[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
Szkorbutex - 15-02-2016, 15:45
też fakt
Hugo - 15-02-2016, 16:17
Oj tak, Dunlopy Sport Maxx RT są bardzo ciche.
mati_z - 15-02-2016, 19:55
Krzyzak, też miałem zakładać te Dunlopy, ale w ostatniej chwili zmieniłem zdanie, bo znalazłem dużo opinii, że za szybko się zużywają. Dlatego dzisiaj wleciały na felgi nowe Goodyeary Eagle F1 Asymmetric 2 i nie mogłem się powstrzymać, żeby je założyć i zrobić jazdę próbną
Na razie za dużo nie mogę o nich powiedzieć, ale wydają się trochę głośniejsze od zimówek, mimo że na etykiecie mają 68 dB, a zimówki miały 72 dB. Czy to kwestia "dotarcia" się opony czy może niska temperatura sprawiła, że są twardsze i hałasują? A może te etykiety UE to jedna wielka ściema? Chociaż w testach wypada na równi z Dunlopami pod względem głośności
Mam jeszcze jedną hipotezę: czy jest to możliwe, żeby na większej feldze i oponie odezwało się łożysko koła?
Krzyzak - 15-02-2016, 20:04
Szkorbutex napisał/a: | Może ktoś potwierdzić głośność w Unirolay Rainsport 3 | tak - przez ten kawałek co jechałem Galantem Lipy (gdzie wydech potrafi skutecznie ogłuszyć kierowcę) to opony były - wg mnie - głośne
Hugo - 15-02-2016, 20:05
mati_z, i jedno i drugie. Też po wyjeździe od wulkanizatora Dunlopy były głośne, ale szybko się dotarły. W obecnych temperaturach letnie opony są głośne. Jak na Dunlopach jechałem przy -13 st. C to był taki hałas jakbym nie miał już łożysk w kołach
Łożysko nie padnie Ci od razu po zmianie opon na większe
Krzyzak - 15-02-2016, 20:07
mati_z napisał/a: | znalazłem dużo opinii, że za szybko się zużywają | bardzo możliwe - mi to nie przeszkadza, bo może nareszcie znajdę oponę, którą po 5 latach wyrzucę naprawdę zużytą a nie z 6-7mm bieżnika...
ja natomiast czytałem testy na portalu oponiarskim i ludzie pisali, że akurat ten Dunlop zużywa się przeciętnie szybko
mój srebrny rekin miał opony Dunlop SP9000 czy jakoś tak i te faktycznie dość szybko zniknęły
mati_z - 16-02-2016, 22:49
Hugo, trochę mnie uspokoiłeś
A tak prezentują się nowe oponki po chrzcie w błocie:
Jednak na razie wróciłem do zimówek póki temperatura nie zacznie utrzymywać się powyżej kilku stopni
Szkorbutex - 17-02-2016, 10:52
Krzyzak napisał/a: | Szkorbutex napisał/a: | Może ktoś potwierdzić głośność w Unirolay Rainsport 3 | tak - przez ten kawałek co jechałem Galantem Lipy (gdzie wydech potrafi skutecznie ogłuszyć kierowcę) to opony były - wg mnie - głośne |
trochę mnie zmartwiłeś, przymierzałem się do nich.
Ma ktoś może coś sprawdzonego w tym budżecie ( ok. 300-350) za sztukę przy rozmiarze 215/45/17???
Krzyzak - 17-02-2016, 12:11
cichsze a równie dobre na mokrym są dunlopy maxx rt, vredestein ultrac czy ogólnie najlepsze opony na mokre - nokian (nie pamiętam modelu - z line??)
Maciejos - 17-02-2016, 15:07
Hej,
Nie wiem, czy w dobrym wątku zadam za chwilę pytanie (kusiło mnie, żeby napisać w temacie o różnicach pomiędzy różnymi wersjami Gala), no ale nic:
[Czy orientujecie się, jakie wymiary posiadają opony na oryginalnych felgach 17 Sport Edition V6 2.5 (98 rok) ??
Pytam się, gdyż zastanawiam się, czy nie lajsnąć ("lajsnąć" = zafundować sobie w gwarze poznańskiej) nowych opon letnich.
Moje koła z oponami letnimi są u mechanika , który jest akurat na urlopie i nie chcę przeszkadzać jego pracownikom, którzy "muszą się teraz uwijać jak w ukropie".
Oczywiście, dopóty nie kupię nowych opon, dopóki nie będę miał pewności, co do tych wymiarów (a więc do momentu, kiedy sam tego nie sprawdzę).
Teraz pytam się bardziej pod kątem sprawdzenia cen opon w interesujących mnie wymiarach (mam trochę czasu i z chęcią poszukałbym już jakiś interesujących oponek).
eremita - 17-02-2016, 15:15
Na 17 szły 215/45,
Ja polecam 205/50
Maciejos - 17-02-2016, 15:18
Eremita - a dlaczego akurat ten drugi wymiar (wygodniej się jeździ, a może lepiej wyglądają na aucie) ? Tzn. wiem, że na 205/50 będzie wygodniej, ale czy aby nie będzie przekłamań w prędkościach ? Te, które obecnie posiadam, sprawiają , że auto wygląda "ogień"....boję się, że na węższych już nie będzie takiego efektu wizualnego ...dziękuję za szybką odpowiedź by the way...
eremita - 17-02-2016, 17:31
Moim zdaniem wygląda lepiej bo bardziej wypełnia nadkole
Większy komfort przez wyższy profil no i plusy związane z węższą oponą czyli mniejszymi oporami: spalanie, mulenie samochodu, lepszym zachowaniem w aquaplaningu.
Co prawda nie będą to wielkie różnice bo to tylko jeden rozmiar ale zawsze
radek79 - 17-02-2016, 17:45
małe pytanko czy do auta z mocą 333 koni napęd na tył opona dedykowana 245/45/18 założę 225/45/18 czy nie będzie za wąska,obawiam się że 245 będzie kiepskie w prowadzeniu na koleinach
Bartekkita - 17-02-2016, 19:57
Maciejos, właśnie 205/50 jest idealnie zgrana z prędkościomierzem. Ja również taką polecam dobrze mi się jeździ, chodź dużo ludzi na forum śmiga również na 215/45 i 225/45 i też chwalą co kto lubi
|
|
|