To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

Hugo - 12-08-2013, 20:53

booohal, nie kupuj przedlifta :wink:
Marcino - 12-08-2013, 21:33

Hugo napisał/a:
booohal, nie kupuj przedlifta

BO.?? oprócz hamulców same plusy..:P

booohal - 12-08-2013, 21:53

Hugo, Pożycz kilka tysi i znajdź mi ładnego polifta ;) Same kupsztalce na Allegro, a jak coś w miarę - to srebrny :? Czy na prawdę po przesiadce z przedlifta do polifta czuć sporą różnicę w eliminacji niedoróbek?
i9i - 12-08-2013, 22:21

Fragu napisał/a:
i9i, czekamy! :wink:

Jak obiecałem

Hugo - 13-08-2013, 07:03

booohal napisał/a:
Czy na prawdę po przesiadce z przedlifta do polifta czuć sporą różnicę w eliminacji niedoróbek?
Ja czuję i to sporą.
Marcino - 13-08-2013, 07:21

i9i napisał/a:
Fragu napisał/a:
i9i, czekamy! :wink:

Jak obiecałem

Dobra robota.... teraz hamulce z Cari II będą w cenie:)

Tomii - 13-08-2013, 10:24

[quote="Hugo"]
booohal napisał/a:
Ja czuję i to sporą.

konkrety Panie, konkrety ;)

WreX - 17-08-2013, 09:27

Ostatnio z mechanikiem przeglądaliśmy tarcze od tego koła z którego bije a bije tylko z prawego, i tarcza wydawała się być prosta, luzów jako takich w zawieszeniu nie ma, ale czym może być spowodowane bicie przy hamowaniu ? tylko tą tarczą ? bo nie widać na niej pęknięcia albo jakiejś szpary czy krzywizny, która powodowałaby takie bicie. I się zastanawiam czy na pewno to te tarcze czy może coś innego?
malina_drizzt - 17-08-2013, 10:13

WreX napisał/a:
Ostatnio z mechanikiem przeglądaliśmy tarcze od tego koła z którego bije a bije tylko z prawego, i tarcza wydawała się być prosta, luzów jako takich w zawieszeniu nie ma, ale czym może być spowodowane bicie przy hamowaniu ? tylko tą tarczą ? bo nie widać na niej pęknięcia albo jakiejś szpary czy krzywizny, która powodowałaby takie bicie. I się zastanawiam czy na pewno to te tarcze czy może coś innego?

Jeśli widać, że tarcza jest krzywa to jest wtedy mega krzywa. :D
Odchylenia rzędu setnych i dziesiątych części milimetra będą powodować wibracje przy hamowaniu.
A powodów może być wiele krzywa piasta, krzywa tarcza, rdza na styku tarczy i piasty.

WreX - 17-08-2013, 11:01

Cytat:
Jeśli widać, że tarcza jest krzywa to jest wtedy mega krzywa.
Odchylenia rzędu setnych i dziesiątych części milimetra będą powodować wibracje przy hamowaniu.
A powodów może być wiele krzywa piasta, krzywa tarcza, rdza na styku tarczy i piasty.

Powiem Ci tak, to jest coś w stylu takim, że np jak przy 40kmh zaczynam hamować, to czuje jak w pewnym momencie hamowania jakby przy tym punkcie zerowym (czytaj największej anomalii na kole) hamuje mocniej, porównałbym to do jakiegoś garba na tarczy który powoduje większe hamowanie, wiesz to może być subiektywne odczucie, spowodowane czym innym ale tak to sobie wyobrażam hamując.

W tamtym roku były dość dobrze czyszczone hamulce i styk piasty z tarczą również więc nie wiem czy to przez to, ale pamiętam że od samego początku miałem wibracje przy hamowaniu, ale teraz to się pogłębiło, że wali że aż strach hamować, a też nie chce 500zł na hamulce z przodu wydać i miałoby być to samo...

Tak jak wspominałem, na przeglądzie na rolkach gość powiedział, że to może być pęknięta tarcza ale nie było nic widać.

stary alfer - 17-08-2013, 11:37

Jeżdziłem na nawiercanych Mikodach - biło.

Zmieniłem na TRW - miesiąc spokoju i zaczęło bić.

A targało tak, że przy ostrym hamowaniu na autostradzie miałem wrażenie, że odklei się nawigacja od szyby ;)

Po tym jak padło mi łożysko, mechanicy wzięli takie, które było w komplecie z piastą.

Bicie zniknęło...

Kiedyś Bartek deejay pisał, że krzywa/e piasty mogą być powodem bicia i u mnie jego słowa się sprawdziły.

WreX - 17-08-2013, 11:49

stary alfer napisał/a:
Po tym jak padło mi łożysko, mechanicy wzięli takie, które było w komplecie z piastą.

Bicie zniknęło...

Da się jakoś sprawdzić czy piasta jest krzywa? czy ją po prostu wymienić ?

stary alfer - 17-08-2013, 11:51

WreX napisał/a:
Da się jakoś sprawdzić czy piasta jest krzywa? czy ją po prostu wymienić ?

Podobno da się, ale tutaj niech wypowiadają się fachowcy ;)

Musiałbyś grzebać w postach, bo pamiętam, że na pewno było o tym pisane.

booohal - 17-08-2013, 14:01

WreX, miernikiem zegarowym. Dobry mechanik powinien mieć.
arturj123 - 17-08-2013, 14:33

stary alfer napisał/a:
Jeżdziłem na nawiercanych Mikodach - biło.

Zmieniłem na TRW - miesiąc spokoju i zaczęło bić.

Kiedyś Bartek deejay pisał, że krzywa/e piasty mogą być powodem bicia i u mnie jego słowa się sprawdziły.

Biło Ci od razu czy po rozgrzaniu ? U mnie biją jak się rozgrzeją.