo suche powietrze, teraz wilgotność się podniosła, jakiś element minimalnie może się tą wilgocią "smarować" - podobnie diagnozować można dolny prosty jak coś skrzypi, na myjkę, polać koło i magicznie skrzypieć przestaje, przynajmniej na moment..

Hugo - 06-03-2018, 15:38

Mushkin, ale ja już naprawdę nie wiem gdzie zajrzeć.
Mushkin - 06-03-2018, 15:40

Hugo napisał/a:
Mushkin, ale ja już naprawdę nie wiem gdzie zajrzeć.

znam to uczucie, u mnie po przejażdżce na dużych nierównościach gdzieś z przodu zaczyna metalicznie dzwonić - dosłownie, jakby ktoś uderzał dwie śruby 12 o siebie - przyczyna nieznana, też nie mogę znaleźć źródła tego dźwięku..

Krzyzak - 06-03-2018, 19:48

Tak to widzę: http://www.wiocha.pl/1499190,Troll_u_mechanika